Thermomix przepisy. Fakes grecka zupa z zielonej soczewicy. Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix5 Składniki: 150 g zielonej soczewicy 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 30 g oliwy z oliwek 200 g pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 700 g bulionu warzywnego sól, pieprz suszone oregano i tymianek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego świeża natka pietruszki(...)dodatkowo: natka pietruszki ocet winny Przepisy Thermomix. Fakes grecka zupa z zielonej soczewicy. Wykonanie: Soczewicę namaczamy w wodzie na minimum 30 minut. Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy. Marchewkę i cebule kroimy na większe części. Warzywa wkładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 15s/obr.4-5 Do naczynia Thermomix wkładamy masło, ziele angielskie, liść laurowy podduszamy całość czas 4 min/Varoma lub 120 stopni/obr
Themo przepisyJeśli lubicie zupy (a my bardzo) to mamy dla Was idealną propozycję – zupa krem z dyni . Skorzystajcie z przepisu jeśli jeszcze jest czas i możemy kupić śwież dynią. A swoją drogą to ostatnio zastanawiałem się nad tym czy można mrozić dynię? Zaryzykowaliśmy i zamroziliście. Macie jakieś doświadczenie? Czy dynia po odmrożeniu będzie tak samo smaczna? Zupa krem z dyni(...)składniki: 500 g dyni 2-3 marchewki 2-3 ziemniaki 1 cebula 500 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego sól pieprz ok. 3 cm imbiru gałka muszkatołowa Zupa krem z dyni – przepis Na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Całość przesmażamy parę minut, dodajemy dynię, starty na tarce imbir i podlewamy bulionem. Warzywa gotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeśli chodzi o grzyby A skoro jest ich tak dużo to trzeba je wykorzystać w każdy możliwy sposób. Krem z leśnych grzybów z łazankami to bardzo sycąca i smaczna zupa na jesienną niepogodę. Pamiętacie może kubek , który otrzymałam od firmy Tarka i miarka ? Okazuje się, że nie tylko jest fantastyczny na poranną kawę, ale i świetnie sprawdza się jako miseczka(...)garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie grzyby. Smażymy je, aż odparuje woda. Wtedy zalewamy je bulionem. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obieramy, myjemy i dorzucamy w całości do zupy. Ziemniaka również obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy razem z liśćmi laurowymi i zielem. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy
PatiGotujeskutecznie nie rozgrzewa organizmu jak porcja gorącej, solidnie doprawionej i odżywczej zupy. A jeśli szukać inspiracji do przygotowania aromatycznych i rozgrzewających potraw, to koniecznie w rejonach północnej Afryki. Tamtejsza kuchnia słynie z bogactwa przypraw, których dobroczynne działanie jest tak ważne zwłaszcza w chłodniejszych porach roku. Jeśli marokańskie dania wydają się Wam nazbyt egzotyczne, to bez obaw – składniki poniższej zupy(...)zależnie od tego czy używana była woda, czy solony bulion), zagotować, po czym gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 20 minut. Dodać pomidory i gotować dalsze 20 minut. Zupę zdjąć z ognia, doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku, dodać skórkę i sok z cytryny, szpinak (większe liście poszarpać/pokroić na mniejsze kawałki) – wymieszać i pozostawić na chwilę
Even Better FoodPyszna, rozgrzewająca i pożywna zupa dla całej rodziny. Ugotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z tartymi, surowymi buraczkami, czosnkiem i majerankiem. Zabielana gęstą, homogenizowaną śmietaną i podana z tłuczonymi ziemniaczkami. Ziemniaczki najpierw gotujemy, rozgniatamy na puree i mieszamy z podsmażoną cebulką. Ugotowaną marchew, pietruszkę i seler można drobno pokroić, mięso oddzielić od kości i podawać w zupie. Aby barszcz miał(...)intensywny rubinowy kolor, nie może gotować się na dużym ogniu, a tylko lekko mrugać. Pomoże też dodanie do ugotowanej zupy, soku z cytryny. Zupę można przygotować na ugotowanym wcześniej domowym rosole lub ugotować od podstaw na kawałkach kurczaka, np. skrzydełkach. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 400 g żeberek 400 g surowych buraczków (ok 4 szt) 2 litry wody włoszczyzna (marchew
cool and mintyjeśli chodzi o grzyby A skoro jest ich tak dużo to trzeba je wykorzystać w każdy możliwy sposób. Krem z leśnych grzybów z łazankami to bardzo sycąca i smaczna zupa na jesienną niepogodę. Pamiętacie może kubek , który otrzymałam od firmy Tarka i miarka ? Okazuje się, że nie tylko jest fantastyczny na poranną kawę, ale i świetnie sprawdza się jako miseczka(...)garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie grzyby. Smażymy je, aż odparuje woda. Wtedy zalewamy je bulionem. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obieramy, myjemy i dorzucamy w całości do zupy. Ziemniaka również obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy razem z liśćmi laurowymi i zielem. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy
PatiGotujePOMIDOROWA / TOMATO SOUP Ostatnio mnie naszło na zupy, co tydzień gotuję rosół i przerabiam go na dwie zupy, żeby mieć co jeść w tygodniu w pracy (i nie codziennie to samo :)). Dzisiaj maszyna losująca wybrała zupę pomidorową, bardzo prostą do wykonania. Lekko ostra, treściwa dzięki warzywom i mięsie, bez makaronu ani ryżu, co sprawia, że jest niskokaloryczna. Przygotowana od podstaw(...)chicken broth (homemde’s the best, recipe here ) 500 g passata vegetables and meat from the broth few drops of Tabasco (optional) salt, pepper, sugar Przygotowanie zupy ogranicza się do umieszczenia wszystkich składników w garnku i podgotowania zupy, doprawienia do smaku. Można ewentualnie dodać śmietanę, ja uważam, że est ona zupełnie niepotrzebna, ani w zupie ani w biodrach Making
Martyna Cooksprzygotowana zupa jest niezwykle pyszna. Warzywa zostały przesmażone na maśle i zalane gorącą wodą, w ten sposób powstał wspaniały i aromatyczny bulion. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa jest bardziej sycąca. Polecam i zapraszam :) Zupę podałam na talerzu, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: 1 duży kalafior 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 2 łyżki masła gorąca woda(...)gotujemy do miękkości. 3. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy odrobinę gorącej wody i wlewamy do miękkich warzyw. Zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy również koperek. Z zupy wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. 4. W między czasie gdy gotuje się zupa gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. 5. Na talerze nakładamy porcje zupy i kaszy. Można również
IzabelawkuchniJesienią potrzebujemy bardziej sycących i rozgrzewających obiadów. Doskonałym rozwiązaniem są zupy. Moją propozycją jest bardzo prosta i smaczna zupa ziemniaczana z domowym, własnoręcznie zrobionym makaronem. Może i będzie szybciej gdy kupimy gotowy makaron, ale zapewniam, że od czasu do czasu warto się pokusić i zrobić taki domowy. Zupkę bardzo Wam polecam. Zapraszam :) Składniki: Na zupę: 1 duża marchewka 1 duża(...)posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał. 2. Zupa: Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w większą, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę
Izabelawkuchniliczyć na rodzinę i dary lasu dotarły do mnie, aż do stolicy. Miałam w planach makaron , jednak kurek było tak dużo, że postanowiłam przerobić je masowo. Padło na aromatyczną zupę krem z kurek. Niebo w gębie! Jest delikatna, zdrowa (przemyca się w niej dużo warzyw), kremowa i bardzo rozgrzewająca. W sam raz na posiłek po jesiennym spacerze. Na następną porcję(...)kurki planuję już zebrać sama – najwyższa pora wybrać się za miasto. Macie swoje sprawdzone miejsca gdzie rosną? Zupa krem z kurek: 600-800 g kurek leśnych 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki masła 4 liście laurowe 6 ziel angielskich ok. 4,5 – 5 szklanek
Poezja smakuKrem z dyni należy do tych zup, które nie gotuję zbyt często. W sumie jest to zupa sezonowa, którą gotuję 1-2 razy w roku jesienią, gdy jest właśnie sezon na dynię. Pierwsze moje zupy dyniowe typu krem, kilka lat temu, w ogóle mi nie smakowały. Bardzo długo szukałam idealnego smaku...bo w internecie jest mnóstwo przepisów na zupę dyniową(...)kombinowałam, aż w końcu uzyskałam smak, który mnie zachwycił! W sumie to nie tylko mnie 😉 W kremie z dyni najważniejsze są przyprawy i dodatki bo bez nich zupa jest bardzo mdła w smaku. Dlatego u mnie w zupie znajdziecie pełno różnych przypraw jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny i najważniejsze - mleko
Kuchnia MagdaLenyDawno nie było tutaj zupy! Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam zupy-kremy. Zazwyczaj robi się je sprawnie i szybko, nie zwraca się uwagi na wielkość i sposób pokrojonych warzyw, są sycące, pięknie wyglądają, składają się z ogromnej ilości warzyw i nie potrzeba im dodatku kasz, makaronów, czy ryżu. Same plusy! Dlatego chciałabym pokazać Wam kolejny wspaniały przepis na jedną(...)moich ulubionych zup-krem. Osobiście, za świeżymi pomidorami nie przepadam, ale zupy i sosy z ich dodatkiem wcinam jak szalona. Może wydawać się to dosyć dziwne, ale uwierzcie – mam wielu znajomych, którzy mają dokładnie tak samo! Do tej zupki potrzebujemy prawie tylko pomidorów i papryk, ale za to nie potrzebujemy bulionu, jak to zwykle w zupach bywa. Nie traćcie
Be Fit Be StrongZupę pomidorową lubi chyba większość dzieci. Moja córcia, gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę . Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę tradycyjną i to w obecności makaronu (najczęściej bez zielonej natki pietruszki, bo przecież ona dzieci „gryzie”, i w oczy i w język :)). Postanowiłam zatem zrobić zdrowszą wersję zupy pomidorowej i przemycić(...)trochę warzyw, ziół oraz kaszę jaglaną. Zrezygnowałam również z wywaru drobiowego. Stworzyłam wegetariańską zupę pomidorową z fasolką szparagową (zieloną i żółtą), z dodatkiem marchewki, selera naciowego i ziemniaczków. Zupę przyprawiam tymiankiem, oregano, słodką papryką i świeżą bazylią. Na końcu każdy talerz gorącej zupy pomidorowej dekoruję świeżymi listkami bazylii i kleksem chudej, słodkiej śmietanki. Porcje dla dorosłych dodatkowo oprószam świeżo mielonym
Moja DelicjaIdealna zupa na sierpie ? Zupa z cukinii. Zupa z cukini i jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga użycia wielu składników. Wystarczą warzywa, woda i przyprawy do smaku. W wersji "lux" dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe. Krem z cukinii wybornie smakuje z dodatkiem chrupkiego, prażonego słonecznika. Ziarna dodatkowo możecie przyprawić, np. wędzoną papryką. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z CUKINII Składniki(...)zioła prowansalskie pieprz biały oliwa opcjonalnie: 100 g śmietanki 30 % lub mleka kokosowego Dodatkowo: 100 g nasion słonecznika szczypta soli szczypta wędzonej papryki łyżeczka oliwy z oliwek Przygotowanie zupy krem z cukinii: Do garnka wlać 2-3 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone ząbki czosnku. Chwilkę podsmażyć, uważając żeby czosnek się
kolorowotorcikowoLetnią porą warto wykorzystać dostępność warzyw i stworzyć z nich kolorową i pyszną zupę. Kombinacji jest wiele – ja postawiłam dzisiaj na kalafiora, fasolkę szparagową oraz paprykę. Kalafiora jednak zblendowałam, dzięki czemu zupa nie jest zagęszczana. Według mnie zupa jest najlepsza właśnie wtedy, kiedy to zblendowane jedno z warzyw sprawia, że jest gęsta. Zapraszam do przeczytania przepisu, mam nadzieję(...)miękkości warzyw – około 20 minut. Następnie do gotujących się warzyw dodaj zblendowanego kalafiora, pokrojonego w kostkę pomidora (ważne, aby nie był bardzo dojrzały), oliwę oraz przyprawy i zioła. Zupę gotuj przez kilka minut – w razie potrzeby dolej wody. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału
Via Gusto