zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:37/230)

Krokiety z kapustą 168

ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany) i smażyć na rozgrzanej patelni, po usmażeniu najlepiej przykrywać je talerzem, żeby nie wysychały. Farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2-3 cebule garść grzybów suszonych sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oliwa do smażenia 2 jajka i bułka tarta do panierowania   Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej, po czym w tej samej(...)zmiękną. Po ostudzeniu posiekać, wodę najlepiej zachować i dodać do kapusty. Kapustę (jeśli jest za kwaśna można przepłukać) przełożyć do rondelka i podlać wodą (lub wodą z ugotowanych grzybów) aby tylko przykryć kapustę dodać przyprawy i gotować do miękkości na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu kapustę dobrze odcedzić i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę

UgotujmyTo.pl
Przepis na bigos 231

kiszonej ok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab) ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej) ok. 0,5 kg boczku wędzonego 3-4 cebule garść suszonych grzybów ok. 15 śliwek suszonych sól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie, papryka, majeranek, owoce jałowca, nasiona kminu oliwa 1. Kapustę przełożyć do dużego garnka, podlać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, garść(...)kapusty. 6. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić i dodać do kapusty. 7. Dodać śliwki i całość gotować min. 2 godziny, w razie potrzeby podlewać wodą od ugotowanych grzybów ale trzeba pamiętać, żeby nie wlewać za dużo bo bigos nie może być za rzadki i trzeba pamiętać, żeby nie wlewać całej wody, bo osad na spodzie może zawierać piasek

UgotujmyTo.pl
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 181

białko zostawiamy do smarowania) ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150g) 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) czarnuszka lub kminek – opcjonalnie Farsz: 1/2 kg kapusty 2 garście suszonych grzybów 1 cebula sól, pieprz, majeranek oliwa do smażenia   1. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy je około(...)minut. Odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie drobno siekamy. 2. Kapustę zalewamy wodą (można wodą od grzybów) i gotujemy około 30 minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. 3. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy cebulę na oliwie i dodajemy do niej posiekaną kapustę i grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Smażymy kilka

UgotujmyTo.pl
Pasztet z kurczaka z grzybami 218

przed Świętami podzielę się z Wami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę. Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet z królika czy pasztet ze śliwką , a dla osób, które(...)dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybami Składniki: 800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości) 400g wątróbki drobiowej 1 cebula 1-2 garści suszonych grzybów 1 ugotowana marchewka 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu mielonego 1 płaska łyżka soli (staram się mało solić…) 1/4 łyżeczki

UgotujmyTo.pl
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 187

book można pobrać na   tutaj .   Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami Proporcje na 10 gołąbków Czas przygotowania : 7 godzin Składniki: 1 kapusta (1500 g) 60 g suszonych grzybów 200 g pieczarek 250 g cebuli 3 łyżki oleju 100 g suchej kaszy jęczmiennej 250 ml bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 1 czubata łyżka mąki pszennej Sól Świeżo zmielony pieprz(...)dużym garnku, aż liście będę się bez problemu oddzielać. Na każdym liściu układamy farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Gotowe gołąbki zalewamy wodą  z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą i grzybami 140

szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 2 garście suszonych grzybów 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej 2 łyżki masła 2 liście laurowe 1 łyżka oleju ziele angielskie 1 łyżeczka soli 1 cebula  1 ząbek czosnku majeranek pieprz Najpierw przygotować farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Kapustę przełożyć(...)garnka. Dodać wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, 1 łyżkę masła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i sól). Gotować powoli przez około 1 godzinę aż kapusta stanie się miękka. W między czasie przesmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulę podkładając łyżkę masła. Następnie dodać do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażyć, czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Wystudzić

Świat Domowej Kuchni
Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington 201

oliwie po ok. 1 min. z każdej strony i odstawić. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie ułożyć na nim plastry szynki i posmarować je pastą grzybową. Polędwiczkę dobrze posmarować musztardą (najlepiej za pomocą pędzelka) i położyć na szynkę (około 5 cm od krawędzi ciasta francuskiego). Teraz wszystko razem ściśle zawinąć jak roladę, mocno ściskając

Świat Domowej Kuchni
Pulpety w sosie koperkowym 190

kremowy pachnący sos …. świeżutkie ziemniaczki i ulubiona surówka. Pulpety zawsze zjadam z przyjemnością! Robiłam wielokrotnie pulpety w sosie pomidorowym … pulpety w sosie porowym … pulpety w sosie grzybowym … A dziś przyszła pora kolejne – w sosie koperkowym! Znane i lubiane w wielu rodzinach od pokoleń! Na takie z przyjemnością skuszą się nie tylko dorośli

Ostra na Słodko
Pielmieni z grzybami 160

Pielmieni (także pilimeni, pielmenie, pielmienie) – jest to rodzaj pierogów / uszek z dość luźnym farszem, najczęściej mięsnym lub grzybowym. Potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej. Zadomowiona w kuchni polskiej – zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego. Ja mam dziś dla Was przepis na pielmieni z suszonymi grzybami i jajkiem. Przyrumienione na cebulce tworzą fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze! Polecam

Ostra na Słodko
Orzotto z grzybami 102

Pewnie wszyscy z Nas robili choc raz w życiu risotto. Grzybowe … mięsne … z dodatkiem białego wina … – każdy pewnie ma swój sprawdzony , ulubiony przepis. Dziś mam dla Was coś , co jest dla niego fajną alternatywą – a mianowicie orzotto. Orzotto jest to danie przygotowane na wzór risotta , ale zamiast ryżu używamy kaszy. A jak wiecie

Ostra na Słodko
Kluski śląskie 155

swoim życiu. I chyba większość lubi! Znam osobiście rodziny, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole. Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki ) * mąka ziemniaczana

Ostra na Słodko
Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami 206

tutaj . Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania :  z namaczaniem 7 godzin Składniki: 1000 g kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów 250 g cebuli 300 g ciecierzycy z zalewy 4 łyżki  Kujawskiego  z pomidorami,  czosnkiem i bazylią Sól Pieprz ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 listek laurowy Wykonanie(...)pozostałe łyżki oleju i mieszamy. Porada: Nie wylewajmy wody w której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda się nam zbyt sucha w trakcie duszenia możemy ją podlać wodą z grzybów

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi Szwedzkie 251

mieszka lub bywa w Krakowie doskonale zna "pierogi szwedzkie" z ul. Długiej. Drożdżowe ciasto z grzybowym  farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki, a wszystko w formie charakterystycznego długiego pieroga/piroga. Całość daje tej potrawie niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku, który osobiście UWIELBIAM. Polecam zrobić pierogi szwedzkie w domu. Mimo, że wymagają trochę pracy - na prawdę warto. Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto

Słodka Strona
Pierogi z Kapustą i Grzybami 171

pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw. Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól  pieprz ciasto: 600 g mąki ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło(...)dusimy w tej samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić) - dodajemy je do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Z mąki, wody, oleju

Słodka Strona
Sałatka z tortellini 191

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Do sałatki można użyć dowolne małe pierożki, czyli mięsne, grzybowe bądź z serem. Jest to idealna przystawka na przyjęcia, która smakuje także dzieciom czy jako przekąska do pracy. Składniki: opakowanie tortellini, np. z szynką 2 duże pomidory  1 duży zielony ogórek 1 puszka kukurydzy koperek 2 ząbki czosnku majonez sól, pieprz

upichcic