book można pobrać na tutaj . Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami Proporcje na 10 gołąbków Czas przygotowania : 7 godzin Składniki: 1 kapusta (1500 g) 60 g suszonych grzybów 200 g pieczarek 250 g cebuli 3 łyżki oleju 100 g suchej kaszy jęczmiennej 250 ml bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 1 czubata łyżka mąki pszennej Sól Świeżo zmielony pieprz(...)dużym garnku, aż liście będę się bez problemu oddzielać. Na każdym liściu układamy farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gotowe gołąbki zalewamy wodą z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę
Kulinarne przygody Gatityszklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 2 garście suszonych grzybów 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej 2 łyżki masła 2 liście laurowe 1 łyżka oleju ziele angielskie 1 łyżeczka soli 1 cebula 1 ząbek czosnku majeranek pieprz Najpierw przygotować farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Kapustę przełożyć(...)garnka. Dodać wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, 1 łyżkę masła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i sól). Gotować powoli przez około 1 godzinę aż kapusta stanie się miękka. W między czasie przesmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulę podkładając łyżkę masła. Następnie dodać do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażyć, czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Wystudzić
Świat Domowej Kuchnioliwie po ok. 1 min. z każdej strony i odstawić. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie ułożyć na nim plastry szynki i posmarować je pastą grzybową. Polędwiczkę dobrze posmarować musztardą (najlepiej za pomocą pędzelka) i położyć na szynkę (około 5 cm od krawędzi ciasta francuskiego). Teraz wszystko razem ściśle zawinąć jak roladę, mocno ściskając
Świat Domowej Kuchnikremowy pachnący sos …. świeżutkie ziemniaczki i ulubiona surówka. Pulpety zawsze zjadam z przyjemnością! Robiłam wielokrotnie pulpety w sosie pomidorowym … pulpety w sosie porowym … pulpety w sosie grzybowym … A dziś przyszła pora kolejne – w sosie koperkowym! Znane i lubiane w wielu rodzinach od pokoleń! Na takie z przyjemnością skuszą się nie tylko dorośli
Ostra na SłodkoPielmieni (także pilimeni, pielmenie, pielmienie) – jest to rodzaj pierogów / uszek z dość luźnym farszem, najczęściej mięsnym lub grzybowym. Potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej. Zadomowiona w kuchni polskiej – zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego. Ja mam dziś dla Was przepis na pielmieni z suszonymi grzybami i jajkiem. Przyrumienione na cebulce tworzą fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze! Polecam
Ostra na SłodkoPewnie wszyscy z Nas robili choc raz w życiu risotto. Grzybowe … mięsne … z dodatkiem białego wina … – każdy pewnie ma swój sprawdzony , ulubiony przepis. Dziś mam dla Was coś , co jest dla niego fajną alternatywą – a mianowicie orzotto. Orzotto jest to danie przygotowane na wzór risotta , ale zamiast ryżu używamy kaszy. A jak wiecie
Ostra na Słodkoswoim życiu. I chyba większość lubi! Znam osobiście rodziny, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole. Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki ) * mąka ziemniaczana
Ostra na Słodkotutaj . Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania : z namaczaniem 7 godzin Składniki: 1000 g kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów 250 g cebuli 300 g ciecierzycy z zalewy 4 łyżki Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią Sól Pieprz ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 listek laurowy Wykonanie(...)pozostałe łyżki oleju i mieszamy. Porada: Nie wylewajmy wody w której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda się nam zbyt sucha w trakcie duszenia możemy ją podlać wodą z grzybów
Kulinarne przygody Gatitymieszka lub bywa w Krakowie doskonale zna "pierogi szwedzkie" z ul. Długiej. Drożdżowe ciasto z grzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki, a wszystko w formie charakterystycznego długiego pieroga/piroga. Całość daje tej potrawie niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku, który osobiście UWIELBIAM. Polecam zrobić pierogi szwedzkie w domu. Mimo, że wymagają trochę pracy - na prawdę warto. Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto
Słodka Stronapierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw. Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól pieprz ciasto: 600 g mąki ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło(...)dusimy w tej samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić) - dodajemy je do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Z mąki, wody, oleju
Słodka StronaTortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Do sałatki można użyć dowolne małe pierożki, czyli mięsne, grzybowe bądź z serem. Jest to idealna przystawka na przyjęcia, która smakuje także dzieciom czy jako przekąska do pracy. Składniki: opakowanie tortellini, np. z szynką 2 duże pomidory 1 duży zielony ogórek 1 puszka kukurydzy koperek 2 ząbki czosnku majonez sól, pieprz
upichcicwyobraźni. I przede wszystkim zawsze smakuje i każdemu :) nie spotkałam zrzędy, której taka zapiekanka nie smakowałaby ;) Składniki: 1 kg ziemniaków , 25 dkg pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów, 2 średnie cebule , 6 jajek , 4 łyżki masła , żółty ser , sól , pieprz - do smaku, 150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej, natka pietruszki , bułka tarta do wysypania formy. Ziemniaki ugotować(...)mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. (W przypadku suszonych grzybów trzeba je najpierw namoczyć na przynajmniej 2 godziny.) Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę podsmażyć lekko na maśle. (Kawałeczek masła zostawić do wysmarowania formy.) Do cebuli dorzucić pieczarki
Codzienna kuchnia niecodziennagrzyby. Uzbrojona w długie spodnie i długi rękaw (te kleszcze...), gałązkę (te wstrętne pająki...brrrr...) i mały nożyk ruszyłam na podbój lasu. Oczami wyobraźni widziałam już hałdy okazałych grzybów, a za nimi słoiczki marynowanych, sznureczki suszonych...Echhh... .Z naszego grzybobrania poza wspaniałym nastrojem, przeciętymi dwoma palcami sąsiadki (ona też odganiała się od pajączków, aż przy kolejnym machnięciu natrafiła na swój(...)własny nóż), przywieźliśmy niewielką miseczkę grzybów. Całe szczęście, że wystarczyło na kolację. No dobra, symbolicznie wystarczyło, żeby każdy spróbował ;) Składniki: świeże grzyby leśne , cebula , masło , sól , pieprz , ostra papryka . Grzyby oczyszczamy, szybko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Kiedy cebula zacznie robić się złota, wrzucamy pokrojone grzyby i przesmażamy. Po lekkim
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon grzybowy w pełni. Warto więc wykorzystać trochę grzybków do przygotowania sałatki w zalewie octowej. Najpierw należy wybrać się do lasu na grzyby. Tam ujrzymy takie widoki: Ucieszymy oczy widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka. Składniki na sałatkę: -2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki
Maminek kulinarny