Kolejny szkocki przepis i kolejna zupa, ale muszę przyznać że te szkockie zupy są niezwykle smaczne i po prostu muszę je Wam pokazać. Mam nadzieję, że w kolejnych edycjach Akcji, bo już teraz mogę Was zapewnić, że będą kolejne części tej zabawy, uda mi się dodać więcej przepisów z mięsem i rybami, a tymczasem zapraszam na pyszną szkocką "grochówkę(...)Sekret tej zupy tkwi w przygotowaniu dobrego wywaru na wędzonce, a następnie dodanie słodkiej melasy, która nadaje zupie niepowtarzalnego smaku i koloru. Polecam! Szkocka grochówka Składniki: Na wywar: 1 wędzona giczka wieprzowa 2-3 marchewki 2 pietruszki por łodyga selera naciowego kawałek selera cebula 2 ząbki czosnku 2-3 goździki kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe
Codzienne GotowanieZupa krem z brokułów Dzisiejsza moja propozycja to zupa krem z brokułów. Zupa krem z brokułów Składniki: 1 mała pietruszka 1 średnia marchewka ¼ małej główki białej kapusty plasterek selera (ok 1 cm) por biała część (ok 5 cm) 350 g brokułów ( może być mrożony) 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku ok 1 litr wody grzanki z chleba tostowego razowego(...)wywaru dodać brokuły, gotować ok 5 minut. Po lekkim ostudzeniu wszystko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwy. Marchew zetrzeć na tarce o dużych i dodać do zupy, wymieszać. Gotową zupę krem z brokułów podawać z grzankami, można też posypać serem parmezanem. Artykuł Zupa krem z brokułów pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaZupa gulaszowa, dobra o każdej porze roku, ale zimą jest chyba najlepsza. Prawda jest taka, że ilu kucharzy tyle sposobów... na przygotowanie tej pysznej zupy. Skład: mięso wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 750 g , 6 dużych ziemniaków, tłuszcz 70 g , sól 1 łyżeczka, ziele angielskie 4-5 ziaren, liść laurowy 3-4 liście, gotowa przyprawa do mięsa 1 czubata łyżka(...)odkroić zbędne kawałki mięsa... i tak z 2 schabów odkroimy około 1 kg mięsa, z którego możemy po pokrojeniu w grubą kostkę zrobić gulasz. Jeżeli jednak chcemy na obiad zupę, to wówczas możemy zamiast gulaszu zrobić zupę gulaszową. Pokrojone mięso przyprawiamy solą i po chwili pozostałymi przyprawami. Włoszczyznę zalewamy 4 litrami zimnej wody i dorzucamy pokrojone ziemniaki... Potem mięso
chleba naszegoMarokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi T o zdecydowanie jedna z moich ulubionych zimowych zup. Jest gęsta, pożywna, aromatyczna, pikantna. Dodatek pulpetów jagnięcych i ciecierzycy sprawia, że zupa ta wspaniale syci i jest właściwie kompletnym posiłkiem w jednej miseczce. Tak jak wszystkie dania jednogarnkowe jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień, kiedy smaki się rozwiną. Niech Was nie zniechęci(...)stosunkowo długa lista składników. Ta zupa odwdzięczy się Wam wspaniałym smakiem i aromatem. Serdecznie polecam ją na obiad lub niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Składniki na 4-6 porcji 2 cebule, posiekane w kostkę 2 łodyżki selera naciowego, drobno posiekane 2 marchewki, drobno pokrojone 2 cm kawałek imbiru, posiekany drobno 2 łyżki natki pietruszki- listki oberwać, łodyżki posiekać 1 łyżka mielonego
olalacookingPrzepyszna zupa gołąbkowa! Rozgrzewająca, gęsta i bardzo pożywna zupka, która idealnie sprawdza się w chłodne dni. Do tego jest naprawdę przepyszna! Zupę tą odkryłam już jakiś rok temu i wówczas też przepis na nią znalazł się na blogu. Od tego czasu robiłam ją już jednak kilka razy i niektóre składniki troszkę w międzyczasie pozmieniałam, dlatego też publikuję przepis jeszcze(...)selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru). Opcjonalnie możemy do zupy dodać
Blog z ApetytemZupa krem z karmelizowanych porów z glazurowanym bekonem – brzmi egzotycznie? :) Mój mąż, gdy usłyszał co planuję tym razem na obiad, złapał się za głowę. Potem patrzył podejrzliwie na talerz (jak to, przecież zupa z porów powinna być biała), a potem zajadał aż trzęsły mu się uszy :) Zupa krem z karmelizowanych porów z glazurowanym bekonem jest naprawdę niezwykła – bardzo(...)lekka. Do tego akcent z bekonu glazurowanego w… syropie klonowym! Bekon jest chrupki, jednocześnie słodki od syropu, ale też z fajnym lekko gorzkawym posmakiem mocno przypieczonego karmelu. Całość zupy kremu z karmelizowanych porów z glazurowanym bekonem jest naprawdę idealnie zharmonizowana i na pewno zrobicie ją kolejny raz. Składniki: 4-5 sporych porów 4 łyżki masła 2 łyżki oliwy
Pociąg Do KuchniByła jakiś czas temu na blogu francuska zupa cebulowa i wydawałoby mi się, że z tych prostych zup ciężko będzie zrobić jej konkurencję. A jednak Włosi wymyślili swoją odmianę tego dania i... I muszę przyznać, że włoska zupa cebulowa jest według mnie smaczniejsza od tej z Francji. Mamy tutaj oprócz cebuli także pomidory, które naprawdę zmieniają sporo. Całość jest(...)głębszym i zdecydowanym smaku. Dodatki i przyprawy to oczywiście kwestia gustu, jednak taką zupę cebulową dobrze jest mocniej doprawić i podać z bagietką lub grzankami i koniecznie z twardym żółtym serem jako posypką. Mnie w tej zupie urzekła także szybkość przygotowania, bo kilka minut siekania plus około piętnastu minut gotowania zupy wystarczy, by cieszyć się jej smakiem. Idealna propozycja
Poezja Smaków - blog kulinarnyZupa gulaszowa to idealne danie na okres jesienno-zimowy. Kiedy przychodzą mrozy, chlapy i odwilże zawsze nachodzi mnie ochota na właśnie tą zupę. Sycącą, bogatą w smaku i rozgrzewającą. Można ją zrobić bardzo prosto, ale jeśli macie chęć, można też troszkę ją podkręcić… Zupa gulaszowa daje bardzo wiele możliwości do własnych interpretacji. Dziś przedstawię wam przepis na gulaszową(...)Jeżeli macie na to czas, najlepiej zostawić mięso w przyprawach na kilka godzin w lodówce. Ale nie ma konieczności. Mięso z przyprawami podsmażamy w garnku, w którym gotować będziemy zupę. A dalej… w wersji “na szybko” W czasie kiedy mięso się podsmaża kroimy cebulę w grubsza kostkę, paprykę w kostkę około 2 cm, pieczarki w grube plastry
Kulinarna Patilogiadzięki zupom można wzmocnić siebie? Czy można zupami oczyścić z toksyn cały organizm? Można, a nawet trzeba. Nakładem WYDAWNICTWA BUCHMANN ukażą się już niebawem wspaniałe książki z Zielonej Serii oparte na nowoczesnym podejściu do gotowania. Podejściu zdrowym i świadomym. Książek jest 5. Format poręczny, cenne wskazówki, klucz do dobrego samopoczucia i zdrowia! Przyjrzałam się najpierw książce TYLKO ZUPY. Okres(...)zimowy to doskonały czas na rozgrzwającą, detoksykującą porcję pachnącej zupy! Ugotuj zupy i kremy na bazie warzyw, zbóż, orzechów i bulionów według niemal 70 przepisów zawartych w tej książce! Odkryj przepisy o właściwościach korzystnych dla zdrowia: odtruwające, bogate w witaminy i minerały, ułatwiające. Przeprowadź 3- lub 5-dniowy detoks na bazie zup zgodnie z programem przedstawionym w książce lub ułożonym
Z Kuchni Do KuchniZupa jest dobra na wszystko. Czyż nie? Być może to piosenka jest najlepsza (jak twierdzili Starsi Panowie), ale zupa też daje radę. Kiedy czasu jest mało, a rodzina czeka na obiad - zupa. Kiedy w portfelu pustki, a rodzina wciąż czeka na obiad - zupa. Na rozgrzewkę w zimową szarugę - zupa. Dla ochłody w upalny dzień - tak tak, zupa. Jako treściwe danie(...)mnóstwem składników - oczywiście, zupa. Na przystawkę na eleganckie przyjęcie - a jakże, zupa! Na co dzień, jak i na niedzielę. Na taki jakiś nie taki
