zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:25/230)

Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 337

połączenie go z aromatycznymi dodatkami. Najsławniejsza jest oczywiście klasyczna bruschetta al pomodoro podana z aromatycznymi, letnimi pomidorami, ale mieliśmy okazje spróbować również innych toskańskich specjałów, np. kanapeczek z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Bruschetty i crostini, które jedliśmy w Toskanii: Po lewej: talerz toskańskich przekąsek, w tym bruschetta al pomodoro oraz crostini z pastą(...)serem pecorino, restauracja w Montepulciano, po prawej: wybór crostini z różnymi dodatkami, które podano nam w czasie kolacji toskańskiej w naszej agroturystyce Bruschetta al pomodoro oraz z dodatkiem grzybów i sera pecorino Bruschetty, crostini ... a czym właściwie różnią się od siebie? Spróbowałam prześledzić temat w Internecie i ustaliłam, że bruschetta charakteryzuje się większym rozmiarem, przygotowuje się ją z pieczywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki schabowe z ricottą 361

danie nie jest mdłe. Roladki najlepiej przygotować i ugotować wcześniej, a usmażyć przed samym podaniem. Świetne danie dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe. Roladki najlepiej podawać z sosem grzybowym, serowym lub winnym – jaki lubicie. Ja polecam przesmażyć na patelni posiekaną szalotkę na łyżce masła, wlać szklankę czerwonego, wytrawnego wina, zredukować, aż połowa płynu wyparuje i doprawić(...)szynki parmeńskiej lub serrano kilka gałązek świeżego rozmarynu lub około 2 łyżeczki suszonego 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz ulubiony sos: grzybowy, serowy lub winny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Schab rozbijamy bardzo cienko – najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii. Solimy i pieprzymy każdy kawałek

Poezja smaku
Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami 151

godziny .W miedzy czasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku .Do poduszonych grzybów dodajemy jajko , ryż , szpinak oraz przyprawy – wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty .Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy daje się swobodnie formować nakładamy nasz grzybowo - szpinakowy farsz .Gotowe sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu .  Smacznego

Anioły w kuchni
Łazanki w chińskim wydaniu 169

Łazanki pewnie każdy zna i swoje przepisy na nie ma. Jedni pieczarek, czy mięsa do kapusty i makaronu dodają i mniej lub więcej doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i chińskimi łazankami rodzinę zaskoczyłam. Składniki: 1 mała główka kapusty, 2 duże cebule, 250 g makaronu np. świderki, 20 g grzybów mung, sól himalajska(...)Grzyby mung namaczamy  w gorącej wodzie ok. 20 min. Odcedzamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy grzyby, kminek ,bulion i smażymy ok. 10 min. Z grzybów powinna odparować woda. Grzyby mieszamy z kapustą i makaronem ugotowanym na al. dente. Łazanki podajemy z posiekanym szczypiorkiem.  Smacznego Smacznego

Moniki Smakołyki
Rolki z kurczaka ze szpinakiem i sosem z boczniaków. 324

wyjąć z folii i zapiec pod grillem około 5 minut. W czasie pieczenia rolek, zrobić sos. Cebulę pokroić w kostkę, boczniaki w paski. Przesmażyć na patelni, doprawić, podlać bulionem grzybowym, poddusić i dodać  śmietanę, zredukować. Rolki z kurczaka podać polane sosem

Kulinarny karnet Christophera
Ogórek faszerowany grzybami leśnymi. 166

Cucumber stuffed mushrooms. Zadziwiająco dobra i łatwa gorąca przystawka. Składniki. 1 ogórek 100g leśnych grzybów 1/2 cebuli 2 łyżki masła 1 łyżeczka kaszy manny 20 g sera edamskiego 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka kolendry 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz. Wykonanie. Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Zrobić tunel(...)cebulą około 10min.Kiedy zmiękną i wyparuje woda, wsypać kaszę mannę, wlać sok cytrynowy i smażyć jeszcze chwilę. Dodać starty ser, żółtko ,doprawić solą i pieprzem. Ogórki napełnić farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem. Wlać gorący bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Ogórek pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Kulebiak z borowikami w cieście 140

barszczu, jako przekąska jak również danie główne. Ciasto : 1 szklanka mąki 2 jajka Szczypta soli 1 szklanka letniej wody Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie : 10-15 dorodnych zdrowych grzybów borowików (mogą być kozaki , podgrzybki , kurki ), w sezonie jesiennym grzyby świeże , zimą mrożone 2 cebule 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek bułki tartej Pęczek zielonej pietruszki ( w zależności od upodobań(...)przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki, trochę ciasta zostawiamy do zdobienia na górze. Grzyby kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie razem z drobno posiekanym cebulą i czosnkiem. Podduszona mieszankę grzybową łączymy z jajkami, solą, pieprzem, słodką papryką i bułką tartą, na sam koniec dokładamy pokrojoną zielona natkę pietruszki. Masę przekładamy do foremki na przygotowane wcześniej ciasto, górę również przykrywamy ciastem

Apetyczna babeczka
Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami mun 168

godziny. W międzyczasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku. Do poduszonych grzybów dodajemy jajko, ryż, szpinak oraz przyprawy, wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy daje się swobodnie formować nakładamy nasz grzybowo - szpinakowy farsz. Gotowe sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu

Apetyczna babeczka
Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 220

solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki 20 dag świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz 2-3 łyżki bułki tartej majeranek bazylia  Sprawdzone(...)suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone grzyby, obsmażyć. Drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do grzybów i dalej smażyć. Kiedy cebula i grzyby ładnie się przyrumienią dodać liście szpinaku, dodać sól, pieprz oraz zioła, chwilkę smażyć, odstawić, wsypać bułkę tartą, wymieszać i farsz gotowy. Farszem nadziewać pierogi. Gotowe pierogi można okrasić tłuszczem

Apetyczna babeczka
Grzyby po węgiersku 235

nóżki. Można mieszać różne rodzaje grzybów. Jeśli chcecie takie piękne kapturki na słoiki to koniecznie zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny ! Przepis podaje na średniej wielkości durszlak: 1 pełny durszlak grzybów 6 dużych cebul 2 koncentraty pomidorowe 2-3 liście laurowy  4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprz 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru pól szklanki octu(...)rondlu podpiekamy  cebulkę na oleju. 4. Do cebuli dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, .na końcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy. 5. Gorącą masę grzybowo pomidorową kłaść do słoików i pasteryzować przez 10 minut

Apetyczna babeczka
Bielaczek pozrastany marynowany, czyli gratka dla grzybiarza! 130

Dzisiaj coś dla tych co lubią las przemierzać w poszukiwaniu grzybów. Jeden z moich ulubionych gatunków czyli bielaczek pozrastany, omijany szerokim łukiem, bo nie znany!. Grzyb wyglądem zbliżony do kurki, ale dużo bardziej mięsisty, a cechą charakterystyczną są szpileczki od spodu kapelusza, jak jeż wywrócony do góry nogami. Pyszny grzyb do smażenia na patelni, a wprost idealny do marynowania. Mając(...)przed sobą atlas grzybów, napiszę jeszcze do wszystkich nie przekonanych, że nie można pomylić go z grzybami trującymi. W lesie rośnie w dużych skupiskach, te grzyby wyglądają tak jak wysiane ręką przez żniwiarza. Marynuję je od kilku lat i są znakomite! Składniki: grzyby leśne,  w tym przypadku bielaczek pozrastany sok z cytryny, w zależności od ilości obgotowywanych grzybów

Apetyczna babeczka
Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella 219

Dziś łatwy przepis na przepyszne, sezonowe śniadanie. Puszysty omlet z nadzieniem z leśnych grzybów, przyrumienionej dyni i sporej ilości mozzarelli. Zamiast leśnych grzybów można użyć pieczarek, jak i mozzarellę można zamienić na ulubiony, dobrze topiący się ser żółty. To danie zawsze się udaje. Zapraszam:) Scroll down for recipe in English Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą (1 sztuka) Składniki(...)jajka 1/2 szklanki grzybów, pokrojonych w plasterki 1/3 szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki pokrojonej w małą kostkę dyni 1/3 szklanki startej mozzarelli sól i pieprz 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki do podania 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulkę wraz z dynią i smaż do zeszklenia cebuli przez

karmelowy
Bigos 237

polskie danie. Bigos robię wyłącznie z kiszonej kapusty, w domu lubimy jak jest taki charakterny. Oczywiście nie może w nim też zabraknąć suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina ! Najlepszy bigos to taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty(...)pieczarek 800 g schabu 300 g cienkiej kiełbasy 1/2 butelki czerwonego wina 1/2 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1 duża cebula 2 łyżki   przyprawy do dań z kapustą 2 łyżki smalcu sól pieprz Wykonanie: Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły. Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Bliny z farszem 171

mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.  Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty kiszonej kilka grzybów suszonych (namoczyć i ugotować) lub pieczarek(poddusić) Łyżka oleju, sól, pieprz  Kapustę i grzyby przepuścić przez maszynkę, przyprawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać(...)wyrobić ciasto. Z ciasta formować większe placki, kłaść na każdym łyżkę wybranego farszu, utoczyć kulę, następnie rozpłaszczyć w formie kotleta. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami i sosem grzybowym lub śmietanowym

Praktyczna pl
Muchomor zielonawy - muchomor sromotnikowy 307

lasach iglastych. Bywają lata i miejsca gdy rosną masowo. źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie” E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006 P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007   *********************************************************************** Część ludzi uważa, że grzyby trujące mają jakiś gorzki czy nieprzyjemny smak a to bardzo często nieprawda. Ci, którzy zjedli muchomora sromotnikowego i przeżyli wspominają(...)jakoby trujące grzyby traciły truciznę po obgotowaniu czy zamarynowaniu w occie. Część toksyn może rzeczywiście zostać wypłukana przez wodę, ale tylko część. Kolejne bajki mówią, że do gotujących się grzybów należy włożyć cebulą albo srebrną łyżeczkę - i te sczernieją gdy grzyby nie będą jadalne. Nie należy ufać takim opowiadaniom bo może to się skończyć tragicznie. Po zjedzeniu grzybów należy zwrócić

Smaczna Pyza