zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:46/230)

Wigilijna zupa grzybowa 163

moim domu rodzinnym na kolację wigilijną od zawsze była zupa grzybowa. Przepis według którego od lat tę zupę robię, pochodzi z jednej z moich ukochanych książek na specjalne okazje,  wydanej w 1983 r. "  W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" ,której autorami są Maria Lemnis i Henryk Vitry .  Książka wysłużona, ale wiernie mi służy(...)łazankami lub grzankami. Smacznego! Uwaga:   Często robię tę zupę nieco inaczej, osobno gotuję wywar z grzybów i osobno wywar z włoszczyzny. Dopiero po ugotowaniu i przecedzeniu obydwu, łączę je, dolewając po trochu wywar z włoszczyzny do grzybowego, tak, aby zupa nie zrobiła się zbyt warzywna Wolę ten drugi sposób. Grzyby każdego roku są inne, czasem bardziej a czasem mniej

Stare Gary
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 427

Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście z łazankami.. W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę więc  Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości

Kulinarne przygody Gatity
Zupa kurkowa 85

grzybowych, przygotowałam ją na bazie lekkiego wywaru warzywnego. Zupę delikatnie zmiksowałam, ale tylko delikatnie dla nadania jej odrobiny gęstości. W zupie powinny pozostać całe grzyby wyczuwalne kawałki jędrnej cebuli i kawałeczki słodkich pomidorów. Zupa bardzo prosta, a jednocześnie smaczna można podać ją z grzankami zapiekanymi z serem i odrobią rozmarynu z takim dodatkiem, będzie jeszcze lepsza! Print Zupa kurkowa(...)wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta i aromatyczna zupa kurkowa. Course Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby, kurki, zupa Prep Time 15 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 2 litry wywaru warzywnego lub rosołu 400 g kurek obranych i umytych 1 duża cebula wielkości jabłka lub 2 mniejsze

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa grzybowo-pieczarkowa 92

Mieliśmy dylemat: ja chciałem zupę pieczarkową, Ania chciała typowo grzybową (to znaczy z grzybów leśnych, bo w sumie pieczarki to też grzyby). Jak najłatwiej rozwiązać taki spór? Można wybrać jeden z dwóch sposobów: albo zrobić dwie zupy, albo jedną pieczarkowo-grzybową. Jako, że zawsze lubimy sprawdzać nowe smaki, postawiliśmy na to drugie rozwiązanie. I wiecie co? To był(...)dokonały pomysł. Zupy starczyło nam na 4 dni, a z każdym dniem zmieniała smak. Pierwszego dnia zdecydowanie przebijały się pieczarki, grzyby leśne były gdzieś daleko w tle. Ale każdego kolejnego dnia coraz bardziej się wybijały. A czwartego dnia to była już po prostu zupa grzybowa. Tym sposobem każdy był zadowolony, każdy miał swoją zupę. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Grzyby w pomidorach – sałatka grzybowa do słoików 60

podsmażyć pierś z kurczaka, dodać do niego grzyby w pomidorach, chwilę podgrzać i wymieszać z ugotowanym makaronem. Pyszny obiad gotowy! Składniki na sałatkę grzybową do słoików (około 6 słoików po 0,75 l): 1 kg grzybów leśnych (np. podgrzybki czy prawdziwki) 3 papryki czerwone (około 700 g) 4 duże cebule (około 700 g) 200 g przecieru pomidorowego pół szklanki(...)godzin. Grzyby w pomidorach – sałatka grzybowa do słoików   Zobacz inne przepisy na dania z grzybów leśnych: Szybka zupa grzybowa z mrożonych grzybów – prosty przepis na jesienną zupę Grzyby marynowane – najlepszy przepis na grzyby w occie Gulasz leśniczego – najlepszy przepis na gulasz wieprzowy Tarta ze świeżymi grzybami Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem

e-PrzepisyKulinarne
Zupa migdałowa 133

Zbliża się Wigilia i coroczny dylemat: barszcz czerwony czy grzybowa ( barszcz grzybowy, zupa z grzybów suszonych, krem z prawdziwków ,...). A co na ten temat mówią stare książki kucharskie, takie z końca XIX i początku XX wieku. A więc (wiem, wiem, od więc nie zaczyna się zdania ;) ) kiedyś na Wigilię do wyboru była jeszcze zupa migdałowa . Przepisów

królestwo garów
Zupa grzybowo-serowa 56

Zupa grzybowo-serowa to ostatnio moje odkrycie, które z pewnością zostanie na moim stole na bardzo długo. Sama zupa grzybowa zabielana śmietaną jest pyszna, ale taka kremowa z posmakiem serowym to już w ogóle niebo w gębie. W zasadzie możecie ją ugotować według swoich upodobań, np. z kaszą Czytaj więcej

Di gotuje
Grzybówka z podgrzybków. 242

Pisałam już o tym, że mnóstwo grzybów ususzyłam, zrobiłam również grzybki marynowane , tartę z podgrzybkami , zabrałam Was również na spacer po moim lesie . :) Teraz czas na zupę grzybową. Pół na pół z grzybów świeżych i suszonych - pychota! Składniki: 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego selera 2 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 10 podgrzybków świeżych(...)laurowe, 3-4 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, 2-3 szczypty soli. Dorzucamy grzyby suszone. Całość gotujemy 15 min następnie dorzucamy świeże grzyby i gotujemy kolejne 15 min. Podajemy zupę z jogurtem lub śmietaną posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa grzybowa z pęczakiem na gęsinie 166

Jesienią gdy w lasach pełno grzybów przygotowuję sobie z nich ”bazę” do zupy grzybowej. Wybieram zazwyczaj borowiki i maślaki bo mają jasne kapelusze. Po oczyszczeniu i opłukaniu z piasku (zwłaszcza borowików) kroję je w paseczki i obsmażam na maśle. Przekładam do małych plastikowych pojemników, zalewam wodą lub bulionem warzywnym i zamrażam. Warstwa lodu, która powstanie na wierzchu uchroni(...)przed wysychaniem. Najczęściej wykorzystuję do tego prostokątne pojemniki po serkach, takie które mają przykrywki. Taka porcja wystarcza mi na jeden raz. Wolę zdecydowanie taka zupę niż z suszonych grzybów, nie tylko dlatego, że jej przygotowanie jest znacznie szybsze (nie trzeba pamiętać o wcześniejszym namoczeniu grzybów), ale z uwagi na inny smak i kolor. Susz jednak jest w niej obecny, tyle

Wiem co jem
Zupa grzybowa z botwinką 106

Niecodzienna zupa o wspaniałym smaku. Wspomnienie lata i wejście w jesień! Pyszna, prosta w przygotowaniu. Polecam zupę grzybową z botwinką. Będziecie zachwyceni! Składniki: - jedna laska białej kiełbasy pozbawionej skóry - mała cebula - kilogram leśnych grzybów - olej do smażenia, sól i pieprz - pęczek botwinki - pół selera korzeniowego - duża marchewka - ząbek czosnku - 2 szczypty mielonego kminku + ziele angielskie około 4 ziarenka, które(...)botwinkę i dodaj do całości. Ugotuj do miękkości.   Na koniec wlej śmietankę 30 % . Wymieszaj. Do zupy możesz użyć suszonych grzybów, ale trzeba je wcześniej namoczyć kilka godzin i następnie ugotować, zmiksować i dopiero dodać grzybowy wywar do całości. Zupa jest przepyszna, ma niezapomniany smak

Z Kuchni Do Kuchni
Sos kurkowy 150

Dania z grzybów, zupy, sosy grzybowe, przetwory z grzybów są klasycznym elementem kuchni polskiej. A sos kurkowy , podobnie jak sos z borowików, jest moim zdaniem najsmaczniejszy i bardzo wykwintny, świadczy o tym również cena kurek w sklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się(...)jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa grzybowa + film 127

Świąteczna zupa grzybowa na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami, bardzo aromatyczna i smaczna, z łazankami, delikatnie zabielana śmietaną .Idealna propozycja dania wigilijnego.  składniki na 3 porcje 100 g suszonych grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1  pietruszka, 1cebula, kawałek  pora i selera ) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki śmietany(...)kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora, wlewamy około 2 litrów zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy wywar z grzybów, wrzucamy cebulę i pokrojone grzyby. Dodajemy kilka ziaren pieprzu , liść laurowy oraz ziele angielskie . Zupę solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości grzybów i warzyw. Do miski przekładamy

Smakowite Dania
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 156

jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli zupa grzybowa z suszonymi owocami i z sokiem z kapusty, oraz marchew dodawana do kiszenia ogórków. Mocną stroną książki są przede wszystkim jednak opisy obyczajów związanych z biesiadowaniem tj. frycowe

Ugotowane pozamiatane