tylko wyglądają pięknie, ale też smakują rewelacyjnie! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 250g mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu sól czarny pieprz Składniki (pozostałe) 300 g liści winogron w słonej zalewie 1 szklanka wrzącej wody 5 łyżek oliwy użytych jako
Tureckie Przepisysoli 1 łyżeczka cukru 3 g drożdży 1½ szklanki mąki Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 pomidory 1 ząbek czosnku ½ zielonej papryki natka pietruszki sól czarny pieprz czerwony pieprz Przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić
Tureckie Przepisypyszny! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 kurczak woda do gotowania kurczaka 2 szklanki makaronu ryżowego 4 łyżki oliwy 1 cebula 2 pomidory ½ zielonej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 szklanek wrzącej wody sól czarny pieprz czerwony pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie Obrać, umyć i pokroić cebulę i pomidory w drobną kostkę. Umyć i oczyścić paprykę i pokroić
Tureckie PrzepisyBörek z ziemniakami w cienkim cieście. Ziemniaki przyprawione chili zapewniają oryginalny smak. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego chili sól 2 łyżki oliwy Składniki (sos) 1 szklanka mleka 1 białko 4 łyżki oleju 1 łyżka roztopionego masła Składniki (pozostałe) 1 paczka yufek do baklawy 1 żółtko sezam Przygotowanie Żeby przygotować farsz
Tureckie PrzepisyPorcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 5 średnych porów 3 średnie marchewki 1 duża cebula 3 łyżki oliwy sól 1 łyżeczka cukru 2 szklanki wrzącej wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny natka Przygotowanie Obrać i umyć cebulę i marchewki. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Marchewki pokroić w cienkie plasterki. Umyć i pokroić pory na kawałki o długości
Tureckie Przepisyspożywa.Dlatego zachęcam , aby pamiętać o nim . kanapka ma 150 kcal. 1 średnia kromka chleba baltonowskiego 1 plasterek szynki drobiowej 20 g. 20 g.sałaty 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml. 0.5 jajka ugotowanego na twardo 1 łyżeczka szczypiorku do posypania *************************************************** Chleb obłożyć salatą , położyć szynkę i plasterki jajek.Posypać szczypiorkiem.Podawac ze sokiem pomidorowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizamianę żurawiny na rodzynki, a to o dodatek orzechów nerkowca zamiast włoskich, dosypywałam też słonecznik i siemię lniane, a nawet dokładałam odrobinę masła lub zmieniałam sok marchwiowy na pomidorowy, a bakalie na suszone pomidory :). Za każdym razem były to wielce udane modyfikacje :D Ważna radą jest abyście postarali się piec chleb w naczyniu lub garnku, gdyż na kamieniu
Słodko-Słony Świat Ilonycebule słoik papryki konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 duża marchewka sól, pieprz cytryna olej do smażenia 1 szklanka mleka Zalewa: 1 szklanka wody pół szklanki oleju pół słoiczka koncentratu pomidorowego 10 łyżek octu, u mnie ocet z zalewy z korniszonów i z papryki konserwowej 8 łyżek dobrego ketchupu 8 łyżek cukru łyżeczka soli, pieprz kolorowy Wykonanie: Filety rozmrozić
kgwjanczewocodzienne śniadanie, ale także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy
Kulinarne przygody Gatityduszonej wołowiny, podkreślona aromatem pieczarek, to danie które wprost urzeka swym smakiem. składniki dla czterech osób 800 g przerośniętej wołowiny 350 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 150 ml bulionu wołowego szczypta majeranku sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Mięso wołowe kroimy na centymetrowej grubości plastry, przekładamy do miski, oprószamy majerankiem
Miód i pieprzkażdej strony. Wyłóż kotlety do naczynia i przykryj aby nie ostygły. Przygotuj sos. Sos do mielonych 250 g sera philadephia 250 ml śmietanki 250 ml wieprzowego bulionu 1 łyżka pomidorowego przecieru tłuszczyk z kotletów świeży tymianek do smaku sól i pieprz do smaku Przelej tłuszcz od smażenia kotletów do rondelka. Dodaj serek, śmietankę i bulion. Mieszaj aż serek się rozpuści
codojedzeniakolorowy Składniki na sos: 250 ml śmietany 30% 250 ml wody 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżka mąki pszennej 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego Primo Gusto Do smaku: sól morska pieprz kolorowy bazylia czosnek granulowany Do posypania: sezam złoty 150 g mozzarelli natka pietruszki Przygotowanie: Kulki mięsne: Cebulę pokroić i zrumienić na niewielkiej
Ala piecze i gotujerozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Pomidory osączyć z soku (sok można dodać do zupy pomidorowej, sosów lub po prostu wypić), przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki, pokroić w kostkę. Mozzarellę pokroić w plasterki. Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na nich
królestwo garówłyżka octu jabłkowego (lub innego – używamy takiego jaki mamy w domu) 1 łyżka sosu piri-piri albo pasty chili (można dać mniej lub pominąć) 1,5 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki erytrolu w proszku Przygotowanie: Wykrawamy kości z kurczaka i kroimy go na kawałki wielkości ‘na jednego kęsa’. Nie zdejmujemy z niego skóry! Ona będzie
Jak gotować i nie zwariowaćśrodku) Gotowe zdjąć z patelni i odstawić na ok 3 minuty. Podawać jak tradycyjny burger, w podgrzanej bułce z dodatkiem sałaty, sera i sosu pomidorowego, lub z dowolnymi, ulubionymi dodatkami . Smacznego! Uwagi: Mięso mieliłam w maszynce o oczkach
Stare Gary