zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:58/331)

Miseczki makaronowe pełne po brzegi 197

Makaron - przede wszystkim dodatek do zup albo do dań mięsnych czy warzywnych z sosem. A ja szukam innego zastosowania dla makaronów, czegoś nieszablonowego. Zrobiłam ciastka makaronowe, schrupaliśmy makaronowy chrust więc teraz coś konkretniejszego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pyszna zupa rybna 194

Najpyszniejszą zupę rybną jadłam, wbrew pozorom w polskich górach. Delikatnie pikantna, mocno warzywna i aromatyczna. Żałuję, że tak długo opierałam się przed przygotowaniem jej samodzielnie w domu. Wykonanie jest banalne, a sama zupa jest gotowa do zjedzenia w 20-25 minut :) Spróbujcie:) Składniki: 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 duże cebule 1/2 selera (korzeń)  1l passaty pomidorowej 6 ziarenek

ChilliJemy
Zupa Ogórkowa z Grzankami 198

pyszną zupę ogórkową z grzankami. Zupa jest bardzo smaczna i każdemu powinna smakować, jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie gotował to polecam wypróbować przepis Do przygotowania zupy ogórkowej będziemy potrzebować: 2 litry wywaru – warzywnego lub mięsno-warzywnego 400 g ogórków kiszonych około 150 ml kwasu z ogórków 200 g śmietany 12% lub 18% 2 łyżki mąki pszennej do smaku sól

Uwaga Babcia Gotuje
Letnia zupa z fasolki szparagowej 226

najmniejszego problemu. Generalnie, jest to przepis z kategorii prostych, lekkich i przyjemnych. Z niewyszukanych składników bardzo łatwo przygotujemy kolorową, lekką, łagodną i zdrową zupę. Bazujemy na dość standardowym wywarze mięsno-warzywnym , do którego dodajemy stopniowo kolejne warzywa, zależnie od potrzebnego czasu ich gotowania. Raczej nie polecamy żadnych „przyspieszaczy” w rodzaju kostki bulionowej – akurat do tej zupy nie będzie zupełnie pasowała

Kulinarna Pokusa
Zupa z cukinii i kalarepki 146

się łykowate . Cukinia robi w tej zupie jako tło i zagęstnik , ale też w pewien sposób , choć niewielki wzbogaca smak . Zdrowa , domowa i wegetariańska , propozycja na lato Polecam ! składniki : 2 kalarepki razem z liśćmi 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 młode ziemniaki 50 ml słodkiej kremówki 2 kostki bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła(...)dokładamy do pozostałych składników , tak samo postępujemy z ziemniakami . Całość zalewamy 2 l bulionu warzywnego , rozrobionego z kostki , doprawiamy solą do smaku i gotujemy , aż składniki zmiękną . Na koniec, wlewamy kremówkę , pieprzymy do smaku i możemy serwować . Genialnie smakuje z grzankami czosnkowymi Smacznego !   Artykuł Zupa z cukinii i kalarepki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 140

Ramen to japoński makaron, który podaje się z mocno esencjonalnym wywarem rybnym, mięsno- warzywnym lub wegetariańskim. Jest to jedna z lepszych zup jaką miałam okazję jeść. Na blogu są już dwa przepisy na zupę ale ten jest znacznie inny. Przede wszystkim ugotowałam zupę na wywarze z kości perliczki z dużą ilością różnych warzyw i przypraw, w tym topinamburu

Mango Papaja
Zupa grzybowa z łazankami 222

grzybowa z suszonych grzybków.  Zupka jest akurat postna-wigilijna przygotowana na bulionie warzywnym ale na codzienny obiadek można przygotować na dowolnym bulionie mięsnym. składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 60 g suszonych grzybów ( u mnie głównie kapelusze podgrzybków i prawdziwków) sól do smaku 3-4 łyżki śmietany 18 % 3 łyżki mąki pszennej łazanki Czaniecki (lub inny makaron) Grzyby namoczyć(...)śmietaną. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącym wywarem grzybowym, dodać do garnka. Dodać też pokrojone grzyby i wszystko zagotować. Do smaku doprawić solą. Gdyby zupa miała zbyt mocny aromat grzybowy dolać bulionu warzywnego. Podawać z łazankami lub innym makaronem

Monia miesza i gotuje
Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem 167

Kremowa, aromatyczna i prosta w przygotowaniu zupa do ugotowania w kilkanaście minut. Cała nasza rodzina się nią zajada niezależnie od pory roku ;)  Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g pietruszki 2 gruszki 1 l bulionu warzywnego 250 ml mleka migdałowego 100 g białego ryżu gałązki rozmarynu 4 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki masła sól i biały(...)s/obr.10. Dodaj pietruszkę pokrojoną w kawałki, masło, rozdrobnij 7 s/obr.5. Duś 2 minuty/120'C/obr.1. Dodaj 800 g bulionu (lub wody + 2 łyżeczki koncentratu warzywnego), gotuj 12 min/100'C/obr. 1 . Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj na gładki krem, dolej odpowiednią ilość bulionu

SzczyptaSmaQ
Zupa krabowa z Büsum 192

właśnie tę zupę! Do przygotowania zupy potrzebujemy: (te proporcje starczyły do nakarmienia 7 osób, wydania dwóch dokładek i jeszcze ciut zostało, zupę podawałam w bulionówkach) 300 ml wywaru rybnego 600 ml wody 300 ml wywaru warzywnego 1 kostka pasty krabowej 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 kubeczki śmietany (u mnie kremówka) koncentrat pomidorowy (ok 4 – 5 łyżek(...)dekoracji, ale też nie jest to konieczne) W garnku umieszczamy wywar rybny, wodę i wywar warzywny i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, obrane i pokrojone warzywa i dalej gotujemy, ale już na mniejszym ogniu. Miksujemy aż otrzymamy jednolitą, lekko kremową (zupa nadal powinna być dość płynna, ale lekko gęsta). Dodajemy śmietanę, koniak oraz krabiki (jeśli mamy) i lekko

Szybko Tanio Smacznie
Chowder kukurydziany 201

Chowder kukurydziany Chowder kukurydziany - składniki 2 duże (350-400g) puszki kukurydzy (można zastąpić mrożoną) lub 4-5 kolb świeżej kukurydzy około jednego litra bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany do zup lub mleka 1 duża cebula  1 średniej wielkości marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka) opcjonalnie

Cztery Fajery
Chowder kukurydziany 175

Chowder kukurydziany Chowder kukurydziany - składniki 2 duże (350-400g) puszki kukurydzy (można zastąpić mrożoną) lub 4-5 kolb świeżej kukurydzy około jednego litra bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany do zup lub mleka 1 duża cebula  1 średniej wielkości marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka) opcjonalnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZUPA Z KORZENIA PIETRUSZKI 257

Pietruszka jest częstym składnikiem bulionu warzywnego, natomiast rzadko traktuje się ją jako bazę całej zupy. Warto to zmienić, bo efekty takich eksperymentów wychodzą udanie :) Jak możecie się domyśleć, zupa ma dość słodki charakter (podkręca go dodatkowo dodatek jabłka), ale nie jest to smak przesadzony. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Najlepsze przepisy na zupy kremy 299

krem z papryki z tequilą zupa krem z cukinii zupa dyniowa z pomidorami krem z pieczonej papryki chłodnik z pomidorów i arbuza gazpacho – warzywny chłodnik chłodnik z ogórka i awokado Artykuł Najlepsze przepisy na zupy kremy pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Indyjska zupa z czerwonej soczewicy 147

łyżeczka czerwonej mielonej papryki ostrej Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być

ClauditteMissCooking
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 188

liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może

ClauditteMissCooking