zachęcają do głębszego poznania kuchni toskańskiej.Aż chce się jeść oczami. A na dodatek mój ulubiony papier kredowy.... Autor „ Kuchni Toskańskiej ” przedstawia przepisy m.in. na: bruschettę, florenckie naleśniki, zupę pomidorową z grzankami, szaszłyki z kalmarów, faszerowane cukinie, florencką pieczeń wieprzową, polędwicę w ziołach, ciasto korzenne, tiramisu, czy panna cottę. Oprócz ciekawych przepisów, książka Piotra Adamczewskiego zawiera wykaz podstawowych
Bon Appetit Małgorzatyzastąpić rzepakowym. Pasta nie powinna na tym zbytnio ucierpieć. Składniki: Wegański twaróg – 200g Nori – 1 arkusz Olej lniany – 3 łyżki Mleko sojowe – 10 łyżek Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki Pomidory suszone – 3 sztuki Koperek – 1/2 pęczka Papryka wędzona – szczypta Czarna sól – spora szczypta Płatki drożdżowe – spora szczypta Pieprz – do smaku
Blendmandokładne wymieszanie mąki oraz zachowanie odpowiednich proporcji składników. Jeżeli wydaje się Wam, że sos jest zbyt gęsty to dolejcie trochę zimnego mleka. Warto wspomnieć, że poprzez dodanie, np. koncentratu pomidorowego lub sera możecie otrzymać inne smaki poniższego sosu. Pamiętajcie, zimny sos mocno gęstnieje! Wystarczy go podgrzać i stanie się płynny :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: około
Ugotowaćżółtka 100 g serka śmietankowego 1 łyżka majonezu szczypiorek pieprz sól II farsz: 3 żółtka 100 g serka śmietankowego (u mnie był z kawałkami łososia) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 suszone pomidory pieprz sól III farsz: 3 żółtka 100 g serka śmietankowego 1 łyżka chrzanu ze słoiczka Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół
Malinowo w kuchnichili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz czarny sól Dodatkowo 3 łyżki parmezanu 2 łyżki natki pietruszki Instrukcje Pancettę lub boczek kroimy w drobną kostkę. Marchew, cebulę i czosnek
Wędrówki po kuchnidaniem. Karkówką zrobiona w ten sposób jest naprawdę smaczna, wyrazista, intensywna. Polecam. Składniki: • 1 kg karkówki • 1 duża cebula • 5 łyżek octu • 5 łyżek cukru • 5 łyżek koncentratu pomidorowego • 5 łyżek maggi • 5 łyżek wody • sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • olej • mąka Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry. 2. Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą
W mojej kuchnidodać kawałki świeżej papryki , pieczarki, ale ja tego nie dodawałam. 6. ½ puszki pomidorów zmiksować, doprawić solą, chili i oregano. 7. Na patelnię włożyć kawałki pomidora, wymieszać. 8. Wlać sos pomidorowy, dodać szczyptę cukru. Wcisnąć ząbek czosnku. 9. Całość dusić aż do odparowania sosu i przeniknięcia wszystkich smaków. 10. Na tortilli rozłożyć ¼ nadzienia. Zwinąć dość ciasno. 11. Na suchej, rozgrzanej patelni
W mojej kuchnipierwszy do przygotowania ciasta na pizzę wykorzystałam suche drożdże. Struktura ciasta znakomita, a jego grubość należy dostosować do własnych upodobań :) Do tego na cieście rozsmarowałam aromatyczny pomidorowy sos … Czytaj dalej Pizza
czarrna od kuchniulubione składniki w puszyste drożdżowe ciasto? Tak! Gdy ostatnio robiłam rwany chlebek zostały mi dwa paski, które zawinęłam w ślimaka i w ten sposób otrzymałam pyszną bułeczkę. Zamiast masła pomidorowego możemy użyć dowolnych składników. Ja posmarowałam rozwałkowane ciasto masłem i na jedną część położyłam zioła i suszone pomidory, a na drugą część truskawki. Jeśli chcecie użyć dżemu, to stanowczo odradzam
KucharzycaGołąbki..pycha. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 1 woreczek ryżu Cenos 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek kilka łyżek przecieru pomidorowego susz warzywny listek, ziele śmietana Grzyby namoczyć, następnie ugotować i pokroić. Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Ryż ugotować. Do m ięsa mielonego dodać jajko,ryż, grzyby , przyprawy
Moje domowe kucharzenieZdjąć z ognia i wymieszać ze startą skórką z limonki i cytryny. Słodko ostry sos do żeberek Składniki: sok z dwóch pomarańczy 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy w proszku 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano ¼ łyżeczki czosnku w proszku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu umieścić
naRuszcieczasu mało przychodzą do głowy nie tylko sprawdzone pomysły na szybkie danie, ale też i całkiem nowe. Na przykład zupa dyniowa z ciecierzycą staje się zupą pomidorową – wystarczy dodać więcej koncentratu pomidorowego, a na patelni lądują ziemniaki z botwiną i batatem. Obiad dla dwóch osób w trybie szybkim. Obrany batat raz, umyty młody ziemniak raz i raz pęczek
Kucharzycafiletu z piersi kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 150 g zielonej fasolki mrożonej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki curry 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego sól,pieprz PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy (pozostałą część zostawiamy do cukinii). Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka
Moje Kuchenne Rewelacjesera feta, kilka pomidorków koktajlowych (lub zamarynowanych w słoiku), 3 garście świeżego szpinaku, 1 pętko cienkiej kiełbasy, 100 g sera mozarella, Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia, 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: 1. Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier,bazylię, 1łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody. Mieszamy
słodki bratekgarnka o grubym dnie, podlewamy wodą, dusimy 10 min, dodajemy pomidory, osączoną fasolę i kukurydzę oraz ryż. Na patelni podsmażamy kiełbasę, dodajemy do całości. Doprawiamy przyprawami oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Można zagęścić mąką. Całość dusimy aż wszystkie składniki będą miękkie
słodki bratek