mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry czerwona papryka sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 spory pomidor 300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Sos Czosnkowy : 200ml jogurtu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę sól, pieprz sczypta cukru Przygotowanie : Ciasto : Drożdże
Codzienne Gotowaniewarzywa: najpierw cebulę, następnie dodajemy papryki. Siekamy ząbek czosnku i wraz z marchewką i pietruszką dodajemy na patelnię. Smażymy tak długo, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy (można użyć świeżych pomidorów - obie opcje pysznie wychodzą:). Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy ryż. Przyprawiamy do smaku, rwiemy płaty nori na kostkę i dodajemy
VegUlkalyżka Woda ciepła – ¾ szkl FARSZ: Papryka czerwona – 1 szt Papryka zielona- 1 szt Ser żółty gouda – 10 dag Ser żółty morski – 10 dag Ser żółty edamski – 10 dag Koncentrat pomidorowy Suszone oregano, bazylia Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże kruszymy i dodajemy do ciepłej wody, dosypujemy cukier i jak zaczną pracować wlewamy w dołek w mące, delikatnie podsypujemy mąką
Camilla w kuchniCiekawa wersja popularnej pizzy na której zamiast klasycznego sosu pomidorowego pojawia się aromatyczny sos koperkowy. Taka pizza idealnie komponuje się z łososiem tworząc przepyszne i zjawiskowe danie. Pizza idealna dla osób lubiących poznawać nowe, ciekawe smaki i eksperymentować w kuchni. Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży
Słodka Stronapachnący i pyszny wyszedł ten kurczak ! Z dodatkiem pomidorowego ryżu był pysznym obiadem dla całej rodziny. Lubimy takie aromatyczne, dobrze doprawione ziołami mięso . Dodatki można zmieniać, skład przypraw też a najważniejsze jest to, że pracy przy przygotowaniach naprawdę nie dużo. Wystarczy natrzeć i odstawić na trochę a potem przecież piecze się już prawie samo. Do tego jakieś kolorowe, pyszne dodatki
Smaczna Pyzawięcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 żółtko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka olej do smażenia Łopatkę razem z cebulą zemleć w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać kaszę jęczmienną, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejabłka mała główka czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1.2 łyżeczki chili 1 opakowanie bazylii ( ja dałam świeżą) 2 słoiki koncentratu pomidorowego WYKONANIE Paprykę wrzucamy do wrzątku i chwilę trzymamy nie doprowadzając do zagotowania. Można sprawdzić , czy skórka odchodzi. Paprykę obieramy ze skórki, kroimy drobno i rozdrabniamy blenderem. Bazylię, jeśli świeża, siekamy
W kuchennym oknie Ewyzdjęcie. Przyprawiam dosyć ostro, bo tak nam smakuje, ale to już rzecz smaku. Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów 5 jajek 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka cukru sól pieprz
O kuchni z uczuciemblaszka pizzy i dwie małe. Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka mąki semoliny 1 szklanka letniej wody 8 g drożdży suszonych 3 łyżki oleju sól Sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku sól pieprz bazylia oregano Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami. Dodatki plasterki salami czarne oliwki ser mozzarella
O kuchni z uczuciemSkładniki: 4 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 6 dużych pomidorów 300 g kiełbasy (parówka) 4 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić w półksiężyce. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki,. Kiełbaskę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju
magiczna kuchnia Kasikaszubsku oferuje chyba każda firma która w swojej ofercie ma sledzie, ale czemu nie zrobić ich samemu? Składniki; 40dag śledzi solonych 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 1 łyżka ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek
Radość kipiąca uśmiechem.bakłażan chłodnie dużo oliwy). Wstaw do piekarnika na 15-20 minut aż stanie się miękki. Wyjmij, ale nie wyłączaj piekarnika. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i upieczonego bakłażana do sosu pomidorowego i delikatnie wymieszaj. Weź chlebek pita (lub tortillę) i zwiń w rulon. Pokrój na paski szerokości centymetra, ułóż na blasze po bakłażanie i skrop oliwą. Piecz przez ok. 5 minut, mieszając
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: -500 g mięsa mielonego -1,5 bulionu -1 cebula -2 ząbki czosnki -1 jajko -1 czerstwa kajzerka -przecier pomidorowy -50 ml śmietany -papryka słodka, pieprz, sól -mąka do obtaczania pulpetów -mleko do namoczenia kajzerki -olej Wykonanie: Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy ją. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa dodajemy: namoczoną
KasiekGotujekiełbasy śląskie 2 duże marchewki 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Kapustę poszatkować, ale nie za drobno, włożyć do dużego rondla, podlać dwoma szklankami wody, dodać liść laurowy,ziele angielskie
O kuchni z uczuciem