zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:46/230)

Grzybówka z podgrzybków. 250

Pisałam już o tym, że mnóstwo grzybów ususzyłam, zrobiłam również grzybki marynowane , tartę z podgrzybkami , zabrałam Was również na spacer po moim lesie . :) Teraz czas na zupę grzybową. Pół na pół z grzybów świeżych i suszonych - pychota! Składniki: 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego selera 2 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 10 podgrzybków świeżych(...)laurowe, 3-4 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, 2-3 szczypty soli. Dorzucamy grzyby suszone. Całość gotujemy 15 min następnie dorzucamy świeże grzyby i gotujemy kolejne 15 min. Podajemy zupę z jogurtem lub śmietaną posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa grzybowa z pęczakiem na gęsinie 172

Jesienią gdy w lasach pełno grzybów przygotowuję sobie z nich ”bazę” do zupy grzybowej. Wybieram zazwyczaj borowiki i maślaki bo mają jasne kapelusze. Po oczyszczeniu i opłukaniu z piasku (zwłaszcza borowików) kroję je w paseczki i obsmażam na maśle. Przekładam do małych plastikowych pojemników, zalewam wodą lub bulionem warzywnym i zamrażam. Warstwa lodu, która powstanie na wierzchu uchroni(...)przed wysychaniem. Najczęściej wykorzystuję do tego prostokątne pojemniki po serkach, takie które mają przykrywki. Taka porcja wystarcza mi na jeden raz. Wolę zdecydowanie taka zupę niż z suszonych grzybów, nie tylko dlatego, że jej przygotowanie jest znacznie szybsze (nie trzeba pamiętać o wcześniejszym namoczeniu grzybów), ale z uwagi na inny smak i kolor. Susz jednak jest w niej obecny, tyle

Wiem co jem
Zupa grzybowa z botwinką 111

Niecodzienna zupa o wspaniałym smaku. Wspomnienie lata i wejście w jesień! Pyszna, prosta w przygotowaniu. Polecam zupę grzybową z botwinką. Będziecie zachwyceni! Składniki: - jedna laska białej kiełbasy pozbawionej skóry - mała cebula - kilogram leśnych grzybów - olej do smażenia, sól i pieprz - pęczek botwinki - pół selera korzeniowego - duża marchewka - ząbek czosnku - 2 szczypty mielonego kminku + ziele angielskie około 4 ziarenka, które(...)botwinkę i dodaj do całości. Ugotuj do miękkości.   Na koniec wlej śmietankę 30 % . Wymieszaj. Do zupy możesz użyć suszonych grzybów, ale trzeba je wcześniej namoczyć kilka godzin i następnie ugotować, zmiksować i dopiero dodać grzybowy wywar do całości. Zupa jest przepyszna, ma niezapomniany smak

Z Kuchni Do Kuchni
Sos kurkowy 157

Dania z grzybów, zupy, sosy grzybowe, przetwory z grzybów są klasycznym elementem kuchni polskiej. A sos kurkowy , podobnie jak sos z borowików, jest moim zdaniem najsmaczniejszy i bardzo wykwintny, świadczy o tym również cena kurek w sklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się(...)jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa grzybowa + film 136

Świąteczna zupa grzybowa na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami, bardzo aromatyczna i smaczna, z łazankami, delikatnie zabielana śmietaną .Idealna propozycja dania wigilijnego.  składniki na 3 porcje 100 g suszonych grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1  pietruszka, 1cebula, kawałek  pora i selera ) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki śmietany(...)kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora, wlewamy około 2 litrów zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy wywar z grzybów, wrzucamy cebulę i pokrojone grzyby. Dodajemy kilka ziaren pieprzu , liść laurowy oraz ziele angielskie . Zupę solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości grzybów i warzyw. Do miski przekładamy

Smakowite Dania
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 163

jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli zupa grzybowa z suszonymi owocami i z sokiem z kapusty, oraz marchew dodawana do kiszenia ogórków. Mocną stroną książki są przede wszystkim jednak opisy obyczajów związanych z biesiadowaniem tj. frycowe

Ugotowane pozamiatane
Zupa grzybowa krem 50

Grzybobranie to piękny zwyczaj, obcowanie z naturą i smakowanie jej darów. Zupa krem z grzybów leśnych w pysznym wykonaniu. Artykuł Zupa grzybowa krem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Swięteczne inspiracje kulinarne 64

dań. Ta liczba nawiązuje do symboliki 12 apostołów i 12 miesięcy w roku. Tradycyjnie spożywa się potrawy postne , a wśród najbardziej typowych są: - zupy. Do najbardziej tradycyjnych należą barszcz czerwony, zupa rybna, grzybowa, zupa migdałowa; - pierogi, paszteciki, uszka, krokiety. Najczęściej są nadziewane grzybami z kapustą, lub samymi grzybami; - śledzie w rożnej postaci, np. z grzybami, rodzynkami, śliwkami

Obiad gotowy
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 102

godziny Pikantna zupa z pieczonych warzyw  może być podawana z chipsami z szynki parmeńskiej lub boczku albo z grzankami. A może masz ochotę na: Zupa grzybowa Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną Harira - pożywna zupa marokańska Pikantna zupa z pieczonych warzyw #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt

Cztery Fajery
Zupa z kurczaka a’la flaczki 1773

kurczaka a’la flaczki Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa dyniowa krem – prosty przepis Zupa krem z pora – sprawdzony przepis Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Artykuł Zupa z kurczaka a’la flaczki pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 152

godziny Pikantna zupa z pieczonych warzyw  może być podawana z chipsami z szynki parmeńskiej lub boczku albo z grzankami. A może masz ochotę na: Zupa grzybowa Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną Harira - pożywna zupa marokańska Pikantna zupa z pieczonych warzyw #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa dyniowa krem – prosty przepis 186

krem doskonale smakuje podana z pestkami dyni i keksem śmietany Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa krem z pora – sprawdzony przepis Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Zupa dyniowa krem – prosty przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Zupa krem z pora – sprawdzony przepis 171

potrawie. Dodatkowo można zupa krem z pora może być podana z grzankami. Smacznego zupa krem z pora Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Zupa krem z cukinii   Artykuł Zupa krem z pora – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Polędwiczki w sosie kurkowym 228

Po świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie

Kuchnia Pełna Pasji
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanowo-ziołowym sosie 185

Sezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołami SKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych   300g kurek 1 cebula  200g śmietany 18% 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone) papryka czerwona słodka szczypta kurkumy gałązka rozmarynu kilka gałązek majeranku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurki czyścimy i jeżeli są duże

Moje Kuchenne Rewelacje
Jak marynować grzyby? 200

się działo w lasach w ten weekend?! Tłumy proszę Państwa tłumy! W sobotę i niedzielę nazbieraliśmy mnóstwo grzybów. Podgrzybek na podgrzybku, borowików mnóstwo! Wiadra, skrzynki wypełnione po brzegi. Sezon na grzybobranie oficjalnie uznaję za otwarty! Ale co teraz z nimi zrobić? Wszystkich nie da się zjeść. Ja zawsze suszę, zamrażam i marynuję. Oto przepis na super marynatę, oczywiście od cioci

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania