Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 200jako źródło sodu) oraz warzywa i owoce bogate w potas. Możemy zatem pić lekko osoloną wodę (pół łyżeczki soli nierafinowanej na dwa litry wody), jeść lekko osolone wywary warzywne lub zupy. Ale uwaga! Soli nie można nadużywać. Optymalna ilość to 2-3 g dziennie. Należy przy tym pamiętać, że sód występuje w produktach spożywczych, a nawet, choć w małych
Plate of Joy
Biały pudding w czarnym sosie i Węgry (2) 203niech zajrzy tutaj . Dziękuję , dzień dobry czy do widzenia wypowiedziane przez obcokrajowca zawsze wywoływało uśmiech. Frytki, panierowany kalafior i sałatka Jakieś takie blade wszystko, ale pyszne było: gulasz warzywny i zupa z pieczonym czosnkiem Zupa cebulowa i warzywa z patelni z fetą i pieczonymi ziemniakami I dzień: starówka i Wyspa św. Małgorzaty. II dzień: zabytki Pesztu
Qlinarnie i Qlinarnie
Pomysł na nori, Maraton Pisania Listów AI 264font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Co zrobić z płatami nori pozostałymi po robieniu sushi? A można je pokruszyć i dodać do bulionu warzywnego lub zupy jarzynowej (po ugotowaniu zupy i odstawieniu jej z ognia). Źródło: strona AI Trwa XIV Maraton Pisania Listów Amnesty International (14 i 15 grudnia w 400 miejscach w całej Polsce
Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa czosnkowa z soczewicą i porem 335Dietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości. Składniki: 1 duży por, biała część 4-5 ząbków czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 3-4 pomidory suszone w oliwie 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka harrisy
Apetyczna babeczka
Z serii podstawy kucharzenia : bulion warzywny 194następne dwie godziny. A dziś, po wystygnięciu, zamroziłam. Teraz wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę! BULION WARZYWNY Składniki: 1 duża cebula pokrojona w talarki 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1 seler naciowy pokrojony w talarki 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 liść laurowy
Gotowanie to kochanie
Przyprawa do ciasta dyniowego 185Quatre epices, to francuska mieszanka czterech przypraw, w której skład wchodzi gałka muszkatołowa, imbir, goździki i pieprz. Używana jest do zup, dań warzywnych i mięsnych. Doskonale komponuje się z dynią ! Gdy chcemy ją dodać do ciasta, pieprz zastępujemy zielem angielskim. Amerykańska wersja tej przyprawy zawiera cynamon, goździki, gałkę muszkatołowa i ziele angielskie, tam głównie jest używana do potrawa
Kulinarne przygody Gatity
Gazpacho inaczej 219W końcu mogę odetchnąć z ulgą w nowo wyremontowanym pokoju. Nie cierpię remontu, a zwłaszcza wtedy, gdzie nie mam dostępu do internetu. Kilka dni temu spróbowałam
Truskawkowa Fiesta
Krem z białych warzyw 243Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Lubicie ? Ja pokochałam od pierwszego kęsa, zarówno te zielone, jak i białe. Dziś w użyciu szparagi białe. A powstał
kolorowotorcikowo
Zupy polskie, czyli zalewajka 301Zakwas na żur miałam w lodówce, więc dosłownie w parę chwil na talerzu pojawiła się ta pyszna, kwaskowa zupa. Tradycyjnie do moich zup dodaję domową warzywną pastę bulionową i w sekundzie mam doskonały bulion. Zupy polskie, czyli zalewajka Składniki: 600 g ziemniaków 1 spora marchewka 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe parę ziarenek(...)ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej ) 1/2 litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebula odrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy
Kulinarne przygody Gatity
Wegańskie kotlety z ugotowanych warzyw na zupę 216Kotlety warzywne Ostatnio robiłam Zupę szczawiową i zostało mi trochę warzyw, a że nie lubię wyrzucać jedzenia postanowiłam, że wykorzystam te warzywa na zrobienie smacznych kotletów. Oczywiście jeśli macie ochotę na takie warzywne kotlety a nie macie w planie gotowania zupy, to można warzywa specjalnie ugotować. Przepis jest bardzo prosty, ja do warzyw dodałam parę dodatków
Mój pomysł na
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 303świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food. I nie mam tu na myśli tłustego mięsa czy sera, lecz warzywny comfort food, bo dieta śródziemnomorska jest przede wszystkim(...)nasze rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę
Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa grzybowa 169Długo zastanawiałam się co z nich zrobić. No i padło na zupę grzybową z ziemniaczanymi kluskami. Można ją zrobić na bulionie mięsnym jak również na bulionie warzywnym. No obu smakuje wyśmienicie. Moje zupy są zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem, ze nie każdy lubi warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć(...)pietruszki, 0,5 selera, wegeta (ilość wedle uznania), sól, pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody Składniki na zupę: 0,4 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa), 4 łyżki octu Składniki na kluski ziemniaczane: 3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli, mąka pszenna
Passion of Cooking
Zupa rumforska – kuchnia podkarpacka 212Minęło 250 lat, a na podkarpackich stołach nadal jest dla niej miejsce. W czym tkwi zatem sekret zupy rumforskiej (czy też rumfordzkiej)? Zapewne przede wszystkim w smaku, bo zupa jest lekka, warzywna, ale jednocześnie treściwa. Myślę jednak, że nie bez znaczenia są tu również kwestie praktyczne, takie jak dostępność składników i ich niewielki koszt. Jeśli nie znacie jeszcze zupy rumforskiej(...)koniec gotowania). Do zupy dodajemy ugotowaną kaszę i groch przetarty przez sito lub zmiksowany. Wszystko dokładnie mieszamy, a jeśli wywar był warzywny, dodajemy do niego roztopione, lekko przypalone masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na podkarpackie zupy i inne dania regionalne zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerz
Irlandzka zupa dyniowa z ziemniakami 193Smak tej zupy przyjechał za mną z zachodniej Irlandii. Jadłam ją tam kilka razy i po powrocie nie mogłam zapomnieć tego połączenia smaków :) Jak dla mnie
Trzeci talerz
Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami. 201Żurek z opiekanymi ziemniakami można podawać w kilku wersjach: - zupa może być wegetariańska (na wywarze warzywnym) lub ugotowana na białej kiełbasie, wędzonej kiełbasie albo wędzonce, - ziemniaki podsmażyć na patelni, w piekarniku lub podać tylko gotowane, - dodatki białkowe: gotowane jajko, plastry podsmażonej kiełbasy, kawałki białej kiełbasy, wędzony twaróg, - okrasa do zupy, to smażona cebulka lub skwarki z wędzonego boczku(...)Wegetariańska wersja żurku jest równie smaczna jak ta z dodatkiem mięsa. Opiekane ziemniaki i cebulka z wędzoną papryką nadają zupie smakowitości. Składniki: 2 litry wywaru warzywnego (ugotowanego z: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 1 duża cebula, sól) 2-3 szkl. zakwasu (przepis tutaj ) 3 suszone grzyby 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki suszonego majeranku
Codziennik Kuchenny