zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:35/230)

Gołąbki na dziko 251

pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw mąką, a w tym wypadku rolę zagęstnika spełniła cebula. Podałam z ziemniakami i sosem pomidorowym. Aczkolwiek, można też z innym, np. grzybowym lub pieczarkowym. Jednym słowem, jak kto lubi. I na koniec pytanie. Czy „te gołąbki”, to naprawdę gołąbki? Dla mnie - tradycyjne są nie do przebicia. Te na dziko, są jakby

mojewypiekiinietylko
Uszka z grzybami 151

świątecznym. Po wielu potrawach nie pozostało nawet śladu, ale są za to zaległe wpisy. U mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami.   Składniki na farsz: - 200g suszonych grzybów - 250g pieczarek brunatnych - 2 cebule - sól - czarny pieprz mielony - olej do smażenia Składniki na ciasto: - 500g mąki pszennej (dałam poznańską) - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - ok. 1,5 szklanki(...)wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy z barszczem lub do barszczu. Uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą i grzybami. Co do ilości farszu, zawsze robię go więcej. To co zostanie wykorzystuję do pierogów (oczywiście z kapustą i grzybami). Smacznego. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Placki ziemniaczano cukiniowe ze smazonymi podgrzybkami i tymiankiem 171

taka moja wariacja plackowa. Wynikła głównie z małej ilości ziemniaków i zalegającej cukinii oraz owocnych zbiorów grzybowych jakie miały miejsce w niedzielny poranek. Zbierał Małżon z Córcią w lesie nieopodal domu :) Placki ziemniaczano cukiniowe ze smażonymi podgrzybkami i tymiankiem placki: 600 g ziemniaków połowa sporej cukinii, może być nawet taka "przerośnięta" 1 cebula jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszna sałatka z tortellini 412

dopasowałam suszone pomidory, które świetnie pasują do nich smakiem. Czasami nie mamy czasu na własnoręcznie zrobione tortellini, wtedy do sałatki dodajemy te już gotowe, kupione w sklepie z farszem grzybowym. Ewentualnie jeżeli do świątecznej kolacji robimy uszka, możemy nimi zastąpić tortellini. Składniki: tortellini ok 30 szt 250 g suszonych pomidorów w zalewie garść pestek dyni sól i pieprz

cooklife
Wigilijna kapusta z grzybami 216

Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię. Przepis wg książki  "  W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitry(...)składniki 1 kg kiszonej kapusty 2 szklanki wody 50  - 80 g suszonych grzybów 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki masła 1 łyżka mąki przygotowanie Grzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc. Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się

Stare Gary
Tosty ze świeżymi grzybami aromatyzowane ziołami 215

grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :)   Składniki: 2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą) 1 cebula 10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują) kilka kromek chleba (u mnie 2 graham) sól, pieprz, granulowany czosnek natka pietruszki kilka gałązek tymianku łyżka(...)gotowałam 1 h. Ugotowane grzyby podsmażamy z drobno posiekaną cebulą na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Podsmażone grzyby układamy na chlebie, toście upieczonym wcześniej w tosterze. Na wierzch grzybów układamy żółty ser, całość posypujemy natką pietruszki i tymiankiem. Tosty zapiekamy chwilę w piekarniku. Aż do roztopionego sera. tosty z grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Ravioli z maślakami zapiekane z pomidorami 124

ugotowane podsmażyć je na oliwie z dodatkiem 1, poszatkowanej cebuli.  Gdy pół godziny minie w tym czasie ciasto rozwałkować na długie, cienkie pasy. Nakładać po łyżce grzybów w odstępach od siebie około 6-7 cm.  Przykryć drugim kawałkiem ciasta i ścisnąć zewnętrzne boki. Specjalnym nożykiem do wykrawania ciasta wyciąć kwadraty i brzegi ciasta pozagniatać  małym(...)Zapiekać w piekarniku do 220 stopni C do roztopienia sera. Udekorować świeżą bazylią.  wycinamy nożykiem kwadraty nakładamy farsz z grzybów zagniatamy brzegi ciasta widelczykiem gotujemy ravioli we wrzątku z solą i olejem.  ravioli z grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 306

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna.  Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg grochu łuskanego 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 1 łyżka kminku całego sól, pieprz, cukier olej do smażenia 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego

Bon Appetit Małgorzaty
Houskove knedliky - czeskie knedle 136

jednej stronie i 10 min na drugiej. Po wyciągnięciu nakłuwamy  widelcem. Przed podaniem kroimy w plastry ok 2 cm i polewamy sosem mięsno - grzybowym.      knedle gotujemy we wrzątku czeskie knedle

Bon Appetit Małgorzaty
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 144

potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich inspiracji w mojej kuchni. składniki: 400 kaszy pęczak 250-300 ml bulionu warzywnego ok. 10 suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki) 2 szalotki 100 ml śmietanki kremówki 100 ml wody z gotowania grzybów 150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą) 3 łyżki tartego parmezanu

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 247

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Wczoraj zaserwowałam ją na Wigilii blogerskiej. I znalazła swoich amatorów do tego stopnia, że musiałam się nią podzielić także na wynos. No i dobrze! Choć kocham kapustę to jednak zbyt skutecznie działa na perystaltykę(...)jelit ;) W te święta bez dużej ilości kminku i espumisanu ani rusz! ;) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg grochu łuskanego 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 1 łyżka kminku całego sól, pieprz, cukier olej do smażenia 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego Groch zalewamy wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Grzyby zalewamy letnią wodą

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną 152

ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli farsz 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami(...)ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę

CoolinarniePL
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 426

dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło. Mmmm...   Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki: Farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól  pieprz Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 2 żółtka całe jajko łyżeczka(...)wodzie co się moczyły (ok. godzinę). Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut.   Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy

Słodka Strona
pieczone grzyby nadziewane ricottą 153

porcja do posypania 4 duże  grzyby lub 8 średnich  oliwa z oliwek extra virgin parę liści rukoli  lub zioła ( pietruszka, kolendra) do przybrania przygotowanie Użyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy.  Rozgrzać piekarnik do 220 st. C.  Ricottę włożyć do miski, dodać  skórkę z cytryny , chilli , odrobinę soli i pieprzu(...)Zamieszać a następnie dosypać posiekane oregano i starty parmezan i jeszcze raz dobrze przemieszać.   Nózki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie i posypać z wierzchu parmezanem Piec w  rozgrzanym

Stare Gary
Bigos - wersja prosta 150

resztki ok 15 cm długości kawałek słoninki ok 100 g boczku, pokrojony w kostkę 1 spora cebula pokrojona w krążki 5 - 6 śliwek suszonych 2 listki laurowe mała garść grzybów kilka ziarenek pieprzu 4 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego kieliszek czerwonego wina przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program(...)podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka,   włożyć   kapustę  dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać  wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając co jakiś czas winem

Stare Gary