Dal z grochem i pieczonym bakłażanem 111niego 3/4 upieczonych warzyw i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko przykrywamy pokrywką i gotujemy około godziny (w razie potrzeby można dolać trochę wody, dal ostatecznie ma mieć konsystencję gęstej zupy). Groch ma się rozpadać między palcami. Dal doprawiamy solą. Podajemy go z ryżem, resztą pieczonych warzyw i pokrojonymi w plasterki papryczkami chili. Artykuł Dal z grochem i pieczonym bakłażanem pochodzi
Kardamonovy
Racuchy pełnoziarniste z jabłkami 114niej nastawiona, byłam przekonana, że nic z niej nie wyjdzie. A tu proszę, racuchy, placki, ciastka. W ogóle kupiłam tę mąkę jedynie z myślą o zakwasie na żur. Zupy w końcu nie zrobiłam, uskuteczniam jednak inne rzeczy. Jak macie jakieś doświadczenie z tym rodzajem mąk, piszcie śmiało co mogę jeszcze z niej wyczarować. A tytułowe racuchy pełnoziarniste z jabłkami możecie
Kardamonovy
Kokosanki 115przepadam za wiórkami kokosowymi. Nie lubię ich w ciastach, wygrzebuję z makiełek. Mleczko kokosowe uwielbiam. W zupach, daniach głównych, śniadaniach, koktajlach, właściwie we wszystkim. Wiórkom jednak mówię nie. Co mi strzeliło do łba, żeby zrobić kokosanki? Zaczęło się chyba od tego, że będąc ostatnio na zakupach, miałam ochotę na jakieś słodycze. Jak już cokolwiek znalazłam, zaczęłam czytać skład. Wszędzie
Kardamonovy
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 133Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem
Kardamonovy
Bananowe pierniczki 203Przecier mango… Pycha Spróbujcie też pysznej lemoniady i kompotów PURENA (np. 1 saszetka daje 2 L gotowej lemoniady). Proste przygotowanie, fajny smak. PURENA posiada w swojej ofercie też zupy krem bez konserwantów, cukru i barwików. PURENA – 100% owoców i warzyw zamkniętych w wygodnej saszetce Na stronie PURENA znajdziecie też wiele pysznych inspiracji kulinarnych. Warto sprawdzić Ja dziś polecam
Słodkie okruszki
Zupa czosnkowa z chipsami z czosnku i grzankami 107troszkę masła i wrzucić pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażyć do zrumienienia. Nalać zupkę do talerza, dodać (wg uznania chipsów z czosnku i grzanek). Autor przepisu: Monika Gowik Artykuł Zupa czosnkowa z chipsami z czosnku i grzankami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
10 książek kulinarnych pod choinkę 112odsłonach - od klasycznej po odważne w wyszukanych smakach. Wszystkie przepisy są łatwe, ale niebanalne. Dzięki nim można szybko zdobyć wiedzę o ramenie i nauczyć się perfekcyjnie gotować tę japońską zupę. Kliknij tu, aby sprawdzić cenę i gdzie kupić. "Smacznie, zdrowo, ekspresowo. Poradnik dla kreatywnych i zapracowanych", Anna Kłosińska To nie tylko książka z przepisami, ale i doskonały poradnik
My Chcemy Jeść
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 135Zdjęcie zrobiłam podczas Wigilii w 2019 roku, niestety jest tylko jedno, gdyż te drożdżowe kapuśniaczki zniknęły ze stołu w oka mgnieniu Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Takie paszteciki drożdżowe podane do wigilijnego barszczu zamiast uszek, będą równie pyszne. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka pieczarkowa z fasolką szparagową 151Zarówno pieczarki jak i fasolka szparagowa należą do tych warzyw, które znakomicie sprawdzają się jako składnik główny wielu dań. Są świetne w sosach, gotowane, w zupach czy jako składnik sałatek. Można po nie sięgać przez okrągły rok, gdyż pieczarki dostępne są na świeżo cały czas, a fasolkę jeśli nie w świeżej formie bez problemu kupić można mrożoną. Tym razem pieczarki
MeCooks
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. 145czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy osączone i drobno pokrojone grzyby. Całość przykrywamy i dusimy około 10-15 minut. Wodę z grzybów można dodać np. do zupy grzybowej. Do grzybów dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do wystudzenia. Jak ugotować kaszę gryczaną: W garnku gotujemy 1,5 szklanki wody
To co lubię - gotuję i polecam
Koci lament – kuchnia podkarpacka 161Koci lament to jedno z tych unikatowych wigilijnych dań, które doceniają wszyscy znający je od dzieciństwa, a które u pozostałych wywołuje zdziwienie. W dawnych czasach koci lament serwowano jako zupę, której nie mogło zabraknąć przy wigilijnym stole. Składa się ona z gotowanej fasoli, suszonych śliwek i powideł śliwkowych. Według Koła Gospodyń Wiejskich w Krzywem (powiat brzozowski) danie to można podawać
Trzeci talerz
Zupa gulaszowa 240cebule 60 dkg ziemniaków 50 dkg pieczarek 2 papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 1 słoiczek koncentratu 200 g musu z pieczonej dyni … Czytaj dalej Zupa gulaszowa
czarrna od kuchni
Barszcz czerwony Wigilijny 139Barszcz czerwony Wigilijny – na domowym zakwasie z buraków Może nie być na Święta ciast, pierogów, ryby, ale nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego z
Marcepanowa kuchnia
Miodowe ciasteczka, łatwe pierniki 129wsadzamy na min 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka Pieczemy w 180 stopniach. Artykuł Miodowe ciasteczka, łatwe pierniki pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku