kucharek tyle zup pomidorowych :) Dziś kolejna odsłona zupy pomidorowej w połączeniu ze smakiem spaghetti. Rewelacja ! Zacznę od tego, że u mnie podstawą jest tradycyjny bulion domowy. Nie ma nic lepszego od domowych pyszności, bez konserwantów i innych szkodliwych dodatków. Kiedyś głodna po szkole poszłam na działkę do mamy zbierać plony pomidorów. Pomidory były tak słodkie i smaczne, że mając(...)tylko małą butlę gazową przygotowałyśmy zupę pomidorową, bazującą tylko i wyłącznie na naturalnych produktach, swoich produktach. Z przypraw miałyśmy tylko sól i pieprz. Zupa była najlepsza jaką jadłam, aromatyczna, gęsta i mocno pomidorowa z mnóstwem lubczyku i zielonej natki pietruszki, a taką lubię najbardziej. Mieć swój kawałek ogródka to wielki plus, chyba każda gospodyni domowa marzy o kawałki ziemi
Kuchnia Paulettesmałych bochenków. Te chlebki służyły mi jako miski do białego barszczu, a że chleba nie wyrzucam, to zamroziłam. Postanowiłam więc wykorzystać ten chleb do ugotowania zupy chlebowej, o której nieraz słyszałam, ale nigdy nie jadłam. Pierwszy raz więc gotowałam zupę chlebową i tak właśnie ją sobie wyobrażałam, jako gęstą zupę z boczkiem(...)równie dobrze można dodać sok z kiszonej kapusty, wtedy będzie „bardziej barszcz”. Dla mnie jest to również smak dzieciństwa, chociaż nie znałam wtedy zupy chlebowej. Bardzo często u mnie w domu rodzinnym gościł biały barszcz, a serwowany był o dziwnej porze, bo na śniadanie. Pamiętam ten smak rozpuszczonego chleba, który
To co kochamZupa pieczarkowa na domowym bulionie warzywnym z dodatkiem pieczarek . Sycąca i rozgrzewająca (szczególnie jeśli nie pożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to zupa – krem, gdyż wszystko na końcu miksujemy blenderem. Zupę pieczarkową można podawać samą, ale również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami). Składniki: (ok. 6 porcji) 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak(...)bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 150 g masła 50 g wytrawnego wermutu 80 g śmietanki 30% 40 g mleka sól morska, świeżo mielony czarny pieprz świeża natka pietruszki Przygotowanie zupy pieczarkowej: Wszystkie warzywa pokroić w plasterki. 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 2 pory (tylko białe części) W garnku roztopić masło, dodać pokrojone ziemniaki
Moja Delicjabetakaroten przekształca się w witaminę A w środku naszego organizmu. Marchewka chroni naszą skórę. Ugotowana marchewka dzięki zawartemu w niej błonnikowi reguluje pracę jelit. Marchewka zatrzymuje biegunki. Z kolei zupa marchewkowa (czy przecier marchewkowy) skutecznie pomaga na zaparcia i na biegunki dziecięce. Marchewkę szczególnie zaleca się dzieciom, których układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały. A z racji tego(...)gdyż witaminy są znajduja sie tuż przy powierzchni. Jeżeli lubisz sok z marchwi, wybieraj raczej marchewkę z uprawy ekologicznej, gdyż pestycydy gromadzą się wlaśnie w korzeniu tej rosliny. ZUPA MARCHEWKOWA. A skoro na zimę chętnie sięgamy (czy wracamy) do zup, proponuję Wam bardzo prosty przepis na zupę marchewkową. Którą z powodzeniem można przekształcić w zupę „na winie
MODA NA BIOOgórkowa na gęsinie, smaczna, gorąca i rozgrzewająca. Została mi gęsia tuszka, więc ugotowałam z niej wywar. Zupa ogórkowa na drobiowym bulionie to jest to! Domowe kiszone ogórki już mi się skończyły. Mój mąż przepada za polskimi ogórkami, więc nic się przed nim nie uchowa. Byłam niedawno w Polsce i zrobiłam nowe zapasy. Trafiłam na pyszne kiszone ogórki, więc i ogórkowa(...)wyszła idealna. Zawsze dodaję wodę z ogórków. Lubię kiedy zupa jest dostatecznie kwaśna. Doprawiam ją majerankiem i białym pieprzem. Ogórkowa na gęsinie to idealna zupa na mrozy. Miseczka gorącej zupy dosłownie stawia na nogi! Ogórkowa Składniki: 4-6 porcji 3 l wywaru z gęsiny 600 g kiszonych ogórków 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pietruszki 5 ziemniaków
codojedzeniaZupa dyniowa po tajsku z krewetkami i makaronem to wspaniała propozycja na jesienno-zimowy posiłek. Bardzo sycąca, pikantna, pełna aromatycznych przypraw i prosta w przygotowaniu – cieszy oczy barwą i zachwyca smakiem. Jedyne trudności w tym przepisie mogą się pojawić przy obróbce dyni, ale taki już urok tego warzywa. Zupa dyniowa wspaniale rozgrzewa i idealnie nadaje się na obiad(...)Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć krewetki i smaż około 3-5 minut, aż krewetki się zarumienią. Usmażone krewetki wrzuć do garnka
ale Pyszniezupa pomidorowa to smak mojego dzieciństwa. Moja mama i babcia zawsze przygotowywały tą zupę w ten sam sposób z tym, że babcia lubi dodać jeszcze do zupy śmietankę. Jest jeden składnik, który całkowicie ulepsza smak tej zupy. Tym składnikiem jest cukier, zaskakujące? A jednak! Zapraszam do wypróbowania. Składniki: butelka domowego soku pomidorowego kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, kiełbasę pokrojoną w kostkę. Wstawiamy na gaz i gotujemy, dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku; cukru dodaje tak 1-2 łyżki. Gdy zupa się gotuje do miski wsypujemy mąkę dodaje trochę wody mieszamy tak aby nie było grudek, wlewamy do zupy, zagotowujemy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do zupy przed podaniem dodajemy
Motylkowa Kuchniazupa przywołuje mi wspomnienia z jednego z pierwszych moich spotkań z mężem. To wtedy poznawałam jego zdolności kulinarne. Barszcz ukraiński był pierwszą zupą, którą mnie poczęstował. Tak już zostało. Jest on specjalistą w przygotowaniu tej zupy i wydobycia idealnego smaku. Bardzo lubię kiedy gotuje. Zawsze coś niezwykłego i bardzo smacznego powstanie. Przedstawiamy Wam aromatyczną, sycącą(...)smaczną zupkę. Czy macie zupy, których nie lubicie? Na początku małżeństwa dowiedziałam się, że męża najgorszą zupą jest krupnik. Zaczęłam się zastanawiać czy ja mam taką zupę, która mi nie smakuje. Po dłuższym zastanowieniu stwierdzam, że nie. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zupy
Pan i Pani Smith w kuchniZupa z soczewicy z porami, suszonymi śliwkami i filetem z kurczaka to bardzo sycące i bogate w białko danie. Będzie smakowała wielbicielom gęstych, pełnych warzyw zup. Wykwintna zupa z soczewicy to danie lasowiackie. Na terenach północnego Podkarpacia rośliny strączkowe uprawiane były zwykle jedynie na własne potrzeby. Jeszcze sto lat temu różnie je też traktowano. Ponieważ ziemie zamieszkałe przez Lasowiaków(...)były zbyt urodzajne, codzienne potrawy były skromne, ale pomysłowe. Stąd obfitość różnego rodzaju sytych zup zagęszczanych roślinami strączkowymi, a później, ziemniakami. Groch, fasola czy soczewica były traktowane jako „mięso dla ubogich”. Zastępowały w codziennych posiłkach składniki, których brakowało w ubogich chłopskich kuchniach. Składniki: 400 g piersi z kurczaka lub schabu 3-4 pory 400 g soczewicy włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka
Trzeci talerzZupa cebulowa to niemal flagowe danie kuchni francuskiej. Ta zupa to odpowiednik naszej pomidorowej, którą wszyscy z pewnością robią na obiad dość często. Zachwalana niemal na całym globie i tak samo popularna. O co tyle szumu? Zupa cebulowa pomimo dużej ilości cebuli ma lekko słodki smak, a podana z grzankami smakuje naprawdę dobrze. Nie jest też jakoś specjalnie droga(...)pracochłonna, choć cebulę trzeba dość długo podsmażać by wydobyć z niej cukier. A to sprawia, że naprawdę ludzie chętnie sięgają po talerz gorącej, rozgrzewającej i sycącej francuskiej zupy z cebuli. Składniki na 6 porcji: 1 kg cebuli 5 szklanek bulionu (może być ugotowany tylko na włoszczyźnie, specjalnie na potrzeby zupy, jeżeli nie macie akurat w domu) 2 liście laurowe
