zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:26/230)

Bliny z farszem 156

mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.  Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty kiszonej kilka grzybów suszonych (namoczyć i ugotować) lub pieczarek(poddusić) Łyżka oleju, sól, pieprz  Kapustę i grzyby przepuścić przez maszynkę, przyprawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać(...)wyrobić ciasto. Z ciasta formować większe placki, kłaść na każdym łyżkę wybranego farszu, utoczyć kulę, następnie rozpłaszczyć w formie kotleta. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami i sosem grzybowym lub śmietanowym

Praktyczna pl
Muchomor zielonawy - muchomor sromotnikowy 285

lasach iglastych. Bywają lata i miejsca gdy rosną masowo. źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie” E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006 P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007   *********************************************************************** Część ludzi uważa, że grzyby trujące mają jakiś gorzki czy nieprzyjemny smak a to bardzo często nieprawda. Ci, którzy zjedli muchomora sromotnikowego i przeżyli wspominają(...)jakoby trujące grzyby traciły truciznę po obgotowaniu czy zamarynowaniu w occie. Część toksyn może rzeczywiście zostać wypłukana przez wodę, ale tylko część. Kolejne bajki mówią, że do gotujących się grzybów należy włożyć cebulą albo srebrną łyżeczkę - i te sczernieją gdy grzyby nie będą jadalne. Nie należy ufać takim opowiadaniom bo może to się skończyć tragicznie. Po zjedzeniu grzybów należy zwrócić

Smaczna Pyza
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 237

Witajcie w ten "pierwszy wrześniowy post" (:  Sezon grzybowy trwa w pełni, a jesienna aura za oknem dopisuje. Patrząc na tak błękitne, słoneczne niebo aż nie chce się wierzyć, że to już wrzesień. Co prawda jest nieco chłodniej, ale nie narzekajmy - promieni słonecznych póki co jest pod dostatkiem (:  Po kilku słodkich propozycjach zapraszamy Was dziś do nas na coś(...)oraz ser capreggio, ale nie zabrakło również czosnku, czerwonej cebuli, parmezanu i przypraw! Tarta jest delikatna i łagodna, bo tym razem zrezygnowałyśmy z ostrych dodatków, aby nie przyćmić smaku grzybów, który idealnie skomponował się ze świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera

Symfonia Smaków
Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami 162

Serdecznie Wam dziękuję za troskę. Powoli schodzi ze mnie zła energia. Powoli wracam do siebie takiej, jaką chciałabym być, pełną pasji, energii, radości...  W podkarpackich lasach grzybów jest dużo, ale niestety większość robaczywych. W ubiegłą sobotę chłopaki zostawili mnie w lesie i pojechali na rajd samochodów terenowych. O dziwo nie zgubiłam się, choć weszłam w ciemny, niski(...)gdzie wszyscy grzybiarze. Za kołnierzem miałam kilogram igliwia, a po drodze zgubiłam parasol. Jednak grzybów nazbierałam sporo i sporo też musiałam odrzucić. Te, które zostały, wylądowały w sosie. Jutro też jadę, choćby po to, by nacieszyć się widokiem wybarwiających się liści, krzewinek wrzosów, zapachu igliwia i smaku jeżyn... Naładować akumulatory na kolejny pracowity, szalony tydzień... Na początek weekendu chcę

Czerwień i błękit
Grzybki marynowane mojej mamy 217

ruszamy z wiklinowymi koszyczkami na grzyby. Spacerujemy po lasach po kilka godzin i jak zaczarowani wlepiamy swój wzrok w ściółkę leśną w nadziei, że dostrzeżemy w niej lśniące kapelusiki grzybów. Moi rodzice są zapalonymi grzybiarzami i rok rocznie zbierają ich kilkadziesiąt kilogramów.  Część z nich suszą, część z kolei marynują (zawsze coś z tych zbiorów dostaniemy z mężem(...)naszej spiżarki).  Ja nigdy nie byłam miłośniczką zbierania grzybów, chyba dlatego, że po prostu nie umiałam ich dostrzec, co więcej, myślę, że do grzybobrania trzeba dorosnąć. Teraz gdy mam te trzydzieści parę lat, wypatrywanine podgrzybka czy prawdziwka w lesie sprawia mi nawet przyjemność. Największą jednak mam radochę, gdy mogę zjeść własnoręcznie zbierane grzybki, a już najbardziej te marynowane

W mojej holenderskiej kuchni
Grzybobranie z aparatem. Migawki z wakacji na Orawie cz. 3 172

Górę czy robić cokolwiek innego. Miało być przyjemnie czyli leśnie i grzybowo. Grzybnięta Dorotka obiecała pokazać kilka wynalazków, które wcześniej znałam tylko z atlasów i słowa dotrzymała a ja napasłam oczy widokiem rzadkości. Zaopatrzona w kosz i aparat fotograficzny ruszyłam w las ! Po tym wypadzie mój atlas grzybów znacznie się powiększy. Były już stwory napotkane w lesie a dzisiaj bardzo(...)dużo zdjęć grzybów ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska 250

mnie rydze obok borowików, czy zielonek są I ligą grzybową. Rydze mają przyjemny, lekko ziołowy smak i korzenny aromat. Charakteryzuje je pomarańczowy kolor, oraz pomarańczowe mleczko wypływające po nadłamaniu lub nacięciu grzyba. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! A według mnie lepszy rydz niż miliony innych grzybów! Ostatnio robiłam już sałatkę z kuskus z dodatkiem rydzów , tym razem postanowiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Udon noodle w sosie katsu 290

fantastyczne dania zarówno na zimno jak i na gorąco.  Jednym z takich ciepłych dań które wręcz uwielbiam, są grube pszenne noodle w sosie katsu z różnymi rodzajami grzybów.  Oryginalnie przyrządza się ten makaron na teppanie, lecz ze względu iż go w mojej kuchni nie posiadam (nad czym oczywiście niezmiernie ubolewam), przygotowuję go w woku. Wychodzi równie pyszny! Potrzebujemy(...)porcje): - 150 g makaronu typu noodle udon - 200 g grzybów (shiitake, pieczarek kasztanowych, boczniaków, shimeji białych) - 3 małe cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem - 1 łyżka ketchupu - 2.5 łyżeczki sosu worcestershire - 1.5 łyżeczki sosu ostrygowego - 1 łyżeczka cukru - oliwa do woka - sezam Nastawiamy wodę na makaron. Do woka, uprzednio nagrzanego wlewamy odrobinę oliwy, na której smażymy pokrojone w mniejsze części grzyby

W mojej holenderskiej kuchni
Słodko- ostra kapusta pekińska z grzybami Mun! 228

Szczerze polecam! Składniki: - 1/2  kapusty pekińskiej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - opakowanie grzybów mun (ugotować) - chili czerwone - chili zielone - 2 łyżeczki miodu - świeży imbir około 1,5 cm  - 1 łyżka- olej sezamowy - 2 łyżki- jasny sos sojowy - 2 łyżki-sos sojowy o smaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta chińska??? ;-) Grzyby mun ugotować

SMYKWKUCHNI
Pierś kaczki smażona z grzybami 297

Lubię kaczkę w małym chińskim barze na Pradze Południe. Kaczka ta jest smażona w głębokim oleju w woku, dzięki czemu jest chrupiąca. Podawana jest z gęstym sosem z grzybów mun. Gdy przychodzi mi na nią chęć, a na Pragę mam akurat daleko, to przygotowuję sobie podobne danie w domu – z ryżem lub z makaronem. Zawsze z dużą ilością grzybów(...)lubię. Danie barowe zawiera polepszacze smaku, dlatego jak najwięcej eksperymentujmy z azjatycką kuchnią w domu. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 2 piersi kaczki 2 średnie cebule kilka grzybów mun (ja dodatkowo dodałam shitake) 1 papryczka chilli z pestkami (ilość papryczki chilli zależy od tego czy lubimy ostre dania) szczypior 150-200 gram ryżu olej do smażenia sos sojowy olej sezamowy

OstryKęs
Jesień w lesie i grzybobranie. 134

racji braku deszczu i suchej pogody długo czekaliśmy na pojawienie się grzybów w naszych okolicach. Na szczęście w tym tygodniu spadł deszcz, było też trochę ciepła i... zdecydowaliśmy się, że w niedzielny poranek musimy pojechać. A dziś rano wstajemy i co? Ulewa, mżawka i tak na zmianę. Do tego chłodno okropnie. Na szczęście się nie daliśmy i o 8 wyruszyliśmy(...)oddalonego o 20 km lasu. Ja nastawiłam się raczej na rekreacyjny wypad - robienie zdjęć, spacerowanie i zbieranie grzybów, jeśli się trafią. Za to siostra i tata wyruszyli w jednym celu - jak największego zbioru grzybów. Przywieźliśmy trzy koszyki: głównie maślaków i kozaków, ale trochę było też podgrzybków i borowików. No i mały termos czarnych jagód, które jeszcze uchowały się na krzakach

Pasja Smaku
Lubelski kociołek: Kasza gryczana zapiekana z kurczakiem i kurkami 172

sól, pieprz 1 szklanka śmietany  1 łyżka masła olej Wykonanie: Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Podudzia oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni i zalać bulionem grzybowym. Dusić przez 15 minut na małym ogniu. Podduszonego kurczaka wyjąć na talerz, bulion zachować. Cebulę posiekać, a kurki drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać kaszę i bulion

Pasja Smaku
Grzybki i wołowina 211

ochoczo opowiada mi jakąś nową historię.      Po południu pogoda nieco się zepsuła i deszcz pogonił nas do domu.  Udało nam się jednak zebrać trochę grzybów. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś obiad przygotowała moja mama, a ja dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na  stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy

Sajkofanka smaku
A do barszczu drożdżowe paszteciki 282

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Drożdżowe paszteciki pełne grzybów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki mleka 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 100 g margaryny Palma z Kruszwicy Składniki(...)farsz: 20 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej) 700 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz estragon 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno     Składniki dodatkowe: żółtko sezam lub mak Wykonanie Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka Do mąki z solą dodajemy jajko, żółtko, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz stopioną i wystudzoną Palmę. Wyrabiamy ciasto

Przysmaki Karolki
Rozgrzewka przed świętami 187

opcji żeby zabrakło pierogów na świątecznym stole. Lubie gdy za każdym razem są z innym nadzieniem, nowym, a jednak blisko tradycji. Tym razem postanowiłam przetestować nadzienie z pieczarek, grzybów i orzechów. Po degustacji daliśmy tym pierogom zielone światło i tak pierwsza pozycja świątecznego menu właśnie została ustalona.   Pierogi z grzybami i orzechami składanki:: przepis na ciasto klik farsz(...)pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szalotka 1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia grzyby gotujemy aż będą miękkie. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy razem z posiekaną szalotką . Do pieczarek dodajemy odsączone grzyby i podsmażamy jeszcze przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania