Pyszny domowej roboty makaron...taki zrobiony samodzielnie jest o wiele lepszy niż ten ze sklepu....polecam ..taki makaron można wykorzystać na wiele sposobów..u mnie np.w zupie pomidorowej.. 250 g mąki 1 jajko woda sól Mąkę wysypać na stół i zrobić w nim wgłębienie.Wbić jajko, wsypać sól i wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa
Moje domowe kucharzenieszklanki nieugotowanej kaszy jaglanej - 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań) - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (u mnie cały słoik ma 270 g) - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 1-2 łyżki oliwy (można wykorzystać olej z pomidorów) - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Czerwoną soczewicę zalewamy wodą, tak by zakryć ziarna
Bananowe Poledziś przyszła pora i zrobiłam pulpety z bazylią. W sumie, to do takiego mięska można dodać wszystko, więc wymyśliłam po włosku. Bardzo dobrze smakuje na gorąco z SOS POMIDOROWY lub na zimno z SOS TYSIĄCA WYSP . Pulpety gotowałam w samej wodzie bez wcześniejszego podsmażania, co daję nam miejsce na kalorie z deseru :-) Składniki
pieprzny smaczekcebule 3 czerwone papryki 3 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 pętka średnio tłustej kiełbasy 2 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz 3 łyżki ketchupu lub lub przecieru pomidorowego ( tym razem padło na ketchup z pieprzem ) Kiełbasę kroję w półplasterki i podsmażam na głębokiej patelni na oliwie. Cebulę kroję w piórka, paprykę w grube kawałki, patisona w ćwiartki, cukinię
Jemy Pijemyminut. Doprawiamy sos solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Bakłażany kroimy w plasterki ok 5 mm grubości. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Na dno żaroodpornej formy wylewamy odrobinę sosu pomidorowego i rozsmarowujemy. Układamy warstwami plastry bakłażana i sos. Ostatnią warstwę bakłażanów przykrywamy odrobiną sosu i plastrami pomidora. Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Ja na ostatnie 10 minut zdjęłam przykrycie
Dzieje kuchennej Wiewióryniej są bardzo smaczne, to dodatkowo proste, bez wyszukanych składników. Prezentuję jedne z lepszych śledzi jakie jadłam. Polecam! :-) 400g filetów śledziowych (u mnie w oleju) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki octu (u mnie winny, można zastąpić dowolnym) 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego szczypta pieprzu olej do smażenia 1. Śledzie
Szefowa kuchniłyżki siekanej mięty garść natki pietruszki 4 łyżki świeżego tymianku lub 2 suszonego 2 łyżki suszonego oregano 2 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżka pieprzu czarnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ostrej musztardy sok z jednej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 500-700 ml bulionu warzywnego kawałek greckiego sera feta UWAGA: Może niektórych przerazi taka ilość przypraw
Kuchnia Prezydentowejwziąc bez) 4-6 ząbków czosnku duża garść świeżej bazylii 800 g pomidorów cherry z puszki (ja miałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory w połówkach w zalewie z soku pomidorowego) 1 cebula 20 czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła prowansalskie, tymianek - niewiele lub wg uznania 1. Oczyszczoną i osuszoną
Kuchnia Prezydentowejniedźwiedzi czosnek (i najprawdopodobniej szpinak) jeszcze będą musiały poczekać, a tymczasem wystąpią wraz z suszonymi pomidorami, domowej roboty. Muszę przyznać, że występ ogromnie udany, makaron jest lekki, świeży, bardzo pomidorowy i taki naturalny w smaku, tak prawdziwy, jak żaden z dotychczas przeze mnie kupowanych, choćby najlepszych i najdroższych. I nigdy nie przekonacie się o różnicy w smaku, jeśli sami
Kuchnia Prezydentowejjako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie
Kuchnia Prezydentowejgouda pieprz czarny, sól do smaku duża szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 3 łyżki siekanej natki pietruszki 50 - 80 g tartego parmezanu Sos pomidorowy: puszka pomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suszonego oregano kilka listków bazylii 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu ciemnego balsamicznego czarny pieprz Wszystkie
Kuchnia PrezydentowejSKŁADNIKI: 1.5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki na gulasz 2 garści suszonych pomidorów 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 łyżka domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska 1łyżka domowej roboty przyprawy do MOUSSAKI- oregano, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, płatki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie
ClauditteMissCookinglunch nawet na zimno. Składniki (6 porcji): 400 g soczewicy 2 bataty 2 gruszki puszka groszku lub 300 gram świeżego 2 cebule 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego przyprawy po łyżeczce: sól, kminek, papryka słodka, suszona pietruszka lub pęczek świeżej Przygotowanie: Soczewicę zalać wrzątkiem na 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do dużego garnka na rozgrzane
greenscarfgłówki cebuli 4 ząbki czosnku 4 sztuki dojrzałych pomidorów 2 sztuki czerwonej papryki 2 sztuki żółtej papryki sól odkwaszająca do smaku 2 łyżki cukru pół słoiczka przecieru pomidorowego Wykonanie Cebule pokroić w grubą kostkę . Czosnek posiekać. Paprykę pokroić w kostkę Pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem w misce, a gdy skórka zacznie odchodzić odlać gorącą wodę i zahartować zimną wodą
w mojej kuchniłyżeczka soli 2 łyżeczki suszonego oregano 100g żółtego sera 100g mozzarelli kilka papryczek chilli 2 łyżki kukurydzy 1 filet z kurczaka 10 zielonych oliwek 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia, oregano, czubryca czerwona 1. Mąkę mieszamy z solą i oregano. 2. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy
Szefowa kuchni