Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 141Staropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska
smakowitehistorie.com
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 139Staropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska
smakowitehistorie.com
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 241Barszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się
Pełny talerz
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 229Barszcz, ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po
cool and minty
Wołowina po Burgundzku 236Fantastyczne, wykwintne danie!. Do tego kieliszek czerwonego wina i domowy chleb, uczta smaków dla podniebienia. Składniki na naszą wołowinę; 1 kg wołowiny, (może być
Apetyczna babeczka
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 175Przez cały tydzień, obiad to był eintopf - jeden garnek . Albo była zupa jarzynowa, albo fasolowa, albo grochowa, albo kasza. Kombinacji tych samych składników było od pierona. Do tego ze dwie skibki chleba. Dwa talerze takiej zupy musiały wystarczyć na cały dzień. No a rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego(...)wigilię staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce. Czasem
Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa kalafiorowa – pychotka :) 259Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 203Camembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego
Cztery Fajery
2 obiady z całego kurczaka 161Zapraszam na przepis na knedle. Domowe knedle są najlepsze. Moja mama bardzo często gotowała knedle nadziewane farszem z mięsa rosołowego. Czasami była to wołowina ale również
codojedzenia
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 177Od wielu lat kuchnia japońska ma w Polsce liczne grono wielbicieli. Zaliczana do grona najzdrowszych kuchni świata fascynuje bogactwem smaków i aromatów. Japoński kucharz jest nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek chłopski 200niż tylko podczas świąt :) Przygotowując w domu żurek często dodajemy do niego wiele innych składników niż te podane w poniższym przepisie np. suszone grzyby, wędzony boczek, tarty chrzan, czy wędzone żeberka. Jest to bardzo fajna zupa, bardzo pożywna, która daje spore pole manewru, z uwagi na to, że można dodać do niej wiele różnych komponentów lub też zrobić wersję bardziej(...)żurku cały czas mieszając. Żurek doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dosypujemy też majeranek. Na koniec dodajemy wcześniej pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Podajemy gorący, najlepiej z kromką świeżego pieczywa. Smacznego
MyCookBook.pl
Co zrobić z kurek 157Co zrobić z kurek. Przepisy z kurkami. 25 przepisów z kurkami. Kurki pojawiają się w lasach już w czerwcu, jednak my z Piotrem najbardziej czekamy na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 263świetnych winach. Już na samym początku dodatku napotykamy karczmę „Kuroliszek”, w której przy winie i dobrym jadle stali bywalcy czytują także książki. Specjalnością gospody jest najlepsza w Toussaint zupa z raków, ale ze względu na deficyt głównego składnika Geraltowi nie dane jest jej spróbować. Podczas cutscenki głównego wątku, gdy Wiedźmin wchodzi do gospody, jego towarzysz z usposobienia podobny bliżej(...)NAMACZANIE GRZYBÓW (2 min + 2h) Garść suszonych prawdziwków wkładamy do miseczki i zalewy wodą, tak aby przykryła grzyby. Odstawiamy do namoczenia na ok. 2h i zabieramy się za resztę przepisu. 2. PODZIAŁ MIĘSA (15 min) Teraz będzie krok nieco hardcorowy, ale pamiętajcie, że prawdziwy Wiedźmin nie boi się żadnych wyzwań. Świeżą tuszkę z zająca lub królika myjemy, wyciągamy
Nerds Kitchen
Wegetariański gulasz węgierski 161Fałszywa zupa gulaszowa Wegetariański gulasz węgierski czyli fałszywa zupa gulaszowa wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej. Kuchnia węgierska opiera się głownie na tłustych, ciężkich potrawach, ale
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata