zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:47/230)

Polędwiczki w sosie kurkowym 246

Po świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie

Kuchnia Pełna Pasji
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanowo-ziołowym sosie 205

Sezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołami SKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych   300g kurek 1 cebula  200g śmietany 18% 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone) papryka czerwona słodka szczypta kurkumy gałązka rozmarynu kilka gałązek majeranku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurki czyścimy i jeżeli są duże

Moje Kuchenne Rewelacje
Jak marynować grzyby? 216

się działo w lasach w ten weekend?! Tłumy proszę Państwa tłumy! W sobotę i niedzielę nazbieraliśmy mnóstwo grzybów. Podgrzybek na podgrzybku, borowików mnóstwo! Wiadra, skrzynki wypełnione po brzegi. Sezon na grzybobranie oficjalnie uznaję za otwarty! Ale co teraz z nimi zrobić? Wszystkich nie da się zjeść. Ja zawsze suszę, zamrażam i marynuję. Oto przepis na super marynatę, oczywiście od cioci

Brzuszki Łakomczuszki
Grzybobranie, czyli duszone grzybki z ziemniakami. 190

fareast-language:EN-US;} Gdyby odpowiedzieć na pytanie co jest najlepsze w jesieni, na liście na pewno znalazłyby się grzyby.  Nie wiem dlaczego ale nie lubię kupować grzybów, tak jakbym stawiała sobie za punkt honoru, że muszę je sama zebrać, bądź ktoś z moich bliskich (sama nie jestem w tym najlepsza). Natomiast w grzybach najbardziej lubię prostotę i przygotowanie

Brzuszki Łakomczuszki
Grzyby w occie 183

Sezon na grzyby niby trwa, ale grzybów u nas nie za wiele. Co prawda prawdziwki zdrowe, ale tyle co ich było to wystarczyło na sos i 2 małe słoiczki marynowanych. Więc szaleć nie ma z czym. To dopiero pierwsze wyjście do lasu, więc może coś jeszcze się nazbiera.     Składniki : * grzyby leśne  * sól * szklanka octu  * dwie szklanki

Magiczne Życie Marty
Sos z boczniaków 157

sól, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone w paseczki, przesmażyć, dolać wodę lub bulion i dusić do miękkości grzybów. Całość przyprawić do smaku. W śmietanie rozprowadzić mąkę, dodać kilka łyżek sosu, wymieszać i dodać do garnka. Zagotować. Można dodać posiekany świeży koperek

Magiczne Życie Marty
Grzybowa z podgrzybków. 168

Zupa pachnąca lasem, lekka aromatyczna. Jestem miłośniczka grzybowych zup ze świeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby. 30 dkg podgrzybków 1 por biała część kawałek selera 1 marchewka 3 ziemniaki średnie liście selera sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 litra wywaru warzywnego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka krupczatki masło klarowane(...)dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej 5 minut. Mąkę rozrabiam w ziemnej wodzie, dodaję do gotującej się zupy, zagotowuję , dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.. Posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) – kuchnia podkarpacka 186

zupę grzybową z kaszą gryczaną. Zupę gotuje się na wywarze z warzyw, a ponieważ podawana jest w Wigilię, krasi się ją cebulką podsmażoną na oleju lnianym. Przepis na ten regionalny specjał pochodzi z gminy Stary Dzików, od pań Z Koła Gospodyń Wiejskich z Cewkowa-Woli. Został opublikowany w „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”. Zupa z kaszą(...)minut, aż do miękkości grzybów, po czym przecedzamy go, a grzyby kroimy w paseczki. Pokrojone grzyby dodajemy do wywaru i wsypujemy kaszę (jej rodzaj i ilość zależą od indywidualnych preferencji). Zupę gotujemy około 10 minut, po czym odstawiamy na kolejne 10-15 minut, by kasza doszła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy okraszoną cebulką na oleju lnianym

Trzeci talerz
WEGAŃSKA ZUPA GRZYBOWA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ, MLECZKIEM KOKOSOWYM I CHRUPIĄCĄ MIĘTĄ 187

Grzyby to prawdziwe skarby jesieni. Na jesienny obiad proponuję Wam zatem pyszną zupę grzybowa z czerwoną soczewicą, mleczkiem kokosowym i chrupiącymi smażonymi listkami mięty. Ta wegańska zupa jest aromatyczna i rozgrzewająca, dzięki takim dodatkom jak imbir, curry i kumin. A więc wybierzcie się na grzybobranie lub zaopatrzcie się w smaczne grzyby na targu lub sklepie i wypróbujcie(...)mój przepis, gorąco zachęcam! Przygotowanie: 35 min. Gotowanie: 40 min . Porcja dla 4 osób Składniki: Na zupę: ● 300 g pieczarek (lub mieszanki grzybów) ● 100 g czerwonej soczewicy ● 1 cebula ● 2 cm świeżego imbiru ● 15 g masła roślinnego ● 2-3 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżeczka ziaren kolendry ● 2 szczypty mielonego kuminu ● 70 cl bulionu warzywnego z kostki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 167

dodanie 4 przepisów. Mam nadzieję, że internauci zechcą skorzystać ze zgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :) Śledź na piernatach Badylarki Kapusta z grzybami i śliwkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi(...)Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni 45 przepisów

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa gulaszowa 98

prawdziwa zupa gulaszowa z wołowiny, to łatwy i sprawdzony przepis na rozgrzewający obiad jednogarnkowy. Domowa zupa gulaszowa z ziemniakami, to jedno z tradycyjnych dań węgierskiej kuchni wiejskiej. Proste składniki tworzą idealny, pełnowartościowy posiłek. Dzisiejsza propozycja, to naszym zdaniem najlepsza wersja zupy gulaszowej. Zupa gulaszowa tradycyjna: Czym zagęścić? i Jakie mięso? Dobrze “nagotowanej” zupy nie trzeba zagęszczać. Zupę należy(...)wody. Gdy ziemniaki się ugotują, zupę doprawiamy ostatecznie do smaku. Zupę zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 5 – 10 minut. Następnie podajemy. Zapraszamy do skorzystania z innych naszych przepisów na pyszne domowe zupy. Pożywna i niezwykle aromatyczna jest nasza zupa z tortellini , a także lekka bezmięsna zupa kalafiorowa z ziemniakami. Wszystkim fanom grzybów powinna natomiast przypaść do gustu zupa

Kuchnia Na Wypasie
Rosół z prośnianek 278

Dzisiaj zupa , która zaskakuje smakiem. Rosół albo polewka z grzybów. Taka czysta zupa grzybowa, postna i bardzo prosta. Robi się ją z kilku składników, bez mięsa i bez warzyw. Dziwne? Trochę tak, a jednak zapewniam Was, że smakuje jak lekki rosół . Kiedy pogrzebałam w starszych recepturach okazało się, że jest dobrze znana na Kurpiach, a ja przecież

Smaczna Pyza
Pieczarkowa zupka inaczej 82

Przepis ten mam od babuni, polecała go bardzo. Niezwykle prosta i smaczna. Wykonanie – masło roztopić i obsmażyć na nim pora pokrojonego drobno. Por musi tylko

Kuchnia Pokoleń
Śledzie w cieście z puree z zielonego groszku 190

Nie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!