zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:184/230)

"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 214

przyszłym roku. W kolejnej edycji wezmę pod uwagę również przepisy związane z ziołami. Hajduczku, gdybym zapomniałam, przypomnij koniecznie! Do akcji zgłosiliście mnóstwo przepisów na przetwory z warzyw, owoców i grzybów. Najbardziej zaskoczyła mnie blogerka o nicku Hajduczek - przywołałaś mnóstwo starych i - mam wrażenie - zapomnianych receptur na nalewki i kiszonki. Poza tym napisałaś na swoim blogu wiele cennych rad związanych(...)sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty  ogórki kiszone autorka: babka w formie | blog: babka w formie Kiszone ogórki na zimę – najlepsze! autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie ogórki kiszone na zupę autorka: babka w formie | blog: babka w formie Przecier ogórkowy na zimę autorka: roksinia | blog: talerzprzyjemności.blogspot.com Przecier ogórkowy autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Przecier ogórkowy autorka: migotka28 | blog: Monia

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z grzybami 80

Czy są tu jacyś grzybiarze? Brakuje Wam pomysłu, co zrobić z tymi „skarbami lasu”? A może brakuje Wam czasu na przygotowanie wykwintnych dań z

Bardzo Gruby Smok
Śledzie z grzybami leśnymi 1297

Śledzie to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych dań i przekąsek. Można zaserwować je jako wigilijne danie, świąteczna przekąska. Śledzie możemy przygotować także na sylwestrową imprezę, czy

Przepiski.pl
Pizza wg Jamiego Olivera 183

Pizza, pizzunia, pyszności. Tym razem zapraszam na domowy fast food ;-) Zmodyfikowany nieco przepis Jamiego Oliviera na ciasto do pizzy. Proporcja na 4 cienkie spody 0, 5

Humanistka w kuchni
Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka 102

barszczu. Podawano ją tak samo jak barszcz – z chlebem bądź ziemniakami, chętnie okraszano ją też skwarkami. Przepis, który dzisiaj polecam, jest bogatszą wersją barszczu na ogórczance, ponieważ bazę zupy stanowi wywar drobiowy. Przekazała go Pani Zofia Kurek z Koła Gospodyń Wiejskich Wierzbna pod Jarosławiem. Przepis opublikowano w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju(...)barszczu, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Barszcz biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka W zakładce KUCHNIAPODKARPACKA znajdziecie wiele regionalnych przepisów w tym na barszcz biały i barszcz grzybowy na zakwasie

Trzeci talerz
Rosół z gęsi i kaczki 232

Zazwyczaj jadamy rosół na kurczaku lub kurczaku i wołowinie. Tym razem zamarzył mi się rosół z kaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa

Czerwień i błękit
Mini Pierożki do Barszczu Zamiast Uszek 80

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini pierożki z grzybami to świetna alternatywa dla tradycyjnych uszek. Przygotowanie takich pierożków jest o wiele szybsze niż lepienie uszek. Smakują one praktycznie

Przepiski.pl
Strangozzi alla spoletina - makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki 166

wytwarza się z semoliny i wody, bez użycia jajek, dlatego uznaje się go za składnik kuchni ubogich. Podaje się go z prostymi, raczej bezmięsnymi sosami na bazie warzyw i grzybów. Najczęściej strangozzi łączy się z oliwą i czarną truflą (również dumą regionu) lub pikantnym sosem pomidorowym. Makaron ten jest zawsze wytwarzany ręcznie. W formie suszonej można go kupić w miejscowych(...)dziurką w środku), toskańskim pici lub po prostu spaghetti , ale ja bym rekomendowała Wam te grubsze rodzaje pasty, które pozwolą Wam osiągnąć efekt bliższy oryginałowi. ➤ Zobacz też: Umbryjska zupa z soczewicą i prawdziwkami Strangozzi alla spoletina - Makaron z pomidorami, chilli i natką pietruszki Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki oliwy Monini GranFruttato 2 duże ząbki czosnku posiekane 1/2 łyżeczki płatków

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś z prawdziwkami (borowikiem szlachetnym) w sosie śmietanowym 185

Składniki :    200-300 gram fileta z łososia 2 średniej wielkości cebule Pół miseczki świeżych prawdziwków (obgotowane) 2 łyżki masła ( używam klarowane Ghee) 1 mała śmietana 18% (do zup) sól i pieprz Vegeta Przygotowanie:                     Grzybki oczyszczamy i obgotowujemy około 5 min.  Między czasie cebulkę kroimy(...)mieszamy delikatnie na wolnym ogniu około 5 min, doprawiamy solą oraz pieprzem jeśli potrzeba i gotowe. Zjadamy z ryżem, makaronem, ziemniakami z czym chcemy.  Do wykonania użyłem świeżych grzybów:) własny zbiór!! Grzybki oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki i obgotowane około 5 min.  Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy około 5 min na maśle (polecam klarowane Ghee) Następnie dodajmy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Rosół po chińsku 43

Rosół gotowany jak tradycyjny ale o smaku orientu, z dużą ilością mięsa, warzyw i makaronu ryżowego. Gęsty, pożywny i sam się gotuje. Doskonały jako główny posiłek

To co kocham
Rosół po chińsku 148

Rosół gotowany jak tradycyjny ale o smaku orientu, z dużą ilością mięsa, warzyw i makaronu ryżowego. Gęsty, pożywny i sam się

To co kocham
Zupa krem z kurek z pikantnymi grzankami 174

„Las w tym roku jest bardzo obfity w dary. Krzaczki jagód aż uginają się pod ciężarem wyjątkowo dużych owoców, a idąc leśnymi ścieżkami trzeba mocno uważać

Wiem co jem
PIEROGI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 75

OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM     KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU     KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM     TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI     ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI   Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami: – to przepis na tradycyjne pierogi wigilijne inaczej – pyszne i delikatne – to pierogi w innym wymiarze – domowej roboty – idealne(...)olej i sól. Miksuj i dolewaj wodę. Ciasto powinno być elastyczne. Gotowe ciasto odstaw na chwilę by odpoczęło. 3. Daktyle zalej wrzątkiem i namocz około 30 minut. 4. Połowę grzybów ugotuj w osolonej wodzie z cebulą przekrojoną na pół, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i listkiem laurowym. Drugą połowę zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. 5. Cebulę poszatkuj i przesmaż

globuskulinarny
4x kulinarne inspiracje lutego 175

Risotto z suszonymi grzybami: Pyszne i szybkie (ok. 30 minut). Często robiłam w tym sezonie jesienno-zimowym. Linda, dzięki za przepis 😊 ! Przygotowuję podobnie, jak tutaj , ale dodaję więcej suszonych grzybów i nie dodaję sera ani szałwii, co kto woli. Zamiast bulionu używam posolonej wody, a jeśli nie mam białego wina, sprawdza się też czerwone. Risotto trzeba często mieszać, żeby ryż(...)smakach.  Do Lidla wysłała mnie Karolina :).   4. Bar za rogiem , Krynica Górska, pyszne, domowe jedzenie w niskich cenach. Bar oblegany w godzinach południowych. Na zdjęciach: 'babcina' zupa jarzynowa i pierogi z kiszona kapustą

Qlinarnie i Qlinarnie
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI 76

Paszteciki z pieczarkami, to idealny dodatek do barszczu, zupy buraczkowej lub do zajadania same. Moje dziecię wręcz zakręciło się na ich punkcie. Do tego stopnia, że w Wigilię zajadała tylko paszteciki... 🙈 Farsz można sobie przygotować wcześniej, ja swój miałam już dzień przed wigilią, przetrzymałam go w lodówce, drugiego dnia dorobiłam tylko ciasto drożdżowe i wszystko poszło szybko i zwinnie(...)czas mieszając. Solimy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy. Na patelnię dorzucamy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Ja kroję na bieżąco i dorzucam partiami. Smażymy do całkowitego odparowania grzybów. W trakcie solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem do smaku. U mnie pieprzu było dość sporo. Grzyby lubią pieprz, a chciałam, by gotowe paszteciki też były lekko pikantne. Farsz odstawiamy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania