soli i pieprzu do smaku Sos salsa: 2 drobno pokrojone pomidory 1 papryczka pepperoni 2 szczypty chili w proszku 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka biała 1 łyżka przecieru pomidorowego szczypta soli i pieprzu do smaku Sposób przygotowania: 1. Fileta oczyszczamy, myjemy i kroimy najpierw wzdłuż, a następnie w cieniutkie paseczki. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w paseczki
Kuchnia w czekoladziekawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików olej do obsmażenia Sos a'la salsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego. Gotujemy al dente
Kuchnia w czekoladzieteż czasami macie dosyć zwykłego sosu pomidorowego do pulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień. Składniki: torebka szpinaku mrożonego 150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie) pół szklanki rosołu
pieprzny smaczekpysznie :) Składniki: -2 woreczki dowolnego rodzaju kaszy (2x100g) (u mnie kasza gryczana i ryż brązowy) -200g kiełbasy -1 cebula -1 czerwona papryka -1 żółta papryka -3 łyżki przecieru pomidorowego -majeranek, oregano, bazylia -sól i pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na złoto. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w półtalarki kiełbasę, i chwilę
KasiekGotujeTrwa tydzień pomidorowy. A jeśli chodzi o pomidory to rozczarowań raczej nie będzie. To się zawsze udaje. Z małym wyjątkiem, ale o nim później – na pewno w tym tygodniu. Nachodzi mnie czasem… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuteż kminkiem. Absolutnie jednak nie trzeba jechać do Włoch, by móc nimi się zajadać – błyskawicznie możemy przyrządzić je w domowym zaciszu! Są świetnym pomysłem np . do pomidorowej zupy , albo jako imprezowa przekąska! Owinięte prosciutto zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka pszenna – 150 g * ciepła woda – 90 ml * oliwa z oliwek
Ostra na SłodkoUwielbiam kabaczki i co roku staram się przygotować jakieś nowe danie z ich udziałem. Tym razem zapiekanka w raczej klasycznym połączeniu: mięsa mielonego, kabaczka i sosu pomidorowego z małą ilością dobrze dobranych przypraw. Na efekt trochę trzeba czekać, ale naprawdę warto
Milion SmakówTeraz na targach królują pomidory. Są nasycone smakiem. Zrobiłam flan pomidorowy, delikatny,puszysty, pachnący bazylią na 4 porcje: 4 duże pomidory miesiste ( u mnie pomidory paprykowe) łyżeczka słodkiej papryki 2 jaja 40 gram sera tartego parmezan łyżeczka bazylii oliwa z oliwek ząbek czosnku odrobina soli pieprz do smaku opakowanie orzeszków pini (opcjonalnie) 4 łyżki ryżu ugotowanego
AZgotuj!kapustą w maceracie musztardowej. Smacznego! Składniki: 1 kg żeberek główka kapusty młodej liść laurowy łyżka kminku łyżka octu jabłkowego łyżka ketchupu Macerata: 2 łyżki oleju łyżka przecieru pomidorowego łyżka musztardy przyprawy : sól, pieprz, papryka (w ilości jak kto lubi ja dodaje koło 2 łyżek pieprzu i papryki i pół łyżeczki soli ale my mało solimy). Całość
Lubczyk i WaniliaTydzień pomidorowy.Vol1 Na każdym straganie, za każdym rogiem, z każdej półki, z grządek – prężą się i kuszą zapachami pomidory. Nawet sąsiad, choć ma malutki balkonik
Mam To Na Widelcuroku robię przecier pomidorowy z około 5 kg pomidorów. Taka ilość przecieru starcza mi na zimę. Ja mój przecier mrożę, ale również można dodać do niego trochę soli, włożyć do słoiczków i pasteryzować. Domowy przecier jest bardzo dobry a do tego nie ma żadnych niepotrzebnych dodatków. Składniki: 5 kg pomidorów sól opcjonalnie Wykonanie: Pomidory umyć, osuszyć pokroić na pół
Mama GotujeNormal 0 21 Makaron świderki – 400g Papryka czerwona – 2 szt Cebula – 4 szt Skrawki wędlin – 50 dag Oliwa Koncentrat pomidorowy- 1 łyżka Bulion – ½ szkl Sól Pieprz Maggi Papryka słodka Zioła prowansalskie Czosnek Normal 0 21 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać wodą, odsączyć. Paprykę i cebulę oczyścić, obrać, opłukać, pokroić , poddusić na oliwie, doprawić do smaku solą
Camilla w kuchnijajka zioła prowansalskie pieprz, sól mąka olej do smażenia duża puszka krojonych pomidorów bez skóry (1 użylam jednej puszki i sporo domowego przecieru pomidorowego) 1 szklanka bulionu (z kostki) 3 łyżki śmietany 18% suszona bazylia świeża natka pietruszki (ja nie miałam ale zastąpiłam ją świeżą bazylią) Wykonanie : Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno
cucinare