zupa - 39353 przepisów (strona:1690/2624)

Prosta drożdżowa chałka 80

Zanim wiosna na dobre rozgości się w mojej kuchni, zanim surówki z kapusty ustąpią miejsca lekkim sałatkom z nowalijkami, zanim do talerzy zamiast sycącej gęstej zupy naleję lekkiego kremu z młodych warzyw, zanim upiekę ciasto z truskawkami... mój dom wypełnia aromat świeżej chałki. Prostej, drożdżowej, takiej, co udaje się każdemu. Takiej, co jest miękka i puszysta, a najlepiej smakuje

Obiad gotowy
Zdrowie w szklance – 4 pomysły na świeżo wyciskany sok 78

obranej limonki Przygotowanie: Ze składników wyciskamy sok i pijemy na zdrowie. Nie wyrzucajcie pulpy! Pulpę po soku można wykorzystać. Pulpę z warzyw można dodać do innych składników i przygotować zupę krem. Z pulpy marchewkowej można przygotować pyszne marchewkowe babeczki lub ciasto. Z innych pozostałości po soku można zrobić np. szybkie placuszki.       The post Zdrowie w szklance

Słodkie okruszki
KOPERKOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE 82

Kluski kładzione to chyba najłatwiejsze i najprostrze kluski do zrobienia. Ich zastosowanie w kuchni może być bardzo wszelakie: jemy je okroszone cebulką lub boczkiem, pyszne są jako dodatek do zup (np pomidorowej, buraczkowej, ogórkowej), sosów z mięsem, a znam też amatorów tych pysznych klusek, którzy jedzą je na słodko: z serem, cukrem, cynamonem lub owocami. Składniki: 1 jajko 1 szkl

Walijskie Pichcenie
Wegańska sałatka z makaronem i kapustą. 85

wypełniona różnorodnością smaku. Kolejnym atutem tej sałatki jest łatwość jej wykonania i cudownie się sprawdza na wynos. Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają

Zdrowy Styl Joanny
Pieczona fasola z kapustą kiszoną i jabłkami 79

widać, fasola, marchewka i kiszona kapusta bardzo do siebie pasują i dzieci o tym dobrze wiedzą Jeśli tak jak ja lubisz fasolę piękny jaś, wypróbuj też mój przepis zupę fasolową w wersji odchudzonej. Pieczona fasola – z puszki czy gotowana? Do przygotowania fasolki pieczonej używam fasoli, która została wcześniej ugotowana. Ja najbardziej lubię fasolę dużą, której w puszkach

Wiszniówka
Kopytka z batatów dla dzieci – przepis 98

wyjątkowy kolor kopytek. Ich fajne kształty ro zasługa wspólnego poranka z dziećmi ich aktywności w kuchni. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki z batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . To również kolejna inspiracja jak wykorzystać ugotowane ziemniaki , które zostały z obiadu. PRZEPIS NA KOPYTKA Z BATATÓW DLA DZIECI Składniki : 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych

Dorota Smakuje
Makaron z boczkiem i pieczarkami 88

pominąć boczek i będziemy mieć postny posiłek. Jeśli pytasz co na szybki obiad z makaronem, nie zapominaj o maśle. Masło to ten składnik, który każdy prosty, szybki posiłek ''dosmaczy''. Zupie nada kremowej konsystencji, a szybki obiad z patelni nabierze wyjątkowego smaku. Nigdy olej, ani żaden inny tłuszcz nie stworzy tak efektownego bukietu.  Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad

Dieta moja pasja
szybkowar-rolada z szynki wieprzowej do pieczywa... 98

minut. Wystudzić w szybkowarze w chłodnym miejscu, po wyjęciu szynki jest smalec do pieczywa i wywar ( z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać do gulaszu, bigosu, zupy ), z szynki usunąć nić i kroić w cienkie plasterki - bardzo smaczna rolada z szynki wieprzowej z szybkowara, jest idealna do pieczywa ale też można podać grubsze porcje na obiad z sosem

W Mojej Kuchni Lubię
Jogurtowa sałatka do obiadu 78

feta. Najczęściej kupuję owczy. Uwielbiam smak feta. Jest to jeden z moich ulubionych serów solankowych. Mięta pieprzowa to zioło popularne w wielu kuchniach światach. Dodaję je do perskiej zupy noworocznej , do warzywnych sałatek, koktajli . Mięta w połączeniu z fet a jest niesamowita. Jako dziecko nigdy nie przepadałam za miętą ale teraz nadrabiam i stosuję ją w mojej kuchni bardzo często

codojedzenia
Zupa z ciecierzycą z chlebkami naan 105

puszka krojonych pomidorów 1 puszka mleka kokosowego light 100 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku papryczka chili sól chlebki naan: 100 g mąki 10 … Czytaj dalej Zupa z ciecierzycą z chlebkami naan

czarrna od kuchni
TATAR WOŁOWY 106

pyszne, jędrne, do tatara w sam raz. Kiedy mamy składniki, możemy brać się do  przygotowań.  Składniki: 500 g mięsa wołowego 1 łyżka wody 2 łyżki przyprawy do zup w płynie 3 łyżki oleju                             sól, pieprz 1 duża cebula 6-7 ogórków kwaszonych Wykonanie

Z Majeczką w kuchni
Greckie Pulpety czyli Yuvarlakia 79

Greckie Pulpety. Greckie Pulpety z ryżem, mnóstwem ziół, orzeźwiającą cytryną, czyli Youvarlakia-Γιουβαρλάκια. Youvarlakia czyli Greckie Pulpety w sosie-zupie jajeczno-cytrynowym Avgolemono , który znajdziesz tutaj , choć moją wersja wykorzystuję jogurt grecki, oczywiście możesz wykorzystać Avgolemono . Youvarlakia lub Giouvarlakia, to danie prawdopodobnie pochodzi, z Turcji i jest bardzo popularne również na Cyprze, słowo – Giouvarlakia – z tureckiego oznacza okrągły

RafalCook
Cynamonowe ciasteczka z cini minis 98

mleko i cukier. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie, a na samym końcu dodaj 2/3 płatków. Ciasto nabieraj łyżką (taką do zupy), kładź od razu na blachę, na wierzchu każdego ciastka wduś kilka płatków. Piecz około 15 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika.           Artykuł

greenscarf
Drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem 118

iełbasy z piersią Z Kurnej Półki Cedrob Uwielbiamy ją! Mąż zazwyczaj robi sobie z nią kanapki do pracy, a ja najczęściej dodaję ją do różnych dań. Czy to do zupy, chłopskiego garna lub do farszu. Generalnie polecam Wam też inne produkty Cedrob Z Kurnej Półki. Pyszne i z dobrym składem.   The post Drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami

Słodkie okruszki
Paluszki drożdżowe ( pikantne) 106

Polskiej i przepadłam ; ) Znalazłam fajny, prosty i jakże smaczny przepis na popularne paluszki grissini, tyle że w wersji polskiej . Pikantne, chrupkie, ale nie twarde- znakomity dodatek do dipów i zup. Polecam! Składniki na ciasto: 250 g maki pszennej 15 – 20 g drożdży świeżych (  max: 1/5 kostki) 5 g cukru ( mała łyżeczka) 1 żółtko ½ szklanki mleka 40 g roztopionego masła

Domowe ciasta

Proponowane wyszukiwania