Mały prosty pasztecik drobiowy z dodatkiem suszonych grzybów .Dla dekoracji obsypany białym sezamem. Pomysł na ten pasztet to w zasadzie przymus- bo jak upiec pasztet na 2 osoby i to z tego co jest w domu bo choróbsko rozłożyło i nie ma szans na zakupy. Miał być normalny pasztet mięsny. Kupiłam już nawet wątróbki. I klops - ,,odział zamknięty" - leki(...)żadnego łażenia po sklepach. Wyszło więc tak , że wykorzystałam piersi z kurczaka i wątróbki. A żeby smak nie był za monotonny dodałam ugotowanych pokrojonych w paseczki grzybów i odrobinę smaku z ich gotowania. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnibyło pod ręką , a co zawsze mam w domu. Podałam z makaronem penne. Czas: 1 godzina Składniki: 15 dag karkówki ( mogą być odkrojone kawałki lub duży kotlet) garść suszonych grzybów 2 cebule 1 pomidor 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren jałowca gałązka świeżego jałowca sól(...)pokroić drobno. Podgrzać w garnku olej i wrzucić na niego cebulę. Smażyć na złoto mieszając cały czas. Dorzucić mięso i dalej smażyć aż do zrumienienia. Wlać wywar z gotowania grzybów i resztę wody. Włożyć pokrojone grzyby ,pomidora, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec. Wsypać szczyptę soli i pieprzu. Dusić przy uchylonej pokrywce godzinę. Płyn powinien odparować
Buniabaje w kuchniMuszę przyznać, że zestawienie delikatnych rybnych kotlecików z równie delikatnym sosem koperkowym jest super. Zresztą równie dobre są w sosie grzybowym czy innym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem( pomijając np. halibuta
Buniabaje w kuchniprawdziwki . Odcedzić i pokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych dań ) .Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju . Dołożyć grzyby - wlać 4 łyżki wywaru z grzybów , przecier i dusić aż wywar odparuje .Zostawić by ostygło. Śledzie pokroić na 2 cm kawałki. W pojemniczku ułożyć warstwę cebuli z grzybami- pokrojone śledzie - warstwę cebuli z grzybami. Zostawić zamknięte(...)lodówce na minimum 24 godziny . * Olej aromatyzowany grzybami robię przez wrzuceniu kilku suszonych borowików do butelki ( słoiczka z olejem ) - jak postoi to nabiera smaku grzybów.Kiedyś podgrzewałam olej z grzybami ale okazuje się, ze jest to zupełnie nie potrzebne
Buniabaje w kuchnijuż chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKolejna moja propozycja to pierogi z kaszą jaglaną z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli. Polecam dla odmiany zrobić coś innego niż tradycyjne pierogi. Zapraszam na przepis. pierogi z kaszą jaglaną Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta różowej soli himalajskiej Sante * 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski , posolić. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat, zagniatać(...)początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Farsz do pierogów : * szklanka kaszy jaglanej * garść suszonych grzybów * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * różowa sól himalajska Sante , pieprz Przygotowanie : Kaszę dokładnie opłukać pod zimną wodą. Grzyby namoczyć we wrzątku i ugotować. Kaszę przełożyć do garnka , zalać wodą
Magiczne Życie Martyzrobić wcześniej i zamrozić by nie biegać w Wigilię. Zapraszam na przepis! Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * 1/3 szklanki wrzątku * szczypta soli Nadzienie : * dwie garście suszonych grzybów * pół cebuli * łyżka oleju rzepakowego * sól , pieprz Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie(...)minut i przykryć ściereczką. Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować. Zmielić w maszynce bądź bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do grzybów. Wymieszać i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić małe krążki, nadziewać farszem i zlepić jak pierogi. Zawinąć na kciuku i zlepić brzegi. Ja ułożyłam uszka na talerzu posypanym mąką i zamroziłam
Magiczne Życie MartyKrągła, o kobiecych kształtach, białe lico, pięcio-poziomowy wsad... Z niesamowitą ilością, jak na takie urządzenie, opcji.. Jest. Nowa, elegancka, moja! Suszarka do owoców i grzybów. Polecam ją każdemu. Po prostu... Ach, same zalety! Nie trzeba czekać wiele długich godzin, aby produkty ususzyły się w piekarniku. Kilka godzin, i proszę! Mniej pożera prądu, wygodniejsza w użyciu i praktyczna, przede(...)Post ten nie jest żadną reklamą. Po prostu chciałam się... podzielić z Wami tym moim nabytkiem, broń Boże chwalić! Nic z tych rzeczy. Tym bardziej, że mamy obecnie okres grzybów i owoców idealnie nadających się do suszenia. No, i nie zabrakło też wszelakich testów i egzaminów. Eksperymentów nigdy dość! CYNAMONOWE CHIPSY JABŁKOWE /autorski;/ 1 opakowanie cynamonu w proszku 1 litr
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: Farsz: 600 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy
Blondynka Gotujelubi bardziej ostre, odpowiednio więcej dodaje papryczki chilli ;) Z tych proporcji co podam ....uffff gorąco było :) Inne przepis na roladki schabowe z mojego bloga : roladki-schabowe-w-sosie-grzybowym
Słodkości i nie tylkoBorowik brunatny Boletus badius - to dobrze znany wszystkim amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. Moje dania z podgrzybkami : - Polędwiczki drobiowe z borowikami - Borowiki w marynacie miodowej - Pasta z grzybów leśnych - Pierogi z kapustą i grzybami - Pasztet z grzybami - Grzyby duszone, pasteryzowane - Grzyby marynowane - Sakiewki z podgrzybkami - Sos tatarski ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSarniak dachówkowaty Sarcodon imbricatus - grzyb jadalny. Jeszcze do niedawna był gatunkiem chronionym. Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów lista grzybów chronionych została zaktualizowana i sarniaka dachówkowatego wyjęto spod prawnej ochrony. Są też inne podobne sarniaki - np. w borach sosnowych możemy spotkać sarniaka sosnowego Sarcodon squamosus o drobniejszych łuseczkach a w lasach liściastych
Smaczna Pyzasmaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Ponieważ kapelusze boczniaków są dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie jadłam z tych grzybów wiele lat temu. Sznycle z grzybów to świetny zamiennik mięsnych kotletów - nawet Żarłoczek takie lubi. Boczniaki większość z Was zapewne zna tylko ze sklepów czyli w wersji hodowlanej
Smaczna PyzaGrzybnięci znajomi z południa Polski od jakiegoś czasu piszą o swoich grzybowych znaleziskach, nieco dziwnych jak na tę porę roku. Zbierają już ponoć poćce, maślaki, koźlarze i borowiki sosnowe. Nie mogłam wytrzymać i ruszyłam na przeszpiegi do "swojego" lasu. Niestety, sucho w nim strasznie, ściółka chrzęści pod nogami więc zaraz po wejściu między drzewa mina zaczęła
Smaczna Pyzamieliśmy okazji ich spróbować a dwie paczki powędrowały z córeczką do szkoły. Najbardziej smakowały nam te o smaku 7 warzyw, szpinaku i włoskie a najmniejszym powodzeniem cieszyły sie grzybowe. składniki: 2 dojrzałe awokado 1 mała cebula czerwona 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czosnkowego sosu chili sól Awokado obrać, usunąć pestki, a następnie rozgnieść widelcem. Cebulkę obrać
Monia miesza i gotuje