fajne grzybki. Jakkolwiek by to nie zabrzmiało hehehe. Zobaczcie co przygotowaliśmy dla Was i jak prosto jest to zrobić. Porcja na 2 osoby. Składniki : 2 pęczki grzybów Shimeji (brązowe i białe) 4 grzyby shitake 2 średnie pieczarki brązowe lub białe 1/2 młodej cukinii 1/2 średniej cebuli 4-5 młodych kukurydz z zalewy 2 łyżki mrożonego zielonego groszku(...)rzepakowy lub oliwa z oliwek Zacznijmy przygotowanie od pokrojenia cukinii w półkrążki, cebuli w dużą kostkę, a kukurydzek na małe kawałki. Od grzybów Shimeji odkrawamy dolną cześć (korzeń) i wyrzucamy. Pieczarki i shitake kroimy na plasterki. My grzybów nie myjemy tylko oczyszczamy, żeby nie nasiąkały wodą. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, jak wolicie. My preferujemy oliwę
vegetanieT akim rosołkiem się doskonale rozgrzejesz. Wspaniale smakuje. Zapraszam po przepis. :) Składniki : Rosół : 50 dkg kurczaka ( skrzydełka, szyja, piersi ) około 3 l zimnej wody
Przepisy i porady kulinarnemoim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder(...)marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą
Czerwień i błękitKrokiety lubi cała moja rodzina. Przygotowuję je często na Wigilię lub Sylwestra ze znajomymi jako jedno z dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej
Smakołyki AsiDziś przedstawiam przepis na pyszne paszteciki z mięsem i suszonymi grzybami. Idealne do barszczyku lub jako ciepła przekąska na śniadanie. Pyszne zarówno na
Rozpustne gotowanieO żółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go wypatrzeć. Do
Smaczna Pyzaćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt. goździku łyżka masła łyżeczka cukru sól pieprz śmietana (opcjonalnie do podania) Jeśli korzystamy z suchej fasoli(...)jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone grzyby. Gotowałam wszystko na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Wywar przecedziłam. Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam
potrawyregionalnestać koło kuchenki gazowej, bądź na lodówce lub nawet na szafce kuchennej. Potrzymaj tak minimum 3 dni, ja trzymam około 5 dni, bo lubię bardzo kwaśny. Składniki na barszcz grzybowy: -200 ml lub więcej zakwasu na barszcz -4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki -150 ml śmietany 18% -3 ziarnka ziela angielskiego -sól i pieprz do smaku Najpierw(...)garnuszku. Dodać do garnuszka ziele angielskie i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie . Odcedzić grzyby, przelewając wywar do większego garnka. Dodać do wywaru rozbełtany zakwas i gotować, aż zupa będzie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dolać wody. Ugotowane grzyby pokroić, dodać do wywaru, nadal gotować całość, żeby smaki się połączyły .Pod koniec gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma
Z Kuchni Do Kuchnipokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Wykorzystywana jest również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych. Wykonanie zupy z fasoli Mung jest genialnie proste. Składniki fasola mung Skworcu przyprawa do fasolki Skworcu liście kolendry Skworcu marchewka czosnek ugotowane do miękkości grzyby Umyj fasolę Mung , wypłukaj. Zalej wodą(...)przykryciem dątąd, aż fasola kompletnie zmięknie, pęknie i zrobi się z niej krem. Dodaj przyprawę do fasolki oraz liście kolendry. Gotuj. Dopraw pieprzem, oliwą z oliwek, solą. Dodaj grzybów jak lubisz. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKrótko grillowane jędrne mięsko, niesamowicie leśny i smaczny sos grzybowy z brązowymi całymi kapeluszami i gnocchi! Stek cielęcy z gnocchi i grzybami to przesmaczna podróż do pachnącego lasu. Stek cielęcy krótko grilluje, gnocchi podsmażam a z grzybów przygotowuje przepyszny sos. Dodaję nieco sosu sojowego dla wyostrzenia koloru i smaku i nie mogę oderwać się od talerza. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE(...)KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI Stek cielęcy z gnocchi i grzybami: – Krótko grillowane jędrne mięsko – Przesmaczna
globuskulinarnyBarszcz czerwony przygotowany z połączenia wywarów jarzynowego i z gotowanych buraków z zakwasem buraczanym. BARSZCZ CZERWONY NA WIGILIĘ SKŁADNIKI 1,3 kilograma buraków czerwonych; 2 liście
Kuchnia TomkaNowy Rok (szósty rok na blogu) zaczynam od pysznego dania, które zrobiłam inspirując się przepisem na karkówkę w cebuli i borowikach . Mięsne kuleczki zapiekane w pysznym sosie z dodatkiem grzybów zaspokoją niejedno wymagające podniebienie. U mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także(...)wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • 1 zupa francuska cebulowa Knorr’a • 1 zupa francuska borowikowa Knorr’a • 2 łyżki masła • 1-2 łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę. 2. Do miski włożyć
W mojej kuchniSkładniki : 2 kg świeżych grzybów 4 szklanki wody sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w paski lub plasterki,według potrzeb i uznania.Zalać gorącą wodą , dusić na średnim ogniu, doprawić do smaku pieprzem i solą. Kiedy będą prawie miękkie zdjąć z ognia,przełożyć do czystych słoików. Słoiki szczelnie zakręcić pokrywkami i pasteryzować około 30 minut(...)przygotowane grzyby zimą lub wiosną przydadzą się nam w kuchni do różnych potraw np. sosów,zup itp. Gorąco polecam wszystkim ten przepis. Życzę Smacznego
Przepisy i porady kulinarnewięc dziwnego, że chętnie sięgano po nie także od święta. Barszcz czerwony z pieczonych buraków - przepis na 8 porcji Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne: 5 buraków, 20g suszonych grzybów, 2 litry domowego bulionu warzywnego , 5 ząbków czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, 5-6 ziaren pieprzu, 3 liści laurowe, 3 goździki, 3 łyżki octu balsamicznego, sok z cytryny, sól(...)garnku zagrzej bulion warzywn y, dodaj przyprawy, grzyby, starte buraki oraz czosnek i gotuj 30 minut. 6. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. 7. Zupę przecedź przez sito. Czysty barszcz możesz podać np. z uszkami czy pasztecikami. Przed podaniem warto posypać natką pietruszki
Z notatnika dietetykaNajlepsza frytkownica beztłuszczowa Na co zwrócić uwagę wybierając frytkownicę na gorące powietrze. Najlepsza frytkownica beztłuszczowa to nie tylko urządzenie do smażenia frytek. Jeśli poświęcisz chwilę
Cztery Fajery