kostki rosołowe czy bulionetki w sklepie, a przecież domowa kostka rosołowa jest tak łatwa do przygotowania w domu. Kiedyś nagminnie korzystałam z kostek rosołowych i nie wyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego(...)początku zapach mnie drażnił ale jak wszystko się już przegryzło ze sobą to przestało mi to przeszkadzać. Możecie pójść o krok dalej i stworzyć pastę drobiowo-wołową lub grzybową. Osobiście polecam zacząć swoją przygodę od tej domowej kostki warzywnej. Jeżeli macie podobnie jak ja dostęp do warzyw z własnej działeczki to polecam i zachęcam podwójnie. Domowa kostka rosołowa WARZYWNA
Pieguskowa Kuchniakostki rosołowe czy bulionetki w sklepie, a przecież domowa kostka rosołowa jest tak łatwa do przygotowania w domu. Kiedyś nagminnie korzystałam z kostek rosołowych i nie wyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego(...)początku zapach mnie drażnił ale jak wszystko się już przegryzło ze sobą to przestało mi to przeszkadzać. Możecie pójść o krok dalej i stworzyć pastę drobiowo-wołową lub grzybową. Osobiście polecam zacząć swoją przygodę od tej domowej kostki warzywnej. Jeżeli macie podobnie jak ja dostęp do warzyw z własnej działeczki to polecam i zachęcam podwójnie. Domowa kostka rosołowa WARZYWNA
Pieguskowa KuchniaSezon kurkowy trwa, więc trzeba go w pełni wykorzystać. Niestety w lasach sucho, więc musieliśmy kupić od zawodowych grzybiarzy. Składniki 250 g kurek 1/2 łyżki masła
R'n'G Kitchensię stało bo obiecywałam sobie, że umieszczę na blogu całe menu z chrzcin. Czas mija, chrzciny przeszły do historii, a jeśli chodzi o wpisy - opisy, do tej pory na zupach się skończyło. Otóż proszę sobie wyobrazić, że przygotowałam dla gości także drugie danie ;) Były to pieczone polędwiczki wieprzowe z marynaty, na które przepis znajdziesz tu . Aby każdy z gości miał(...)pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 1 plaster cebuli 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego pieprz Przygotowanie: Sos przygotowałam wedle przepisu wymyślonego podczas prób. Jednak mądrzejsza o te doświadczenia smakowe wprowadziłam kilka ulepszeń i na nich się skupię. Resztę istotnych szczegółów można odnaleźć w przepisie
Kuchnia po mojemuBatony energetyczne dla aktywnych przepis na zdrową przekąskę dla dzieci i dorosłych. Batony energetyczne dla aktywnych, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci, zrobisz w domu
Cztery FajeryDomowy barszcz to coś niesamowitego. Nieporównywalny do tego z kartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na
Poezja smakuSkoro w poprzednim wpisie pojawił się zakwas na barszcz wigilijny, to czas na jego wykorzystanie. Barszcz na zakwasie na wigilijnym stole to dość długa tradycja. Pierwsze wzmianki o tej zupie jako potrawie wigilijnej pojawiają się już w XVI wieku. Do przygotowania bulionu można wykorzystać nie tylko grzyby, ale również głowę ryby, co polecała sama Maria Disslowa, autorka jednej z ważniejszych(...)ząbki czosnku 2 marchewki 1 średni burak 1 duży korzeń pietruszki 1 mały seler (wielkości małej pięści) 3 - 4 liście (zielone części) pora 20 g suszonych grzybów 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz do smaku olej do smażenia woda (2,5 litra) zakwas na barszcz wigilijny (z tego przepisu) Jak przygotować? Cebulę obieram, kroję w ćwiartki
W kuchni Karmel-itkinaszych wypiekach na twarzy. Na plus zaskoczyła mnie też porcja, myślałam, że będzie raczej nieduża. Tymczasem dostałam naprawdę spory talerz plus bułkę z czosnkiem. Właściwie to już po zupie byłam dość mocno najedzona. Druga część obiadu pojawiła się dość szybko, a czas oczekiwania umilił nam gospodarz opowiadając o menu degustacyjnym, składającym się z 6 dań, które będzie organizował w maju(...)zjadła je z sałatą, ewentualnie spróbowała trochę mięsa. Tymczasem pochłonęłam właśnie mięso z tymi niesamowicie smacznymi grzybami, a ziemniaki zostawiłam z boku praktycznie nieruszone. Jeszcze nie jadłam tak dobrych grzybów. Tak właśnie zakończę tą część o daniach głównych. Prowadzę blog z wypiekami, więc należałoby zacząć od deseru Nie udało się. Zastanawialiśmy się z mężem, ale brakowało nam już miejsca. Czyli
RelaxtimeŚwięta coraz bliżej, wiec dzisiaj przypominam Wam mój ulubiony przepis na wigilijny barszcz na domowym zakwasie. Ten barszcz to wspomnienie mojego dzieciństwa, w ten właśnie sposób
Pani M - kuchnia smakowitapowiedzieć, że są to KLOPSIKI MUSLI Rumiane pulpeciki z soczewicy , zajadałem w towarzystwie prostego sosu pomidorowego i ryżu jaśminowego. Dobrym rozwiązaniem może być również ugotowanie do nich np. sosu grzybowego, pieczarkowego lub koperkowego… Z czym lubisz, z tym zajadaj! Pulpeciki z soczewicy – KĄCIK PORAD Zielona soczewica i kasza jaglana muszą być dobrze ugotowane, ale nie rozgotowane na ciapę(...)się przyrumienią. Upieczone klopsiki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić. Szukasz więcej pomysłów na wykorzystanie zielonej soczewicy? Zrób koniecznie lasagne z soczewicą , kotlety z soczewicy oraz zupę z zielonej soczewicy . Jestem przekonany, że każda z tych propozycji Cię zachwyci! Artykuł Klopsiki z soczewicy pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanW ubiegłym roku pierwszy raz zrobiliśmy barszcz przepisu Agaty Wojdy. Powiemy Wam tyle. Rewelka…na dodatek można go trzymać (wywar) w lodówce przez kilkanaście miesięcy. Podamy
R'n'G KitchenMadziowych umiejętności kulinarnych. A może i jednego i drugiego... Faktem jest, że udka wyszły mega i przyprawę mogę polecić z czystym sumieniem. 3 podudzia z kurczaka 30 g suszonych grzybów 1 mała czerwona cebula pęczek pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz przyprawa Knorr "Do złotego kurczaka" fasolka szparagowa sezam Grzyby całą noc moczymy w wodzie. Mięso z podudzia delikatnie(...)kostkę. Podsmażamy całość na oliwie z oliwek i czekamy aż wystygnie. Mięso z podudzia: potrzebna będzie tylko połowa tego mięsa. Drugą połowę możemy przeznaczyć na coś innego, np. na zupę. Mięso mielimy blenderem (albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa) razem z natką pietruszki. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki. Oba farsze mieszamy w misce i faszerujemy skórę po podudziach
Marder&Marder ManufactureSałatka szwagierki to pyszna sałatka, która bardzo mi posmakowała na imprezie u szwagierki. Poprosiłam o przepis i przygotowałam ją u siebie w domu. Jest naprawdę bardzo
Przepiski.plImbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie jak i jako świeży korzeń. W polskiej kuchni nie jest tak często wykorzystywany jak w kuchni japońskiej (podstawa do sushi), ale zupa z dyni, grzaniec z wina, piernik lub herbata z imbirem nie obejdą się bez tej przyprawy. Goździki – nie każdy wie, że goździk to nic innego jak nierozwinięty i ususzony(...)ziaren w całości lub zwykłej jeśli korzystamy ze zmielonej gorczycy). W Polsce masowo wykorzystuje się ją również do wszelkiej maści marynat, np. ogórków konserwowych (pikli), papryki konserwowej, marynowanych grzybów. Jeśli chcesz poznać inne przyprawy i zioła – nie tylko z kuchni polskiej, odwiedź stronę: http://www.kuchnia.wp.pl/query,przyprawy,szukaj.html
WojnaNaSmaki.plKapusta z grochem i grzybami to nic innego jak wigilijna kapusta z dodatkiem łuskanego grochu. Ja zazwyczaj wybieram groch połówki, ale możecie również użyć całego. Wówczas
Przepiski.pl