zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:40/331)

Zupa cukiniowa z żytnimi grzankami 127

kolejny sposób na wykorzystanie cukinii. Uwielbiam zupy z grzankami. Kto powiedział, że grzanki muszą być z pszennego pieczywa? Ja lubię grzanki żytniego chleba. Idealne do cukiniowej zupy. Zupa cukiniowa to typowa warzywna z tym, że tutaj głównym składnikiem jest zielona cukinia. Cukinię można zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Przyprawiłam zupę curry w proszku i sokiem z cytryny. Zupa

codojedzenia
Zupa krem z kukurydzy 187

Dwie puszki kukurydzy 20 g masła 200 ml mleczka kokosowego * łyżeczka chili w proszku** 1-2 lyżki cukru sól, ilość wg uznania Bulion WARZYWNY lub woda ok 2-3 szklanki w zależności jak gęstą chcemy zupę prażone ziarna kukurydzy do posypania (nie popcorn!) Kukurydzę z puszki wrzucamy na patelnie, bądź do garnka, dodajemy masło(...)sól. Podsmażamy aż do momentu odparowania wody w której była kukurydza. W tym czasie przygotowujemy bulion - u mnie najczęściej jest to bulion z kostki. Koniecznie warzywny, bo ten mięsny psuje smak zupy. Wszystko studzimy, bądźmy delikatni dla ostrzy :) Przekładamy do miksera, dodajemy chilli, cukier i mleczko kokosowe (lub robimy jego kleksa na koniec) i następnie całe towarzystwo miksujemy, na najwyższych

Pora na pora
Zupa krem z kukurydzy 194

Dwie puszki kukurydzy 20 g masła 200 ml mleczka kokosowego * łyżeczka chili w proszku** 1-2 lyżki cukru sól, ilość wg uznania Bulion WARZYWNY lub woda ok 2-3 szklanki w zależności jak gęstą chcemy zupę prażone ziarna kukurydzy do posypania (nie popcorn!) Kukurydzę z puszki wrzucamy na patelnie, bądź do garnka, dodajemy masło(...)sól. Podsmażamy aż do momentu odparowania wody w której była kukurydza. W tym czasie przygotowujemy bulion - u mnie najczęściej jest to bulion z kostki. Koniecznie warzywny, bo ten mięsny psuje smak zupy. Wszystko studzimy, bądźmy delikatni dla ostrzy :) Przekładamy do miksera, dodajemy chilli, cukier i mleczko kokosowe (lub robimy jego kleksa na koniec) i następnie całe towarzystwo miksujemy, na najwyższych

Pora na pora
Klasyczna zupa jarzynowa z czerwoną fasolą 137

może i miały rację, ale nie miały kur faszerowanych czym się tylko da. My i tak uważamy, że duża ilość warzyw to najlepsze wspomaganie organizmu. Dlatego dzisiaj zupa jarzynowa na bulionie warzywnym. Lubicie jarzynową ?   Jarzynowa zdrowia doda :) (4-5 osób) Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 zielona część pora(...)zupełności wystarczy. Kiedy zacznie się gotować woda z ziemniakami wrzucamy resztę warzyw. Dodajemy dużo majeranku, pierz, ostrą paprykę, kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makaron. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i zaprawiamy zupę jogurtem lekko zmieszanym z łyżką mąki i gorącym wywarem. Wlewamy do zupy, mieszamy, aby rozprowadzić jogurt i zagotowujemy. Wyłączamy

vegetanie
Zupa groszkowo - fasolowa 177

Coraz cieplej na zewnątrz i coraz częściej zamiast ciężkich bigosów i sosów sięgamy po lżejsze dania. W naszym domu wraz z przyjściem wiosny władzę obejmują przeróżne zupy. Począwszy od lekkostrawnych warzywnych, aż po te mniej fit, które z powodzeniem zastępują cały obiad, dając energię na resztę dnia. Dzisiaj w kuchni pachnie zupą inspirowaną tradycyjnym polskim krupnikiem, która jednak w swoim

Kuchnia od dwojga
Zupa ze świeżych grzybów 195

Zupa ze świeżych grzybów... Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych. Podsmażone wraz z cebulą. Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki. Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie. Pyszna domowa zupa o zapachu lasu. Polecam!   Składniki: 250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone); 3 marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula

Gospodyni Miejska
KREM Z KUKURYDZY NA OSTRO 321

promieniach słońca skrywamy się pod kocami w ciepłych skarpetach. A zamiast objadać się pyszny lodami ( np. tymi ) i popijać orzeźwiające koktajle ( np. takie ) szukamy rozgrzewających dań i ciepłych zup. Ja dziś mam dla Was taką zupkę! Delikatny, a zarazem niesamowicie aromatyczny i sycący krem z kukurydzy na ostro, z chili i szczypiorkiem. Dziś podałam ją chrupiącymi, smażonymi ziarnami kukurydzy(...)śmiało możecie dodać do niej np. pieczonego kurczaka. Pycha! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * kukurydza w puszce – 200 g * cebula – 1 szt * świeża chili – 1 szt * bulion warzywny – 500 ml * śmietana słodka 18% – 100 ml * oliwa z oliwek – 50 ml * sól, pieprz – do smaku * świeży szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do zupowaru Soup

Ostra na Słodko
Zupa - krem z dyni z cebulą i czosnkiem 175

hokkaido lubię za smak i skórkę, której nie trzeba obierać.  Do zrobienia tej zupy zainspirowała mnie Agnieszka ze zdrowej vege kuchni , którą pozdrawiam. Składniki: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy mała dynia hokkaido ( moja ważyła 0,9 kg) 2 - 3 szklanki wywaru warzywnego sól do smaku garść pestek dyni Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy na kosteczkę, solimy(...)dynia zmięknie, zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Jeśli chcecie, aby zupa - krem była rzadsza, wystarczy dolać w tym momencie jeszcze trochę gorącego wywaru warzywnego. Pestki dyni podpiekamy na suchej patelni. Posypujemy nimi zupę już nalaną do miseczek. Smacznego :) Danie dodaję do akcji kulinarnej

Smak mojego domu
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 153

przed wyjściem do pracy, a po powrocie chcemy zjeść ciepły posiłek, bez tracenia czasu na jego przygotowanie. Opcję „Low” wykorzystuję podczas gotowania rosołów i różnego typu wywarów, zup, potraw z drobiu, gulaszy warzywnych, leczo, powideł, ciast. Panel sterowania w wolnowarze Crock-Pot 5,7 l  ●  Warm - ta opcja służy do podtrzymywania temperatury ugotowanych już potraw. W modelach sterowanych(...)godzin Gotować w wolnowarach możemy niemal wszystko , począwszy od rosołów i wywarów, przez wszelkiego typu gulasze (zarówno mięsne, jak i mięsno- warzywne lub z samych warzyw), mięsa duszone we własnym sosie, esencjonalne zupy, owoce (doskonałe są powidła śliwkowe z wolnowaru), ale też ryby i owoce morza. Crock – pot jest też niezastąpiony do przygotowania wspaniałego bigosu i żeberek, węgierskiego leczo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zwyczajna zupa rybna – rosolnik; zupa ogórkowa 146

woda spod ogórków kiszonych - to zupa ogórkowa z dodatkiem kwasu ogórkowego. Rosolnik znany jest w Rosji od XV wieku, może być gotowany na wywarze mięsnym, rybnym lub warzywnym. Przepis na zwyczajną zupę rybną – rosolnik, zaczerpnęłam z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej , Heleny Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej, z 1929 roku. Według Heleny Mołochowiec, do przygotowania zup rybnych nie powinno używać się

królestwo garów
Kurczak ( gotowany) z brzoskwiniami i pieprzem 292

Gotowany kurczak z zupy to dla mnie lekki problem . Ponieważ ostatnio ze względu na dietę Mamy ( a i chyba swój smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A , że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię

Buniabaje w kuchni
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 196

Pomyśl na co masz ochotę, co zalega w twojej lodówce, jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa. Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić(...)Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou .  Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek 2 cebule oliwa do smażenia rozmaryn, tymianek, liść laurowy sól, pieprz, płatki chilli (do smaku) 8 szklanek wody lub wywar warzywny/mięsny 2 kostki rosołowe warzywne ekologiczne  (jeżeli nie używasz bulionu) 1 cukinia

Chilli Czosnek i Oliwa
Bulion warzywny. 172

Dziś Kochani mam dla Was przepis na podstawowy składnik wielu zup i sosów, a mianowicie na bulion warzywny. Bulion (zwany także rosołem warzywnym) jest bardzo prosty do przygotowania, praktycznie sam się robi :), więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowywania go samodzielnie,(zamiast korzystania z gotowej kostki). Najlepiej smakuje ugotowany z warzyw pochodzących z własnego ogródka, ale teraz, wczesną wiosną, ratujemy(...)się włoszczyzną ze sklepu. Na szczęście w naszej przepastnej zamrażarce mamy jeszcze nać lubczyku i selera, bez których ciężko by mi było odpowiednio doprawić zupę.       Jeśli macie ochotę na bulion drobiowo-warzywny wystarczy do podanych proporcji dodać niedużą pierś z kurczaka.  Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody

Rozpustne gotowanie
Orientalny krem z dyni z mleczkiem kokosowym 114

Były już  bułeczki z dynią w roli głównej, czas więc na klasykę dyniową - zupę krem. Przepisów na krem z dyni jest tyle, ile blogów kulinarnych

HealthyCreations