Zarówno pieczarki jak i fasolka szparagowa należą do tych warzyw, które znakomicie sprawdzają się jako składnik główny wielu dań. Są świetne w sosach, gotowane, w zupach czy jako składnik sałatek. Można po nie sięgać przez okrągły rok, gdyż pieczarki dostępne są na świeżo cały czas, a fasolkę jeśli nie w świeżej formie bez problemu kupić można mrożoną. Tym razem pieczarki
MeCooksczosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy osączone i drobno pokrojone grzyby. Całość przykrywamy i dusimy około 10-15 minut. Wodę z grzybów można dodać np. do zupy grzybowej. Do grzybów dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do wystudzenia. Jak ugotować kaszę gryczaną: W garnku gotujemy 1,5 szklanki wody
To co lubię - gotuję i polecamKoci lament to jedno z tych unikatowych wigilijnych dań, które doceniają wszyscy znający je od dzieciństwa, a które u pozostałych wywołuje zdziwienie. W dawnych czasach koci lament serwowano jako zupę, której nie mogło zabraknąć przy wigilijnym stole. Składa się ona z gotowanej fasoli, suszonych śliwek i powideł śliwkowych. Według Koła Gospodyń Wiejskich w Krzywem (powiat brzozowski) danie to można podawać
Trzeci talerzcebule 60 dkg ziemniaków 50 dkg pieczarek 2 papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 1 słoiczek koncentratu 200 g musu z pieczonej dyni … Czytaj dalej Zupa gulaszowa
czarrna od kuchniBarszcz czerwony Wigilijny – na domowym zakwasie z buraków Może nie być na Święta ciast, pierogów, ryby, ale nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego z
Marcepanowa kuchniawsadzamy na min 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka Pieczemy w 180 stopniach. Artykuł Miodowe ciasteczka, łatwe pierniki pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuProste historie z karpiem świątecznym w sosie z zupą grzybową. Pachnie lasem, i magią świąt. składniki ryba: 450 g warzywa mrożone/marchewka, seler,ziemniaki,cebula,pietruszka słupki/ albo świeże 20 dkg mrożonych podgrzybków 3 dzwonka z karpia 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki sos grzybowy: 1 garść suszonych pieczarek/ można dodać świeże/ 1 cebula
wesoła kuchniadużo pierogów, zamróź je od razu, jeśli braknie to szybko możesz ugotować te zamrożone i będą świeże Dania możesz też pasteryzować (np. bigos, czy kapustę z grzybkami lub zupę). Jak świętować żeby nie marnować? Po więcej porad dotyczących niemarnowania żywności w święta (ale nie tylko) zapraszam Was na profil Banku Żywności w Krakowie . Aktualnie Bank prowadzi kampanię Świętuję nie marnuję
365 dni dookoła kuchniciągu całego roku. Postne i nietłuste potrawy przysłużą się każdemu. Jednak przy cukrzycy warto zwrócić uwagę na te dania, które zawierają dużą ilość węglowodanów. O ile czysty barszcz czy zupa grzybowa nie wpłyną znacząco na glikemię, tak dodatek dużej ilości uszek czy makaronu może spowodować wzrost poziomu cukru. Warto też zachować umiar przy pierogach. Uważaj w kolejne świąteczne
Dietologzbyt duże, przygotowujemy wersję z farszem z dodatkiem pieczarek. W takim wypadku warto dodać do niego wodę spod namoczonych suszonych grzybów (np. tych użytych do zrobienia kapusty lub zupy grzybowej ) dzięki czemu będzie bardziej aromatyczny. Możesz również użyć samych pieczarek podsmażonych z cebulką. Gdy planujesz jeść krokiety nie tylko w święta, możesz również postawić na farsz mięsny – będą jeszcze
okolicepalnika.plruskie? Naleśniki: Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, następnie zmiksuj na gładkie i dość rzadkie ciasto. Dużą patelnię równomiernie posmaruj olejem i dobrze rozgrzej. Nabieraj ciasto standardową chochlą do zupy i wylewaj na dużą patelnię, od razu nią poruszając, aby rozlało się po całej powierzchni. Smaż przez przez 30-60 sekund aż naleśnik się przyrumieni, następnie obróć na drugą stronę
Kulinarna Polskaczasie dodać ocet jabłkowy, gotować dodatkowo 10 min. Na koniec dodać przeciśnięty czosnek, cukier oraz majeranek.Doprawić solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej wody. Zupę przelać przez sito do "czystości" i odstawić, na co najmniej 12 godzin, żeby nabrała wigilijnej mocy
pieprzny smaczekZima to czas brukselki. Warto wiedzieć, że można wykorzystać ją w inny sposób niż rozgotowaną w zupie warzywnej. Brukselkę można piec, smażyć, gotować, a nawet jeść na surowo. Na blogu możecie znaleźć już kilka różnych pomysłów na przygotowanie brukselki . Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z brukselki z sezamem i granatem . Taka sałatka będzie z pewnością fantastycznym dodatkiem na świąteczny stół
Codzienne Gotowaniekadry z mojej kuchni i gotowania. Ciecierzyca zwana też cieciorką czy groszkiem włoskim to składnik wielu popularnych dań. Można przygotować z niej hummusy i pasty, sałatki, potrawki i gulasze, zupy. Ciecierzycę najczęściej kupujemy w formie suszonej oraz w gotowej już ugotowanej w słoiku lub puszce. Poniżej przedstawiam Wam podstawowy sposób gotowania soczewicy suszonej. Możecie ugotować więcej i zamrozić gotowe porcje
Dorota Smakuje