zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:40/230)

Obiad. Z grzybami. Tarta z nadzieniem serowym i kurkami 186

Grzybowy urlop już się skończył, ale sezon na zbieranie leśnych skarbów na pewno nie. Jeszcze można zbierać kurki, borowiki, rydze a pojawiają się też już późnojesienne gatunki jak zielonki czy opieńki. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Zebrane grzyby trzeba jak najszybciej i najlepiej przetworzyć. Część oczywiście trafi do słoików bo bardzo lubimy kurki marynowane i sałatkę z opieniek(...)swoje świąteczne występy czekają w słojach suszone borowiki a ja nabrałam ochoty na grzybowy obiad. Dawno nic nie piekłam więc postanowiłam przygotować na obiad smakowitą tartę - kruchą i pachnącą. Wypełniłam ją kremowym, pysznym nadzieniem z serków twarogowych smakowych i kurek - całość wyszła przepyszna ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
GRZYBY MARYNOWANE, W ZALEWIE OCTOWEJ 238

Ciąg dalszy tegorocznych przetworów z grzybów. Był już przepis na suszenie grzybów , teraz przedstawiam Wam przepis na grzybki marynowane, czyli grzyby w zalewie octowej. Niestety mimo owocnych zbiorów w tym roku, borowików znaleźliśmy niewiele. Ale nic, malutkie czarne łebki w occie też są pyszne. By były jaśniejsze (straciły trochę swój ciemny kolor) obgotowuję je dwukrotnie, tzn. gotuję kilka minut

Smaczne Zdrowe
Prawdziwki marynowane w occie 195

się należy. Mimo to, że grzyby mają niewielką wartość odżywczą, stanowią idealny dodatek, a my to lubimy. Zawsze staram się przygotować kilkanaście słoików na zimę i ususzyć puszkę grzybów - przydadzą się jeszcze do nie jednej potrawy :)  Ta marynata nadaje się do: kurek, podgrzybków, prawdziwków, opieńków, rydzów, itd a możemy zrobić mieszankę jak ja :) przygotowałam ją z prawdziwków - podgrzybków(...)Składniki: 500 g świeżych grzybów 750 ml wody 250 ml octu 3 łyżki cukru 9 liści laurowych ok 15 ziaren ziela angielskiego  ok 15 ziaren pieprzu  4 łyżeczki gorczycy białej  Przygotowanie: Grzyby myjemy i gotujemy w garnku w osolonej wodzie po 5 minut - dwa razy, wymieniając wodę aby dobrze się oczyściły - studzimy

Niezły Młynek
Grzyby marynowane w occie 171

szklanka octu 10 % kilka liści laurowych Przygotowanie : Grzyby doskonale obrać i umyć Do sporego garnka wlać 3 /4 jego objętości wody , łyżkę octu i włożyć do tego tyle grzybów , by podczas gotowania nie wykipiały ( będą się pienić ) Pogotować grzyby przez około 15 min. , pieczarki można krócej Wyłożyć po zagotowaniu na sito , przelać wodą i odsączyć doskonale  Słoje umyć(...)słoja wlać swobodnie zalewę Wodę w podanej proporcji z octem zagotowujemy , dodajemy sól i cukier , wszystkie przyprawy i jeszcze gorącą zalewamy wcześniej przełożone do słojów grzyby ( przypraw można do grzybów w słojach już nie wkładać , ale zawsze coś wpadanie , to nie przeszkadza ) Zakręcamy słoje i wstawiamy do garnka z gorącą  wodą, ( wody w garnku tyle , by sięgały

Proste Potrawy
Pierogi z pieczarkami 176

Ciasto na pierogi zagniatamy jak na pierogi z białym serem . Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3 łyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia Dodać do niej

Proste Potrawy
Kurczak po seczuańsku 254

Składniki : podwójny filet z piersi kurczaka mąka kukurydziana 2 ząbki czosnku 1 cebula, a jeszcze lepiej 3 cebule dymki garść grzybów mun 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wody, 2 łyżki oleju 1 łyżka świeżego tartego imbiru 1 płaska łyżeczka cukru pieprz kajeński Przygotowanie: Grzyby namoczyć we wrzątku , a gdy zmiękną ( trochę to trwało) pokroić(...)razem z czosnkiem na złoty kolor, dodać pokrojone grzyby i drobno pokrojoną cebulę Przyrządzić sos z imbiru, octu, wody i cukru i po dokładnym wymieszaniu dodać do mięsa i grzybów z cebulą - przykryć i smażyć często mieszając do miękkości (około 10 min) Na koniec posypać mięso pieprzem, gotować pod przykryciem jeszcze około 5 min.( jeśli trzeba podlać odrobiną wody). Kurczaka

Proste Potrawy
Pizza orkiszowa z grzybami leśnymi 268

Jesteśmy w środku sezonu grzybowego, więc wieczór z pizzą nie obejdzie się bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram(...)mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki: 5-10 grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kurki) mozzarella kilka gałązek świeżego rozmarynu 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże

OstryKęs
Vol-au-vent ze szparagami 162

dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami

Z miłości do słodkości
A może na grzyby? 147

grzybobranie, nie koniecznie muszą je  jeść  oraz  na tych, którzy nie chcą mieć  nic wspólnego z taką pasją, jednak chętnie rozsmakowują się w daniach z grzybów. Osobiście należę do pasjonatów zbierania grzybów. Cieszą oko takie okazy. Ostatnie zbieranie to podgrzybki, kurki i nieliczne prawdziwki. Najczęściej zamrażam grzyby i zimą mam świeże, pachnące do  rożnych sosów

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety z ryżu 165

zieleninę, sól , pieprz i dobrze wyrobić.. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na tłuszczu  z obu stron. Podawać z pikantnym sosem  pomidorowym,  grzybowym i surówką. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 316

makaronem smażonym z grzybami shitake mojego pomysłu. Do wyprawy w rejony orientu potrzebowałem: 300 gram obranych krewetek królewskich, 150 gram mąki pszennej, 250 gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżki oleju sezamowego, 2 cebulek dymek wraz(...)szczypiorem, 1 limonki,, 5 łyżeczek wiórek kokosowych, oliwy, soli, 100 ml mocno schłodzonej wody gazowanej. Przygotowanie dania rozpocząłem od odpowiedniego przygotowania grzybów shitake. Grzyby te są sprzedawane w Polsce jedynie w wersji suszonej (przynajmniej nigdy nie udało mi się spotkać świeżych), są dość twarde i wymagają długotrwałego namaczania, aby zrobiły się miękkie. Grzyby wieczorem poprzedniego dnia przed przygotowaniem potrawy zalałem

Wyprawy kulinarne
Kurczak w pięciu smakach 349

wraz ze szczypiorkiem, pęczka natki kolendry, 2 gwiazdek anyżu, 7 goździków, 1 łyżeczki cynamonu, 15 ziaren pieprzu syczuańskiego, 1 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, 6 suszonych grzybów shitake, sosu sojowego, oliwy, 2 łyżek stołowych czystej wódki, oleju sezamowego, 3 łyżek ziaren sezamu 200 gram makaronu ryżowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia we wrzątku grzybów shitake

Wyprawy kulinarne
Tartaletki z kurczakiem pod pierzynką z ciasta francuskiego 312

jakiekolwiek naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanek. Ilośc porcji:4 Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw(...)wrzucamy na to cebulkę, chwilę smażymy. Dorzucamy pieczarki i solimy. Czekamy aż puszczą sok i redukujemy jego ilość. W tym czasie kroimy kurczaka w drobną kostkę i dorzucamy do grzybów. Gdy sok na patelni się zredukuje, a mięso nieco nam się podsmaży i zarumieni,   podlewamy grzyby z kurczakiem bulionem drobiowym lub rozpuszczoną kostkę rosołową. Na patelnie dodajemy łyżkę sosu

Kolizje Smaków
Śledź po litewsku 217

litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone z oleju 2 ogórki kiszone ½ słoiczka koncentratu pomidorowego 1 cebula (opcjonalnie 2 małe) 40g suszonych grzybów Olej Sól, pieprz Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godz. Następnie przelewamy do garnka i gotujemy około pół godziny na małym ogniu. W między czasie śledzie kroimy na kawałki. Cebule(...)smażymy na oliwie na złoty kolor. Szprotki rozcieramy i dodajemy na patelnie. Po około 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na malutkim ogniu. Dolewamy wywar z grzybów, a je same kroimy na drobno i dorzucamy na patelnie. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem

Kolizje Smaków
Kolczakówka piekąca - kolczakówka kroplista 250

Kolczakówka piekąca, inaczej kroplista, Hydnellum peckii jest bardzo rzadkim grzybem. W Polsce ten gatunek jest pod całkowitą ochroną. Znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli "wymierające". To grzyb niejadalny , ale jakże piękny - przyznacie. Dla właśnie takich cudeniek warto zabierać ze sobą do lasu aparat fotograficzny . Spotkanie takich okazów w lesie robi niesamowite wrażenie(...)warte jest pokazania szerszej publiczności no niniejszym czynię. Patrzcie i podziwiajcie, tak jak ja, te leśne klejnoty. Poznaj inne gatunki grzybów ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania