dedykowana jest innym daniom. Dzisiaj zapraszam Was na prostą zupę krem z dyni. Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Jeśli jednak wolicie bogatszy smak, zapraszam na zupę dyniowo-warzywną . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprzyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu). 12. Orzechy włoskie
Słodkości i nie tylkodomu nigdy nie zawiera w menu mięsa. Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jest pochodzenia zwierzęcego. Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulasze albo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam. W szczególności ze świeżym szczypiorkiem albo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce. Gęsty, z grudkami, dobrze
W kuchni Karmel-itkidorsza. Zazwyczaj robię ją na domowym bulionie warzywnym lub rosole, a w razie braku gotuję zwyczajnie na wodzie, ale wtedy koniecznie z dodatkiem suszonej włoszczyzny, dzięki czemu zupa jest pełna smaku 😋 * bulion warzywny- 1 l * filet z dorsza- około 120 g * ryż jaśminowy- 2/3 szklanki * pietruszka- 1 większa * por- 1 szt. * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 2 łyżki * sól, pieprz(...)zagotować bulion warzywny, wsypać ryż oraz pietruszkę pokrojoną w kostkę i gotować wg czasu podanego na opakowaniu. W międzyczasie na maśle klarowanym podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz pora w krążki (oprócz liści) i dodać do gotującego się ryżu. 3 minuty przed końcem gotowania do garnka dodać oczyszczoną z ości rybę i pokrojoną w większe kawałki. Gotową zupę doprawić solą, pieprzem
Kraina Miodem Płynącapracy w rękawiczkach, to zupę robi się szybko i przyjemnie. I nie bójcie się…ugotowana pokrzywa nie parzy;) Zupę testowałam w dwóch wariantach, na wywarze jedynie warzywnym jak i mięsnym. Oczywiście, zupa na wywarze mięsnym jest bardziej treściwa, szczególnie, że możecie dodać do niej fragmenty mięsa. Ma też głębszy smak. Ta zrobiona na wywarze jarzynowym, będzie delikatna. Ja zupę
Mieszam w GarnkuWięcej na temat zakwasu było w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była gęsta. Gotowy zakwas mieszamy z wywarem warzywnym, ponieważ ma być to zupa postna nie dodajemy bulionu z mięsa. Wywar gotuję niecałą godzinę z ulubionych warzyw (nie muszą być wszystkie wymienione). Warzywa wyławiam a wkładam ugotowane ziemniaki. Gotujemy wszystko razem przez chwilę
prawdziwe jedzeniezamierzam zostać wegetarianką to nie dla mnie, jednak mięso nie pociąga mnie tak jak kiedyś. Za to warzywa mają tę moc, ogrom zdrowia, smaków i kolorów. Dziś zupa,która dzięki pieczonym warzywną ma intensywny smak. Ziemniaczki można w połowie zostawić i zjeść w całości w zupie. 2 marchewki 1 cukinia 1 pietruszka 1 cebula 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy
Kubki smakupolecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół(...)ogień i odstawiamy pieczarki na ok. 30 minut, by wszystkie smaki się przeszły. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przestygnięte pieczarki, zagotowujemy całość i gotujemy 2-3 minuty. Pozwalamy zupie przestygnąć przed blendowaniem, by nie stępić nożyków blendera. Gdy zupa przestygnie dodajemy blendujemy całość na gładko, a następnie dodajemy pietruszkę i kilkoma szybkimi ruchami blenderami mieszamy ją w zupie. Gotowe
Cooking Monsterpolecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół(...)ogień i odstawiamy pieczarki na ok. 30 minut, by wszystkie smaki się przeszły. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przestygnięte pieczarki, zagotowujemy całość i gotujemy 2-3 minuty. Pozwalamy zupie przestygnąć przed blendowaniem, by nie stępić nożyków blendera. Gdy zupa przestygnie dodajemy blendujemy całość na gładko, a następnie dodajemy pietruszkę i kilkoma szybkimi ruchami blenderami mieszamy ją w zupie. Gotowe
Cooking Monsterkostkę, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości, dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy z 100 ml gorącej zupy, wlewamy go garnka, mieszamy i gotowe. Krajanka warzywna: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 400g ziemniaków i 200g kapusty kiszonej. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy 30 minut. Ziemniaki(...)zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Gotowe. Według naszych opinii najsmaczniejsza okazała się krajanka buraczkowa. Jej smak był najbardziej zbliżony do aromatu domowej zupy. Zajadali się nią i duzi i mali. Krajanka warzywna do kapuśniaku równie smaczna. Dobór ziół w koncentracie okazał się strzałem w dziesiątkę. Dodatek koncentratu pomidorowego niecodzienny, ale wkomponował się idealnie w smak zupy. Niestety
kulinarnyswiatdomipowstaje jakże ciekawa w smaku, a do tego rozgrzewająca i sycąca zupa krem z selera, która będzie idealna na zimne jesienne i zimowe dni. Zupa krem z selera Składniki: 1L Bulionu drobiowo – warzywnego 600g bulwy selera Sól Pieprz Gałka muszkatołowa w proszku 1 jajko 100ml słodkiej śmietanki 30% Grzanki do podania Zupa krem z selera Przygotowanie Przygotowujemy bulion drobiowo(...)warzywny. Im bardziej esencjonalny tym lepiej, nie polecam natomiast z samych kostek rosołowych. Selera obieramy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do bulionu i gotujemy przez około 25min. Kiedy seler będzie miękki, całość miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową w proszku (około ½ łyżeczki). Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy żółtko od białka, żółtko rozmącamy, dodajemy do słodkiej śmietanki, następnie dokładnie mieszamy
Księga-Smakuzupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * czerwona papryka – 2 szt ( ok. 250 g ) * pomidory – 2 szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 1 główka * bulion warzywny
Ostra na SłodkoFestiwal Jeździecki . Myślę, że warto się wybrać jeżeli tylko mieszkacie niedaleko Poznania/Szamotuł. Do przygotowania potrzebujemy: wywar warzywny (ok 1 litra) wywar z gotowania kiełbasy / mięsa (ok 1 litra) 1 – 2 białe kiełbasy (dodaję do zupy) kilka suszonych grzybów 2 słoiki zakwasu na żurek (u mnie Rolnik) 1 kubek(...)kefiru (ok 500 ml) mąka (do deliatnego zagęszczenia zupy) sporą ilość majeranku sól, pieprz do smaku jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie), biała kiełbasa wkrojona do środka Wywar warzywny mieszamy z mięsnym. Do zupy dodajemy kilka liści laurowych, suszonych grzybków oraz pokrojoną białą kiełbasę. Gotujemy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy zakwas, majeranek. Gotujemy ok 15 minut
Szybko Tanio SmacznieDalekiego Wschodu uzyskamy dzięki kurkumie. Jest elegancka, bez dwóch zdań, unikalna dzięki walorom smakowym i słonecznej barwie. No i nie mogę zapomnieć też, że zdrowa! ZUPA Z CUKINII I FASOLKI SKŁADNIKI: bulion warzywny z tradycyjnych warzyw: 3 marchewki, 2 pietruszki korzeń, kawałek selera, cebula, 1/2 pora, ząbek czosnku, ziele angielskie, ze 3 liście laurowe 1 cukinia średniej wielkości około(...)opcjonalnie jogurt grecki/ przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, kurkuma dodatek: koperek / szczypiorek/ starty żółty ser – jeden do wyboru, żeby nie przedobrzyć PRZYGOTOWANIE – SŁONECZNA ZUPA Z CUKINII I FASOLKI: Gotujemy bulion warzywny – w około 3 l wody przez około 30 minut. Do rosołu dodajemy sól do smaku i pieprz oraz rozmaryn /może być zielony lub w postaci suszonego
W KawiarenceBardzo lubię tego rodzaju zupy, gdyż zawierają większość wiosennych warzyw i na długo sycą. Polecam na letnie i jesienne dni. Składniki: 1/2 opakowania mrożonej mieszanki wiosennej 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suchego ryżu białego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory woda Sposób(...)zagotuję się woda. Między czasie obieramy cebulę i opalamy ją od palnika kuchenki gazowej. Do gotującej się wody wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, cebulę i ryż. Gotujemy około 15-20 minut. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiesta