zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:167/230)

Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 224

zupa  Tom Kha ,  yellow curry  oraz  szpinak wodny Składniki na około 4-6 porcji: 1 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych

Jemy Pijemy
Barszcz Ukraiński, Może niezbyt piękny, ale za to o bogatym wnętrzu :))) 210

bardzo rozgrzewającą zupą zawierającą wiele witamin i cennych składników. Idealna na zimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :) Składniki: 1litr wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów 1 duży koncentrat

Smakowy Raj
Zupa ostro-kwaśna 190

każdego :)  Zupa ostro-kwaśna  SKŁADNIKI: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego 5 łyżek oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka czerwonego octu winnego 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku 1 l bulionu 1 papryczka chili 1 cebula biała 2 marchewki 140 g pędów bambusa 100 g kiełków grzybków Mun garść grzybów Mun 2 łyżeczki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Aromatyczne suszone jabłka 175

zup, duszonych warzyw  czy mięs. Przestałam już kupować sklepowe "jarzynki". Aromatyczne suszone jabłka Składniki: 1000 g jabłek cynamon mielone goździki Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w cienkie plasterki o grubości maksimum 3 mm. Jabłek nie obieramy ani nie usuwamy  z nich gniazd nasiennych. Plasterki układamy na tackach suszarki do suszenia grzybów

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 76

Zdjęcie zrobiłam podczas Wigilii w 2019 roku, niestety jest tylko jedno, gdyż te drożdżowe kapuśniaczki zniknęły ze stołu w oka mgnieniu Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Takie paszteciki drożdżowe podane do wigilijnego barszczu zamiast uszek, będą równie pyszne. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi(...)grzybami lub rogaliki , które się przygotowuje z mąki, masła, śmietany i odrobiny soli, są tak samo smaczne, a pracy przy nich niewiele Grzyby leśne można zastąpić pieczarkami, ale dodatek grzybów leśnych z pewnością podniosą walory smakowe farszu. Ciasto drożdżowe jest miękkie, bardzo delikatne i świetnie się wyrabia. Po upieczeniu paszteciki są lekkie i puszyste. Najbardziej mi smakują podane na ciepło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z grzybami leśnymi 185

rozgrzewające zupy. A do tego oczywiście przeziębień ciąg dalszy. Ledwo wykurowaliśmy się po pierwszej fali a już mała M przyniosła z przedszkola kolejną... :P Ta oto tarta to efekt ostatniego grzybobrania. M był nią zachwycony. Mi również bardzo smakowała. Nie zajmuje sporo czasu jak i również nie potrzeba do niej zbyt wielu składników. Polecam w sezonie grzybowym(...)Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 300 g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g wędzonego boczku 1 jajko 100 ml śmietany kremówki 60 g żółtego sera sól, pieprz, rozmaryn 1 łyżka

My simple kitchen
Kurczak po Ustrzycku 596

Kurczak po Ustrzycku to świetne danie obiadowe, które pokochacie już po pierwszym kęsie. Idealnie sprawdzi się na rodzinne obiadki, czy różnego rodzaju domowe uroczystości, jako danie

Przepiski.pl
Paszteciki z grzybami i serem 141

każdej zupy. Przepis jest łatwy więc każdy może go zrobić. Paszteciki z grzybami i serem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI Ciasto 500 g mąki pszennej 200 ml letniego mleka 5 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 50 g roztopionego masła lub oleju 2 jajka do ciasta + 1 do posmarowania 1 łyżeczka soli papier do pieczenia Nadzienie 500 g grzybów

zielonacukinka
Zupa fasolowa z grzybami mun 93

wieprzowych 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 cebula mała 1 łyżeczka ziarenek kolendry 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 50 g grzybów mun Tao Tao 3 łyżki sosu sojowo grzybowego Tao Tao kapusta włoska 5 listków 2 puszki fasolki białej PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewamy 2 litry wody, kolendrę, kości i słoninę. Gotujemy i w międzyczasie dodajemy(...)umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa. na 10-15 minut przed końcem gotowania wyjmujemy kości i słoninę. dodajemy sos , grzyby i fasolkę. Przygrywamy i gotujemy 15-20 minut. Zupę można także zabielić jogurtem lub śmietaną. Doprawiam y do smaku solą i pieprzem

ClauditteMissCooking
Uszka z grzybami i soczewicą 108

Uszka z suszonymi grzybami i gotowaną zieloną soczewicą to świetny dodatek do barszczu lub innej zupy. Można je również wykorzystać do innych dań zamiast tradycyjnego makaronu. Ja czasem smażę je z warzywami na patelnię, lub mięsem i sosem. Można je podać jako danie główne, okraszając je cebulką i skwarkami, lub odgrzewając na masełku. Takie uszka można też wykorzystać do sałatki(...)push({}); Składniki na ciasto: 3,5szkl. mąki tortowej ok. 1szkl. gorącej wody 70g masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/3szkl. suchej zielonej soczewicy ok. 50g suszonych grzybów 1 łyżka bułki tartej 1 cebula sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Grzyby przesypałam do miski i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam je w tej wodzie

Waniliowe Improwizacje
Tajska zupa z polędwiczki wieprzowej 92

marchewki 3 łyżki oleju sezamowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 liście kaffiru 5 g pokrojonych w paski grzybów mun 1 łyżeczka cukru palmowego 1 mała puszka ananasa 100 g makaronu nitki ze spiruliną 100 ml zimnej wody 1 łyżka mąki z tapioki 1 pęczek szczypioru z dymką Przygotowanie(...)kaffiru oraz grzyby. Zagotowujemy. Dodajemy papryczki, marchewki pokrojone w słupki, cukier, ananasa z zalewą. Po chwili dorzucamy połamany makaron. Mieszamy. Gotujemy 5 min. Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy do zupy, zagotowujemy. Podajemy z posiekaną dymką. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Zamknęłam lato w słoiku... Użyję do zupy, do marynaty, a Ty do czego go żyjesz? 105

Pasta, którą dzisiaj przygotowałam to idealny sposób, na skoncentrowanie smaku pysznych warzyw w słoiku. Taką pastę śmiało możemy wykorzystać do sosów, mięs, czy marynaty. Myślę, że nawet do zupy będzie idealna.   Pasta b ulionowa  200 g obranych marchewek 150 g obranych korzeni pietruszki mały seler 2 cebule 4 ząbki czosnku liście selera (razem z łodyżkami - bo to właśnie(...)łodygach ziół znajdziemy najwięcej smaku i aromatu)  natka pietruszki 4 liście laurowe  kilka ziarenek ziela angielskiego lubczyk (u mnie suszony) 4 łyżki soli 10 g suszonych grzybów kilka listków rozmarynu 1/4 łyżeczki kurkumy 150 ml wody Najpierw obieramy warzywa, wrzucamy do gotującej się wody. Po 30 minutach możemy dodać do nich pozostałe składniki. Oprócz cebuli, ponieważ cebulę kroimy

Kuchnia moimi oczami
Zupa warzywna z chorizo i dwoma kaszami 102

Zupa powstała na bazie "losowania" produktów z lodówki. Jak już wspominaliśmy, <3 kochamy kuchenne improwizacje <3.   Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła klarowanego 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 por (biała część) 100 g chorizo (plastry) 50 g kaszy pęczak 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 100 g mrożonych(...)grzybów leśnych 1 łyżka koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora myjemy, kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Plastry chorizo kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie, pokrojone składniki podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy

R'n'G Kitchen
Barszcz biały z grzybami mun 138

                                      A to trochę inna wersja popularnego barszczu

Proste Potrawy
Barszcz czerwony 155

lubczyku, 8 ziarenek pieprzu i solimy około 2 łyżeczkami soli.  2. Nastawiamy na małym ogniu, i gotujemy około 1,5 godziny.  Pod koniec gotowania dodajemy 2 kostki grzybowe.  3. Gotowy bulion odcedzamy z warzyw i przelewamy przez sito.  (Mając jeden duży garnek, bulion przelałam do dużej miski kuchennej a potem z powrotem przelałam do oczyszczonego(...)ząbki czosnku. Dodajemy sok z jednej połowy cytryny. Zostawiamy do wystygnięcia i odstawiamy na noc w zimne miejsce.  6. Następnego dnia, możecie poczuć jakie piękne aromaty ma już zupa. :) Nastawiamy barszcz na ogniu i zagotowujemy doprawiając jeszcze sokiem z cytryny (z 1 połówki lub z 1, w zależności jak słodkie są nasze buraki). Doprawiamy solą i pieprzem (pieprz wedle

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania