Kasza gryczana z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami 113Tak, botwinka. W końcu taka jak trzeba. W tym roku sezonu nie rozpoczęłam jednak od zupy, a od (powiedzmy) sałatki. Na dodatek takiej, którą My może
Kardamonovy
Kurki na maśle z natką pietruszki 232Kurki na maśle z pietruszką. Do kotletów panierowanych z karkówki często przygotowuję kurki z patelni z natką pietruszki . Sezon na kurki trwa na całego, co kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 164W Sanoku jadłam już dosłownie wszędzie - miasto nie jest duże więc i miejsc gdzie można zjeść jest niewiele. Z wszystkich wyselekcjonowałam MOJE ulubione, takie gdzie można
Czarnawisienka
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 188W Sanoku jadłam już dosłownie wszędzie - miasto nie jest duże więc i miejsc gdzie można zjeść jest niewiele. Z wszystkich wyselekcjonowałam MOJE ulubione, takie gdzie można
Czarnawisienka
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 240plastikowe nie nadaje się do zapiekania w piekarniku), która umożliwia podglądanie procesu przygotowania potrawy. Do urządzenia dołączona jest też instrukcja w języku polskim oraz książeczka z 29 przepisami na zupy, dania główne, pieczenie i desery. Ustawienia wolnowara : – LOW ( 170 W- ok 80 st C ) – podgrzewanie następuje w niższej temperaturze, ale wydłużony jest czas gotowania do 10 godzin, funkcja(...)wolnowarze Crock-Pot nie przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Bigos sam się robi! Wrzuciłam do ceramicznego naczynia kilka gatunków upieczonego w piekarniku mięsa, kiszoną kapustę, przyprawy, suszone grzyby oraz przecier pomidorowy, włączyłam urządzenie na pozycję HIGH i zostawiłam na 6 godzin. Tuż przed pójściem spać przestawiłam go na pozycję LOW i poszłam spać. Rano był jeszcze gorący, więc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kwaśnica góralska 191Z kuchnią regionalną jest tak, że co dom, co gospodyni to każda ma swój patent na daną potrawę. Patent jedyny i słuszny. Na Podhalu jest podobnie
ladykitchen
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 198podać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ugniatanymi ziemniaczkami.Przed rozpoczęciem, chciałam powiedzieć jeszcze kilka słów o... liściu laurowym. Pewnie czasami zastanawiacie się, po co właściwie dodajemy go do zup. W końcu taki jeden, czy dwa małe listki - co to może zmienić? Liść laurowy przede wszystkim wspomaga trawienie. Jest to ważne, zwłaszcza przy naszej dosyć ciężkiej kuchni. Dodatkowo zawiera witaminy(...)grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia, około 8 minut z każdej strony. Przekładamy mięso wraz z tłuszczem do garnka, w którym będziemy dusić potrawę (dosyć ściśle).3. Na suchej patelni prażymy czosnek do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i przekładamy mięsa. Na tę samą patelnię wrzucamy grzyby
My Culinary Art
Zaopatrzenie. Jak robicie zakupy? 173grzyby. To wszystko. Na zakupy chodzę z „mózgiem na kartce” – zawsze mam wypisane wszystko, czego aktualnie potrzebuję. Nie kupuję impulsywnie, a jeśli i już to coś, co wiem że zużyję w ciągu najbliższych 2-3 dni. W pobliskich dyskontach najczęściej kupuję ryby – wiem kiedy są dostawy. W Selgrosie – egzotyczne ryby, owoce morza, kaczkę i wołowinę. Wędliny i świeże(...)nieświeżymi i byle jakimi produktami, żebyście nie wiem jak się starali, nie wyjdzie spod waszej ręki nic podobnego do haute cuisine. Spróbujcie zaplanować swoje gotowanie na góra 3-4 dni, po pracy lub w wolnej chwili kupcie wszystko, co potrzebne. Nie kupujcie na zapas ziemniaków, sałaty, wiecznie różowych wędlin faszerowanych utrwalaczami. Kupcie tylko tyle ile potrzebujecie – jedzcie świeżo. Zawsze
Karo in the Kitchen
Ludzie, jedzcie zielone! 128Tyle się mówi o jedzeniu zieleniny. Ale czy zdajecie sobie sprawę z tego jakie są powody promowania właśnie tego koloru na naszych talerzach? Otóż jest ich
Fleksitarianizm.pl
Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię 237Czysty barszcz czerwony na tylko na Wigilię to dla nas kolejna pozycja obowiązkowa na stole w Boże Narodzenie. Przepis prosty, tradycyjny, najlepiej do wykorzystania z własnej
Pociąg Do Kuchni
Dieta niskobiałkowa - co warto o niej wiedzieć? 145O diecie niskobiałkowej słyszymy rzadko. Częściej spotykamy się z określeniem diety bogatobiałkowej, uwielbianej przez osoby odchudzające się i aktywne fizycznie. Tymczasem to właśnie niskobiałkową dietę może
Kuchnia MagdaLeny
Krewetki z czosnkiem, chili i ziołami 106Krewetki z czosnkiem. Krewetki z czosnkiem Krewetki z czosnkiem to prawdziwa uczta dla miłośników owoców morza. Ich delikatne mięso doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami
Moja Książka Kucharska
Zupa gulaszowa 132Pyszna, prawdziwa zupa gulaszowa z wołowiny, to łatwy i sprawdzony przepis na rozgrzewający obiad jednogarnkowy. Domowa zupa gulaszowa z ziemniakami, to jedno z tradycyjnych dań węgierskiej
Kuchnia Na Wypasie
Uszka z Kapustą i Grzybami 142(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z kapustą i grzybami to danie, które większości z Was kojarzy się z Wigilią. Nic dziwnego, ponieważ to obowiązkowa pozycja na liście
Przepiski.pl