zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:190/230)

Rosół orientalny 279

Dzisiaj na blogu propozycja orientalna.  Cudowna zupa dla zimowych zmarzluchów - wspaniale rozgrzewa! Przepis, który Wam podaję to moja własna wersja. Powstała na bazie wieeeeelu zjedzonych przeze mnie orientalnych rosołów, za każdym razem inaczej przyrządzonych (wiadomo!). Gotuję go zawsze na bazie piersi z kurczaka, natomiast Wy możecie dodać do niego, oprócz kurczaka, również krewetki - będzie smakował jeszcze lepiej(...)ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość jak na zdjęciu) 3-4 grzyby mun pokrojone w paski lub pół opakowania suszonych grzybów mun 1/2 pęczka świeżej kolendry czarny pieprz, sól do smaku sok z 1 limonki kiełki fasoli mung pęczek szczypiorku 1 opakowanie makaronu Vermicelli sos sojowy jasny Wykonanie: Jeśli korzystamy

Garniec Magalie
Uszka z kapustą i grzybami 180

Uszka z kapustą i grzybami od zawsze kojarzyły mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Idealnie pasują do gorącego, czerwonego barszczu.  Wbrew pozorom ich przygotowanie nie

Ugotować
Barszcz wigilijny na zakwasie 156

Uwielbiam zapach świat. Najpierw pachnie piernikami. Ten aromat korzennych przypraw wypełnia kuchnię, a potem całe mieszkanie. Potem czuć zapach kiszonych buraków. Zakwas nastawiam odpowiednio wcześnie, dzięki

Przysmaki Karolki
Risotto z grzybami 115

wino, a my nie pijemy alkoholu. Po drugie użyłam w daniu sera czarna perła, zamiast parmezanu. To taka moja wariacja na temat risotto z grzybami Przy risotto, poza obraniem grzybów dużo roboty za bardzo nie ma, więc jest to idealne danie wtedy, kiedy nie mamy czasu, a chcemy jednak zjeść coś innego. Risotto powinno mieć nie za sypką konsystencję. Jeśli(...)niewchłoniętego bulionu, dodajemy grzyby, posiekany koperek i ser i dusimy jeszcze 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Artykuł Risotto z grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Czerwony barszcz na domowym zakwasie 124

Rozpisywałam się już kiedyś na temat zdrowotnych właściwości zakwasu z buraków tutaj: zakwas z buraków , więc pominę ten temat. Dodam tylko, że warto kisić buraczki na

Kulinarne przemyslenia
3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 133

jeść ? Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, niszczą komórki nowotworowe i chronią przed przedwczesnym starzeniem, nie tylko skóry, ale i całego organizmu, dodatkowo w przeciwieństwie do większości leśnych grzybów zawierają bardzo duże ilości soli mineralnych i witamin, są również źródłem łatwo przyswajalnego białka co jest bardzo ważne zwłaszcza u osób, które nie jedzą mięsa. Naukowcy odkryli w boczniakach dwie bardzo(...)ostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty lub śmietanę ryżową, mieszamy i dodajemy boczniaki, całość wkładamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.   2. Zupa krem z boczniaków  Składniki :  - 450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej  - 1 średnia cebula - 2 ząbki

zdrowa vege kuchnia
Tajska zupa krewetkowa 104

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Jesienna zupa pomidorowa 92

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
20 przepisów na obiad jesienią! 152

kolorze żółtym, ekologicznych jajek i dobrej jakości masła i oliwy. Frittatę możesz przygotować z wieloma składnikami, wystarczy, że dodasz podsmażone na maśle kurki lub grzyby i uzyskasz frittatę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na frittatę! WIĘCEJ 2. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI I znowu ziemniaki(...)świeżej natki pietruszki. Jeśli dodacie odrobinę papryczki peperoncini otrzymacie włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12.  ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną

SMYKWKUCHNI
Filet z Kurczaka Pod Pieczarkową Pierzynką 78

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet z kurczaka pod pieczarkową pierzynką to idealny pomysł na domowy obiad. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów w panierce z bułki tartej

Przepiski.pl
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6408

zieloną pierzynką 10. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów 11. Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 12. Świąteczna pieczeń schabowa 13. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku   Sałatki 1. Żółta sałatka 2. Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 3. Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem konserwowym 4. Sałatka ryżowa(...)pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet

Czerwona Porzeczka
Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami 140

Doskonale tez smakują same. Farsz w wersji minimalistycznej, to podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą. Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi(...)posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/drozdzowe-zawijance-kapusta-pieczarkami/ BosowKuchni Artykuł Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

Brazylii, Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze i Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy(...)świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry

Ciastka - domowe słodkości
Gołąbki Teściowej 153

Pewnie ciężko w to uwierzyć, ale gołąbki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo

IzaGotuje
Sos kurkowy serowo-śmietanowy 111

śmietanowy. To, jaki ostatecznie będzie jego smak i konsystencja, zależy tak naprawdę od was, a raczej od ilości grzybów, jaką dysponujecie. Znam takich, co do sosu dodadzą jedynie garść grzybów, i takich co to wrzucą pół kilo. Ja lubię w tym daniu luźną konsystencję sosu, ale również lubię czuć kurki. Generalnie, jeśli potrzebujecie więcej sosu, dodajecie trochę wody. Jeśli lubicie(...)sosu. Taka woda nada dodatkowego smaku daniu, a zdecydowanie lepiej się sprawdzi niż dodatek zwykłej wody. Artykuł Sos kurkowy serowo-śmietanowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku