zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:667/1196)

,,Kolorowe roladki ze szpinakiem i szynką’’ 248

szczypta soli Składniki na pomarańczowe ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka czerwonej pasty crry szczypta soli Składniki nadzienia: 400 g serka śmietanowego delikate 9 plasterków szynki Wykonanie: Każdy kolor ciasta robimy osobno. Ciasto żółte: Żółtka oddzielamy od białek

Podróż w kulinaria
PIERSI KURCZAKA W MLECZKU KOKOSOWYM Z CURRY 245

MLECZKA KOKOSOWEGO. OSOBIŚCIE LUBIĘ DODAĆ DWIE TRZY ŁYŻKI ŚMIETANY 18%. GOTUJĘ CHWILĘ ,ŻEBY SOS ZGĘSTNIAŁ. NASTĘPNIE KRUSZĘ TRÓJKĄCIK SERA PLEŚNIOWEGO TYPU LAZUR,SOLĘ,PIEPRZĘ. DLA KOLORU DODAJĘ ŁYŻKĘ KONCENTRATU POMIDOROWEGO. NAJLEPIEJ SMAKUJE Z RYŻEM ALE MOŻNA PODAWAĆ  RÓWNIEŻ Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI. SMACZNEGO

potrawyregionalne
PIECZONE BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM I CUKINIĄ 184

farszu  pokrojoną w kostkę cukinię i wydrążony środek z bakłażana. Gdy wszystko razem się zarumieni  dodaję pokrojone świeże, obrane ze skórki pomidory i przecier pomidorowy . Duszę wszystko około 15 minut,żeby nadmiar sosu odparował. Nadziewam środki bakłażana farszem i posypuję serem mozzarellą. Wstawiam danie w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą do piekarnika

potrawyregionalne
RYBA PO GRECKU 163

Dodałam warzywa i przyprawiłam solą i pieprzem,  i odrobiną cukru do smaku. Podlałam wszystko wodą i dusiłam około 15 minut. Na koniec dodałam pół słoiczka  koncentratu pomidorowego i wymieszałam.      Jak ktoś lubi może dodać sok z połowy cytryny.    Ułożyłam rybę na półmisku i obłożyłam warzywami. Danie pyszne i zdrowe

potrawyregionalne
PLACEK PO ZBÓJECKU 205

czosnkiem,solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą.Można wrzucić pokrojoną marchewkę,paprykę,groszek,pieczarki co kto lubi.Zostawiamy wszystko na ok.40 minut i na koniec gotowania można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Teraz placek: około 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2  łyżki mąki ziemniaczanej 2 szt.jajek 1 szt.cebuli majeranek sól,pieprz olej do smażenia Starłam drobno ziemniaki ( ja odlewam wodę

potrawyregionalne
LASAGNE 214

czosnek podsmażyłam na oleju na patelni, dodałam mięso i smażyłam je około 10 minut. Dodałam pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Można użyć pomidorów z puszki bądź koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszałam wraz z przyprawami:solą,pieprzem,bazylią,tymiankiem i oregano  aż sos zgęstnieje i wyparuje z niego woda. Makaron podgotowałam w oddzielnym garnku w osolonej wodzie około 4 minuty

potrawyregionalne
MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM LAZUR 184

mniejsze kawałki. Pokroiłam drobno cebulę, obrałam czosnek i pokroiłam suszone pomidory. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek lub oliwę z suszonych pomidorów,  która nada daniu lekko pomidorowy smak. Podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam starte ząbki czosnku i   suszone pomidory. W pomidorach było trochę kaparów, które idealnie pasowały do dania . Posoliłam i chwilę podsmażyłam. Dodałam szpinak. Liście

potrawyregionalne
ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI 161

minut. Wlałam około 0,5 litra bulionu i puszkę obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów. Świeże pomidory pokroiłam w kostkę i dusiłam około 15 minut - pamiętając ,że sos pomidorowy im dłużej gotowany tym jest intensywniejszy w smaku i dodałam do ryżu.  Podczas duszenia ryż pochłaniał wodę, więc sukcesywnie dolewałam ją  i wszystko dusiłam około 20 minut

potrawyregionalne
GNOCCHI GRYSIKOWE ZAPIEKANE 167

ząbki czosnku pasta z przetartych pomidorów Grysik zagotowałam z bulionem stale mieszając przez około 3-4 minuty  aż masa zgęstniała. Dodałam do niej tymianek,sól,pieprz i przecier pomidorowy z czosnkiem. Odstawiłam do ostudzenia. Gdy masa przestygła dodałam roztrzepane jajko i połowę parmezanu. Masę wyłożyłam na tacę i spłaszczyłam na około 1 cm. Następnie wycinałam z niej kwadraty

potrawyregionalne
KURCZAK Z KALAFIOREM I IMBIREM W MLECZKU KOKOSOWYM 224

wegetarian można przyrządzić wersję bez kurczaka. Składniki: różyczki kalafiora pierś z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka i/lub seler 3-4 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru pomidory/przecier pomidorowy mleczko kokosowe łyżeczka kurkumy łyżeczka curry sól,pieprz,chili olej Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki. Dodałam starty świeży imbir,czosnek i przyprawy. Polałam olejem,wymieszałam i odstawiłam,żeby

potrawyregionalne
PRZECIER POMIDOROWY W SŁOIKACH 196

Lubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają. A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa. Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego,  bądź kupiony przecier z pomidorów.  Ale można go przecież przygotować samemu. Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać. Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku. Składniki: 3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów 3 łyżeczki soli

potrawyregionalne
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 307

Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno) 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu worcester 2 łyżki ketchupu / koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 2 łyżki ostrej musztardy  6 ząbków czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru świeże gałązki rozmarynu i oregano łyżeczka ostrej wędzonej papryki łyżeczka zmielonego kminku sól świeżo zmielony

potrawyregionalne
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 243

Farsz gotowy. Papryki umyłam. Wykroiłam z nich gniazda nasienne. Odkroiłam górną część. Można też  przekroić je na pół.  Napełniłam je farszem. Na wierzch nałożyłam po łyżce pomidorowego sosu. Można też sos wymieszać z farszem. Posypałam  ziołami. Można jak ja dodać jeszcze pokrojone kawałki fety.  Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia. Posmarowałam wierzch

potrawyregionalne
Paprykarz szczeciński 233

jesteśmy pewni, że nie będziecie żałować. Potrzebujemy: 1 kg filetów z dorsza (mogą być mrożone) 0,5 kg mięsa z wędzonej makreli 1 kg obranej cebuli 450 g koncentratu pomidorowego 400 g ryżu 180 g oleju Przyprawy: 70 g soli 15 g cukru 23 g papryki słodkiej 34 g sosu sojowego 34 g octu 9 g chili 3 g pieprzu

Marder&Marder Manufacture
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 282

czarny pieprz 2 łyżki oleju  lub oliwa z oliwek 11 - 12 kawałków sera cheddar  - kostka ok 1x1 cm  Na sos  500 g opakowanie przecieru  pomidorowego - passata  1  cebula 1 łyżka posiekanej natki  pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 2 - 3 ząbki czosnku lub czosnek suszony sól, pieprz 2- 3 gałązki (baldachy ) kopru ogrodowego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania