zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:177/230)

Barszcz czerwony wigilijny 261

W każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować

Apetyczna babeczka
Gazpacho 33

upały. Sierpień póki co też daje w kość, więc jeżeli nie macie oporów przed jedzeniem zup na zimno, polecam Wam hiszpański chłodnik. Za przepisami rozglądałam się na hiszpańskich i amerykańskich stronach. Nie skorzystałam z konkretnego. I jedyne co zmieniłam to rodzaj octu użyty do zupy. Ze względu na dietę My, użyłam jabłkowego. W oryginalnych przepisach używano octu sherry(...)jest właśnie dieta przeciwgrzybicza (która w naszym przypadku może potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza

Kardamonovy
Pieczarki z kaszą jaglaną i dodatkami 167

Niedawno w czasie zakupów trafiłam na olbrzymie pieczarki. Miałam zupełnie inne plany na obiad, ale tak ładne okazy wprost wołały "weź nas". Pomysł na ich wykorzystanie

Weekendy w domu i ogrodzie
Omlet letni – ze świeżymi kurkami i ziemniakami 131

wszechstronne! Pełnia lata, w sklepach można już dostać kurki. I o ile jajecznicy z nimi szczerze nie cierpię i uważam za totalne marnotrawstwo i zabicie smaku tych delikatnych grzybów, o tyle omlet zrobię i zjem zawsze z przyjemnością. Jajka rozbijamy, wbijamy je do miski, ubijamy ze śmietaną. Lekko je solimy, pieprzymy, dodajemy do smaku startej gałki muszkatołowej. Kurki oczyszczamy(...)osuszamy ręcznikiem i kroimy je drobniej, ale nie siekamy. Małe grzybki możecie zostawić w całości. Ziemniaki – jeśli używacie surowych, obieramy je i kroimy w drobną kostkę, tak jak do zupy tylko drobniej. Kostka o boku 6-7mm będzie idealna. Jeśli macie ziemniaki ugotowane, np. z wczorajszego obiadu – kostka może być większa, będą tylko podsmażone a nie całkowicie smażone

Karo in the Kitchen
Barszczyk czerwony z uszkami 267

Bez barszczu czerwonego z uszkami nie wyobrażam sobie Wigilii. Każdy na pewno ma swój ulubiony, rodzinny przepis. Ja podaję swój sposób przygotowania tego świątecznego dania. U

Smakołyki Asi
Zupa rybna z grzybami shiitake 154

Nie dlatego, że piątek, ryba pojawiła się. Bardziej z lenistwa, bo do sklepu schodzić nie chciało nam się. Korzystamy z tego, co w lodówce...czyli sprzątanie

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony wigilijny 142

W każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień

Apetyczna babeczka
Rosół z azjatyckim akcentem 150

wcześniej w ciepłej wodzie. Ostudzone mięso wołowe pokroić w małą kostkę, zaś około dwie marchewki pognieść widelcem i wrzucić do zupy. Natkę pietruszki umyć, posiekać i również dodać do zupy.  Wodę z namaczania makaronu ryżowego wylać. Makaron włożyć do wrzątku na około 5 minut (aż odpowiednio zmięknie). Do miseczek nałożyć najpierw porcję makaronu, następnie dodać pokrojone w kostkę mięso(...)gotowane w wywarze bez przypraw i każdy musi je sobie sam doprawić na talerzu. Aby wywar był jeszcze bardziej aromatyczny, to można dodać również por i kilka kawałków suszonych grzybów

Passions hobbies life
Bardzo wiosenna sałatka z kwiatkami i grzybami 158

Wiosna jest piękna, soczysta i kolorowa. Wszystko wokół kwitnie i można cieszyć się świeżymi kwiatami, szukać wiosennych grzybów i czerpać z natury dużo inspiracji.  Dzisiejsza sałatka powstała bardzo spontanicznie, po jednym z leśnych, wiosennych spacerów. Często wracam z lasu z jakimiś skarbami. Grzyby, zioła, jadalne kwiaty - korzystam z darów natury kochając ją i szanując. Wykorzystałam zebrane fiołki, zarówno liście(...)pięknie pachnie , ale jest też rośliną jadalną. Kwiaty fiołka można kandyzować albo zrobić z nich syrop. Pięknie wyglądają jako ozdoba deserów. Młode liście można wykorzystać do wiosennych sałatek czy zup. Ziele fiołka wonnego ma działanie wykrztuśne, napotne, moczopędne, odkażające, żółciopędne i rozkurczowe. Czarka austriacka to grzyb wczesnowiosenny, ale można je spotkać jeszcze w maju. To grzyby jadalne, nawet na surowo

Smaczna Pyza
Grzyby po cygańsku – przepis na grzyby do słoików 69

Grzyby po cygańsku czyli pomidorowa sałatka grzybowa to świetny dodatek do obiadu, wszelkiego rodzaju mięs i pasztetów. Taką sałatkę można również podgrzać i wykorzystać jako sos do makaronu czy klusek ziemniaczanych. Do takiej sałatki można wykorzystać większe grzyby, które nie nadają się do marynowania w occie, gdzie zazwyczaj daję tylko małe egzemplarze, których nie trzeba kroić. Składniki(...)grzyby po cygańsku (około 4 słoiki po 0,75 l): 2,5 kg grzybów leśnych (dałam twarde podgrzybki, te stare i miękkie poszły na sos) 500 g cebuli 200 g przecieru pomidorowego pół szklanki oleju (120 ml) 5 łyżek cukru 5 łyżek octu spirytusowego czubata łyżka soli pieprz czarny i ostra papryka w proszku (do smaku, jeśli wolicie grzyby

e-PrzepisyKulinarne
Domowy Bigos 84

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy bigos to bardzo popularne i tradycyjne danie, które gości na stołach podczas świąt i innych większych uroczystości. Jego przygotowanie jest dosyć czasochłonne

Przepiski.pl
Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię 162

Czysty barszcz czerwony na tylko na Wigilię to dla nas kolejna pozycja obowiązkowa na stole w Boże Narodzenie. Przepis prosty, tradycyjny, najlepiej do wykorzystania z własnej

Pociąg Do Kuchni
Barszczyk czerwony z mlekiem kokosowym i wietnamskie naleśniki 154

No to zaczynamy moi mili. Barszczyk czerwony przeważnie podajemy z krokietami, pasztecikami i jest to danie iście staropolskie. Ja dzisiaj poeksperymentowałam z daniami tradycyjnymi i wymyśliłam

Moje Małe Czarowanie
tradycyjny barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą 167

Nadchodzi jesień i chłodniejsze dni, wiec proponujemy Wam gorący, wartościowy i sycący barszcz biały. Wspomnienie smaku z dzieciństwa, jaki serwowały nam nasze babcie - takie tradycyjne polskie

zobacz ich smak
Restauracja 2 Pi Er | Lublin – Miejsca ze Smakiem 96

nigdzie indziej. Pisząc sama recenzję i przypominając sobie smaki, chętnie bym się tam znalazła jeszcze raz. Co na przystawkę? Na przystawkę wybraliśmy aromatyczną zupę cebulową oraz oryginalnie podanego łososia. Zupa cebulowa była podana z prażoną kaszą gryczaną, inaczej zwaną popcornem gryczanym, a także chipsem z chleba żytniego. Aromatyczna i sycąca. Jednak mimo wszystko, całą uwagę skupił łosoś marynowany w cukrze(...)wyglądał. Chyba nie muszę nic więcej mówić? Co na danie główne? Postawiliśmy na danie regionalne i zamówiliśmy, jako pierwszą Kaszankę z karpia z Pustelni. Była ona otoczona sosem grzybowym, podana z sałatką z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka i oleju lnianego oraz gołąbkiem ziemniaczanym z tymiankiem i boczkiem. Ryba w formie kiełbasy i gołąbek ziemniaczanym były pozytywnym zaskoczeniem

Kuchnia Bazylii