zupa - 39353 przepisów (strona:1698/2624)

Pieczona brukselka 66

lubi albo nie. Tak, wiem, odkrywcze. My i ja (my) należymy do tej pierwszej grupy, nawet chyba kiedyś Wam pisałam, że zawsze prowadzimy walki o te kapustki, zajadając się zupą jarzynową. Dziś walk nie było, nażarliśmy się po kokardki. Dużym plusem jest czas pieczenia, brukselka piecze się błyskawicznie. Zróbcie koniecznie. Składniki: 500 g brukselki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka

Kardamonovy
Kapusta włoska pieczona pod beszamelem 60

ostatnią niedzielę wyczyniałam barszcz ukraiński . Jednym z jego składników była kapusta włoska, której dość spora część została mi po skompletowaniu zupy. Chodził mi po głowie pomysł zapieczenia jej (kapusty znaczy), niekoniecznie pod beszamelem. Jak widzicie, na beszamelu się skończyło. I całe szczęście. Proste i genialne. Składniki: pół główki kapusty włoskiej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml mleka

Kardamonovy
Koktajl z jarmużem, gruszką i jabłkiem 50

Przez cały weekend bawię się z jarmużem: zupa od teściów, pierogi i właśnie koktajl. W kuchni zdychały jabłka, nadmiar otrębów też spowodował, że miałam potrzebę coś zmiksować. Milion witamin, same dobroci, zero cukru i innych niepotrzebności. Miotałam się jedynie pomiędzy wodą a mlekiem. Skończyłam na wodzie. I jest git. Składniki: 3/4 szklanki wody garść jarmużu 1 gruszka 1 jabłko

Kardamonovy
Pieczone kotlety z soczewicy 69

chłopakami z naszej ekipy. I jak to na nich przystało… mięso, mięso, mięso. Zajadali się np. czasami śniadaniami, w których było mięso z mięsem, sałatka z mięsem i zupa z mięsem (tak, wieeem, musieliście robić zapasy). I tak jak nie mam wpływu na to co w domu je reszta, zdecydowanie mam wpływ na to co je mój mąż

Kardamonovy
Śledzie w sosie tatarskim 73

Wiecie co miałam wczoraj na obiad? Zupę grzybową i łazanki z makiem. Tak zaczyna się grudzień blogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to dość wygodne, potem przed świętami będę miała więcej czasu na inne „przyjemności”. Na pierwszy bożonarodzeniowy strzał lecą śledzie w sosie tatarskim. Oczywiście w sosie domowej roboty.  Składniki: 5 filetów śledziowych

Kardamonovy
Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą 63

Wczoraj zrobiłam barszcz, do tłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu… Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść

Kardamonovy
Sałatka z gotowanym kurczakiem, kukurydzą i ananasem 74

Ugotowałam rosół, oczywiście na kurczaku zagrodowym, innych już nie kupuję. I tak od razu zaczęłam kombinować co zrobić z mięsem. Potrawka – wiadomo, zupy zawekowałam, z piersi postanowiłam zrobić sałatkę. Wyszła całkiem spoko. Nadal jednak bardziej wolę typową zieleninę od tego typu sałatek, ale od czasu do czasu chętnie wchłonę i takie. Poza tym lubię połączenie ananasa, czosnku i natki

Kardamonovy
Dal z grochem i pieczonym bakłażanem 64

niego 3/4 upieczonych warzyw i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko przykrywamy pokrywką i gotujemy około godziny (w razie potrzeby można dolać trochę wody, dal ostatecznie ma mieć konsystencję gęstej zupy). Groch ma się rozpadać między palcami. Dal doprawiamy solą. Podajemy go z ryżem, resztą pieczonych warzyw i pokrojonymi w plasterki papryczkami chili. Artykuł Dal z grochem i pieczonym bakłażanem pochodzi

Kardamonovy
Racuchy pełnoziarniste z jabłkami 71

niej nastawiona, byłam przekonana, że nic z niej nie wyjdzie. A tu proszę, racuchy, placki, ciastka. W ogóle kupiłam tę mąkę jedynie z myślą o zakwasie na żur. Zupy w końcu nie zrobiłam, uskuteczniam jednak inne rzeczy. Jak macie jakieś doświadczenie z tym rodzajem mąk, piszcie śmiało co mogę jeszcze z niej wyczarować. A tytułowe racuchy pełnoziarniste z jabłkami możecie

Kardamonovy
Kokosanki 72

przepadam za wiórkami kokosowymi. Nie lubię ich w ciastach, wygrzebuję z makiełek. Mleczko kokosowe uwielbiam. W zupach, daniach głównych, śniadaniach, koktajlach, właściwie we wszystkim. Wiórkom jednak mówię nie. Co mi strzeliło do łba, żeby zrobić kokosanki? Zaczęło się chyba od tego, że będąc ostatnio na zakupach, miałam ochotę na jakieś słodycze. Jak już cokolwiek znalazłam, zaczęłam czytać skład. Wszędzie

Kardamonovy
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 77

Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem

Kardamonovy
Bananowe pierniczki 133

Przecier mango… Pycha Spróbujcie też pysznej lemoniady i kompotów PURENA (np. 1 saszetka daje 2 L gotowej lemoniady). Proste przygotowanie, fajny smak. PURENA posiada w swojej ofercie też zupy krem bez konserwantów, cukru i barwików. PURENA – 100% owoców i warzyw zamkniętych w wygodnej saszetce Na stronie PURENA znajdziecie też wiele pysznych inspiracji kulinarnych. Warto sprawdzić Ja dziś polecam

Słodkie okruszki
Zupa czosnkowa z chipsami z czosnku i grzankami 61

troszkę masła i wrzucić pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażyć do zrumienienia. Nalać zupkę do talerza, dodać (wg uznania chipsów z czosnku i grzanek). Autor przepisu: Monika Gowik Artykuł Zupa czosnkowa z chipsami z czosnku i grzankami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
10 książek kulinarnych pod choinkę 62

odsłonach - od klasycznej po odważne w wyszukanych smakach. Wszystkie przepisy są łatwe, ale niebanalne. Dzięki nim można szybko zdobyć wiedzę o ramenie i nauczyć się perfekcyjnie gotować tę japońską zupę.  Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić. "Smacznie, zdrowo, ekspresowo. Poradnik dla kreatywnych i zapracowanych", Anna Kłosińska To nie tylko książka z przepisami, ale i doskonały poradnik

My Chcemy Jeść
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 79

Zdjęcie zrobiłam podczas Wigilii w 2019 roku, niestety jest tylko jedno, gdyż te drożdżowe kapuśniaczki zniknęły ze stołu w oka mgnieniu Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Takie paszteciki drożdżowe podane do wigilijnego barszczu zamiast uszek, będą równie pyszne. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania