zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:60/331)

Zupa krabowa z Büsum 182

właśnie tę zupę! Do przygotowania zupy potrzebujemy: (te proporcje starczyły do nakarmienia 7 osób, wydania dwóch dokładek i jeszcze ciut zostało, zupę podawałam w bulionówkach) 300 ml wywaru rybnego 600 ml wody 300 ml wywaru warzywnego 1 kostka pasty krabowej 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 kubeczki śmietany (u mnie kremówka) koncentrat pomidorowy (ok 4 – 5 łyżek(...)dekoracji, ale też nie jest to konieczne) W garnku umieszczamy wywar rybny, wodę i wywar warzywny i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, obrane i pokrojone warzywa i dalej gotujemy, ale już na mniejszym ogniu. Miksujemy aż otrzymamy jednolitą, lekko kremową (zupa nadal powinna być dość płynna, ale lekko gęsta). Dodajemy śmietanę, koniak oraz krabiki (jeśli mamy) i lekko

Szybko Tanio Smacznie
Chowder kukurydziany 187

Chowder kukurydziany Chowder kukurydziany - składniki 2 duże (350-400g) puszki kukurydzy (można zastąpić mrożoną) lub 4-5 kolb świeżej kukurydzy około jednego litra bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany do zup lub mleka 1 duża cebula  1 średniej wielkości marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka) opcjonalnie

Cztery Fajery
Chowder kukurydziany 163

Chowder kukurydziany Chowder kukurydziany - składniki 2 duże (350-400g) puszki kukurydzy (można zastąpić mrożoną) lub 4-5 kolb świeżej kukurydzy około jednego litra bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany do zup lub mleka 1 duża cebula  1 średniej wielkości marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka) opcjonalnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZUPA Z KORZENIA PIETRUSZKI 233

Pietruszka jest częstym składnikiem bulionu warzywnego, natomiast rzadko traktuje się ją jako bazę całej zupy. Warto to zmienić, bo efekty takich eksperymentów wychodzą udanie :) Jak możecie się domyśleć, zupa ma dość słodki charakter (podkręca go dodatkowo dodatek jabłka), ale nie jest to smak przesadzony. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Najlepsze przepisy na zupy kremy 288

krem z papryki z tequilą zupa krem z cukinii zupa dyniowa z pomidorami krem z pieczonej papryki chłodnik z pomidorów i arbuza gazpacho – warzywny chłodnik chłodnik z ogórka i awokado Artykuł Najlepsze przepisy na zupy kremy pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Indyjska zupa z czerwonej soczewicy 133

łyżeczka czerwonej mielonej papryki ostrej Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być

ClauditteMissCooking
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 177

liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może

ClauditteMissCooking
Zupa krem ze szpinaku 178

osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może

ClauditteMissCooking
Zupa Krem Brokułowa 149

brokuł około 500 g Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący

ClauditteMissCooking
Zupa krem z marchewki z pesto i łososiem 178

lubczyku  5-6 dużych marchewek Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może

ClauditteMissCooking
Zupa krem z buraczków 176

łyżeczka pieprzu syczuańskiego 3 duże buraki Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może

ClauditteMissCooking
Zupa z curry 183

korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i  najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem naturalnym

Anioły w kuchni
Zupa z curry 141

korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i  najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem naturalnym

Anioły w kuchni
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 161

cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (pominęłam) 1/2 małego selera korzeniowego 1 pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały zakwas który powstał) sok z cytryny, sól, pierz do smaku Siekamy cebulę, , pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa paprykowo- pomidorowa z nutką tymianku 147

Przepis na szybką zupę w pięknym czerwonym kolorze. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na Walentynkową kolację. Dodatek tymianku i odrobina chili sprawia że zupa jest aromatyczna i pikantna. Składniki : * litr wywaru warzywnego bądź rosołu * puszka krojonych pomidorów * łyżka koncentratu pomidorowego  * 2 czerwone papryki * mała czerwona cebula * łyżeczka słodkiej papryki w proszku * łyżeczka chili  * łyżeczka tymianku * dodatkowo do zagęszczenia

Magiczne Życie Marty