Tajska zupa z kurczakiem i zoodle to pyszna domowa wersja tajskiej zupy z pszennymi noodles. Lubię zastępować makaron jego warzywnymi odmianami. Aby zrobić warzywne noodle potrzebne jest specjalne narzędzie czy veggie spiralizer. Ja akurat mam mały podręczny veggie spiralizer, który wędruje ze mną wszędzie ale mam zamiar kupić krajalnicę obrotową, która pozwoli mi kroić większe warzywa. Wracając do tajskiej zupy
codojedzeniawcinałyśmy! :) Glisty zostawiłyśmy dla ryb a my zadowalałyśmy się kukurydzą. I nagle pyszne wspomnienie uruchomiło mózgownicę. Połknęłyśmy haczyk. Przyszła chętka na kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany. SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji i odpowiedniego(...)warzywna najlepiej domowa (typu vegeta), - łyżka oleju/oliwy z oliwek/masła, + do podania: grzanki / ziarna / kleks oliwy i zioła / kukurydza - ziarenka itd. Co kto woli. WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy
Wypisz Wymalujsię bardzo szybko i łatwo. Ja swoją gotuję od podstaw, czyli na skrzydełkach z kurczaka, bo taką najbardziej lubimy, ale równie dobrze można je pominąć i zupę przygotować na domowym wywarze mięsnym lub warzywnym. A najważniejszym jej atutem jest to, że lubią ja bardzo wszystkie znajome mi dzieci, zwłaszcza z dodatkiem chrupiących grzanek :) Polecam :) Składniki - 3 skrzydełka z kurczaka(...)skórki, kroję w kostkę i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw.( ok. 20-25 minut). Kiedy warzywa są już miękkie wyjmuję z zupy ugotowane skrzydełka ( obrane mięso można na końcu dodać do gotowej zupy ), a do warzyw dodaję pokrojony serek topiony. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. Na końcu
Kuchnia z widokiem na ogródZupa krem z czerwonej soczewicy i papryki Jest to jedna z najłatwiejszych i najsmaczniejszych zarazem, zup wegetariańskich . Nie oczywiście ,że nie jestem wegetarianką , o czym świadczy
Ogrodnik w podróżysię nią nacieszyła a potem… poszła pod nóż. Nie mogłam dopuścić do tego, żeby się zmarnowała taka piękna dynia. Z części powstał torcik warzywny (wkrótce też na blogu) a z reszty zrobiłam gar zupy. Dodałam do niej też kurczaka, pomidory, kaszę jaglaną i natkę pietruszki. Wyszła gęsta, pożywna i krzepiąca zupa pełnia dobroci – kwintesencja mojego jesiennego gotowania. Zjadasz(...)Cook time 30 min Total time 40 min Pełna dobroci zupa z dynią, pomidorami, kurczakiem, kaszą jaglaną i natką pietruszki. Author: Cooking for Emily Serves: 4 Ingredients 1 udko z kurczaka 1 por 1 łyżka masła klarowanego 2 litry rosołku (ja miałam drobiowy ale można użyć warzywny) 1 kg dyni 1 puszka pomidorów krojonych ⅓ szklanki kaszy jaglanej sól
Cooking for EmilyZdrowa, warzywna przekąska z liści jarmużu to chipsy. Upieczone liście jarmużu smakują wybornie, trochę jak popcorn, trochę jak prażone migdały. Idealnie nadają się jako dodatek do zup czy przekąsek. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzaletą jest możliwość szybkiego przyrządzenia, co nie jedna gospodyni domowa sobie ceni. Dziś proponuję mrożoną brukselkę w postaci zupy krem 😊 Składniki: -500 g mrożonej brukselki -1 duża cebula -1 łyżka oleju -1 łyżeczka masła -1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw VEGETA NATUR -1 l bulionu -1 jogurt naturalny -garść koperku -pieprz cytrynowy -opakowanie drobnych grzanek(...)czerstwa bułka Na dno garnka w który będzie gotować się zupa wlać olej, rozgrzać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać masło, chwile jeszcze podsmażyć, dodać brukselkę i zalać dwiema szklankami bulionu wraz z przyprawa warzywną. Gotować pod przykryciem 10-15 minut do miękkości brukselki. Zdjąć garnek z ognia chwilę odczekać, aż temperatura potrawy trochę się obniży
Kulinarne przemysleniapączki przyczyniły się do ugotowania zupy grzybowej w marcu. Wykorzystałam zamrożone grzyby, ale przecież ze świeżymi prosto z lasu smakowałaby jeszcze lepiej. Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Składniki: 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego 500g mrożonych grzybów (oczyszczone, pokrojone, obgotowane i zamrożone) 2 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz(...)pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w półtalarki. Seler obrać i pokroić w cienkie słupki. Bulion warzywny zagotować z liśćmi i zielem angielskim, wrzucić warzywa, gotować 5 minut, dodać grzyby z cebulą, gotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem, posypać posiekaną natką pietruszki. Zupę można zabielić śmietaną - wg uznania. Smacznego
Obiad gotowymrożonych lub świeżych Marynata : sok z połowy cytryny 1 posiekana zielona papryczka chili lub pepperoni 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki 2 łyżki oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może być z kostki 1 bulwa kopru włoskiego 1 duża łagodna cebula lub kawałek białej części pora 2 marchewki 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)listkami laurowymi. Do gorącego przełożyć warzywa z patelni, gotować 10 minut. Dołożyć pomidory i gotować dalej 20 minut. 3. Całość zmiksować, dodać koncentrat, wymieszać, doprawić do smaku. Zupa powinna mieć kremową, niezbyt gęstą konsystencję. 4. Krewetki odsączyć z marynaty, rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 2 minuty z każdej strony, często mieszając lub lekko podrzucając patelnią
Kuchnia Prezydentowejzielonych warzyw, łyżki masła i sporej ilości (jak na zupę!) białego wina. Prezydent nawet sam sobie wziął dolewkę, chociaż fascynatem zup to on nie jest. :) Zupa zielony krem Składniki: 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) spory kawałek brokuła (ja miałam samą łodygę, ale można wziąć też różyczki) 15 cm kawałek pora z części jasnozielonej 2 zielone długie liście(...)masła. Gotowałam z częściowym przykryciem do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodałam ogórka, cukinię, groszek, pozostały por, połowę posiekanych ziół, gotowałam kolejne 5 minut. Wlałam wino, gorącą zupę zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem, ponownie zagotowałam, zdjęłam z ognia. Odłożoną cukinię obsmażyłam krótko na mocnym ogniu na oliwie z oliwek, dodając nieco soli i pieprzu
Kuchnia PrezydentowejDoprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc i gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Warzywa i przyprawy wyjąć z wywaru. Nie będą już potrzebne do zupy. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować ok. 7 minut, dorzucić groszek. Gotować jeszcze kilka minut aż ziemniaki i groszek zmiękną. Do zupy wlać śmietankę, doprawić do smaku solą
Pełny talerzPyszna i sycąca zupa krem na jesienną pogodę. Przepis zaczerpnięty z źródło Składniki : fasola biała - 1 puszka dynia - 800 g po obraniu cebula - 1 szt czosnek - 2 ząbki bulion warzywny - 650 ml sól i pieprz oliwa z oliwek 1 łyżeczka imbiru ½ łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka papryki Dekoracja pestki z dyni pietruszka karbowana Przygotowanie: Dynię przekroić na połowę, wydrążyć środek(...)czosnek obrać, pokroić w kosteczkę, cebulę przesmażyć na oliwie, posypaną przyprawami. Do podsmażonej cebuli dodać dynię i czosnek, jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie wlać bulion warzywny, gotować do miękkości dyni. Po tym czasie zblendować zupę. Fasolę odlać z zalewy, dodać do zupy, razem wszystko zagotować na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać udekorowaną natką pietruszki i posypaną
Kuchnia Danusidoświadczenia wiem, że jest zupa grzybowa z tego przepisu, smakuje tak bardzo, że będzie chcieli ją robić częściej, niż tylko na Wigilię :) Dla purystów – zupę grzybową nie tylko wigilijną można przygotować na wywarze warzywnym lub rybnym (osobiście ten drugi wariant lubię najmniej), a poza Wigilią lub jeśli nie jesteście wigilijnymi tradycjonalistami – można ją przygotować także na wywarze drobiowym
Pociąg Do Kuchniwarzywna Vegeta duża śmietana 12 % Mięso umyć i posolić. Gotować około 10 minut. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, gotować 10 - 15 minut. Wrzucić kostkę warzywną, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Posiekać pietruszkę. Zabielić zupę (stopniowo) śmietaną. Na koniec doprawić Vegetą i posypać pietruszką. Kolejny raz wymieszać. Ja gotuję makaron osobno i dopiero potem wrzucam do zupy. Każdy może sobie
Karola gotujemogłam wyjść z podziwu, jak za zwykłej siekiery można wydobyć tyle smaku i aromatu. Oczywiście wszystko do czasu. Nie będę czarować siekierą, więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru(...)przekładamy do garnka z bulionem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, na gorący wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, rozprowadzamy dokładnie, robimy zasmażkę drugiego stopnia - jasnozłotą – dodajemy ją do zupy. Zupę doprawiamy solą, dodajemy pokrojoną marchew z bulionu i zagotowujemy. Podajemy goracą, np. z pajdą świeżego, domowego chleba na owsiance . Każdy ma swoje ulubione smaki, które przekładają się na ulubione
mojewypiekiinietylko