zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:22/331)

Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim 86

Sycąca zupa brokułowa z batatem, ziemniakami, marchewką i aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, zabielona śmietanką. Doskonała na każdą porę roku. Zupa jest prosta do przygotowania i pyszna. Na

Oryginalny smak
ZUPA Z BOBU Z LIŠĆMI KALAREPY I BOCZKU 129

Latem , takie warzywne , lekkie zupy to sama przyjemność ich gotowania i pałaszowania wprost z garnka :)...Zupa delikatna , kremową i pełna zdrowia .Polecam. 1 op.cieńkich plastrów bekonu 50 dag.świeżego bobu lub mrożonego 1 cebula 4 ziemniaki 1 kalarepa 3 ząbki czosnku 1.5 litra bulionu z kury liście młode z kalarepki masło sól biały pieprz majeranek gałka muszkatołowa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa krem z cukinii z prażonym słonecznikiem 175

   Idealna zupa na sierpie ? Zupa z cukinii. Zupa z cukini i jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga użycia wielu składników. Wystarczą warzywa, woda

kolorowotorcikowo
Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą 203

spacerze w mroźny dzień czy na zimową kolację najlepiej smakuje mi zupa. Zresztą w te chłodne dni nie zawsze mam ochotę na surowe warzywa i w postaci zup oraz warzywnych gulaszy wcinam moje 5 porcji dziennie. Dziś przedstawiam Wam przepis na najprostszą na świecie zupę-krem z dyni, którą urozmaiciłam grzankami z dodatkiem gruszki, gorgonzoli i jarmużu.  Do dzisiejszej(...)tymianku lub rozmarynu. Smaż przez 5 minut.  Dodaj dynię obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę oraz litr bulionu warzywnego. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.  Gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Na kromkach chleba ułóż gruszkę i jarmuż i przykryj dużymi plastrami gorgonzoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego

Chilli Czosnek i Oliwa
Mamusina botwinka 91

orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa warzywna do potraw np. Vegeta ZUPA 1 pęczek botwinki 2 łyżki octu winnego 2 i ½ łyżki śmietany do zup 18% (100g) ½ łyżki mąki pszennej koperek – do posypania zupy na koniec

Grunt to przepis!
Zupa krem z pora z pulpecikami. Zupa porowa z mięsem mielonym. 1175

pulpeciki z mięsa mielonego. Polecam również przepis na: zupę ogórkową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremowa zupa porowa z mięsem mielonym – Składniki: Składniki na zupę: 1 litr wywaru z warzyw (np. bulion z tego przepisu: bulion warzywny ) lub przecedzony rosół 2 duże pory – ok. 450g (tylko biała i jasnozielona część) 2 duże ziemniaki – ok. 350g 1 kawałek selera(...)Składniki na klopsiki: 500 g mielonego mięsa z szynki 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 3 łyżki drobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremowa zupa porowa z mięsem mielonym – Wykonanie: Przygotować klopsiki: Mięso mielone, kaszę mannę, jajko i posiekany koperek umieścić w miseczce, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić rękoma na jednolitą masę

Kulinarne Przeboje
Zupa klopsowa z boczkiem 127

Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa klopsowa na warzywnym wywarze z dodatkiem wędzonego boczku. Z wkładką ziemniaczaną zupa smakuje wyśmienicie. Na wywar warzywny: 1,5 litra wody 1 marchewka Kawałek pora 1 pietruszka (korzeń) Kawałek selera (korzeń) 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli 2 łyżki bułki

VioletoweKucharzenie
Bulion warzywny 113

Bulion warzywny jest podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb.  Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 3/4 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki

Smak mojego domu
Zupa krem z batata z rozmarynem 104

Zupa krem z batata z rozmarynem, marchewką i niewielką ilością śmietany kremówki. Aksamitna, słodka o pięknym kolorze. Zupę przed podaniem można skropić odrobiną oliwy z oliwek

Oryginalny smak
Zupa pieczarkowa z cavolo nero lub jarmużem 168

przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce owa włoska odmiana(...)klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) / lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej 750 ml bulionu warzywnego lub wody

Even Better Food
Dietetycznie – zupa z soczewicą 148

obiad. Zupa idealnie sprawdzi się wiosną, albo późną jesienią, kiedy zaczyna robić się chłodno. Z całą pewnością tak przygotowana zupa Was rozgrzeje. Zupa z soczewicy – składniki (6-8 porcji) 3 -4 litry wywaru warzywnego cebula 4 marchewki 2 pietruszki 3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 kartonik passaty pomidorowej (ok. 400 ml) 1 i 1/2 szklanki soczewicy (dowolny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa szpinakowa. 130

Szpinakowa jest przyjemnie lekką, smaczną i łatwą w przygotowaniu zupą. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut gotowania. Zupa ma delikatnie warzywny smak i można zjeść jej dużą ilośći nie czuć się objedzonym. Składniki: 150 g szpinaku (użyłam szpinak baby) 1 duży ziemniak 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny  1/2 łyżki oleju(...)masła 3 łyżki śmietany do zupy 18%  5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy) sól do smaku do podania zupy: grzanki z bagietki  lub chleba tostowego gęsty jogurt naturalny Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz bulion. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki.  Następnie dodać umyty szpinak

Codziennik Kuchenny
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 117

być szybki i pożywny. Nie jesteśmy z mężem zwolennikami różnego rodzaju diet. Nasze motto to "Żyj tak jak chcesz, jedz to na co masz ochotę". Przygotowałam więc zupę na bazie Bulionu warzywnego Krakus. Jest to sposób na szybkie przygotowanie obiadu. Z  #krakus  jest  #smacznieiszybko Producent na swojej stronie pisze: Bulion to esencja ulubionych zup Polaków. A bulion(...)warzywny Krakus to pewność aromatu i dopracowanego smaku bez glutaminianu, bez konserwantów, bez zagęstników. Starannie przygotowany z dobranej kompozycji warzyw jest bazą dla Twoich zup na co dzień i od święta. Wyróżnia się oryginalnym smakiem starannie zachowanym w procesie przygotowania. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą i dodać ulubione składniki. Na bulionie możesz przygotować dowolną zupę lub dodać do risotto. Składniki

Kuchnia w oparach
Krem z kukurydzy z chipsami z boczku 267

Zupa jest pyszna i pożywna. Polecam. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 łyżka suszonej włoszczyzny  2 łyżki oleju do smażenia bulion warzywny przyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis  sól Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę i całość podsmażać około(...)czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu warzywnego. Doprawić do smaku.  Podawać na gorąco z chipsami z wędzonego boczku. Możemy również odłożyć trochę ziaren kukurydzy by podać z kremem

Ala piecze i gotuje