najbliższym czasie pogoda nie będzie nas rozpieszczać, czekają nas mroźne dni i noce, dlatego doskonale sprawdzi się taka zupa, która nas rozgrzeje SKŁADNIKI 1 bulionu warzywnego lub drobiowego, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 g serka śmietankowego topionego, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, 2 łyżki masła, grzanki: 2 kromki chleba, masło, ulubione zioła dodatkowo: 3 łyżki(...)żółtego sera WYKONANIE Bulion zagotowujemy z serkiem i czosnkiem. Cebule kroimy w krążki, podsmażamy na złoto na maśle. Dodajemy do bulionu, gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, wierzch posypujemy żółtym serem. Grzanki: rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, następnie pokrojony w kostkę chleb, smażymy z każdej strony aż grzanki uzyskają złoty kolor
słodki bratekpokrzywy to warto z niej przygotować różnego rodzaju sałatki lub zupy. Pokrzywę należy zbierać z dala od dróg aby nie była zanieczyszczona. Jeżeli ktoś chciałby poczytać więcej o samej pokrzywie to odsyłam pod ten adres: Pokrzywa i jej działanie zdrowotne Będziemy potrzebować: 2 litry czystego wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego 250 g świeżej pokrzywy 250 g świeżego szpinaku(...)zabielenia zupy: 4 łyżki śmietany 12% lub 18% 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej 50 ml zimnej wody Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywą i szpinakiem Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą
Uwaga Babcia GotujeNasza domowa wersja krupniku jest dosyć warzywna. Moi rodzice i mąż lubią żołądki, ale ja się ich brzydzę. Nie przeszkadza mi jednak zupa ugotowana na nich. Składniki na krupnik (około 5 litrów): żołądki drobiowe około 400 g 4 marchewki 3 - 4 pietruszki 1/2 selera 1/4 kapusty (włoskiej) 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej natka pietruszki śmietana 12 % (ilość wedle uznania) sól pieprz
Karola gotujePrzepisów na zupę ziemniaczaną jest wiele. Każdy ma swoją ulubioną, ale wiem, że gdy tej wypróbujecie, to ta będzie Waszą faworytką Bardzo sycąca, mocno warzywna, zagęszczona soczewicą, pyszna w smaku – taka jest ta zupa ziemniaczana. Moja ulubiona. Nie ma w niej nic skomplikowanego, a jednocześnie to proste połączenie warzyw z tymankiem jest inne, ciekawsze, smaczniejsze A podana z musztardą
Lamarida.plpionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu Pokrój cebukę w kosteczkę i zeszklij w ganrnku w którym będzie się gotować zupa. Dodaj kukurydzę i duś kilka minut. Wlej bulion warzywny. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej masło w garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę. Zmiksuj zupę na krem
AZgotuj!winnego. Powstała bardzo smaczna zupa o cudownych właściwościach kojąco-rozgrzewających. I wcale nie smakuje jak sos pomidorowy z kapustą - w czasie krótkiego gotowania pomidory przejmują warzywny smak i danie smakuje jak należy. Spróbujecie? Ekspresowa zupa na jesień z kapustą i fasolą na 4 porcje czas przygotowania: 25 min. Składniki: 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów
Chilli Czosnek i Oliwajednych i drugich nie dodaję śmietany do zupy w garnku, gdyż śmietanę zawsze można dodać, ale wyjąć już nie;) Kto chce, może zabielić swoją porcję zupy w talerzu. Składniki: 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego ok 300g kurek 2 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła klarowanego garść drobnego makaronu (ok 50g, np. gwiazdki) pęczek koperku sól(...)przysmażać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w półtalarki. Bulion warzywny zagotować z liśćmi i zielem angielskim, wrzucić marchew i ziemniaki, gotować 5 minut, dodać kurki, gotować jeszcze 5 minut. Następnie wsypać makaron, gotować ok 4-5 minut, aż makaron będzie miękki. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. Zupę można zabielić śmietaną
Obiad gotowypieczonym czosnkiem i bazylią mają w sobie mnóstwo ciepła i smaku umami, którego tak potrzeba mi, gdy jesień zbliża się wielkimi krokami :) Bardzo lubię zupy, ale nie zawsze chce mi się gotować warzywny bulion, a kostek rosołowych nie używam. Dlatego tak cenię przepisy, w których bulion jest zbędny. Jak tutaj - pomidorki, paprykę i czosnek po prostu pieczemy, a potem
Chilli Czosnek i OliwaZupa pomidorowa z grillowanymi warzywami Potrzebne składniki: bulion warzywny przecier pomidorowy (przepis znajdziesz tutaj ) lub pomidory z puszki . 1 cukinia 1 bakłażan 1 papryka garść liści bazylii 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej własnej produkcji) lub pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10 min. Warzywa: cukinia, bakłażan, papryka
Łycha smakówPyszna, aromatyczna,bezmięsna zupa krem. Kuchnia śląska. Składniki 4 duże kalarepy 1,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 200 g ziemniaków 1 łyżka masła 250 ml śmietany 18% koperek natka pietruszki cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepy obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kalarepy i dusimy pod przykryciem(...)czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Zupę studzimy, miksujemy, rozprowadzamy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką i koperkiem. Zupę podajemy z grzankami, z pieczywa pszennego smażonego na maśle. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchenścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka. Z dwóch kostek przygotowujemy 2 litry bulionu warzywnego, zalewamy nim marchew w garnku (aby zupa była bardziej gęsta można dodać mniej bulionu). Gotujemy mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Po zmiksowaniu ponownie podgotowujemy. Do zupy dodajemy
wege i kropkadrzewo i życzcie mu uciążliwych dolegliwości gastrycznych. Bryndza jest genialna do tart, sałatek i sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku(...)wrzucamy kolejno: przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (boczek dodajemy razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlewamy śmietanę i hartujemy ją dodając gorącą zupę. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. Dodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam
ladykitchenswój urok... Nie jest za słodki, ani za słony, za to cudownie chrupiący i delikatny. Groszek ptysiowy - bo to o nim mówię - jest idealnym przybraniem talerza zupy . Nie wyobrażam sobie bez niego kremu warzywnego . Jako przegryzka podczas domowego seansu filmowego też się sprawdzi. Na pewno będzie zdrowszy do pochrupania niż tłuste chipsy. Po otwarciu przechowuję go szczelnie zamknięty na klips(...)wróci mu wtedy pożądana chrupkość. Groszek nadaje się też do zamrożenia - tylko przy rozmrażaniu trzeba go koniecznie wyjąć z opakowania i rozłożyć luźno na dużej powierzchni. Dziś zapraszam na zupę-krem o intensywnym, czosnkowym smaku - gęstą, aromatyczną i przybraną chrupiącym dodatkiem z ciasta ptysiowego. U mnie jest to groszek ptysiowy firmy BRZEŚĆ . Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra
Grunt to przepis!dodatku nie traci swojego smaku nawet na drugi dzień. Możecie przygotować ją zimą z mrożonej fasolki a latem ze świeżej. Inne ciekawy przepisy na rozgrzewające zupy znajdziecie TUTAJ . Składniki: 700 ml rosołu warzywnego opakowanie 450g żółtej fasolki szparagowej 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała papryczka chili pokrojona w plasterki duża cebula, pokrojona w kostkę i przesmażona na łyżce(...)wrzucamy do rosołu z ziemniakami i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Do warzyw dodajemy pokrojoną papryczkę chili, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Do miseczki wlewamy śmietankę oraz jedną chochelkę zupy, mieszamy i tak przygotowanym płynem zaprawiamy zupę. W razie czego doprawiamy do smaku przyprawami. Zupa powinna mieć wyrazisty i pikantny smak. Dekorujemy zielona pietruszką. Smacznego
Życie ze smakiempamiętać, by był dość słony, ze względu na groszek :) Składniki: - 3 puszki groszku konserwowego - 3 szklanki wody - 1 duży ząbek czosnku - 1 kostka warzywna - kubek śmietany 12% - pieprz, gałka muszkatołowa - groszek ptysiowy / grzanki / migdały Przygotowanie naszej zupy jest banalnie proste i szybkie - najpierw do garnka wlewamy cały nasz groszek, oczywiście razem z zalewą, następnie wciskamy do niego ząbek czosnku(...)całość na zimno blendujemy. Oczywiście można blendować dopiero na koniec, jednakże do tego zupa musi już być przestudzona, co wydłuża czas przygotowania, dlatego taka opcja jest korzystniejsza. Gdy całość jest już w miarę jednolita, dolewamy do niej wodę, wrzucamy kostkę warzywną i dajemy na średni ogień. Już na tym etapie dodajemy dość sporo pieprzu, by powoli się "przegryzał". Gdy zupka
Kulinarne zapędy Kokosa