zadanie-gotowanieCześć Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na kolejną pyszną zupę. Zupę, która już na dobre wpisała się w moje menu. Choć ostatnio na moim blogu pojawiło się kilka moich "autorskich" przepisów, to tym razem tak nie będzie. Przynajmniej nie do końca. Poniższy przepis jest moją wersją przepisu, który znajdziecie w gazetce "Zupy na zimę" ("Gotuj z Lamarem(...)stronie 9. Zupa ziemniaczana ze śmietaną Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, garnek, łyżkę cedzakową, łyżkę. Przygotuj składniki: mięso wieprzowe (żeberka, kości, biodrówkę itp.), 1 marchew, 1 pietruszkę, 3-4-centymetrowy kawałek białej części pora, 4-5 ziemniaków, mały kubek śmietany, sól, pieprz. Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj i pokrój w cienkie
blog.moje-pasje.infołyżka). Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać i delikatnie rozgnieść nożem. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, boczek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone, namoczone grzyby. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać płaską łyżkę soli. Gotować na średnim ogniu przez około(...)butelki i dodać podsmażoną cebulę. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez około 5 minut. W międzyczasie zahartować śmietanę. Śmietanę przełożyć do miseczki. Dodać 2 chochle gorącej zupy i energicznie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Zupę przyprawić roztartym w palcach majerankiem (1 łyżka) oraz solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. Zalewajkę podawać gorącą
Gospodyni MiejskaŻur na kiszonych rydzach gotowałam pierwszy raz. Rydze kisiłam również pierwszy raz, specjalnie do tej zupy. Jak dotąd nie miałam okazji spróbować takiego żuru, więc byłam ciekawa efektu mojego gotowania. Przeczytałam kilka przepisów na żur, ale nie wykorzystałam ich. Zupę ugotowałam po swojemu i okazała się wyborna. Żur na kiszonych rydzach nie jest tak kwaśny, jak żurek czy barszcz(...)biały. Zupa smakowała całej rodzinie i to jest najlepszą rekomendacją. Jeśli macie słoiczek kiszonych rydzów i dotąd były tylko przekąską, to spróbujcie ugotować tą zupę. Składniki: 2 szkl. posiekanych kiszonych rydzów z cebulką 2 szkl. krojonych ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka niewielki kawałek pora (biała część) 6 szkl. mocnego bulionu warzywnego, drobiowego lub bulionu wołowego 1 łyżka masła 2 liście
Codziennik KuchennyChowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej, to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo zagęszczanego zasmażką, a jego historia sięga XVI wieku. Pochodzenie słowa "chowder" nie zostało dotychczas wyjaśnione. Prawdopodobnie wywodzi się od francuskiego określenia kociołka (franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière ) na której gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie(...)jesienne i zimowe miesiące. Więcej informacji o historii chowderów znajdziecie na stronie What's cooking America , a ja gorąco zachęcam do wypróbowania naszego przepisu na tą gęstą, pożywną zupę z kukurydzą. Jest wyjątkowo smaczna, a niewielki dodatek pasty Vegamite lub Marmite dodatkowo wzbogaci ją o cenne mikroelementy. Chowder kukurydziany naprawdę jest tego wart :) Chowder kukurydziany Chowder kukurydziany - składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLubię gotować zupy. Dziś padło na zupę grzybową, z prawdziwkami i podgrzybkami ze słoika przesmażonymi na tłuszczu oraz świeżymi pieczarkami. Pieczarki są świetnym dodatkiem do zupy grzybowej, zawsze świeże i osiągalne cały rok. Jeśli jest sezon korzystam ze świeżych leśnych grzybów, obecnie z mrożonych lub tych gotowych ze słoiczka przesmażonych na tłuszczu. Aromatyczna zupa grzybowa, z lubczykiem, słodką papryką, zaprawiona(...)śmietaną i podana ze świeżo skrojonym koperkiem. Zupę grzybową zaprawiam śmietaną 18% lub słodką śmietanką kremówką, innym razem wcale. Wtedy wyczuwalny jest mocny aromat grzybów i świeżego kopru lub natki. Zupę grzybową podaję z grzankami, makaronem lub bez dodatków. Składniki: 2 l bulionu warzywnego słoik grzybów leśnych przesmażonych na tłuszczu, podgrzybki, prawdziwki 300 g pieczarek 3 cebule duży ząbek czosnku
Zasmakuj Kuchni