ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra - nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą curry. To zupełnie
Wędrówki po kuchnimięsem i mięciutkimi warzywami, nie podawany "na czysto". Jeśli jednak nie lubimy w zupie farfocli, wszystko można wyjąć po prostu cedzakową łyżką. Pod koniec gotowania przyprawiamy zupę według uznania solą lub przyprawą warzywną. Pieprz mielony do smaku dodajemy dopiero na końcu. Jednak nie w garnku, a do zupy nałożonej na talerze. Gdy postąpimy inaczej, rosół będzie mętny i niesmaczny
Kuchenna Kontrrewolucyaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa dyniowa krem . Kiedy ostatnio robiłem zakupy w moim ulubionym markecie, w dziale warzywnym rzuciła mi się w oczy ogromna piramida ułożona z dyni oznajmiająca pełnię sezonu dyniowego i zbliżające się coraz popularniejsze u nas święto Halloween, więc pomysł na obiad nasunął się sam – zupa dyniowa krem — aromatyczna, rozgrzewająca, pikantna i typowo jesienna zupa. Zupa(...)osób): 1,5kg dynia 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1,5L bulionu drobiowo-warzywnego 2 ziemniaki 1 marchew Mały kawałek świeżego imbiru ok 1cm Sól Pieprz Ostra papryka lub pieprz cayenne Gałka muszkatołowa Pestki dyni Zupa dyniowa krem Przygotowanie: Dynię kroimy na ósemki, wydrążamy pestki i obieramy ze skórki, następnie kroimy w grubą kostkę (Po wydrążeniu i obraniu
Księga-SmakuFlaczki z boczniaków możemy gotować na dwa sposoby. Według przepisu podanego niżej lub w wersji wegetariańskiej bulion mięsny zamienić na warzywny. Jeśli lubicie grzyby to zupa przypadnie Wam do gustu. Na blogu znajdziecie również inne przepisy i pomysły na zupy. W czasie, kiedy za oknem jest zimno, mroźno to zupy są idealne na rozgrzanie. Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka
O kuchni z uczuciemZupa którą zrobimy w 25 minut. Na fajnym aromatycznym koncentracie bulionu warzywnego Krakus , który to skraca nam czas przygotowania potrawy.Dodałam grzyby leśne, ale można dodać pieczarki. Zupa jest fajna aksamitna i bardzo szybka i prosta do zrobienia. 300 ml koncentratu bulion warzywny Krakus 900 ml wody 1 cebula 1 por biała część 2 marchewki 70 dkg podgrzybków 4 trójkąty(...)grzybów przesmażonych wykładam do dekoracji. Wlewam bulion, wodę i gotuję na wolnym ogniu około pięć minut. Na końcu dodaję serki i mieszam aż się rozpuszczą. Doprawiam według uznania. Zupę miksuję i podaję z grzankami i odłożonymi grzybami, natką i estragonem
wesoła kuchniarosół, niezastąpiony w okresie rekonwalescencji ,barszczyk czerwony przed cięższym daniem ,żurek czy grzybowa przed lżejszym. Wiosną zaczynał się sezon jarzynówek ( ukochana szparagowa) ,przechodzący w chłodniki warzywne i owocowe ,a jesień przynosiła zupy rozgrzewające. Rola zupy w naszym odżywianiu nieco się zmieniła .Nie jest już przysposobieniem żołądka do przyjęcia innych pokarmów ,lecz coraz częściej osobnym daniem ,które chcemy zjeść szybko(...)śmietaną. Nie zapominajmy też o chrupiącej grzance ,bagietce czy groszku ptysiowym . Polecam aksamitną zupkę z kabaczkiem na pochmurny ,chłodny ,jesienny dzień .Rozjaśni go na pewno . Inspiracją mojej zupy była zupa z cukinii z jabłkiem na blogu "Ala piecze i gotuje" - http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/zupa-z-cukini-z-jabkiem.html Składniki: 0,5 kg kabaczka 0,25 kg ziemniaków 0,30kg cebuli 1 winne jabłko
Kulinarny karnet Christopherapozostaję w orientalnych klimatach i dziś mam dla Was moją wersję tajskiej zupy kokosowej z mnóstwem krewetek i makaronem z cukinii. Makaron z cukinii to nic innego jak świeża cukinia starta na podłużne cienkie paseczki, przypominające makaron spaghetti. W internecie można znaleźć całą masę obieraczek do robienia warzywnego spaghetti(...)całkiem przystępnych cenach, bardzo polecam, bo taki makaron to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mącznej wersji. Na pewno pojawi się jeszcze sporo przepisów z użyciem warzywnego makaronu :) A wracając do zupy - jest pikantna dzięki paście curry i chilli, ma wspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :) SKŁADNIKI 1 puszka
DefinicjaSmakuskładników… ale co będę dłużej i więcej pisał, poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników i dokładny przepis. Dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Zupa z soczewicy – składniki 1/2 szklanki soczewicy 600 ml bulionu warzywnego 1 niewielka cebula 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki Zupa z soczewicy – przepis(...)będzie szklista dodajemy soczewicę i całość przesmażamy dosłownie przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy bulion warzywny i gotujemy aż soczewica będzie miękka (ok. 20-25 minut). Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy curry i ostrą paprykę. Zupę gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Jeśli lubicie możecie podać ją posypaną odrobiną natki pietruszki. Smacznego! Post Aromatyczna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składników… ale co będę dłużej i więcej pisał, poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników i dokładny przepis. Dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Zupa z soczewicy – składniki 1/2 szklanki soczewicy 600 ml bulionu warzywnego 1 niewielka cebula 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki Zupa z soczewicy – przepis(...)będzie szklista dodajemy soczewicę i całość przesmażamy dosłownie przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy bulion warzywny i gotujemy aż soczewica będzie miękka (ok. 20-25 minut). Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy curry i ostrą paprykę. Zupę gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Jeśli lubicie możecie podać ją posypaną odrobiną natki pietruszki. Smacznego! Post Aromatyczna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zabielana zupa z młodej kapusty Zupa , jest nieodłącznym elementem, letnich obiadów , szczególnie w tygodniu i w upały . Oczywiście królują te warzywne , sezonowe jak : szczawiowa , koperkowa, pomidorowa, owocowa i właśnie ta z młodej kapusty . Inne nie przejdą ,zbyt ciężkie na lato Zabielana zupa z kapusty to nic innego, jak lekki kapuśniaczek , delikatny w smaku. Gotowany na kościach drobiowych ,jest też chudy
Ogrodnik w podróżymiesiące. Jest ona kaloryczna, dlatego z powodzeniem można ją traktować jako jednogarnkowy obiad. Kartoflankę można przyrządzić na wywarze mięsno warzywnym lub warzywnym. Dla mnie pierwsza opcja jest smaczniejsza. Ugotowane wcześniej warzywa z wywaru można dodać do gotowej zupy. 7-8 dużych ziemniaków 2 cebule 0,5 kg kiełbasy (sprawdźcie uważnie, by nie zwierała ona mleka) 2 ząbki czosnku(...)Smażymy razem przez około 10 minut często mieszając, by ziemniaki nie przywarły do dna. Po tym czasie ziemniaki zalewamy 2 litrami wywaru mięsno warzywnego. Jeśli był on wcześniej solony to nie dosalamy na tym etapie zupy. Gotujemy razem przez około 30 minut – aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec można całość doprawić solą i pieprzem jeśli to konieczne. Do gotowej
Dieta bez mlekamrożony wywar wołowy. Można też, zgodnie z oryginalnym przepisem (ze strony China Sichuan Food ) użyć po prostu wody, ale sądzę ze wywar czy mięsny czy warzywny, da bardziej aromatyczny efekt. Zupę doprawiłam sosem rybnym. Polecam! Składniki ok 150 g świeżych boczniaków 3 plasterki imbiru 1000 ml wody lub wywaru ( miałam wołowy) 1 jajko, rozmieszane sos rybny - do smaku
Stare GaryPrzepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie(...)grzaneczki. Spróbujcie koniecznie, bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY: 1-1,2 l wody 2 średnie marchewki 4 małe lub 2 średnie ziemniaki 10 cm-owy kawałek pora 2 cienkie gałązki selera naciowego lub 0,5 małego selera w korzeniu 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 4 średnie cukinie 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku
Słodko-Słony Świat IlonyPortugalii. Z tej okazji przygotowałam menu dla kibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek(...)Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy
My Chcemy JeśćPyszna i zdrowa zupa z cukinii. Składniki: 50 dag cukinii 4 łyżki masła ½ szklanki białego wina (wytrawnego) 4 szklanki wywaru warzywnego(...)serka topionego Sól, pieprz ½ łyżeczki mielonej papryki Wykonanie: Cukinię umyć, pokroić w cienki talarki i zeszklić na gorącym maśle. Doprawić do smaku, wlać wino i wywar warzywny. Następnie podgotować na wolnym ogniu, zupę podawać z grzankami
Tradycyjna Kuchnia