zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:150/230)

Barszcz prawie ukraiński 231

kilku dni po głowie chodziła mi myśl o zupie.  Może to brak witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki(...)sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć.  Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną

Jemy Pijemy
Fizoły 140

nasz płyn oraz z moczenia grzybów razem z grzybami, dodajemy gałązkę tymianku oraz wędzone śliwki i na wolnym ogniu gotujemy esencjonalny wywar, około 20 min wystarczy. Na osobnej patelni smażymy na maśle świeże grzyby. Do wywaru dodajemy ugotowaną fasolę i przesmażone grzyby. Doprawiamy sporą ilością pieprzu, cząbrem i delikatnie solą. Otrzymacie gęstą i pożywną zupę, która w paskudne, jesienne(...)czyli brukiew) i gryzule (czyli rzepę) smażymy na dużym ogniu szybko i podlewamy 1 szklanką płynu (np. bulionu warzywnego). Przyprawy i grzyby pozostają bez zmian. Wersja wegetariańska: Do fasoli, grzybów i śliwek dodajemy blanszowany i przesmażony jarmuż lub szpinak i do tego podajemy smażony oscypek lub kawałki dobrego, białego sera. Przypominam, że tofu na Podhalu naturalnie nie występuje. Zostawcie podstawę

ladykitchen
Barszcz Ukraiński 165

litry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli)  pęczek naci  pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, kostka grzybowa, dowolne zioła(...)ścieramy na tarce na średnich oczkach. 2. Por myjemy i kroimy w cienkie talarki 3. Wkładamy do garnka warzywa, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie oraz kostkę grzybową i nastawiamy na małym ogniu, dusimy pod przykryciem około 10 minut, po tym czasie zalewamy wodą.  4. Kapustę szatkujemy, obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw

Mój pomysł na
Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms 260

dodatkiem dużej ilości majeranku i podana z jajkiem. Uwielbiam tą zupę, szczególnie z dodatkiem dużej ilości chrzanu, przepyszna! Zapraszam po łatwy przepis. Scroll down for recipe in English Żurek z białą kiełbasą i grzybami (6-8 porcji) Składniki: 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego duża garść, suszonych grzybów 500 ml zakwasu lub koncentratu żytniego cztery kawałki surowej białej kiełbasy(...)dodaj zakwas lub koncentrat, czosnek, chrzan i majeranek. Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Zdejmij rondel z ognia, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę z pokrojoną kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego! English version Sour rye soup with sausage and mushrooms (6-8 servings) Ingredients: 2 l of chicken or vegetable stock large

karmelowy
Krem z Leśnych Grzybów z Ziemniakami czyli Zupowe Wtorki odc.32 153

Mgła, mgła, mgła i tyle widzę za oknem. Jesiennie bardzo, choć dość ciepło jednocześnie. Od razu przypomniał mi się weekend i nasz spontaniczny wyjazd na Mazury

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa jarzynowa z quinoą i grzybami shitake (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 119

wiecie, jestem fanką takich lekkich, zdrowych, dietetycznych zup, a ta jest jedną z moich ulubionych. Jeśli macie okazję kupić świeże grzyby shitake, wypróbujcie koniecznie.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 małe marchewki 1 kalarepka 3-4 liście kapusty kawałek pora (około 5 cm) 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszki 8 świeżych grzybów shitake szczypiorek 2 łyżki oliwy z oliwek(...)warzywa zaczną mięknąć, dorzucamy groszek, doprawiamy pieprzem, lubczykiem, w razie potrzeby jeszcze raz solimy. Gotujemy kolejne pięć minut, na koniec dodajemy grzyby shitake pokrojone w paseczki i wyłączamy zupę i odstawiamy ją na 5 minut (wystarczy jak grzyby postoją chwilę w gorącej zupie, shitake nie należy długo gotować, aby nie ). W tym czasie nakładamy na talerze ugotowaną quinoę, zalewamy

Quinoa Raz!
KAPUŚNIAK 52

Pyszny kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, suszonymi grzybami leśnymi i grochem. Kapuśniak gotowany na rosole i żeberkach wieprzowych to idealna zupa na jesienne i zimowe, chłodniejsze dni. Sycąca i aromatyczna zupa kapuśniak, która jest doskonałym pomysłem na pyszny obiad. Kapuśniak przygotowany z kiszonej kapusty, z dużą ilością warzyw i wkładką mięsną. Prosty i wypróbowany przepis. Kapuśniak z kiszonej kapusty(...)smaku i idealnie kwaśny. Zupa idealnie nadaje się do przechowywania, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej.  Ten duży gar zupy nasyci i zadowoli wszystkich waszych domowników. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kapuśniaku: około 300g włoszczyzny (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera i biała część pora) 400g żeberek wieprzowych 500g kiszonej kapusty 10g suszonych grzybów leśnych 1 posiekana cebula

Moja Książka Kucharska
barszcz czerwony po mojemu 127

Składniki 3-4 kg obranych i pokrojonych surowych buraków ,plus około 1 ½- 2 kg surowych buraków 1 szklanka suszonych grzybów 6 ziaren ziele ang. 2 goździki 6 ziaren pieprzu 2 pory z liśćmi 4 cebule 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki 5 ząbków czosnku(...)się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom

mojej kuchni
barszcz czerwony po mojemu 408

Składniki 3-4 kg obranych i pokrojonych surowych buraków ,plus około 1 ½- 2 kg surowych buraków 1 szklanka suszonych grzybów 6 ziaren ziele ang. 2 goździki 6 ziaren pieprzu 2 pory z liśćmi 4 cebule 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki 5 ząbków czosnku(...)się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzysz y serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom

w mojej kuchni
Wegetariański gulasz z boczniakami 69

farsz powstał na bazie soczewicy i grzybów. Zrobiliśmy więcej tego zawiesistego sosu niż było potrzeba. Połowa poszła do mussaki, która trafiła do piekarnika. Razem z nią upiekliśmy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew. Pozostałą część sosu wstawiliśmy do lodówki. Następnego dnia po odgrzaniu zmiksowaliśmy soczewicę, grzyby, trochę, upieczonych ziemniaków i marchewki. Dodaliśmy do zupy pozostałe ziemniaki i marchew oraz kilka(...)szklankami wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 7-8 minut, aż soczewica będzie miękka. Zalej całość passata i duś na wolnym ogniu 10 minut. Krok 4 Odłóż trochę grzybów, ziemniaków i marchewki do dekoracji. Resztę zmiksuj ręcznym robotem. Dopraw słodką papryką, solą i pieprzem. Wykładaj na talerze. Na wierzch kładź grzyby, ziemniaki o marchew. Posyp siekaną natką pietruszki. Artykuł

Niedzielny kucharz
Zupa cebulowa z Elfa 109

Zupa cebulowa z Elfa Zupa cebulowa z Elfa… Choć brzmi koszmarnie, jest pyszna. Świat Wiedźminów jest okrutny. W jednej z misji Geralt pomaga Elfom kupując im chleb, a w innej będąc w jaskiniach ukrytych w pobliżu rzeki Rivii zjada zupę Elf z cebulą. W jednej z jaskiń mieszka ślepy Troll, Sniff-Sniff, który zaprasza podróżników na swój przysmak, właśnie(...)zupę cebulową z Elfów… Podczas posiłku prowadzi on z Geraltem taką rozmowę: „ Geralt : Co jest w puli? Troll : Zupa – elf i cebula. Gooood. Chcesz spróbować? Geralt : Nie przepadam za cebulą. Troll : głupia mumia. Elf dobry smak z cebulą … Pomidorowy jak „.  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi Troll, Alex i ja, życzymy Ci smacznego

RafalCook
Sos z suszonych grzybów 78

grzybowy Może wspaniale urozmaicić wiele domowych dań, np. makaron, kluski, krokiety, pieczeń. Jeśli zamiast mąki pszennej, do zagęszczenia użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten.   Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej) ** Klusek ślą skich   Składniki: 40 g suszonych grzybów(...)paski. Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Wlej wodę po moczeniu grzybów, liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. W miseczce wymieszaj mąkę ze szklanką zimnej wody – wlej do grzybów i przemieszaj łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze

Kulinarny S.O.S.
Sos z suszonych grzybów 78

grzybowy Może wspaniale urozmaicić wiele domowych dań, np. makaron, kluski, krokiety, pieczeń. Jeśli zamiast mąki pszennej, do zagęszczenia użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten.   Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej) ** Klusek ślą skich   Składniki: 40 g suszonych grzybów(...)paski. Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Wlej wodę po moczeniu grzybów, liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. W miseczce wymieszaj mąkę ze szklanką zimnej wody – wlej do grzybów i przemieszaj łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze

Kulinarne S.O.S.
Risotto z nutą azjatycką, grzybami shimeji i wołowiną 144

grzyby nie będzie żałować. Można je na różne sposoby podawać, gotować, czy podsmażać, do zup, sosów dodawać, czy z makaronem, kaszą, ryżem zajadać. Składniki na ok. 3 porcje : 150 g ryżu do risotto, 1 średnia biała cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnkowego, 150 g grzybów shimeji brązowych,   1 mała puszka drobnego groszku, 200 g, 250 g drobno posiekanego mięsa

Moniki Smakołyki
PIECZONY PLACEK Z SOSEM GRZYBOWYM 127

Placek ziemniaczany pieczony w piekarniku, podany z sosem ze świeżych grzybów leśnych. To u nas obowiązkowy obiad podczas sezonu grzybowego, choć nie należy on do lekkich

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania