zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:51/331)

Jesienna zupa na rozgrzewkę 134

Zupy są cięższe, pożywniejsze. Przygotowałam dla Was przepis na pyszną zupę którą wczoraj zrobiłam, a po której już nie ma śladu     Najpierw przygotowałam bazę do zupy, tzn. wywar wołowo-warzywny.         Składniki: 400 g mięsa wołowego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli(...)około 1 godzinę.   Sprawdziłam, że mięso jest już miękkie (za pomocą patyczka), wyjęłam je z ganka a wywar przecedziłam.   Kiedy już miałam bazę do mojej zupy, przygotowałam pozostałe składniki zupy :     1,5 l wywaru (baza) pokrojone mięso z ugotowanego wywaru 2 papryki 3 pomidory (można dodać z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku

Kuchnia u Krysi
WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z CIASTECZKAMI Z ROZMARYNEM 128

szkl. jogurtu 1/3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 szkl. mąki skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu ZUPA: 7 buraków 1,5 litra bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków 2 szkl wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 4 ziela angielskie 4 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 1 cytryny sól do smaku(...)której się moczyły przez 15 minut. Buraki obrać i dodać do gorącego bulionu warzywnego. Przyprawić majerankiem, zielem angielskim oraz pieprzem i solą. Zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować buraki przez ok 40 minut, aż staną się miękkie. Zdjąć z ognia i zostawić buraki w zupie na  godziny.  Po 4 godzinach wyjąć buraki a do barszczu dodać wywar

Kuchnia w oparach
Zupa z czerwoną soczewicą 146

NONE   Jako, że moja rodzina należy do mięsożerców zazwyczaj zupy gotuję na wywrze mięsnym i każdy dostaje wkładkę do swojej porcji :) Ale równie dobrze ta zupa smakuje przygotowana na bulionie warzywnym. Składniki: 300g-400g mięsa wieprzowego z łopatki 200g czerwonej soczewicy 1-2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka, korzeń kawałek selera pół strąka(...)używamy może być olej pęczek zielonej pietruszki sól, pieprz, maggi do smaku Przygotowanie: W garnku ugotować mięso z przyprawami do miękkości. W osobnym garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać masło na nim podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do tego dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, seler, pietruszkę, paprykę w kosteczkę. Razem chwilę podsmażać na maśle. Zalać wcześniej przygotowanym wywarem

W garach u Gosi
Zupa krem z topinamburu z chipsami 165

się znudzić. Najlepszym dowodem na to jest ta prosta w wykonaniu, aromatyczna zupa muśnięta nutą rozmarynu.  Składniki: 400g topinamburu plus dodatkowo 100-150 g do przygotowania chipsów 300 g ziemniaków 6 łyżek oliwy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 duża gałązka świeżego rozmarynu 1 litr warzywnego bulionu sól, pieprz do smaku olej z pestek dyni najwyższej jakości Ziemniaki(...)patelni pozostałe 4 łyżki oliwy i smaż plastry, aż nabiorą złocistej barwy i staną się chrupiące. Zdejmij z patelni i układaj na papierowym ręczniku. Oprósz delikatnie solą.  Gotową zupę zdejmij z ognia, przelej do kielicha blendera i zmiksuj na gładki, jednolity krem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek, podawaj udekorowaną chipsami z topinamburu i skropione

Roślinna - blog wegański
Zupa ogórkowa 169

pietruszki 1 mały seler 3 białe części pora pęczek koperku 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny majeranek, sól, pieprz,  6 ziemniaków dodatkowo: śmietanka roślinna lub zwierzęca Wykonanie: 1. Zupę zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy kroimy na pół, wkładamy do garnka, dodajemy umyte białe części pora i zalewamy 3,5 litrami wody, dodajemy 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny(...)zmiękną, za pomocą sita wyciągamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wkładamy z powrotem do bulionu, dodajemy również ugotowane ziemniaki.  4. Ogórki kiszone ścieramy na małych oczkach - dodajemy do zupy.  Wlewamy przecier z ogórków i sok.  5. Całość zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek, do smaku sól, pieprz a na sam koniec przetarty w dłoniach majeranek.  6. Śmietankę polewamy

Mój pomysł na
Klasyczna zupa kalafiorowa 145

niestety - w szufladzie pusto. W takich momentach na ratunek przychodzą jak zwykle mrożone warzywa. Zawsze mam w zamrażarce parę torebek na tak zwaną czarną godzinę.  Sytuacja uratowana, gar zupy ugotowany, jest pysznie 😋. Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb -  osiągający około 25 cm średnicy(...)przyprawami   Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Klasyczna zupa kalafiorowa Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie  mieszanki warzywnej Potlino 1 mały kalafior 5 sporych ziemniaków 5 skrzydełek kurzych 1,5 litra wody 2 łyżeczki  domowej vegety 1 łodyżka świeżego lubczyku sól pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z botwinki, botwinka 142

Teraz jest czas na zupę z młodej botwiny, sezonowo i bardzo smacznie. Dla mnie bycie obdarowanym pękiem takich pyszności z eko ogródka to jak dostać piękne kwiaty. Zupa w wersji wege na warzywnym wywarze, jak szybko powstała, tak szybko się skończyła. Co potrzebujemy: - wywar warzywny lub mięsny ok 3 litrów - pęczek młodych buraków, ok 10-15 sztuk - 5 ziemniaków(...)łupiny lub tylko dobrze wyszorować przed pokrojeniem. Kroimy również w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki. Wszystkie przygotowane warzywa gotujemy w przygotowanym wcześniej wywarze pamiętając aby dodać ocet żeby nasza zupa miała ładny kolor. 2. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Śmietankę rozpuszczamy z wodą i mąką, a następnie dodajemy do zupy. Podajemy z jajem gotowanym na twardo

Apetyczna babeczka
Domowa vegeta 125

Zapraszam na pyszną warzywną przyprawę, idealną do wszystkich zup, duszonych mięs, sosów, etc. Domową vegetę robię od kilku lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej  sklepowej. Wszystkie kupne przyprawy od razu poleciały do kosza na śmieci. Wprawdzie przy przygotowaniu vegety jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki zdecydowanie rekompensuje nam wszystko ! Serdecznie(...)warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta to same zapychacze i chemiczne polepszacze smaku. Na blogu znajdziecie również inna wersję vegety , a także kostkę rosołową mięsną i kostkę rosołową warzywną . Domowa vegeta Składniki: 5  marchewek 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 2 pory 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 gałązki selera

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem brokułowo-marchewkowa 127

Kolejny przepis📃 z typu zup bez wywaru. W 100% warzywna🍅🍆🌽 więc powinna zadowolić wszystkich.😁 Od 2 lat zakochałem💚 się w takich zupkach i teraz męczę☝ Agnieszkę i podrzucam📄 pomysły💭 co by tu dało się zmielić... 💫 Składniki: pół brokuła 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora ok.10cm kawałek selera 1,5l wody  4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól pieprz(...)laurowy, ziele angielskie, postawić na ogniu i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić garnek z ognia, wyjąć ziele angielskie, listek laurowy, dodać masło i zblendować. Jeśli lubimy rzadszą zupę to można dodać jeszcze troche wody. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa Botwinka 97

Botwinka Zupa Botwinka to jedna z lepszych wiosennych i wczesnoletnich zup jakie istnieją - takie przynajmniej jest zdanie mojej rodzinki i moje Przygotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym z dodatkiem młodych ziemniaków, zabielona śmietaną. Pyszna, pożywna zupa bez wątpienia kojarząca się z wiosną. Zupa Botwinka to taka zupa, na którą czekam cały rok Zachęcam do wypróbowania przepisu   Przepis na cztery(...)porcje dania Zupa Botwinka.   SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki 2 marchwie 1 mały por 1 średnia pietruszka 1 mały seler lub kawałek dużego 1,5 - 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego 3 - 4 młode ziemniaki sól 200 g śmietany 12% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki   PRZYGOTOWANIE: Marchew, pietruszkę, por i seler obrać, opłukać, osuszyć papierowym

WSZYSTKO SMACZNE
Bulion warzywny 172

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na aromatyczny bulion warzywny, który będzie fajną bazą wyjściową do zup i kremów. Jeśli chcecie wiedzieć, jak przygotować tradycyjny rosół z kury koniecznie zajrzyjcie  tutaj . Do przygotowania ok. 1,3 litra bulionu potrzebujemy: - 1,7 litra wody - 3 małe marchewki - 1 małą pietruszkę - 1/4 selera - kawałek zielonej części pora (ok. 10 cm) - pół pęczka natki

Bez Cebuli
Zupa serowa 675

Rozgrzewająca i sycąca zupa serowa. Z mieszanki sera cheddar, łagodnego sera żółtego oraz serków topionych. Zupa jest dość delikatna w smaku. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami czosnkowymi. 2 litry bulionu warzywnego 1 duży por (tylko biała część) 2 duże marchewki (z bulionu) 2 topione serki śmietankowe(...)sera cheddar 200 g łagodnego żółtego sera (np. gouda) 250 ml śmietany 36% pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej łyżka masła Wcześniej należy przygotować bulion warzywny (z dodatkiem marchewek, które wykorzystamy do zupy serowej). Pora pokroić w plastry i zeszklić na maśle w dużym garnku. Dodać pokrojoną w grubsze plastry marchewkę (miękką, z bulionu) i chwilę smażyć. Dolać bulion

Bullio
WZMACNIAJĄCA ZUPA KREM prawie BEZ GOTOWANIA 174

wzmacniająca kolacja, najlepiej w postaci ZUPY. Nie można powiedzieć o niej "zupa mocy", ponieważ w ten sposób nazywa się powstające przez wiele godzin na wolnym ogniu warzywne wywary; jest to jednak jak najbardziej zupa wzmacniająca, zaraz zobaczycie dlaczego. Generalnie jest to zupa PRAWIE BEZ GOTOWANIA, połączenie ugotowanej soczewicy i zmiksowanych surowych warzyw oraz przypraw. Ciekawi?? A więc, w celu uzyskania

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Na mgliste dni. KREM CURRY Z KALAFIORA. 152

znużenie. Jesień. Dodatkowo chłód, kostniejące dłonie i zmarznięty nos. Ciepły szalik zgłasza swą gotowość do ochrony... ********** KREM CURRY Z KALAFIORA /autorski;/ na ok. 1,5 litra zupy 1 średni kalafior 3/4 litra bulionu warzywnego (użyłam domowego bulionu) ugotowana marchew, seler i cebula z bulionu* szklanka śmietanki 12% do zup szklanka mleka pieprz, sól łyżeczka lubczyku spora łyżeczka curry Kalafior myję

W kuchni Karmel-itki