zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:179/230)

Jak zrobić puder z owoców 70

Jak zrobić puder z owoców Do czego dodawać proszek z owoców lub warzyw. Jak zrobić puder z owoców, który pobija smak potraw, nauczyłam się kilkanaście lat

Cztery Fajery
Kapuśniak 211

mąż nie lubi kapuśniaku nie lubi żurku nie lubi barszczu białego o prażokach i plackach ziemniaczanych i wątróbce nie wspomne... a co dopiero dodać żołądki indycze czy kurze do zupy no cóż ale ja ostatnio miałam ochotę na taką kwaśnice że musiałam sobie zrobić i chyba będę jadła po miseczce przez tydzień. Przepis na prażoki tu . Składniki 500 g kapusty(...)duży pokrojony w dorbną kostkę 200 g boczku wędzonego surowego 2-3 żeberka opcjonalnie (ja miałam około 10 cm kości od schaba więc je wykorzystałam) 1-2 garści suszonych grzybów sparzonych i namoczonych we wrzątku przez min 30 min sól, pieprz do smaku Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Jak już zacznie się lekko rumienić dodajemy

Piekielna Kuchnia Pati
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 128

blog: Notatnik Natalii Knedle z truskawkami autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Spring rolls z awokado i krewetkami autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Zupa parzybroda autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Cytrynada autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Sałatka nicejska i "Bardzo długie przebudzenie" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu(...)Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Szyszki autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Klasyczna sałatka ryżowa autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brak tytułu 173

groszy - zamarynowane są najlepsze :) Trzony są łykowate, więc się ich nie jada. Opieńki to bardzo smaczne grzyby, nadające się do spożycia praktycznie w każdej postaci. Można zrobić z nich zupę, smażyć na maśle oraz marynować - przyznam się, że ja tylko marynuję ! Podobno doskonale smakują z jajecznicą. UWAGA: opieńki na surowo są trujące. Dlatego przed przygotowaniem potrawy, trzeba je koniecznie obgotować(...)łyżeczki cukru Zagotować i gorące nalewać do słoiczków. Słoiczki mocno zakręcić i postawić na zakrętkach do ostygnięcia. KANIA, czyli bardziej precyzyjnie - czubajka kania To jeden z najwspanialszych grzybów jadalnych. Najważniejszy jest u niego kapelusz, który osiąga rozmiary 10-40 cm. Najpierw jest on kulisty i równomiernie brązowy, z czasem staje się rozprostowany. Pod koniec na białym tle kapelusza widać pękające

kolorowotorcikowo
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 146

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z

Kuchnia MagdaLeny
KURKI W ŚMIETANIE 195

lato! Ten delikatny grzybek nie potrzebuje jakiejś wyjątkowej oprawy.  W śmietanowym sosie,  w towarzystwie delikatnie ściętych jajek w  jajecznicy z kurkami  czy w lekkiej  zupie kurkow ej sprawdzają się idealnie!  Składniki: ok 400 g kurek 2 cebule 1 ząbek czosnku śmietana 18% olej + masło - do smażenia koperek sól pieprz Wykonanie: Kurki bardzo dokładnie oczyścić(...)masła. Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę 18%, solimy i pieprzymy (delikatnie, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki ( ja - koperkiem - z braku natki).  Zjadaliśmy z makaronem

Walijskie Pichcenie
Domowy sos ze świeżych pomidorów 119

Pomidor to bardzo uniwersalny owoc. Większość Polaków nie wyobraża sobie życia choćby bez pysznej, domowej zupy pomidorowej, nie mówiąc już o gołąbkach! Ja dzisiaj proponuję przepis na domowy sos pomidorowy, przygotowany na bazie świeżych pomidorów i bazylii. Danie zdrowe a jakie szybkie w przygotowaniu. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów to uniwersalny składnik takich popularnych dań jak lasagne czy spaghetti. Można(...)koncentratu, nie mówiąc już o tym że jest zdrowy, bo bez konserwantów. Przekonajcie się sami! Dla miłośników sosów (nie tylko pomidorowych) polecam: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity

A to pestka
Barszczyk Wigilijny II 144

poniżej. Do garnka wlać 500 ml wody, wsypać suszone borowiki. Na palniku kuchenki opalić nieobraną cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Cebulę i czosnek przekroić na pół i dodać do grzybów. Zagotować na umiarkowanym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i na minimalnym ogniu gotować przez około 25 minut (wywar ma tylko delikatnie się gotować). W międzyczasie dodać do wywaru(...)pieprzem. Ważne! Wigilijny barszcz gotuje się bez wywaru mięsnego, więc może być trudno go doprawić. W razie potrzeby możemy sięgnąć po koncentrat buraczany (w buteleczce) i nim spróbować doprawić zupę (jest on dość intensywny więc kilka łyżek wystarczy). W ostateczności, kiedy wykorzystamy już wszystkie dodatki - a jednak nadal brakuje nam czegoś w smaku, można dodać 3-4 kostki bulionowe warzywne

Świat Domowej Kuchni
Kurczak zapiekany z serem i pieczarkami 953

Lubicie kurczaka w połączeniu z pieczarkami i ciągnącym się serem? Kto go nie lubi! Mam dla Was super przepis na pysznego kurczaka z pieczarkami i serem

Przepiski.pl
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 222

Faang. Te w puszce poddane już zostały obróbce termicznej, dlatego nie trzeba ich gotować, a jedynie podgrzać. Swoje zastosowanie znajdą w potrawach typu stir-fry, w szczególności jednak w zupach, jak np. Tom Yum czy Tom Khaa Grzyby te pozbawione są smaku – absorbują smaki innych produktów i przypraw w daniach. R RYŻ- Dla dwóch trzecich światowej populacji to podstawowe pożywnie(...)delikatny smak bez posmaku ryb czy owoców morza. Sos ostrygowy świetnie nadaje się do dań mięsnych, makaronów i dań wegetariańskich. Dostępna jest wersja sosu właśnie dla wegetarian, wytwarzana z grzybów zamiast ostryg. Sosu ostrygowego można tylko dodawać do potraw, nie nadaje się on jako dip, czy sos sam w sobie. Najlepiej jest kupować sosy lepszej jakości, gdyż te tańsze zazwyczaj

ClauditteMissCooking
Zupa z warzywami i pierożkami wonton... 141

Dlatego, podobnie, jak wcześniej, przy sosie do stir-fry , wykazałam się pomysłowościa zrodzona z łakomstwa, i postanowiłam zupę skonstruować sama. No może z niewielka pomoca znanych autorytetów...  Sama zupa, lub pozostałe resztki, dobrze doprawiona olejem sezamowym, pieprzem i octem, może posłużyć, jako baza do chińskich klusek. Tak zwanych swojsko - nudli. Tyle tylko, że trzeba by było zmniejszyć proporcje(...)odrobinę więcej, do smaku 1 łyżeczka oleju sezamowego tostowanego szczypta lub dwie białego pieprzu sól morska, do smaku 3 niewielkie marchewki, pokrojone na cieniutkie plasterki 1 szklanka pokrojonych grzybów 1,5 szklanki mrożonego groszku 2 małe pak choi, pokrojone na kawałki - osobno biała, grubsza część i osobno zielona, cieńsza 2 zielone cebulki, posiekane na cieniutkie plasterki gotowe, mrożone pierożki wonton

Lejdi of the house
Pierogi z karpiem 193

odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. Włoszczyznę zalewamy w garnku zimną wodą, dodajemy również karpia i grzyby. Im więcej grzybów, tym lepszy aromat. Dobrze, gdy we włoszczyźnie jest dużo marchewki. Tak przygotowany wywar gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie studzimy. Marchew, grzyby drobno kroimy, możemy zmiksować, podobnie natkę(...)batatami. Ja użyłem maślanki cytrynowej, więc pominąłem dodawanie cytryny do farszu. Dodałem jednak utarty ser halloumi i pieczonego ziemniaka i batata. Wywar po gotowniu karpia jest doskonałą bazą do zupy

MarcinChef
WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 121

Nie ma Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie

Kuchnia MagdaLeny
WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 121

Nie ma Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie

Kuchnia MagdaLeny
Żurek na wędzonym boczku 146

Żurek na wędzonym boczku i najlepszym domowym zakwasie. Żurek był tak smaczny, że na pewno częściej będę robiła domowy zakwas i żurek... Świetnie smakuje także z

Czerwień i błękit