pochodzi z książki Donny Hay. Hamburger z cheddarem i boczkiem 500 g mielonego mięsa (polecam wołowinę) przeciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz po łyżce sosu Worcestershire i przecieru pomidorowego 10 plasterków boczku 5 plasterków cheddara 5 bułek pomidor, korniszon, ogórek, cebula, ketchup jako dodatki Mięso mielone łączymy z czosnkiem, sola, pieprzem, sosem i przecierem. Formujemy 5 kotletów. Każdy
Dzieje kuchennej Wiewióryczerwona 2 Garście pędów fasoli 2 Garście Świeżego szpinaku 2 Łodygi świeżego Selera 8 Pomidorków suszonych z zalewy 2 Łyżki masełka albo kostki masła skamowego 2 Łyżki przecieru pomidorowego 2 Łyżki czerwonej papryki łagodnej 1 Łyżka papryki ostrej 1 Łyżeczka pieprzu 1/2 Łyżeczki soli 2 Ząbki czosnku 1/3 Szklanki wody przegotowanej Sposób przygotowania: Cebulę kroimy
Gotowanie PatkiFaszerowanie i podanie Pomidory umyj i odetnij z nich górę. Za pomocą łyżki wydrąż je, pozostawiając miąższ na około pół centymetra od skórki. (Pozostały miąższ możesz wykorzystać do sosu pomidorowego lub gazpacho). Pomidory wypełnij farszem i włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Piecz około 30 minut w 200°C . Pod koniec pieczenia, kromki chałki podpiecz na węglowym grillu lub patelni
Food Squareprzepis na pyszną sałatkę grzybową w słoikach. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg grzybów leśnych, 3 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki octu, 2 łyżki cukru, sól, pieprz, olej. PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Gotuję około 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. Posiekaną cebulę szklę na odrobinie oleju
Tradycyjna kuchnia Kasipodwoić objętość. Podzielić na połowę i kształtować pizzę ( rozciągając w dłoniach nie wałkować!). Pizzę z dodatkami piec w temp. 200 st.C ok 10-12 min. Przepis na sos pomidorowy do pizzy podałam tutaj SMACZNEGO
Maślane ciasteczkocukinii cebula ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 marchewka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 krążków ananasa z puszki 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego lub sojowego sól i pieprz do smaku duża szczypta mielonego imbiru Filet oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Cebulę
Maślane ciasteczkoduże cebule, Na zalewę: niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml), 1,5 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, płaska łyżeczka soli Na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki, 1 szklanka wody, 1 jajo, sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Rybę opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze części
Nie tylko w kuchnimięso mielone - doprawiamy Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą Zamykamy szybkowar ustawiamy na 2 poziom Od momentu ujścia pary gotujemy koło 15 minut w zależności od wielkości papryk Jeśli pieczemy : Układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęjestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml śmietanki 12% do gotowania * puszka zielonego konserwowego groszku ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Masło rozpuścić, dodać cebulę pokrojoną w krążki i poddusić. Pieczarki pokroić
Magiczne Życie Martylistkach sałaty,wierzch posypać krojonym szczypiorkiem. Efekt to super pyszna przekąska,świetnie dekoruje stół ale i pysznie smakuje. Miąższ z pomidorów oczywiście zagotowałam,użyłam blendera i powstał koncentrat pomidorowy,który z pewnością w każdej kuchni jest niezbędny. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarneprzepisu, ale zaczerpnęłam pomysł, bo ten egzemplarz to kopalnia inspiracji. To właśnie z ta książka oświeciła mnie, że Pizza Margherita to nie taka jaką spotykamy w naszych pizzeriach (sos pomidorowy i ser) tylko pokrojone w kostkę pomidory, oliwa i mozzarella! Nie macie pojęcia jakie to jest pyszne i ta oliwa! Proste, a takie pyszne! Zaskoczeniem było również to, że mój
Blondynka Gotujekonserwowej, 5-10 ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości), mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 1/2 cytryny, olej, sól, pieprz, majeranek. Sos: 2 cebule, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki cukru, 400ml wody, 2 łyżki octu, sól. Przygotowanie: Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć, oprószyć majerankiem, obtoczyć w mąkach ( pszennej
W kuchni u MonikiTeraz mamy tanią paprykę i pomidory więc warto się zaopatrzyć i zrobić na zimę kilka słoiczków pysznego sosu. Taki sos jest świetną bazą do zupy pomidorowej, klopsików jaki i do spaghetti. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 800 g pomidorów lima 1i1/2 kg pomidorów malinowych 50g czosnku (ząbki) 8-10 łyżek oliwy z oliwek 3 małe gałązki rozmarynu
Ala piecze i gotujepodać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 torebki ryżu 2 ząbki czosnku kilka płatów papryki konserwowej (przepis tutaj ) pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu czarnego pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieskładniki: 1000 g pomidorów 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru wykonanie: Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia miksującego np. Thermomix, dodajemy sól oraz
Domowy Smak Jedzenia