wywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 30 dag · marchew 1 szt · seler 1/4 szt · papryka czerwona 2-3 str · kalafior 15 dag · tłuszcz · pomidory 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · przyprawa do zup · czarny pieprz mielony Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Marchew, seler i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać
Camilla w kuchniWitam serdecznie Propozycja na smaczną i rozgrzewającą zupę meksykańską z soją , jest syta więc może stanowić samodzielne danie na obiad . Dodam od siebie że najlepiej smakuje odgrzewana :) . Będziemy potrzebować : 1,5 L wywaru mięsno – warzywnego około 800 g mięsa mielonego wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka(...)soja napęczniała . Po tym czasie z soi odlewam wodę , zalewam świeżą i gotuję od momentu zagotowania około 1 godziny , następnie odcedzam . Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy . Przygotowanie wywaru mięsno - warzywnego : Udka ( lub inne mięso ) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam . Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obieram i płuczę . Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka
Uwaga Babcia Gotujewywar warzywny 1,5 L · kapusta biała 50 dag · ryż 4 łyżki · pomidory 3 szt · sok z cytryny 3 łyżki · keczup 1/4 szkl · śmietana 18% 1/4 szkl · ser żółty 5 dag · sól · pieprz · tymianek · przyprawa do zup Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. W połowie gotowania dodać opłukany ryż i ugotować
Camilla w kuchniUwielbiam warzywne gulasze i bardzo często je przygotowuje. Taka miska to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to danie, które syci, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu
Kukuleczkiwywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 4 szt · makaron muszelki 5 lyżek · papryka konserwowa 1-2 strąki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · wieprzowina bez kości 25 dag · cebula 1,-2 szt · tłuszcz · koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki · mąka pszenna 1-2 lyżki · ser żółty 5 dag · sól · pieprz · jałowiec · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować, mięso umyć, pokrajać w kostkę razem z cebulą, podsmażyć, skropić
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · kapusta włoska 50 dag · kura bez kości 20 dag · tłuszcz · jajka 2 szt · mąka pszenna 2-3 łyżki · koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Mięso umyć, pokrajać w paseczki
Camilla w kuchnipolecam. Pokrzywę najlepiej zbierać daleko od dróg wtedy będzie mniej zanieczyszczona, a jak już się wybierzemy po pokrzywę to możemy przy okazji zebrać szczaw na zupę szczawiową:). Będziemy potrzebować: 2 litry wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego około 300 g listków pokrzywy 2 ząbki czosnku przyprawy: 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta imbiru sól, pieprz(...)cebula kawałek pora kawałek korzenia selera 1 marchew 1 korzeń pietruszki Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywy https://www.youtube.com/watch?v=M6U4GuHooS0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję wywar – zupę ugotowałam na wywarze mięsno-warzywnym: Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie
Uwaga Babcia Gotujewywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · boczek wędzony 15 dag · cebula 1 szt · mąka pszenna 1-2 szt · kukurydza w puszce 1 op · keczup 2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować, boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 40 dag · pomidory 2 szt · pieczarki 6-8 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 szt · koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · sól · czarny pieprz mielony · cukier · przyprawa do zup Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm, zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · fasola biała 1/2 szkl · pieczarki 5-7 szt · marchew · pietruszka · tłuszcz · pomidory 2 szt · szynka wędzona 15 dag · śmietana 18 proc 1/21 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Fasole przebrać, opłukać, zalać częścią wywaru, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pieczarki i warzywa oczyścić
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 3 dag · pomidor · marchewka · pietruszka · seler 1/4 szt · tłuszcz · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino białe wytrawne 4 łyżki · sól · cukier · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup i potraw w płynie Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać
Camilla w kuchniKapusta warzywna brukselska, nieprzegotowana wynagrodzi nam to cudownym smakiem. Zawsze kojarzy się z jesiennymi warzywami. Składniki 400 g brukselki 100 g karkówki 100 g wędzonki 2 marchewki 1 pietruszka sól pieprz pół selera ząbek czosnku pęczek koperku pół szklanki śmietany do zup 3 woreczki ryżu Przygotowanie Warzywa pokroiłem w kostkę. Włożyłem do garnka zalałem 2 litrami wody
R'n'G Kitchenmoim domu. Szybko się ją przygotowuje, jest kremowa, aksamitna i delikatna. Lubią ją moje dzieciaki, mąż i ja... no i można w niej przemycić troche witamin moim warzywnym niejadkom ;) Kremowa zupa z brokułów SKŁADNIKI: 2 brokuły 2l bulionu drobiowego (ew. wody) 0,5l mleka 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły myjemy, dzielimy
Pyry na Gazzupę krem z groszku można także przygotować z groszku mrożonego – dobrej jakości groszek zapewni prawie identyczny smak, a także kolor. Pyszna, lekka zupa krem z groszku ucieszy i oczy i podniebienie. Składniki: 1l bulionu warzywnego lub drobiowego 800-850g groszku mrożonego lub świeżego (łuskanego) sól, pieprz – do smaku tarty parmezan – kilka łyżek 4 łyżki smietany(...)polecam jednak kilka minut dodatkowej pracy i przetarcie kremu przez sito). Do kremu z groszku dodać 2 łyżki śmietany, podgotowywać kilka minut (ale nie zagotowywać!); doprawić solą i pieprzem. Zupę krem z groszku podawać posypaną tartym parmezanym i kleksem z pozostałej śmietany. Post Zupa krem z groszku zielonego pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchni