karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, nie rozbijamy ich. Przyprawiamy czerwonym delikatem z obu stron. Wstawiamy do lodówki na nie mniej niż 3 godziny, a najlepiej na noc. Po upływie tego czasu
Smaki Ewyobiadu. 3 kg ogórków 5 dużych cebul 8 ząbków czosnku 2 łyżki soli Zalewa: 3/4 szklanki octu 10% 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 250 g koncentratu pomidorowego 30% 1 łyżeczka bazylii 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Ogórki dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki
VioletoweKucharzenieKrokiet z farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki
Ogrodnik w podróżyborówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował mistrzowsko i aż, żałuję, że nie wzięliśmy takich więcej na drogę :D a na wynos podało na pomidorowego (farsz z ziemniaków, kolendry, suszonych pomidorów o ile dobrze pamiętam), dyniowego (kasza bulgur, pestki dyni...i nie pamiętam) oraz ze śliwką i różą Niestety nie udało nam się spróbować
More food, love and dreamsmiękkie i gładkie. Powinno łatwo odchodzić od rąk. Wyrabiałam dobre 15 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić
Weekendy w domu i ogrodzieOGÓRKI Składniki: 2 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg marchwi zalewa: 1 szkl wody 1 szkl octu 2 szkl cukru 4 łyżki soli 2 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy. Marchew i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy, dodajemy marchew. Gotujemy 5 minut, po czym dokładamy cebulę
Z Majeczką w kuchniporcji to dla mnie ilość wystarczająca. Bochenek jest całkiem spory, większy na pewno nie zmieściłby się w moim piecyku. Jak pisała Ania, możemy moczyć go w sosach, zrobić zupę pomidorową z chlebem ( pappa al pomodoro), zrobić pyszne grzanki ( bruschette, crostini) Bardzo polecam ! Przepis podaję za Anią Chleb toskański przepis z tej strony – klik
Stare Garyłyżka nasion kolendry 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka nasion kardamonu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 płaska łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki oleju 150 ml śmietanki 1 doniczka dorodnej kolendry Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez
codojedzeniaudziału drożdży piekarskich. Do rozpoczęcia fermentacji, pracy drożdży i bakterii kwasu mlekowego, użyta została odrobina oliwy i miodu. Autorki przepisu wspominają, że w południowych Włoszech stosuje się sok pomidorowy, a w Ameryce Łacińskiej dojrzałe banany lub winogrona. Przyzwyczajony do naszego zakwasu żytniego, mojego ulubionego razowego, nie spodziewałem się, że z białej mąki może powstać zaczyn, w którym aż tak widoczne
Grahamka, weka i kajzerkapszennej 2 jajka Sól Pieprz Gulasz: 500 g łopatki wieprzowej Olej do podsmażenia 1 marchew 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody Przyprawy do gulaszu: Przyprawa do wieprzowiny 1 kostka rosołowa 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej czerwona papryki
VioletoweKucharzeniepomidorach i ich właściwościach przeczytacie na LokalnyRolnik.pl. Ja przygotowałam dla Was przepis z użyciem domowego soku pomidorowego. Wypasioną wersję ze słodkim i tłustym kremem przygotowałam dla Męża, ale jeżeli macie ochotę na odchudzoną wersję możecie
Szybko Tanio Smaczniepuszki ( 2 x po 400g) 200 g. ugotowanej białej fasoli - ja użyłam fasoli z puszki. kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ( ja dodałam pół na pół pikantnego i łagodnego) olej lub oliwa do smażenia Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Podsmażam kilka minut i dodaję
apetytnapieczeniePomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi Składniki: - 100g ryżu basmati - ½ łyżeczki curry madras - 1 mały ziemniak - ¼ łyżeczki kuminu - 34g czerwonej soczewicy
Wegańska kuchnia orientalna