zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:50/331)

Zupa paprykowa 139

groszkiem ptysiowym. Jak lubicie paprykę to ta zupa jest na pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet kobiecych z moimi modyfikacjami.  Składniki: 6  dużych papryk 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego  2 marchewki  pół opakowania sera feta oliwa z oliwek 5 kromek chleba  łyżka masła łyżeczka majeranku, tymianku(...)skórki. Paprykę wraz z marchewką przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, gotową dodajemy do garnka. Całość gotujemy do miękkości jarzyn, lekko studzimy, miksujemy na gładko i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Następnie do zupy dodajemy pół opakowania kostki feta, podgrzewamy do rozpuszczenia się sera. Podajemy z grzankami

Krakowskie smaki Ani
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 204

jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa dyniowa z puree z jarmużu (4 porcje) Składniki na zupę(...)dyni, pokrojonej w grubszą kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu chilli cayenne Składniki na puree z jarmużu: 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

karmelowy
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 150

prażenia, gdyż może szybko się przypalić.    Po prażeniu wyjmujemy ją na półmisek lub do miseczki. Gotowa do chrupania! :)   Zupę przygotowuję na bulionie, ja preferuję drobiowy, ale możecie nie dodawać kurczaka i wyjdzie pyszny bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego(...)Spróbujcie i jeśli jest mało doprawiony, to dodajcie sól i pieprz. Jeśli smak jest zbyt mało wyrazisty możecie użyć także bulionetki, ale nie jest to niezbędne. Zupa krem: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 4 bataty - ok. 700 g  5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół

Cooking Monster
"Kartoflanka" z grzybkiem - fit 134

wędzonki, na koniec dodać jeszcze ulubioną kiełbasę lub pokrojoną wędzonkę z wywaru, a otrzymasz pyszne jednogarnkowe danie. Ja zapraszam na wersję fit, ugotowaną na bulionie warzywnym, zagęszczoną zblendownymi ziemniakami zamiast ciężkiej zasmażki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniały boczniak królewski. W zastępstwie możesz użyć pieczarek lub borowika. Zapraszam na kartoflaną ucztę! Składniki: około1 kg ziemniaków 1 cebula 2-3 marchewki(...)selera 2 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 1,5-2 l bulionu warzywnego gałka muszkatałowa 1-2 boczniaki królewskie 1-2 łyżki masła ghee śmietana zielenina Wykonanie: obrać warzywa, pokroić w kostkę. W garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzać masło i zeszklić porojoną cebulę. Po kilku minutach dodać wszystkie pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i przesmażyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak zrobić prawdziwą zupę pieczarkową? 121

pieczarkowa smakuje mi tylko moja hhehe, no nic nie poradzę ale jeszcze nigdzie nie trafiłam na taką prawdziwą. W przygotowaniu zupy pieczarkowej istotnych jest kilka kwestii, pierwsza to wywar na jakim będziemy ją robić, może to być wywar warzywny jak na rosół, lub wywar drobiowy (kurczak lub indyk bądź kaczka), ja zazwyczaj robię pieczarkową na rosole, który mi zostaje(...)maśle na złoty kolor, tylko w tedy zamkniemy cały aromat grzybów, który kilkakrotnie się wzmocni i nada całkowicie inny smak potrawie.  PRZEPIS NA ZUPĘ PIECZARKOWĄ: - 2,5 - 3 litry rosołu lub bulionu warzywnego - 3 -4 duże marchewki pokrojonej w kostkę - 1 pietruszka pokrojona w kostkę - 1/2 dużego selera pokrojonego w kostkę  - 1/2 pora - pęczek pietruszki, kilka gałązek lubczyku

SMYKWKUCHNI
Domowa kostka rosołowa – warzywna 124

Domowa kostka rosołowa Sam nie raz i nie dwa używałem sklepowych kostek warzywnych i to najczęściej tych najpodlejszej jakości. Nie są one złe w smaku ( w końcu zawierają glutaminian sodu, a z nim wszystko jest lepsze), ale ze zdrowym odżywianiem mają niewiele wspólnego. Masa bezwartościowej soli (zwykła ważona) i tłuszcz palmowy kwalifikują ją, co najwyżej, do umieszczenia w koszu(...)forem do lodu lub do słoików. Zużyj w przeciągu kilku miesięcy. I voilà. Twoja domowa kostka rosołowa jest już gotowa. Teraz możesz gotować swoje ulubione zupy Smacznego! Artykuł Domowa kostka rosołowa – warzywna pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Francuska zupa cebulowa 132

Tradycyjna francuska zupa cebulowa, niezastąpiona w czasie zimowych przeziębień. Wyrafinowane danie z prostych składników. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego oliwa z oliwek 50 g masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez(...)uzyska ładny, złoty kolor, bardzo często mieszając. Następnie dodać mąkę i cały czas mieszać przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalać 1,5 l bulionu warzywnego, zamieszać. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bagietkę

Piąty grzech główny
Krem z batata i imbiru 168

Krem z batata to coś co ostatnio zagościło na stałe w moim codziennym menu. Zupę bardzo pokochałam za jej oryginalność dzięki dodatku w postaci masła orzechowego. Ten krem jest świetny zwłaszcza w chłodne dni ponieważ super rozgrzewa i dodaje energii. Natomiast aksamitny lekko słodkawy smak batata idealnie komponuje się z delikatnym masłem orzechowym – aż ciężko jest się oprzeć dlatego(...)chwilę w dużym garnku na rozgrzanej oliwie , aż por zmięknie. Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę batata i marchew. Smażymy aż warzywa lekko się zeszklą. Dolewamy bulion warzywny i czekamy aż nasza zupa się zagotuje i warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy masło orzechowe i świeży imbir. Ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy

I LOVE LIFE
Pasztet warzywny 160

dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Poddusić całość i ostudzić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować. Ugotowane warzywa wyjąć z wody (wywar warzywny można wykorzystać np. do zupy). Fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki (podsmażoną cebulę z czosnkiem, ugotowane warzywa i fasolę) oraz żółtka włożyć do wysokiego naczynia i zblendować. Można dodać pieczonej(...)zbyt rzadki dodać bułki tartej albo kaszy manny. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Piec ok. półtorej godziny w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić. * Pasztet warzywny piekłam w  TAKIEJ-KLIK keksówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Krupnik 116

Dzisiaj tradycyjna polska zupa – krupnik . Smaczny, sycący i oczywiście na wywarze mięsnym. Do jego przygotowania użyłam udek z kurczaka, ale można zastąpić je skrzydełkami, żeberkami

Oryginalny smak
Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką 105

polecam Wam przygotowanie niezwykle szybkiego i smacznego kremu z marchwi z dodatkiem wędzonej papryki. Kremowa, delikatna, o pięknym kolorze, bo jemy przede wszystkim oczami, prawda? Zupy-kremy do doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru bulionu warzywnego czy mięsnego, nic się nie zmarnuje, a żołądek napełnimy! Gotowy krem posypcie kokosem, idealne połączenie z kremem z marchwi! Dodajcie posiekaną natką(...)oprószcie wędzoną papryką, niebo! Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką / 1 porcja Składniki: 2 duże marchewki 2 ząbki czosnku bulion warzywny lub mięsny (ilość około 500 ml) 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2  łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki plus do posypania  1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie:  Marchew obieramy

Moja smaczna kuchnia
Zupa szpinakowa 206

Zupa szpinakowa. Taki zielony wariant na pierwsze danie :)  Można doprawić maggi lub dodać kostkę rosołową warzywną. Ja wybrałam tę pierwszą przyprawę, którą "schlapałam" zupę po ugotowaniu :) Poza tym z tej zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki

Szczęśliwa kuchnia
Zupa szpinakowa 254

Zupa szpinakowa. Taki zielony wariant na pierwsze danie :)  Można doprawić maggi lub dodać kostkę rosołową warzywną. Ja wybrałam tę pierwszą przyprawę, którą "schlapałam" zupę po ugotowaniu :) Poza tym z tej zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z kalarepą i groszkiem 146

Szybka, zdrowa i pożywna zupa z kalarepa i groszkiem w roli głównej. Moja zupa szybko się ugotowała za sprawą bulionu który staram się zawsze mieć w zapasie. Zupę można ugotować na bulionie warzywnym. 1 kalarepa fioletowa 1 szklanka groszku obranego 2 marchewki 1/5 brokuła 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 litr bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany(...)angielskie, kalarepę i marchewkę i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję groszek zielony i dalej gotuję. Na końcu jak warzywa będą miękkie dodaję brokuła i gotuję już tylko zupę 2 minuty. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, dodaję śmietanę. Zupę podaję z koperkiem

wesoła kuchnia
Jesienna zupa na rozgrzewkę 139

Zupy są cięższe, pożywniejsze. Przygotowałam dla Was przepis na pyszną zupę którą wczoraj zrobiłam, a po której już nie ma śladu     Najpierw przygotowałam bazę do zupy, tzn. wywar wołowo-warzywny.         Składniki: 400 g mięsa wołowego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli(...)około 1 godzinę.   Sprawdziłam, że mięso jest już miękkie (za pomocą patyczka), wyjęłam je z ganka a wywar przecedziłam.   Kiedy już miałam bazę do mojej zupy, przygotowałam pozostałe składniki zupy :     1,5 l wywaru (baza) pokrojone mięso z ugotowanego wywaru 2 papryki 3 pomidory (można dodać z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku

Kuchnia u Krysi