zupa ze świeżych grzybów - 1000 przepisów (strona:54/67)

Zupa z kurkami i kukurydzą 146

Kurki już się kończą ale jeszcze można je dostać więc rzutem na taśmę publikuję przepis na aromatyczną zupę z kurkami, kukurydzą i boczkiem. Z dodatkiem śmietany

Smaczny zeszyt
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 179

Camembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szparagi białe przepis 107

Prosty w przygotowaniu, sprawdzony przepis na białe szparagi. Delikatny smak białych szparagów doskonale komponuje się z innymi składnikami i będzie idealnym dodatkiem do obiadu. A jeśli

Kuchnia Na Wypasie
Budyń z ryżu z grzybami 181

Parmezan w Polsce pojawił się już w XVII wieku. W wydanym w 1783 roku  Kucharzu doskonałym , Wojciech Wielądko zamieszcza przepisy z użyciem parmezanu. W rozdziale

królestwo garów
ALEEE PĄCZKI kawie do towarzystwa 277

Bo bez pączków to nie życie - więc wskazane nadużycie! ;) W ramach minionego niedawno festiwalu Czas na Kawę Trójmiasto , kiedy to w dniach 14-22 kwietnia 2018r

Grunt to przepis!
Cappelletti z pieczarkami, jarmużem i oregano 207

Po obejrzeniu programu " Po prostu po Włosku ", nie mogłam się oprzeć żeby nie zrobić swoich pierożków.  Tradycyjne włoskie tortellini podaje się z sosem pomidorowym zaś

Apetyczna babeczka
Rosół drobiowy - ozonowanie żywności 293

Rosół to jedna z moich ulubionych zup, bo jej przygotowanie nie jest skomplikowane – wrzucamy wszystko do jednego garnka, gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod przepisem kilka ważnych informacji(...)przy świeżym mięsie. Rosół dochodził powoli, ładniej pachniało w kuchni i ogólnie był smaczniejszy, co stwierdziły dzieci i mąż. Ale co to jest ozonowanie?? Ozonowanie jest to sposób przeprowadzania dezynfekcji (pomieszczeń, żywności) za pomocą ozonu, który ma silne właściwości utleniające. Ozonowanie jest ekologiczne, bezpieczne, działa bakteriobójczo, wirusobójczo i grzybobójczo. Ozon usuwa zapachy np. odór papierosowy, usuwa zarodniki grzybów tworzących

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 240

zagęszczania zup i sosów jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Jako dodatek do mąki pszennej i żytniej warto jej używać przy wypieku pieczywa. Z powodu mocnego smaku i – polecana do mieszania z innymi mąkami.   Mąka grochowa – powstaje po zmieleniu ziaren suchego grochu. Stosowana głownie do zagęszczania zup – grochowej i fasolowej, jest głównym składnikiem tych zup w postaci proszkowanej(...)Francji. Słodka w smaku i zapachu, bardzo lekkostrawna. Nada się zarówno do zagęszczania zup, sosów (również słodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia i podgrzewania zmienia kolor na ciemniejszy.   Mąka kokosowa – powstaje z wysuszonego

Karo in the Kitchen
Zupa kalafiorowa 237

Idealna zupa na lato to zupa kalafiorowa, która jest bardzo łatwa do przygotowania i powstaje tylko z kilku składników. Zupa jest bardzo lekka i pożywna, co

Kuchcik gotuje
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 168

Zupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza

Even Better Food
Naturalne sposoby na odporność organizmu 148

Ludzie żyjący współcześnie są przyzwyczajeni do pewnego standardu życia – pewności zatrudnienia, dostępności produktów żywnościowych i dobrej opieki zdrowotnej. Koronawirus, który pojawił się znienacka pod koniec

ProstePesto.pl
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 270

Wywaru z grzybów nie wylewamy – jeśli nie macie akurat pomysłu jak go zużyć, zamroźcie go, np. w woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew(...)tekstura ziaren jest mocno widoczna. Dodajemy podduszone warzywa, przesmażoną cebulkę i posiekane grzyby. Doprawiamy do smaku – spróbujcie nadzienia, ile dosolić i popieprzyć. Ja nie soliłam, używałam tylko przyprawy do dań z fasoli. Możecie dodać teraz więcej majeranku, a jeśli macie – kilka drobno usiekanych liści świeżej szałwii. Ciasto dzielimy ‘Pi razy drzwi’, bez ważenia, na 4 mniej więcej równe porcje

Karo in the Kitchen
Rosół jak gotować? 119

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X ROSÓŁ JAK GOTOWAĆ ? Rosół jak gotować? Czas gotowania i wskazówki. Odkryj najlepsze przepisy na pełen smaku i aromatu tradycyjny rosół

Podstawy Gotowania
Bulion z quinoą, yamabushi, nameko i kiełkami kozieradki 174

Jak każdy chory na celiakię muszę dbać o regenerację jelit, mam więc zalecone picie wolno warzonego bulionu na kościach. Robię go raz w tygodniu i czasami

Quinoa Raz!
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 214

dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści, które zostawiamy na później. Oddzielamy głąb. Wkładamy do dużego(...)patelni po boczku szklimy białą i zwykłą, posiekaną cebulę i por. Solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane mięso łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek

BaRepas

Proponowane wyszukiwania