Zanim wiosna na dobre rozgości się w mojej kuchni, zanim surówki z kapusty ustąpią miejsca lekkim sałatkom z nowalijkami, zanim do talerzy zamiast sycącej gęstej zupy naleję lekkiego kremu z młodych warzyw, zanim upiekę ciasto z truskawkami... mój dom wypełnia aromat świeżej chałki. Prostej, drożdżowej, takiej, co udaje się każdemu. Takiej, co jest miękka i puszysta, a najlepiej smakuje
Obiad gotowyobranej limonki Przygotowanie: Ze składników wyciskamy sok i pijemy na zdrowie. Nie wyrzucajcie pulpy! Pulpę po soku można wykorzystać. Pulpę z warzyw można dodać do innych składników i przygotować zupę krem. Z pulpy marchewkowej można przygotować pyszne marchewkowe babeczki lub ciasto. Z innych pozostałości po soku można zrobić np. szybkie placuszki. The post Zdrowie w szklance
Słodkie okruszkiKluski kładzione to chyba najłatwiejsze i najprostrze kluski do zrobienia. Ich zastosowanie w kuchni może być bardzo wszelakie: jemy je okroszone cebulką lub boczkiem, pyszne są jako dodatek do zup (np pomidorowej, buraczkowej, ogórkowej), sosów z mięsem, a znam też amatorów tych pysznych klusek, którzy jedzą je na słodko: z serem, cukrem, cynamonem lub owocami. Składniki: 1 jajko 1 szkl
Walijskie Pichceniewypełniona różnorodnością smaku. Kolejnym atutem tej sałatki jest łatwość jej wykonania i cudownie się sprawdza na wynos. Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają
Zdrowy Styl Joannywidać, fasola, marchewka i kiszona kapusta bardzo do siebie pasują i dzieci o tym dobrze wiedzą Jeśli tak jak ja lubisz fasolę piękny jaś, wypróbuj też mój przepis zupę fasolową w wersji odchudzonej. Pieczona fasola – z puszki czy gotowana? Do przygotowania fasolki pieczonej używam fasoli, która została wcześniej ugotowana. Ja najbardziej lubię fasolę dużą, której w puszkach
Wiszniówkawyjątkowy kolor kopytek. Ich fajne kształty ro zasługa wspólnego poranka z dziećmi ich aktywności w kuchni. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki z batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . To również kolejna inspiracja jak wykorzystać ugotowane ziemniaki , które zostały z obiadu. PRZEPIS NA KOPYTKA Z BATATÓW DLA DZIECI Składniki : 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych
Dorota Smakujepominąć boczek i będziemy mieć postny posiłek. Jeśli pytasz co na szybki obiad z makaronem, nie zapominaj o maśle. Masło to ten składnik, który każdy prosty, szybki posiłek ''dosmaczy''. Zupie nada kremowej konsystencji, a szybki obiad z patelni nabierze wyjątkowego smaku. Nigdy olej, ani żaden inny tłuszcz nie stworzy tak efektownego bukietu. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad
Dieta moja pasjaminut. Wystudzić w szybkowarze w chłodnym miejscu, po wyjęciu szynki jest smalec do pieczywa i wywar ( z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać do gulaszu, bigosu, zupy ), z szynki usunąć nić i kroić w cienkie plasterki - bardzo smaczna rolada z szynki wieprzowej z szybkowara, jest idealna do pieczywa ale też można podać grubsze porcje na obiad z sosem
W Mojej Kuchni Lubięfeta. Najczęściej kupuję owczy. Uwielbiam smak feta. Jest to jeden z moich ulubionych serów solankowych. Mięta pieprzowa to zioło popularne w wielu kuchniach światach. Dodaję je do perskiej zupy noworocznej , do warzywnych sałatek, koktajli . Mięta w połączeniu z fet a jest niesamowita. Jako dziecko nigdy nie przepadałam za miętą ale teraz nadrabiam i stosuję ją w mojej kuchni bardzo często
codojedzeniapuszka krojonych pomidorów 1 puszka mleka kokosowego light 100 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku papryczka chili sól chlebki naan: 100 g mąki 10 … Czytaj dalej Zupa z ciecierzycą z chlebkami naan
czarrna od kuchnipyszne, jędrne, do tatara w sam raz. Kiedy mamy składniki, możemy brać się do przygotowań. Składniki: 500 g mięsa wołowego 1 łyżka wody 2 łyżki przyprawy do zup w płynie 3 łyżki oleju sól, pieprz 1 duża cebula 6-7 ogórków kwaszonych Wykonanie
Z Majeczką w kuchniGreckie Pulpety. Greckie Pulpety z ryżem, mnóstwem ziół, orzeźwiającą cytryną, czyli Youvarlakia-Γιουβαρλάκια. Youvarlakia czyli Greckie Pulpety w sosie-zupie jajeczno-cytrynowym Avgolemono , który znajdziesz tutaj , choć moją wersja wykorzystuję jogurt grecki, oczywiście możesz wykorzystać Avgolemono . Youvarlakia lub Giouvarlakia, to danie prawdopodobnie pochodzi, z Turcji i jest bardzo popularne również na Cyprze, słowo – Giouvarlakia – z tureckiego oznacza okrągły
RafalCookmleko i cukier. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie, a na samym końcu dodaj 2/3 płatków. Ciasto nabieraj łyżką (taką do zupy), kładź od razu na blachę, na wierzchu każdego ciastka wduś kilka płatków. Piecz około 15 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika. Artykuł
greenscarfiełbasy z piersią Z Kurnej Półki Cedrob Uwielbiamy ją! Mąż zazwyczaj robi sobie z nią kanapki do pracy, a ja najczęściej dodaję ją do różnych dań. Czy to do zupy, chłopskiego garna lub do farszu. Generalnie polecam Wam też inne produkty Cedrob Z Kurnej Półki. Pyszne i z dobrym składem. The post Drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami
Słodkie okruszkiPolskiej i przepadłam ; ) Znalazłam fajny, prosty i jakże smaczny przepis na popularne paluszki grissini, tyle że w wersji polskiej . Pikantne, chrupkie, ale nie twarde- znakomity dodatek do dipów i zup. Polecam! Składniki na ciasto: 250 g maki pszennej 15 – 20 g drożdży świeżych ( max: 1/5 kostki) 5 g cukru ( mała łyżeczka) 1 żółtko ½ szklanki mleka 40 g roztopionego masła
Domowe ciasta