pierwszy i uważam, że jest fantastyczna. Doskonale sprawdzi się jako przystawka albo dodatek do dania głównego. Papryka faszerowana #1 2 czerwone papryki 100g kaszy gryczanej kilka grzybów suszonych 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 szklanki startego żółtego sera 2 plasterki żółtego sera przyprawy do smaku 1 kostka rosołowa Kaszę ugotowałam z dodatkiem kostki rosołowej. Grzyby namoczyłam we wrzątku. Następnie(...)pokroiłam je drobno i podsmażyłam razem z posiekaną cebulą i startym ząbkiem czosnku. Do grzybów dodałam kaszę i razem podsmażyłam ok. 3 min. Na koniec dodałam starty żółty ser i lekko wymieszałam. Doprawiłam do smaku (pieprz, sól itp.) Paprykom ścięłam górę, wycięłam gniazda nasienne i wypełniłam je nadzieniem z kaszy. Nafaszerowane papryki przykryłam plastrem sera i zapiekłam w 150st. przez
bastalenazłoty kolor. Podawać najlepiej z surówką i pieczywem albo ziemniakami z wody lub frytkami. Wersja dla wegetarian Wegetarianie zamiast mięsa mogą wykorzystać steki sojowe, uprzednio ugotowane w esencjonalnym grzybowym rosole z kostki i dobrze odciśnięte. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari
Moje domowe kucharzenieroku..grzybków u nas co prawda jeszcze nie ma , ale będą..Te w słoiczkach były zbierane przez mojego męża ,a zrobione według przepisu mojej mamy..Ilości grzybów nie podaję, bo nigdy ich nie ważę, a ilość zalewy zwiększam lub zmniejszam w zależności od ilości grzybów. dowolne grzyby 4-5 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 3 łyżki cukru
Moje domowe kucharzeniearomatyzowaną, jest cudowna. Sosy różnego rodzaju, jak nie powtarzalny smak sosu Worcetershire, znany w Wielkiej Brytanii, w Polsce mniej popularny, jest niezastąpiony do sosów czy sałatek. Sosy sojowe, czy grzybowe, już Wam wspominałam przy okazji postu o sushi, aby kupować sosy sojowe bez konserwantów
SMYKWKUCHNISkładniki: - tortellini grzybowe (ugotować) - 5 grubych plastrów szynki (pokroić w kosteczkę) - czarne oliwki - 4 jajka ugotowane (pokroić w kosteczkę) - puszka kukurydzy - słoik marynowanych prawdziwków (pokroić) - sos: 50% majonezu i 50% jogurtu greckiego - sól i pieprz Wszystkie składniki mieszamy wstawiamy na min. 3 godziny do lodówki by smaki się połączyły. Polecam na rodzinne spotkania i imprezy
SMYKWKUCHNIposmaruj oliwą z oliwek. Zapiekaj 45 minut. Dip grzybowy: - 200 g marynowanych grzybków - 3 ogórki konserwowe - 1/3 cebuli cukrowej drobno posiekanej i sparzonej wrzątkiem - 100 ml jogurtu greckiego - 100 ml śmietany Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (ale robimy to chwilkę , aby w sosie były wyczuwalne kawałeczki grzybów i ogórków, nie może się Wam zrobić papka! ;-)) ) Smacznego
SMYKWKUCHNIKochani kolejny przepis z kuchni chińskej, pyszny kurczak z sosie Chow Mein z dodatkiem grzybów Mun. składniki: - pierś z kurczaka - opakowanie sosu Chow Mein - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - 1/2 cebuli - 1/3 opakowania grzybów Mun (ugotować) - łyżka octu ryżowego W woku podsmażamy na oleju cebulę, czosnek, dodajemy kurczaka i w/w składniki. Wszystko smażymy 7 minut. Mieszamy doprawiamy chili. Kurczak
SMYKWKUCHNIzaprezentuję. „ Utrzeć dobrze ugotowane kartofle, grzyby ugotowane cienko posiekać, poddusić w maśle z cebulą i pieprzem — rondelek wysmarować masłem, wysypać miałką bułeczką i układać na przemian: warstwę kartofli i grzybów z dodaniem miałkiej bułeczki, na wierzchu kartofle—ze smaku grzybów zrobić sos z mąką, masłem i łyżką śmietany. Nasz Dom(Tygodnik mód i powieści), 21/27-06-1913” Źródło: http://100lattemu.pl/index.php/styl-zycia/kulinaria2/88-przepisy/4597-babka-kartoflana-z-grzybkami Czytaj
Gotuj z Misiemtrzeba) - sól i świeżo mielony pieprz + makaron (u mnie orkiszowy) lub np.ziemniaki, kasza Kurki dokładnie umyć. Kiedyś kobieta, od której kupowaliśmy grzyby zdradziła nam super sposób na mycie tych grzybów, które zazwyczaj są dość brudne. Od tej pory inaczej już ich nie myję. Do wody, w której są zamoczone wrzucamy 1-2 łyżki soli i mieszamy. Gwarantuję Wam iż cały(...)brud (dosłownie w oczach) odpada od grzybów. Już nie trzeba się bać zabrudzonych kurek. Sama przetestowałam ten sposób już wiele razy. Ja płuczę je jeszcze raz w czystej wodzie i dopiero wrzucam do garnka. Zalewam wrzątkiem, tak by były prawie zakryte i doprowadzam do wrzenia (uwaga, bo grzyby lubią kipieć, nie należy ich zostawiać bez nadzoru). Po zagotowaniu grzyby zamieszać
Smaczne Zdrowesię krokiety, bo chciałam żeby kolorowe nadzienie było bardziej widoczne ;) trochę kolorów w szary dzień nie zaszkodzi :) Składniki na ok 15 sztuk: papier ryżowy (ok 15 arkuszy) 5 suszonych grzybów mun 100g kiełków fasoli mung 1/4 główki małej białej kapusty 1 mała czerwona papryka 1 średniej wielkości marchewka 1 mały por 1/2 papryczki chili (jeśli jest malutka to cała(...)minut. W tym czasie kilkakrotnie zwiększą swoją objętość. Następnie kroimy je w paski i wrzucamy na patelnie żeby się dusiły. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce i dodajemy do grzybów. Paprykę kroimy w kostkę, pora w krążki i dorzucamy do poprzednich składników. Dusimy przez kilka minut i dodajemy kiełki fasoli mung. Następnie bardzo drobniutko kroimy chili i dodajemy do farszu
Ze smakiem i z pasjąDzisiejsze placuszki możecie podawać z sosem mięsnym lub grzybowym, ale równie dobrze możecie jeść je same, bo bez dodatków smakują równie dobrze. Takie placki to też dobry sposób na wykorzystanie kaszy, która została Wam z obiadu z poprzedniego dnia. Ja wykorzystałam do ich przygotowania kaszę gryczaną błyskawiczną, którą razem z innymi produktami otrzymałam niedawno dzięki uprzejmości firmy Sonko . Placuszki
Ze smakiem i z pasjąramach współpracy z firmą Sonko otrzymałam do wypróbowania między innymi chipsy błonnikowe we wszystkich dostępnych smakach czyli: - włoskie - szpinakowe - o smaku pizzy - serowe - grzybowe - czosnkowe - 7 warzyw Chociaż wszystkie są smaczne, najbardziej zasmakowały mi chipsy serowe i o smaku pizzy i w najbliższym czasie muszę zrobić ich zapas :) Chrupiące chipsy kukurydziane wyróżniają się wysoką zawartością błonnika
Ze smakiem i z pasjąmięsa wykładamy farsz i i rolujemy mięso. Zawijamy w folię i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 40 min. Podałam z ziemniaczkami pieczonymi i sosem grzybowym. Polecam! Smacznego
MiksturownikSłów kilka o słowach mojego synka.... i grzybowe wspomnienie... zapiekanka z maślakami. Bąbelek pierwsze swe słowa wypowiedział już bardzo, bardzo dawno temu. Po raz pierwszy zawołał swoją ciocię Agnieszkę - krzycząc jej do ucha: Aaaaga!!!! - udało się spryciarzowi... Później przyszła pora na mamę, czyli mnie!!! Brzmiało to mniej więcej tak: mmmmmmmamamamamama.... Tak, tak... Wiem... on wcale
Miksturownikpomarańcze; 150 g czekolady mlecznej; 1 łyżka miodu; 2 łyżki mleka; opcjonalnie malutka szczypta chili. Przydadzą się również: sznurek, spinacze biurowe, folia aluminiowa i suszarka do owoców i grzybów. Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plastry około 0,5 cm. i suszymy. Ja zrobiłam to w suszarce do grzybów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej miód
Miksturownik