zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:158/230)

Barszcz czerwony z uszkami 166

majeranek Składniki na ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta soli Składniki na farsz do uszek: - 250 g pieczarek lub suszonych grzybów - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - 1 białko - sól, pieprz Najpierw zaczynamy od barszczyku – myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucamy pokrojone buraki w plasterki(...)ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i dusimy do miękkości cebulę, pora i czosnek i dorzucamy do zupy. Na koniec zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi przyprawami. Kiedy barszcz nam się gotuje robimy farsz do uszek. W rondelku rozpuszczamy

Kuchenne Wariacje
Barszcz ukraiński – czernichowski 138

lubimy smaki z których się wywodzimy Zupa ta jest alternatywą , bardziej sytą dla naszego polskiego barszczu czerwonego , który także uwielbiam Oczywiście nie będę się już rozpisywać nad zdrowotnymi właściwościami zup i buraczków , jest na nie sezon więc cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami Polecam ! Składniki : 0,5 kg wieprzowych żeberek ( mogą być wołowe lub dowolne inne mięso(...)korzenie pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli w zalewie lub szklanka ugotowanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 – 5 ziemniaków 5-6 suszonych grzybów ( można pominąć ) 2-3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1/2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków lub 4 łyżki octu sól , pieprz czarny do smaku gęsta śmietana około

Ogrodnik w podróży
Zupa fasolowo-pieczarkowa, pizzeria Pippo 248

Bardzo smaczna i sycąca zupa, idealna na tę porę roku. Składniki: 2 szklanki dużej białej fasoli (piękny Jaś) 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 kulki jałowca 0,5 kg pieczarek kilka łyżek oleju 3-4 ząbki czosnku tymianek, majeranek sól, czarny pieprz opcjonalnie: 1 duża garść pokruszonych suszonych grzybów opcjonalnie: 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Namocz fasolę

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapusta z grzybami i śliwkami 180

grzyby oraz połowę wody z gotowania grzybów. Gotować całość na małym ogniu. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju. Przełożyć cebulę do kapusty. Całość gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ewentualnie solą. ------ Podobne: Kapusta z grochem Badylarkowy śledź na piernatach Zupa ze słodkiej kapusty

Weekendy w domu i ogrodzie
Orientalny rosół z kaczki 264

jako baza do wielu innych zup. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Taki wywar można bez obaw podzielić na porcje i zamrozić. Składniki: 3 szklanki wywaru z kaczki i warzyw, według przepisu podanego powyżej 2 cm imbiru 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy 3 plastry ananasa garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego

Mango Papaja
Barszcz z kresów 163

porcja żeberek lub mostek z większą ilością mięsa. buraczki ok 600 g zakwas do barszczu z buraków 1 szklanka listek laurowy ziele angielskie sól pieprz łyżka

Gotowanie jest łatwe
Zupa orientalna z makaronem mie 148

Aromat i smak są niewyobrażalnie wyczuwalne już od samego początku. Po prostu pycha <3  Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 200

R'n'G Kitchen
Barszczyk czerwony Mamy Haliny 178

Składniki (na 4 porcje) - 1 kg buraków, - 2 marchewki (ok. 90g), - 1 pietruszka (ok. 40g), - ½ pora (ok. 70g), - ½ cebuli (ok. 20g) - plaster selera (ok. 60g), - 1

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
ZUPA KURKOWA 126

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/zupa-kurkowa.html> .........................SKLADNIKI.......................................................................................................................... 2 litry wody, 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół korzenia selera, pół pora, pół kg ziemniaków, , sól, pieprz i kilka ziarenek ziela angielskiego

w mojej kuchni
Krupnik na żeberkach 229

Krupnik to chyba jedna z moich ulubionych polskich zup. Kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych(...)która najbardziej Wam odpowiada). Składniki (na duży garnek): - ok. 800 g żeberek cielęcych lub wieprzowych - 3 marchewki - 3 ziemniaki - 2 pietruszki (korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji smakowych) Przygotowanie: Umyte

W SMAK
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 62

kilka ziaren ziela angielskiego ? 30 g grzybów suszonych ? 2 bułki kajzerki ? 5 jajek ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. ? Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić

To co kocham
Klopsiki z indyka lekki obiad 86

Klopsiki z indyka   Klopsiki z indyka na lekki, letni obiad z warzywami. Przepis na pyszną zupę warzywną z indykiem. Filet z indyka, fasola szparagowa, marchew, pietruszka to pomysł na letni obiad. Danie jest smaczne i sycące. Zastanawiasz się co zrobić z fileta z indyka na obiad? Indyk to najchudsze i najzdrowsze mięso, warto go wprowadzić do meni. Klopsiki(...)sosie. Można też wykorzystać do lekkich zup dla dzieci i osób na specjalnych dietach. Filet z indyka jak przyrządzić, to już zależy od Ciebie. Filet z indyka przepisy Jak wspomniałam wcześniej, filet z indyka jest neutralny w smaku dlatego można go przygotowywać w bardzo różny sposób. Kotlety z indyka w sosie śmietanowym, serowym, grzybowym, warzywnym. Kotlety z piersi indyka

Dieta moja pasja
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 147

grzybów suszonych • 2 bułki kajzerki • 5 jajek • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. • Namoczone grzyby gotować

To co kocham
Rosół z pulpecikami – włoska zupa ślubna 66

Domowy rosół z pulpecikami mięsnymi, mnóstwem warzyw oraz pysznym delikatnym makaronem pięciojajecznym. Ta zupa to włoska zupa ślubna, choć to tłumaczenie nie jest dosłowne i do końca poprawne. Nazwa tej zupy pochodzi od włoskiej minestra maritata, co oznacza „zupę małżeńską”. Na świecie popularna się stała już jako „italian marriage soup”, pod taką nazwą znajdziecie ją w wielu(...)jeszcze w bulionie na koniec. ZUPA: Marchewkę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę. Posiekaj też drobno czosnek oraz cebulę. Zdejmij z patelni usmażone klopsiki i na resztce tłuszczu podsmaż czosnek oraz cebulę. Jak się zeszklą, dodaj marchewkę oraz selera i jeszcze smaż 2-3 minuty wszystko razem. Usmażone warzywa przełóż do garnka na zupę i zalej gorącym rosołem

nietylkopasta.pl
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 243

niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej. Uwielbiamy ją na drugi i trzeci dzień, choć i pierwszego jest baaardzo dobra, przygotujmy ją jednak choć 2-3 godziny wcześniej(...)wedle uznania) - 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba) - ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego) - 4-6 łyżek aromatycznego majeranku - 1/2-1 garści suszonych grzybów - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu) Dodatkowo: 1-2 jajka na każdą porcję (ugotowane na twardo) Do dużego garnka przekładamy zakwas (domowy lub sklepowy), dodajemy kwaśną

Smaczne Zdrowe