Spaghetti z sosem dyniowym i szałwią 153procent kremowości Gdy nadchodzi jesień, widać coraz więcej złotego koloru za oknem, jak i w mojej kuchni. Dynia pojawia się w każdej możliwej postaci – robię z niej zupę, gnocchi , ciasta. Wersja z makaronem to moje zeszłoroczne odkrycie i absolutny hit! Sos jest aż nieprzyzwoicie kremowy, wręcz aksamitny, a przy tym pełny smaku – lekko słodki dzięki dyni, ale też
Na-talerzu.pl
Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami 255Dynia pieczona jest pyszna. Bardzo mięciutka i ziołowa. Można posolić ją do smaku. Taka dynia może być dodatkiem do drugiego dania lub bazą do zupy czy past. Upieczona z czosnkiem będzie wyjątkowo aromatyczna. Przed podaniem czosnek i dynie obieramy z łupin. Warto upiec taką dynię. Smacznych inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: połówka średniej dyni kilka ząbków czosnku 2-3 łyżki
Izabelawkuchni
Warzywny gulasz z boczniakami i dynią 205samej zimy. Wiem że w sklepach dostępna jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje właśnie teraz, bo to jej pora. Na blogu znajdziecie całe mnóstwo dyniowych przepisów na zupy, ciasta, muffiny, placki itd. Korzystajcie z nich ile wlezie, a ja dziś dorzucam przepis na warzywny gulasz z dynią, boczniakami i papryką. Bardzo jesienny, a do tego zdrowy, kolorowy
Smakowity Blog Kulinarny
Indyk w roli głównej 117udźca drugie ulubione danie- kotleciki w panierce, albo piekę w marynacie z sosu sojowego, oliwy, czosnku, miodu i octu balsamicznego, a na szyjkach i skrzydełkach robię wywary do zup. Zawsze jednak chętnie poznaję nowe przepisy i inspiracje, i tak było na tych warsztatach, gdzie oprócz mile spędzonego czasu i nowych kulinarnych znajomości (pozdrawiam rudą przy garach i white tablecloth ) mogliśmy
Cooking for Emily
kwiaty kopru suszone do wielu potraw... 152Suszone kwiaty dojrzałego kopru sa idealnym dodatkiem smakowo-aromatycznym do wielu dań takich jak: zupy (pomidorowa,ogórkowa, szczawiowa, jarzynowa), do gulaszów, do pieczonych mięs. Mocno dojrzałe łodygi kwiatowe kopru ususzyć dobrze na słońcu. Ususzone kwatki odcinać nożyczkami z łodygi do słoika, słoik zamknąć, tak przygotowany koper mamy na zimowe dni, do następnego lata
W Mojej Kuchni Lubię
"Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok" Iwona Zasuwa 181też o estetykę posiłków, pije dużo wody między posiłkami, nie je pod wpływem silnych emocji, unika alkoholu, cukru i nabiału. Książka została podzielona na pory roku. Zaczynamy od zup błyskawicznych i sałatek dla zabieganych, następnie przechodzimy do wiosny - przebudzenie mocy, później lato - pełnia życia, babie lato i jesienny zmierzch, zima - wyciszenie i regeneracja, bonus, sosy i dodatki. Przepisy
kruche babeczki
Kopytka dyniowe 136niech chociażby gulasz lub przepyszne placuszki, podobne do tych z cukinii. Dynia może stać się również bardzo ciekawym dodatkiem do makaronu no i oczywiście będzie też świetnym materiałem na zupę. Poza miąższem, warto wykorzystywać także pestki dyni, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Śmiało możesz dorzucić je niemal do każdej sałatki lub koktajlu. Ciekawym pomysłem może być
okolicepalnika.pl
Dynia pieczona z czosnkiem 167okresie jesiennym dynia jest jednym z tych warzyw, po które sięgam bardzo często. Zazwyczaj piekę ją a później miksuję. W formie puree wykorzystuję ją do zup, ciast oraz sosów. Ostatnio upiekłam dynię z dodatkiem czosnku oraz oliwy i podałam ją w kawałkach. Pieczona dynia przygotowana w ten sposób może być świetną przekąską na lunch jak i smacznym dodatkiem do dań
MeCooks
SERNIK KOKOSOWY Z MUSEM MANGO I GALARETKĄ 275okazję już poznać! Marka PURENA to marka posiadająca w swojej ofercie zarówno produkty dla klientów indywidualnych, jak i do gastronomii. 100% owocowe przeciery, koncentraty napojów, kompoty, a ostatnio jeszcze zupy – wszystko pokażę Wam na blogu! A wszystko to bez konserwantów, zbędnej wody, czy niepotrzebnych dodatków, jak stabilizatory czy słodziki. Fantastyczne jest to, ze produkty posiadaj genialny skład
Ostra na Słodko
CALAMARI Z SOSEM ALFREDO 131się tu bazylia, kolendra, szpinak, wszelakie grzyby, kurczak czy krewetki. INNE PYSZNE PRZEPISY NA MAKARONY: TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO SPAGHETTI Z KURKAMI I GROSZKIEM ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI DORSZ STIR-FRY Z MAKARONEM RAMEN CALAMARI Z SOSEM
globuskulinarny
Łatwe i szybkie wegańskie ciasto z jabłkami i masłem orzechowym 289Jesień to czas zupy dyniowej i jabłeczników, zdecydowanie, no może jeszcze brownie. Dziś mam dla Was zupełnie nowy przepis na naprawdę mało skomplikowane ciasto z jabłkami, które jest przede wszystkim mięciutkie i wilgotne jednocześnie. Dodatek masła orzechowego i syropu klonowego nadaje mu głębi smaku. Składniki na małą blaszkę o wymiarach 22×22 cm: 250 g mąki pszennej łyżeczka proszku
greenscarf
Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco 196możliwości kulinarnych. Idealnie sprawdzi się przy codziennym gotowaniu jak i na specjalne okazje. Mięso z udźca będzie doskonałe do pieczenia i duszenia. Skrzydła z indyka są idealną bazą do zup. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smaku
Pyszne naleśniki z serem i rodzynkami. Jak u babci na podwieczorku. PRZEPIS 149rodzynkami? Naleśniki: Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, następnie zmiksuj na gładkie i dość rzadkie ciasto. Dużą patelnię równomiernie posmaruj olejem i dobrze rozgrzej. Nabieraj ciasto standardową chochlą do zupy i wylewaj na patelnię, od razu nią poruszając, aby rozlało się po całej powierzchni. Smaż przez przez 30-60 sekund aż naleśnik się przyrumieni, następnie obróć na drugą stronę
Kulinarna Polska
Placuszki dyniowo-bananowe 184Sezon dyniowy trwa, a my korzystamy z niego z ogromną przyjemnością. Zupa krem, kopytka, ciasta i obowiązkowo placuszki. Tym razem przygotowałam takie z dodatkiem banana, który nadał placuszkom lekkiej słodyczy. Placuszki same w sobie nie wychodzą mocno słodkie. Są idealne, by osłodzić je np powidłami śliwkowymi lub cukrem pudrem. 250 g puree z dyni 2 banany 2 jajka 1 łyżka
Smaki Na Talerzu
Kiełki w słoiku – domowa plantacja 157Kiełki w słoiku to idealna domowa i znacznie tańsza alternatywa dla kiełków kupowanych w sklepie. Świeże, zielone, lekko pikantne kiełki są genialną dekoracją zup czy kanapek. Świetnie smakują z twarożkiem lub jajecznicą. To co w nich najważniejsze stanowią bardzo bogate źródło witamin i wartości odżywczych. Zastanawiasz się jak wyhodować kiełki? Do ich przygotowania potrzebujemy: słoika z nakrętką oraz nasion
Gotujemywdomu.pl