Makaron - przede wszystkim dodatek do zup albo do dań mięsnych czy warzywnych z sosem. A ja szukam innego zastosowania dla makaronów, czegoś nieszablonowego. Zrobiłam ciastka makaronowe, schrupaliśmy makaronowy chrust więc teraz coś konkretniejszego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNajpyszniejszą zupę rybną jadłam, wbrew pozorom w polskich górach. Delikatnie pikantna, mocno warzywna i aromatyczna. Żałuję, że tak długo opierałam się przed przygotowaniem jej samodzielnie w domu. Wykonanie jest banalne, a sama zupa jest gotowa do zjedzenia w 20-25 minut :) Spróbujcie:) Składniki: 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 duże cebule 1/2 selera (korzeń) 1l passaty pomidorowej 6 ziarenek
ChilliJemypyszną zupę ogórkową z grzankami. Zupa jest bardzo smaczna i każdemu powinna smakować, jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie gotował to polecam wypróbować przepis Do przygotowania zupy ogórkowej będziemy potrzebować: 2 litry wywaru – warzywnego lub mięsno-warzywnego 400 g ogórków kiszonych około 150 ml kwasu z ogórków 200 g śmietany 12% lub 18% 2 łyżki mąki pszennej do smaku sól
Uwaga Babcia Gotujenajmniejszego problemu. Generalnie, jest to przepis z kategorii prostych, lekkich i przyjemnych. Z niewyszukanych składników bardzo łatwo przygotujemy kolorową, lekką, łagodną i zdrową zupę. Bazujemy na dość standardowym wywarze mięsno-warzywnym , do którego dodajemy stopniowo kolejne warzywa, zależnie od potrzebnego czasu ich gotowania. Raczej nie polecamy żadnych „przyspieszaczy” w rodzaju kostki bulionowej – akurat do tej zupy nie będzie zupełnie pasowała
Kulinarna Pokusasię łykowate . Cukinia robi w tej zupie jako tło i zagęstnik , ale też w pewien sposób , choć niewielki wzbogaca smak . Zdrowa , domowa i wegetariańska , propozycja na lato Polecam ! składniki : 2 kalarepki razem z liśćmi 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 młode ziemniaki 50 ml słodkiej kremówki 2 kostki bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła(...)dokładamy do pozostałych składników , tak samo postępujemy z ziemniakami . Całość zalewamy 2 l bulionu warzywnego , rozrobionego z kostki , doprawiamy solą do smaku i gotujemy , aż składniki zmiękną . Na koniec, wlewamy kremówkę , pieprzymy do smaku i możemy serwować . Genialnie smakuje z grzankami czosnkowymi Smacznego ! Artykuł Zupa z cukinii i kalarepki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyRamen to japoński makaron, który podaje się z mocno esencjonalnym wywarem rybnym, mięsno- warzywnym lub wegetariańskim. Jest to jedna z lepszych zup jaką miałam okazję jeść. Na blogu są już dwa przepisy na zupę ale ten jest znacznie inny. Przede wszystkim ugotowałam zupę na wywarze z kości perliczki z dużą ilością różnych warzyw i przypraw, w tym topinamburu
Mango Papajagrzybowa z suszonych grzybków. Zupka jest akurat postna-wigilijna przygotowana na bulionie warzywnym ale na codzienny obiadek można przygotować na dowolnym bulionie mięsnym. składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 60 g suszonych grzybów ( u mnie głównie kapelusze podgrzybków i prawdziwków) sól do smaku 3-4 łyżki śmietany 18 % 3 łyżki mąki pszennej łazanki Czaniecki (lub inny makaron) Grzyby namoczyć(...)śmietaną. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącym wywarem grzybowym, dodać do garnka. Dodać też pokrojone grzyby i wszystko zagotować. Do smaku doprawić solą. Gdyby zupa miała zbyt mocny aromat grzybowy dolać bulionu warzywnego. Podawać z łazankami lub innym makaronem
Monia miesza i gotujeKremowa, aromatyczna i prosta w przygotowaniu zupa do ugotowania w kilkanaście minut. Cała nasza rodzina się nią zajada niezależnie od pory roku ;) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g pietruszki 2 gruszki 1 l bulionu warzywnego 250 ml mleka migdałowego 100 g białego ryżu gałązki rozmarynu 4 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki masła sól i biały(...)s/obr.10. Dodaj pietruszkę pokrojoną w kawałki, masło, rozdrobnij 7 s/obr.5. Duś 2 minuty/120'C/obr.1. Dodaj 800 g bulionu (lub wody + 2 łyżeczki koncentratu warzywnego), gotuj 12 min/100'C/obr. 1 . Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj na gładki krem, dolej odpowiednią ilość bulionu
SzczyptaSmaQwłaśnie tę zupę! Do przygotowania zupy potrzebujemy: (te proporcje starczyły do nakarmienia 7 osób, wydania dwóch dokładek i jeszcze ciut zostało, zupę podawałam w bulionówkach) 300 ml wywaru rybnego 600 ml wody 300 ml wywaru warzywnego 1 kostka pasty krabowej 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 kubeczki śmietany (u mnie kremówka) koncentrat pomidorowy (ok 4 – 5 łyżek(...)dekoracji, ale też nie jest to konieczne) W garnku umieszczamy wywar rybny, wodę i wywar warzywny i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, obrane i pokrojone warzywa i dalej gotujemy, ale już na mniejszym ogniu. Miksujemy aż otrzymamy jednolitą, lekko kremową (zupa nadal powinna być dość płynna, ale lekko gęsta). Dodajemy śmietanę, koniak oraz krabiki (jeśli mamy) i lekko
Szybko Tanio SmacznieChowder kukurydziany Chowder kukurydziany - składniki 2 duże (350-400g) puszki kukurydzy (można zastąpić mrożoną) lub 4-5 kolb świeżej kukurydzy około jednego litra bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany do zup lub mleka 1 duża cebula 1 średniej wielkości marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka) opcjonalnie
Cztery FajeryChowder kukurydziany Chowder kukurydziany - składniki 2 duże (350-400g) puszki kukurydzy (można zastąpić mrożoną) lub 4-5 kolb świeżej kukurydzy około jednego litra bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany do zup lub mleka 1 duża cebula 1 średniej wielkości marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka) opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPietruszka jest częstym składnikiem bulionu warzywnego, natomiast rzadko traktuje się ją jako bazę całej zupy. Warto to zmienić, bo efekty takich eksperymentów wychodzą udanie :) Jak możecie się domyśleć, zupa ma dość słodki charakter (podkręca go dodatkowo dodatek jabłka), ale nie jest to smak przesadzony. Czytaj więcej
Kasia Sarnakrem z papryki z tequilą zupa krem z cukinii zupa dyniowa z pomidorami krem z pieczonej papryki chłodnik z pomidorów i arbuza gazpacho – warzywny chłodnik chłodnik z ogórka i awokado Artykuł Najlepsze przepisy na zupy kremy pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plłyżeczka czerwonej mielonej papryki ostrej Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być
ClauditteMissCookingliście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może
ClauditteMissCooking