Poezja Smaków - blog kulinarnyMiałam dosyć intensywny wywar z kurczaka, ziemniaki i zero pomysłu na zupę. I jeszcze dużo kminku w szafce, gdyż jest to jedna z naszych ulubionych przypraw. Przyszła mi do głowy zupa z kminkiem. Znalazłam opis takiej zupy u Roberta Makłowicza, trochę pozmieniałam, nieco dodałam i tak powstała moja zupa kminkowa. Nie odcedziłam kminku, wydawał mi się wystarczająco miękki - następnym razem(...)jednak odcedzę. Zaletą tego że kminek został w zupie, był jej niezwykle intensywny smak następnego dnia - wszystko znakomicie się przegryzło. Ale ponieważ i zaraz po ugotowaniu zupa była bardzo smaczna, sugeruję jednak kminek odcedzić. Danie tylko dla wielbicieli kminku! składnik 1000 ml wywaru mięsnego 40 g kminku 200 g ziemniaków 1 żółtko 2 łyżki śmietany do podania natka pietruszki
Stare Garytych na słodko i tych wytrawnych. Co roku eksperymentuję z nowymi daniami lub ulepszam te stare. Dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają na bardzo łatwą do przygotowania zupę, oto aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, ugotowany na bazie pieczonej dyni. Oczywiście możecie do niego wykorzystać surową pokrojoną w kostkę dynie, ale osobiście uważam, że pieczona dynia(...)wiele głębszy smak i zupa z niej jest zdecydowanie smaczniejsza. Podpowiem Wam, że można po porostu za jednym zamachem upiec większą ilość dyni, a potem ją zamrozić. I wyjmować z zamrażalnika w zależności od potrzeby. To co, skusicie się na talerz jesiennej gęstej zupy ? Na blogu znajdziecie sporo
Kulinarne przygody Gatityposypania ugotowane i utłuczone ziemniaki Przygotowanie: Zagotować bulion, dodać liście laurowe, czarny pieprz, buraki obrane i pokrojone cienkie plasterki. Gotować 20 minut na niewielkim ogniu, wyłączyć gaz i pozostawić zupę do naciągnięcia smakiem i kolorem buraków. Po ok. 20 minutach przecedzić zupę przez sito, na którym pozostaną buraki i ziarenka. Czystą zupę zagotować i odlać kilka łyżek do miski(...)odlaną zupą wymieszać zakwas na żurek i śmietanę, a następnie dodać do zupy w garnku. Doprawić zupę solą, cukrem i pieprzem ziołowym. Zupę podać z ugotowanymi ziemniakami ułożonymi na tym samym talerzu (tak jak na zdjęciu) lub ziemniaki podać na osobnym talerzu. Ziemniaki i zupę obsypać koperkiem. Ziemniaki można podać z usmażonymi na chrupko skwarkami z boczku i cebulką. Smacznego
Codziennik KuchennyCzytelnicy mojego bloga mieli okazję poznać przepis na congee, rok temu przy okazji publikacji tego wpisu . Jest to bardzo popularna w Chinach zupa ryżowa o konsystencji kleiku, przygotowana z ryżu i wody. Congee może być podstawą lekkostrawnych i pożywnych zup i potraw. Można ją ugotować z białego, brązowego lub pełnoziarnistego ryżu. Na congee doskonale nadaje się już ugotowany ryż(...)taki który został z obiadu. Do dzisiejszego przepisu użyłam pasty miso o doskonałych właściwościach prozdrowotnych, o których pisałam tutaj Drugim wysokowartościowym składnikiem (a raczej składnikami) tej zupy są glony (wodorosty). Te niepozornie wyglądające, suszone ,,listeczki" zawierają prawie wszystkie mikroelementy, wiele witamin, są bardzo bogate w jod, żelazo (wakame mają go 4 razy więcej niż czerwone mięso), fluor i wapń (hijiki
Codziennik Kuchennywielkanocny barszcz biały i żurek jest tak wiele przepisów, że trudno ustalić jaki jest ich jedynie słuszny skład tych zup;) Zamieszczam przepis na najprostszy jaki znam barszcz biały. Ugotowany na bulionie warzywnym i pszennym zakwasie z dodatkiem chrzanu i śmietany. Barszcz biały podaję z gotowanym jajkiem i parzoną białą kiełbasą. Tym razem dla odmiany nie dodałam do zupy białej(...)rozciąć osłonkę kiełbasy i uformować z mięsa klopsiki, dalej postępować jak w przepisie poniżej. Barszcz biały wg mojej receptury nie jest zbyt kwaśny, chociaż warto pamiętać przy gotowaniu tej zupy, że efekt końcowy zależy od tego: ile dodasz zakwasu - jeśli będzie słabo ukiszony, to podana przeze mnie ilość (1/2 litra) może być zbyt mała; jeśli zakwas będzie mocno przekiszony, wtedy
Codziennik Kuchenny