zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:35/230)

Wigilijna kapusta z grzybami 226

Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię. Przepis wg książki  "  W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitry(...)składniki 1 kg kiszonej kapusty 2 szklanki wody 50  - 80 g suszonych grzybów 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki masła 1 łyżka mąki przygotowanie Grzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc. Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się

Stare Gary
Tosty ze świeżymi grzybami aromatyzowane ziołami 225

grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :)   Składniki: 2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą) 1 cebula 10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują) kilka kromek chleba (u mnie 2 graham) sól, pieprz, granulowany czosnek natka pietruszki kilka gałązek tymianku łyżka(...)gotowałam 1 h. Ugotowane grzyby podsmażamy z drobno posiekaną cebulą na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Podsmażone grzyby układamy na chlebie, toście upieczonym wcześniej w tosterze. Na wierzch grzybów układamy żółty ser, całość posypujemy natką pietruszki i tymiankiem. Tosty zapiekamy chwilę w piekarniku. Aż do roztopionego sera. tosty z grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Ravioli z maślakami zapiekane z pomidorami 137

ugotowane podsmażyć je na oliwie z dodatkiem 1, poszatkowanej cebuli.  Gdy pół godziny minie w tym czasie ciasto rozwałkować na długie, cienkie pasy. Nakładać po łyżce grzybów w odstępach od siebie około 6-7 cm.  Przykryć drugim kawałkiem ciasta i ścisnąć zewnętrzne boki. Specjalnym nożykiem do wykrawania ciasta wyciąć kwadraty i brzegi ciasta pozagniatać  małym(...)Zapiekać w piekarniku do 220 stopni C do roztopienia sera. Udekorować świeżą bazylią.  wycinamy nożykiem kwadraty nakładamy farsz z grzybów zagniatamy brzegi ciasta widelczykiem gotujemy ravioli we wrzątku z solą i olejem.  ravioli z grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 311

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna.  Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg grochu łuskanego 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 1 łyżka kminku całego sól, pieprz, cukier olej do smażenia 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego

Bon Appetit Małgorzaty
Houskove knedliky - czeskie knedle 147

jednej stronie i 10 min na drugiej. Po wyciągnięciu nakłuwamy  widelcem. Przed podaniem kroimy w plastry ok 2 cm i polewamy sosem mięsno - grzybowym.      knedle gotujemy we wrzątku czeskie knedle

Bon Appetit Małgorzaty
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 152

potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich inspiracji w mojej kuchni. składniki: 400 kaszy pęczak 250-300 ml bulionu warzywnego ok. 10 suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki) 2 szalotki 100 ml śmietanki kremówki 100 ml wody z gotowania grzybów 150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą) 3 łyżki tartego parmezanu

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 252

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Wczoraj zaserwowałam ją na Wigilii blogerskiej. I znalazła swoich amatorów do tego stopnia, że musiałam się nią podzielić także na wynos. No i dobrze! Choć kocham kapustę to jednak zbyt skutecznie działa na perystaltykę(...)jelit ;) W te święta bez dużej ilości kminku i espumisanu ani rusz! ;) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg grochu łuskanego 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 1 łyżka kminku całego sól, pieprz, cukier olej do smażenia 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego Groch zalewamy wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Grzyby zalewamy letnią wodą

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną 161

ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli farsz 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami(...)ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę

CoolinarniePL
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 435

dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło. Mmmm...   Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki: Farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól  pieprz Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 2 żółtka całe jajko łyżeczka(...)wodzie co się moczyły (ok. godzinę). Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut.   Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy

Słodka Strona
pieczone grzyby nadziewane ricottą 161

porcja do posypania 4 duże  grzyby lub 8 średnich  oliwa z oliwek extra virgin parę liści rukoli  lub zioła ( pietruszka, kolendra) do przybrania przygotowanie Użyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy.  Rozgrzać piekarnik do 220 st. C.  Ricottę włożyć do miski, dodać  skórkę z cytryny , chilli , odrobinę soli i pieprzu(...)Zamieszać a następnie dosypać posiekane oregano i starty parmezan i jeszcze raz dobrze przemieszać.   Nózki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie i posypać z wierzchu parmezanem Piec w  rozgrzanym

Stare Gary
Bigos - wersja prosta 156

resztki ok 15 cm długości kawałek słoninki ok 100 g boczku, pokrojony w kostkę 1 spora cebula pokrojona w krążki 5 - 6 śliwek suszonych 2 listki laurowe mała garść grzybów kilka ziarenek pieprzu 4 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego kieliszek czerwonego wina przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program(...)podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka,   włożyć   kapustę  dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać  wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając co jakiś czas winem

Stare Gary
Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 202

farszu wystarczy na sześć sztuk. Grzyby całkiem smaczne również  na zimno. Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 4-6 dużych pieczarek, u żyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy.  oliwa z oliwek 250g  ricotty 50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych 12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki 40 g tartego(...)pieprz 1 jajko, lekko roztrzepane przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.  Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki, parmezan, oregano, pietruszkę, sól, pieprz i jajko, w dużej misce. Nóżki  grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć

Stare Gary
Grzyby duszone w piekarniku 169

Danie, które pojawia się tylko w czasie, gdy dostępne są świeże grzyby. Proste do zrobienia, jedyny problem to czyszczenie grzybów, ale być może tylko ja nie lubię tego robić. Może dlatego, że sama grzybów nie zbieram, kupuję na rynku, i bywa tak, że te kupione,  nie do końca są takie jakie być powinny. Ale tak duszone grzyby są pyszne

Stare Gary
Kruche pierożki do barszczu wigilijnego 387

mąki 120 g masła 1 małe jajko lub 2 surowe żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli farsz    ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 mała  cebula 1 łyżka tartej bułki 1 całe surowe jajo sól pieprz masło przygotowanie ciasto Wszystkie  składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść   ciasto(...)smaku solą i pieprzem.   Dobrze wymieszać. Pierożki Ciasto rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką. Wycinać kółka ( ok 7 - 8 cm średnicy) Na każde kółko nakładać po małej porcji farszu grzybowego, kółko złożyć na pół i formować pierożki dokładnie sklejając brzegi . Ulepione pierożki ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec na złoty kolor

Stare Gary
Karp zapiekany z grzybami i śmietaną 185

podaniem wstawiamy do piekarnika. Smacznego Karpia! Przepis znaleziony na stronie  Mniam Mniam .  składniki (ok 8 małych porcji) ok 1 kg filetów z karpia  dwie  garści grzybów - pieczarek, kurek lub innych mrożonych, lub suszonych (użyłam suszonych prawdziwków ) dwie średniej wielkości cebule czubata łyżka masła dwie łyżki oliwy szklanka tłustej, kwaśnej śmietany sól pieprz garść drobniutko posiekanej natki(...)lekkiego zeszklenia, następnie dodać  grzyby i na silnym ogniu smażyć przez kilka minut do całkowitego odparowania soku. Dodać masło i smażyć jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat. Z ryby usunąć  sok z cytryny ( ręcznikiem papierowym), posolić i popieprzyć.  Smażyć przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania