oliwek, czosnek i wodę, do poziomu aż poryje ona ziarna. Gdy mix obiadowy wchłonął wodę, dodałam ugotowane grzyby z wodą grzybową i zaczęłam gotować pod przykryciem razem z natką pietruszki. Gdy ziarna nabrały miękkości , przełożyłam danie grzybowe na talerze, dosmaczyłam oliwą, pierzem i solą oraz natką pietruszki. Podawałam od razu. Lubię takie smaczne i szybkie rozwiązania(...)tłuszczu, a składniki pochodzą wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych. W mojej szafce kuchennej zawsze znajdziesz mixy obiadowe, które używam nie tylko do tego typu szybkich dań, ale zagęszczam nimi zupy, robię farsze na pierogi, nadzienia do papryki, którą potem zapiekam w sosie pomidorowym itd. Ogranicza nas tylko fantazja. Życzę smaczności
Z Kuchni Do KuchniPonieważ uwielbiam grzyby oraz orientalne smaki, jedna z moich ulubionych zup musiała je w sobie połączyć – a ja musiałam się podzielić jej nieskomplikowaną recepturą. Porcja rosołu, makaron oraz jędrne i mięsiste grzyby, dzięki aromatycznym przyprawom zamieniają się tu w odżywcze oraz pełne smaku danie – bo w prostocie siła, a najwięcej sił czerpie się często z najprostszych pokarmów Azjatycki rosół uzyska(...)już zupy. Jeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut – i pyszna zupa gotowa. Składniki
Even Better Foodryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów i kurczaka. Każdy z elementów tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Zobacz menu z całego tygodnia Niedziela: Schab(...)sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka
Niedzielny kucharzwystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut – i pyszna zupa gotowa. Składniki na 3 porcje: 750 ml nietłustego rosołu lub bulionu warzywnego* 1 łyżka sosu sojowego tamari (lub do smaku) około 4-cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 duże ząbki(...)opcjonalnie) przyprawy: 2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 laska cynamonu, 1 gwiazdka anyżu, kilka ziaren pieprzu czarnego lub syczuańskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy około 100 g grzybów shitake około 200 g boczniaków 1 – 1 1/2 łyżki oleju, np. ryżowego 1 ząbek czosnku, nierafinowana sól, pieprz około 125 g azjatyckiego makaronu z brązowego ryżu lub gryczanego posiekana dymka
Even Better FoodBarszczyk czerwony gości w każdym domu, w jednym bardziej wegetariański w innym na wołowince. Dziś barszczy który gotowałam pod wpływem chwili, pyszny i pożywny, zamiast opieniek
Moje Małe CzarowanieMarynowanie grzybków to żadna filozofia. Byle tylko rosło ich dużo i było co marynować! Do marynowania nadają się chyba wszystkie gatunki grzybów jadalnych, ale nie wszystkie są równie smaczne. Płachetki kołpakowate sprawdzają się świetnie i wiele osób ceni je nawet bardziej od borowików. Do słoików przeznaczamy grzyby małe, takie na jeden kęs. Będą najbardziej jędrne i będą się ładnie prezentować(...)jako dodatek do pieczonych mięs czy wędlin. Kołpaki go grzyby blaszkowe i miejscami dość pospolite. Można je nie tylko marynować, ale też dusić, gotować i smażyć. Zupa z płachetkami jest bardzo smaczna. Jednak kołpaki można pomylić z niektórymi niejadalnymi zasłonakami więc trzeba być pewnym co się zbiera. Najlepiej, przynajmniej pierwszy raz, zbierać je pod okiem kogoś kto je dobrze
Smaczna PyzaDziś mocno rozgrzewająca zupa z trzema rodzajami kaszy, warzywami, grzybami i mnóstwem przypraw i ziół. Smacznego! Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 większa marchew 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 łyżek kaszy jaglanej 4-5 łyżek kaszy gryczanej 4-5 łyżek(...)kaszy jęczmiennej drobnoziarnistej 1 duża garść pokruszonych suszonych grzybów, namoczonych przez noc (mogą być też mrożone) lubczyk, 3 ziarna jałowca, 3 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego wędzona papryka, słodka papryka, pieprz cayenne, czarny pieprz sos sojowy Obierz warzywa i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na nim warzywa. Dolej wody, wrzuć kasze, grzyby, jałowiec, ziele
Qlinarnie i QlinarnieZupa tajska z krewetkami to klasyka kuchni tajskiej. Niezwykła, rozgrzewająca. Lekko pikantna (stopień możecie dopasować sami), słodkawa od mleka kokosowego, lekko orzechowa od curry. Aromatyczna, kolorowa. Nie da się jej zapomnieć, za to można się od niej uzależnić. Wbrew pozorom, bardzo prosta i dość szybka. Składniki: ok. 600-800 g krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki czerwonej(...)otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki 1-2 łyżki brązowego cukru 1/2-1 papryczka chili 1 łodyga trawy cytrynowej albo 2 szczypty suszonej puszka kukurydzy garść suszonych grzybów mun opcjonalnie curry w proszku wg uznania Wykonanie: Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę tak samo. Łodygi
Pociąg Do Kuchniżeberkach, kiełbasie lub wędzonym boczku. Żurek podawany jest z jajkami, białą kiełbasą, skwarkami z boczku. Taką bogatą wersję nazywano wcześniej białym barszczem. Jaka obecnie jest różnica między tymi zupami? Niektórzy twierdzą, że różnica tkwi w zakwasie - do żurku zakwas musi być żytni, a do barszczu pszenny, przez co żurek ma wyraźniejszy kwaśny smak. Trudno jednak stwierdzić jak jest naprawdę, ponieważ(...)majeranku lub nawet więcej 2 szklanki zakwasu na żur 3-4 łyżki śmietany jajka ilość według uznania kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji sól do dekoracji opcjonalnie kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki Włoszczyznę obrać, umyć, grubo pokroić, włożyć do garnka. Zalać 1 litrem wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Wywar przecedzić
Pełny talerztakże do jednogarnkowych dań (np. bigosu). Przyprawa cytrynowa łączy w sobie skórkę z cytryny, kurkumę, tymianek, pieprz i czosnek. Wyróżnia się świeżym smakiem, który pasuje do dań kuchni azjatyckiej, zup, sosów oraz pieczonych warzyw, a także jako marynata. Przyprawa BBQ to połączenie składników, które tworzą słodko-wędzony smak. Papryka wędzona, czosnek, cukier, pieprz, chili – ta mieszanka sprawdzi się jako(...)przyprawę laurową? Liście laurowe i rozmaryn zmiel (np. w młynku do kawy). Następnie wymiesza z pozostałymi składnikami. Mieszankę możesz zastosować jako dodatek do wielu dań – np. bigosu, sosu grzybowego, pasztetów, a także jako marynatę. PRZYPRAWA CYTRYNOWA Składniki na cytrynową przyprawę: 1 cytryna 2 łyżki tymianku 1 łyżka soli 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu
Via Gustoróżne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny. Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać wywaru powstałego w trakcie gotowania mięsa. Będzie on doskonałym koncentratem do przygotowania zupy. Wywar dziele na mniejsze porcję i mrożę w plastikowych pudełeczkach.Gdy jest mi potrzebny wrzucam do garnka, rozcieńczam wodą i mam wspaniały bulion. Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki(...)łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw, grzybów, ziela
Kulinarne przygody GatityWłaściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i
Buniabaje w kuchniczasami ale tej trójwymiarowości nie ogarniam jeszcze. My, Polacy, łapiemy na potęgę to, co zawitało do nas z zachodu. Tak też zapewne było z kostkami rosołowymi . No bo jak zupa, pieczeń, sos nie jest "dosmaczony", to dorzućmy kostkę, lub tą przyprawę w proszku albo i w płynie. Na pewno będzie smaczniej bo przecież ktoś to wymyślił aby w życiu było(...)smaku samym glutaminianem sodu, który podobno w kuchni azjatyckiej stoi w domowym zaciszu obok soli i pieprzu w takich dużych pojemnikach. Nie mylić tego z dodawaniem do potraw rozmaitych grzybów czy brokułów, które same w sobie zawierają glutaminian sodu (sam często do rosołu dodaję suszone grzyby ale to inna bajka). Mam na myśli dodawanie całej listy chemii do naszych potraw
Right Behind The Kitchenchłopcy, no bo hello …? Składniki: 30 dag serc drobiowych 30 dag żołądków drobiowych 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 pora 1 seler 5 ziemniaków 5 łyżek pęczaku garść suszonych grzybów 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 3-4 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewacie wrzątkiem w miseczce. Serca i żołądki kroicie(...)minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajecie pęczak i gotujecie kolejne 10-15 minut. Na koniec wrzucacie do wywaru posiekany koperek, natkę pietruszki, doprawiacie solą, pieprzem i majerankiem. Zupa pewnie mocno zgęstnieje po pewnym czasie, więc jedzcie, póki jest gorąca
GRUBY WAŁEKDanie znane i lubiane! W sam raz na zimowe dni, które mamy za oknem :) Rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Pyszna i pożywna zupka. Uwielbiam! Można również dodać
Krokusowy DomBagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar
na gazie