zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:172/230)

Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 197

Krokiety lubi cała moja rodzina. Przygotowuję je często na Wigilię lub Sylwestra ze znajomymi jako jedno z dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej

Smakołyki Asi
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 215

     Dziś przedstawiam przepis na pyszne paszteciki z mięsem i suszonymi grzybami. Idealne do barszczyku lub jako ciepła przekąska na śniadanie. Pyszne zarówno na

Rozpustne gotowanie
Zupa. Grzyby. Flaczki z żółciaka siarkowego 210

O żółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go wypatrzeć. Do

Smaczna Pyza
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 396

ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt. goździku łyżka masła łyżeczka cukru sól pieprz śmietana (opcjonalnie do podania)   Jeśli korzystamy z suchej fasoli(...)jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone grzyby.   Gotowałam wszystko na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Wywar przecedziłam.    Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam

potrawyregionalne
Barszcz grzybowy na zakwasie. 104

stać koło kuchenki gazowej, bądź na lodówce lub nawet na szafce kuchennej. Potrzymaj tak minimum 3 dni, ja trzymam około 5 dni, bo lubię bardzo kwaśny. Składniki na barszcz grzybowy: -200 ml lub więcej zakwasu na barszcz -4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki -150 ml śmietany 18% -3 ziarnka ziela angielskiego -sól i pieprz do smaku Najpierw(...)garnuszku. Dodać do garnuszka ziele angielskie i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie . Odcedzić grzyby, przelewając wywar do większego garnka. Dodać do wywaru rozbełtany zakwas i gotować, aż zupa będzie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dolać wody. Ugotowane grzyby pokroić, dodać do wywaru, nadal gotować całość, żeby smaki się połączyły .Pod koniec gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma

Z Kuchni Do Kuchni
Fasola Mung z grzybami 132

pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Wykorzystywana jest również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych. Wykonanie zupy z fasoli Mung jest genialnie proste. Składniki fasola mung Skworcu przyprawa do fasolki Skworcu liście kolendry Skworcu marchewka czosnek ugotowane do miękkości grzyby Umyj fasolę Mung , wypłukaj.  Zalej wodą(...)przykryciem dątąd, aż fasola kompletnie zmięknie, pęknie i zrobi się z niej krem. Dodaj przyprawę do fasolki oraz liście kolendry.  Gotuj. Dopraw pieprzem, oliwą z oliwek, solą. Dodaj grzybów jak lubisz. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI 60

Krótko grillowane jędrne mięsko, niesamowicie leśny i smaczny sos grzybowy z brązowymi całymi kapeluszami i gnocchi! Stek cielęcy z gnocchi i grzybami to przesmaczna podróż do pachnącego lasu. Stek cielęcy krótko grilluje, gnocchi podsmażam a z grzybów przygotowuje przepyszny sos. Dodaję nieco sosu sojowego dla wyostrzenia koloru i smaku i nie mogę oderwać się od talerza. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE(...)KURCZAKIEM INACZEJ     CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM     CALAMARI Z SOSEM ALFREDO     TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO     LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     PAD THAI Z KURCZAKIEM     FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI   Stek cielęcy z gnocchi i grzybami: – Krótko grillowane jędrne mięsko – Przesmaczna

globuskulinarny
Najlepszy barszcz czerwony na Wigilię 44

Barszcz czerwony przygotowany z połączenia wywarów jarzynowego i z gotowanych buraków z zakwasem buraczanym. BARSZCZ CZERWONY NA WIGILIĘ SKŁADNIKI 1,3 kilograma buraków czerwonych; 2 liście

Kuchnia Tomka
Zapiekane kuleczki mięsne w sosie cebulowo- borowikowym wg Aleex 144

Nowy Rok (szósty rok na blogu) zaczynam od pysznego dania, które zrobiłam inspirując się przepisem na karkówkę w cebuli i borowikach . Mięsne kuleczki zapiekane w pysznym sosie z dodatkiem grzybów zaspokoją niejedno wymagające podniebienie. U mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także(...)wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • 1 zupa francuska cebulowa Knorr’a • 1 zupa francuska borowikowa Knorr’a • 2 łyżki masła • 1-2 łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę. 2. Do miski włożyć

W mojej kuchni
Grzyby pasteryzowane do zup i sosów. 64

Składniki : 2 kg świeżych grzybów 4 szklanki wody sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w paski lub plasterki,według potrzeb i uznania.Zalać gorącą wodą , dusić na średnim ogniu, doprawić do smaku pieprzem i solą. Kiedy będą prawie miękkie zdjąć z ognia,przełożyć do czystych słoików. Słoiki szczelnie zakręcić pokrywkami i pasteryzować około 30 minut(...)przygotowane grzyby zimą lub wiosną przydadzą się nam w kuchni do różnych potraw np. sosów,zup itp.  Gorąco polecam wszystkim ten przepis.                         Życzę Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 28

więc dziwnego, że chętnie sięgano po nie także od święta. Barszcz czerwony z pieczonych buraków - przepis na 8 porcji Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne: 5 buraków, 20g suszonych grzybów, 2 litry domowego bulionu warzywnego , 5 ząbków czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, 5-6 ziaren pieprzu, 3 liści laurowe, 3 goździki, 3 łyżki octu balsamicznego, sok z cytryny, sól(...)garnku zagrzej bulion warzywn y, dodaj przyprawy, grzyby, starte buraki oraz czosnek i gotuj 30 minut. 6. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. 7. Zupę przecedź przez sito. Czysty barszcz możesz podać np. z uszkami czy pasztecikami. Przed podaniem warto posypać natką pietruszki

Z notatnika dietetyka
Najlepsza frytkownica beztłuszczowa 60

Najlepsza frytkownica beztłuszczowa  Na co zwrócić uwagę wybierając frytkownicę na gorące powietrze. Najlepsza frytkownica beztłuszczowa to nie tylko urządzenie do smażenia frytek. Jeśli poświęcisz chwilę

Cztery Fajery
chłodnik z buraków 197

Ochłodzenie w środku zimy . przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny

na gazie
Kwaśnica góralska 74

czasu do czasu przychodzi ochota na konkretną zupę po której nie będziemy chodzić głodni. Pełną mięska, rozgrzewającą. Taka jest właśnie prezentowana kwaśnica, która przywodzi na myśl górskie wędrówki. Najlepiej oczywiście smakuje w górach, po długim trekkingu, ale gdy będziemy tęsknić za jej smakiem - ten przepis bardzo warto przyrządzić. Naprawdę warto. Smacznego!   Składniki: 500 g surowych żeberek wieprzowych(...)wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 400 g kiszonej kapusty 2 l wody 500 g ziemniaków 5 szt. suszonych grzybów 1,5 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 4 ziela angielskie 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku Wykonanie: Surowe żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze porcje - najlepiej kawałki po 1 kości. Wkładamy do garnka

psgotujemy